Monday, October 9, 2017

Alkisah anakanda kelima




Alhamdulillah mama saly dapat juga bersiaran hari ni.. Lama x jenguk rumah lama juge tk mengemas dh berhabuk berdebu haa ๐Ÿ˜‚
Saly nk Kenalkn anak kelima saly .. Sudah 6 bulan dia . Ikhmal muhaimin .. Boboy juga ye๐Ÿ˜… mama nya cuma panggil adik @ ima @ ikhmal ( super gurl panggilnya ahaa ) semua sbelah mama , mak saudara dan juga sepupu2 memanggilnya , amin ๐Ÿ˜Š al-amin .. Mama oke je asal nama tu sesuai dan sejuk didengar . Lahir 27 april yg lalu . Rindu rsanya nk update cam dlu. Tp masa tk mengizinkn .sibuk dengan kesayangan2 ni , tamabah ada baby lagi .. Lama menyepi, tup tup ade baby baru lagi kan kan... Ehee 


oke lah , mama saly nk selitkan Sedikit alkisah anakanda kelima ni . Alkisah kelahiran dia .. Mama tk rancang sbenarnya nk pregnnt secepatnya. hari raya tahun lepas buat ptama kalinya mama period ,smenjak kelahiran anak ke4, solihin .. Mama BF penuh dia . Jd mama tk datang period lah, hampir2 dua thun umur solihin , period tetiba datang menjengah. mama memang tk merancang. Tp bile tahu pregnant mama terima pemberian rezeki ini .. Alhamdulillah.. Mama cuma ada sorang je girl , qaisarah .memang lah ade terselit dihati, dapat baby gurl alhamdulilah.. Ahaha .. Tp Dengan kuasa Allah mama dapat baby boy  lg.. Tk kisah ,alhamdulilah... lagi bersyukur atas kelahiran dan kurniaan anugerah terindah ini.. Dapat merasa lagi ' detik kelahiran ' .. Dengan selamat ..dapat dakap baby yg dikandung 9 bln.. Kelahiran anakanda kelima ini cukup mudah , sama sperti abang2 dia tp komplikasi selepas kelahiran tu mama kena hematoma ( dokto yg bgitahu ) terpaksa sejurus lepas kelahiran tu mama masuk bilik bedah ..alhamdulillah lg, mama selamat .. Dapat dakap baby yg dirindu .. Dapat cium bau syurga yg penuh nikmat itu .. Mama lahir pagi jam 7, dapat dakap sepenuhnya jam 9 malam.. Masa Sejurus lepas kelahiran dia tu,  nafas dia laju , suara pun tak kedengaran.. Mama pun cemas masa tu Kata dokto anak mama sudah tertelan najisnya . Tp alhamdulillah lg, lepas dirawat dan masuk oksigen anakanda mama ni sudah berkeadaan normal . Nak nangis rasanya bile teringatkan babak kelahiran kelima ni .penuh emosi . .Allah memudahkn masa dlm proses pregnant , bawa perut walau keletihan yang amat . allah juga memudahkan proses melahirkan .. Tp Allah uji slepas kelahiran .. Anak dan ibu . Mama lalui dengan tabah ' nikmat' itu .. Anggap itu ujian. terima kasih Ya Allah ๐Ÿ˜‡


Ini dia family kecil mama saly atau mama einana๐Ÿ˜… ehee.. Yg pegang adik baby tu , si sulong mama , abang ikhwan .. Sbelah kanan skali baju merah tu , angah (ilham).. Yang sebelah kiri sekali berbaju hijau , cik putih tu , itu lah solihin anak keempat mama..  Mama hanya punya sorang je ank perempuann. Itu , yg berhijab biru Kadang mama abah selalu je panggil dia ' cik bunge ' ๐ŸŒผ kak cik icha ni lah jantung hati kami sekeluarga.. Dia bff mama abah ๐Ÿ˜€ ade masa buat mama senang hati , ade masa juga buat mama resah hati๐Ÿ˜‚ kan.. Di kelilingi abang2 buat mama rasa mcm punya anak lelaki kesemuanya aduduu . Kadang dia punya lasak persis abang2  dia .. Mintak nyawa ler mama ๐Ÿ˜ฌ takpe mama punya kuasa tiga ๐Ÿ˜‚cukup kuat hati , anggaplah karenah mereka semua adalah penghibur . Penghibur yg akan meninggalkan sejuta kenangan buat mama di masa tua nnti ๐Ÿ˜ฅ sayang mereka ketat ketat . 

Gentar rasa hati mama ni . Saudara saudara mama kata , nanti setahun dua nnti bertambah lah lagi ahli kesayangan .๐Ÿ˜ฏ lahaii .. Camne nk jawabnya.
Sehebat mana pun kite merancang dan mengelak , jika diberi rezeki lagi, siapa kite nk menidakkannya , takkan lah nk gi buang dia , kesian baby ๐Ÿ˜‚ iye merancang tu memang perlu sangat ..tp kena ingat Kita hanya merancang dgn cita cita , tp Allah Jua merancang dengan cintaNya ๐Ÿ˜‡

Sudah dulu , berpanjang lebar plak ye , si baby duk tido , berbuai lagi .. Seronok ler mama beronline online lagi ahaa.. Bile plak lah ye saly boleh update camni ๐Ÿ˜‘



#bilamamamenaip



2 comments:

Normi Nieza said...

tahniah..:)

norhidana miswan said...

seronoknya dik... 5 dh anak awak yek, dr kita mula2 kenal kt blog ni setahun setahun awak tambah anak akak jgk lah yg sorang je tak tambah2...

seronok nya Allah mudahkan, si comei ni pun dh 6 bln kejap betul masa berlalu