Wednesday, August 24, 2016

Mangga susu a.k.a manggo shake




Bismillah ..
Slurpp .. Slurpp ..
Kemain dik solihin Suke dengan air mangga susu ni. Dik solihin perasmi nya..memang Tak pandang kiri kanan dh .. mama dan kakcik dah tk sabar nk merasa ..haishh .jangan dik awak merasa sesoram alahai
Mihmih




Kelmarin Mr. Abah solihin bawa pulang ini air mangga susu. Sebab mama duk aruk 2 hari yg lepas tpandang satu klosk jual air nih tepi jalan masa pulang dari klinik .. nk gak merasa mangga susu nih. Katanya duk viral sangat masing2 duk tayang mangga ni dlm fb. Lahai lemah iman ni weyyy. 


Rasanya memang sungguh sedap enak yummy dengan mangga nya dicampur dengan susu dan aiskrim lagi kat ats tuh .memang lemak berkrim ..heheh tak reti saly nk review sangat2 tp satu jew yg kurangnya , kalau lah di tambahnya kiub2 kecil mangga kat ats tu lg lah terasa keenakannya mangga ..






Monday, August 22, 2016

Selamat hari lahir puteri mama ..


Assalamualaikum wbt ..

Sebetulnya ini entry kelmarin punye ..tp mama nya boleh terlupa nk entry kat sini , alahai . Maaf ye puteri mama .
21hb .. my Princess my sholihah my icha my qaisarah dah pun 3 tahun . Udah besar anak mama tahun depan boleh lah nk anta sekolah kot kat sekolah pasti sama2 dgn angah heheh tp pempes nya belom boleh lepas,, sape nk tolong tu sayang ,, masa abang dan angah dia dlu dalam umurnya 3 tahun dh slow2 tak pakai pempes . Tp kak cik ni agak payah mama nk latih dia, sebab bile dia nk buang air besar ke kecik ke , dia tk pandai nk gi tau mamanya nih. Tau2 dh buang sob sobb nanges mama !!



Btw .. selamat hari lahir yg ke 3 tahun my sholihah .. semoga Allah mengurniakan kamu umur yg panjang dan berkat ..  kesihatan  yg baik hendaknya .. kecantikan peribadi dan akhlaq .. semoga Allah melindungi kamu dunia akhirat .. inshaaAllah , iman qaisarah adalah anak solehah mama dan abah ..aamiin ya Allah ..  sayang puteri mama setulus nya hati mama ini.. ♥






Ini dia si icha .. si qaisarah .. juga panggilan glemer abang2 dan adik solihin , kak cik ..hihi .. kan dah besar dh  dia ni tp besar dlm gambar je ,  kak cik ni kurus kecik je orangnya . lama mama tk cerita perihal anak2 mama .sekarang hobi kak cik ni haa cam ni lah .. bile mama nk ambik gambar, cepat2 dia bagi pose comel .. haha aduhai cepat pandai budak2 sekarang kan ..


Tuesday, August 16, 2016

Yg simple saja

assalamualaikum ..



Tetibe je rajin update blog ni ape sal,  kelmarin baru je n3 ..mih mihh .. kelmarin blog berwajah lama .. hari ni nk khabar kn bahwa blog semanismama kesayangan saly ni dh bertukar wajah . Tak tau lar bile buka blog sebelom ni mai rasa bosan alahai tak de semangat langsung. Rase blog lama penuh sarat macam tak de feel empunya diri nk jenguk . Rasenya perlu diubah biar nampak lain sikit, heheh

Nah .. sekarang Try test ini wajah baharu simple ajew. Kalu bleh nk yg simple lg. Dh Takmo tengok sarat , gambo bergerak2 siap ade shoutbox lg. Huhh .. Oke yg baru ni hanyalah untuk sementara ..  kena lah sikit dengan mood saly ni kotnya . Kalu rase tak sesuai bosan lg nanti akan bersambung perubahan tuh.. hiih

Tepek sket wajah blog lama saly ..
Selamat tinggal sayang , selamat tinggal pujaan
dah tinggal kenangan blog hijau ni





Monday, August 15, 2016

Sekian lama menyepi ...


Dah 5 bulan menyepi dari dunia blog .. rindu usah nk citer laah memang rndu .usah ditanya ke mana ku menghilang mih mih .. Puasa dh lama berlalu .. raya pula baru je pergi . Ape pun nak jugak saly tepek gamba raya .. nak ucap selamat hari raya ., nak mohon maaf .takpe lah dah berlalu pun .bukan senang nk jumpa orang seperti aku ni ucap lepas abes raya , hanya saly seorang .haa


Ini dia gamba raya 2016 .. tema Pink belacan kot .haa betul ke tidak mata ini. Belacan yg dah lama sikit agaknya , belacan yg tk fresh dh .. belacan2 jgk , btw Selamat hari raya buat teman2 Blogger sekalian yg pernah sebelom ni kenal diri ini .. hih ampun maaf saly susun 10 jari ni ( bayangkn oke jari saly sedang tersusun ni ) Maaf andai ade salah silap bicara dikala tinggalkan segala komen dan jejak .. ikhlas dari hati . Rindu dengan keakraban kalian sebelom ni 



Gaya kesayangan di hari raya .. Abang Ikhwan , angah ( ilham ) kak cik ( icha ) dan adik solihin .. lama tak tepek gamba budok berempat ni , dah makin besar semua . Adik solihin yg manja teramat segak bergaya tu dah pun setahun 10 bulan . 2 bulan lg cukup dia dua tahun .masih menyusu sepenoh nye . Ini tahun kedua solihin beraya .. Kalu ikutkan dia , pagi2 raya pertama baru ni dh buat hal , berpeel dia  .. tkejut agaknye kot mama pakaikn dia baju melayu siap bersamping ni , nangis2 nak mamanya tanggalkn baju dia tu .. nasib bile dipujuk pujuk diam jgk.lepas dari tu mood solihin dihari raya ptama tak berapa nk ceria .. asyik nk nanges .. sob sob .. Ooo .. adik solihin. 

Di pagi raya pertama , seperti biase beraya di rumah umi encik suami dulu ( mertua ) part paling best nya dapat makan satey dan nasi himpit umi the best .. next lps tu barula seperti kebiasaannya kami beraya di umah saudara2 encik suami yg berhampiran rumah umi , memang suka juge Part nim , dapat merasa hidangan tiap hidangan , nasi beriani , lontong , rendang wajib aku merasa .tak ketinggalan , mih mih ..  selepas selesai semuanya , tengah ari tu baru la pulang rumah ibunda tercinta .. nak salam2 peluk cium mohon ampun .. tak sabar2 nk merasa hidangan wajib ibu di hari raya iaitu ' nasi dagang ' alahai best nya .. makan lagi sepuasnya .. . 
Begitu lah sedikit alkisah nye di hari raya . Nak sangat Story panjang2 ,kalu boleh nk citer semuanya haha tp cukup dulu sampai sini,yg lain2 simpan dalam hati jaa ..inshaaAllah , jumpa lg ya di lain entry .. 
Wassalam





Thursday, March 10, 2016

Sanah helwah to me (8 mac 2016)

8/3/2016


Sanah helwah to me ...
8 mac 2016
Entry yg lewat dua hari ..

Tahun ni bertambahnya lagi satu angka  ..
 cepatnya lah hai .. tahun berganti tahun ... 
Semoga dengan pertambahan usia ini , semakin bertambahnya kebaikan dalam diri ini .. penghijrahan demi penghijrahan .. semoga Allah swt memberkati langkah hidup ini .. ke arah yg di redhaiNya ..



Ya Allah ..
Yang Maha Mengabulkan .. jadikanlah hari yg indah ini hari yg menyenangkan dan mendamaikan ..

Terima kasih Ya Allah diatas kehidupan dan nafas hari ini ..
Semoga dikurniakan kesihatan yg sejahtera hendaknya ..
Aamiin Ya Allah



Wednesday, March 2, 2016

Cupcakes vanilla



2 mac 2016 ..


Hari ni  dah masuk 2 mac .. wahh dah bulan tiga dah.kenapa lar cepat sangat hari2 berlalu.. taktau lar mgkin aku sorang je terasa gitu.. pejam celik , hari dah bergnti hari , yg baru rasa hari jumaat lepas ,dah nak jumaat balik ..kann ... kann
Hokey .. sempena bulan mac ni adalah bulan kelahiran aku , aku nak share satu resepi yg boleh aku katakan agak sedap , mudah dan sweet .. cupcakes vanilla atau senang sebut , kek cawan vanila .. alhamdulillah , dapat jugak nk n3 kek cawan ni. Kek pertama saly buat untuk tahun 2016 ni , bulan 1 aritu ,. Kiranya ini kek pembukaan untuk tahun 2016 .. mih mih .. betapa takde masanya aku , baru skrg nk n3 kan .. story mory tu banyak giler tp dibiarkan berlalu tanpa coretan disini .. sobs ..!!
Mmm ... bulan 3 bulan besday aku ..jangan ditanya nnti wape dh umor  aku ..huwaa semestinya 3series kan ,, cedihh , umur makin lama makin banyak angka.. makin banyak mengenal kemanisan dan kemasinan hidup ..hahah.. nnti insyaAllah panjang umur aku cuba n3 besday aku nnti.. senang citernya , tarikh besday saly bersamaan dengan kehilangan MH370 ..peristiwa sedih seluruh rakyat malaysia .. 8 mac .. masih ingat kan .. ?



Oke2 smbung story asal ye .. kek cawan ni yg pertama kali juga saly buat .biasanya , selalu buat kek biase2 yg bulat , petak guna loyang.. kali ni ubah selera sekali sekala.. nak merasa gak lagu mana kek cawan vanilla ni .. lepas tengok hasilnya dan kejadiannya yg sungguh mempesona..alahai .. rasa sayang nk makan.. kehkeh ..nape lar cute sangat kek cawan ni... Lepas dari test pertama cupcake tu, aku dah jadi sllu je nk buat.. tak puas menikmati kek cawan ni..rasanya memang sedap ..lembut je. Biasa kalu saly buat satu adunan ni saiz medium biasa tu dapat dalam 20 biji.. yg gambar atas ni, dua darinya dah dirasmikan oleh kak cik dan adik solihin.. dua orang ni lar perasmi tetap mama sekarang nih.. haha tinggalnya 18 lagi cupcake tu ..tp kalu buat saiz kecil2 agaknya banyak dapat kot..
Oke ..layan jap my cupcake .. heheh .. jom cikedut resepi ..







Resepi Cupcake Vanilla

(Saly buat saiz kertas yg medium tu dapat dalam 20 biji , kalau saiz kecik lagi banyak dapat )

Bahan2:
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan mentega / marjerin / butter
  • 2 biji telur
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 1  1/2 cawan tepung gandum
  • 1  3/4 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan susu (segar/uht/susu cair )


Cara-cara:
  1. Kita mulakan dengan memukul gula dan mentega hingga kembang
  2. Bile dah kembang , masukkan telur sebiji sebiji ,pukul sebati ..kemudian masukkan esen vanilla dan pukul lagi ya ..
  3. Tepung gandum dan baking powder diayak bersama ..masukkan sikit sikit kedalam adunan tadi .. gaulkan sebati
  4. Kemudian masukkan pula susu ..kacau lagi ..adunan agak likat sikit ya ..
  5. Panaskan oven terlebih dahulu dalam suhu 200°c
  6. Masukkan adunan kedalam paper cup sesuai yg diletakkan terus dalam loyang acuan untuk cupcake .letak adunan separa penuh nnti bila bakar ia akan naik ..
  7. Bakar selama 25 minit dalam 160° c .. ikut kesuaian oven masing2 ya ..
  8. Siap .. boleh menikmati cupcake yg super sedap.. bismillah






Wednesday, February 24, 2016

Etak salai




Etak etak salai .. atau org ganu panggil etok2 salai .tukar ye huruf tu, dari a tukar ke o.. hehehe. Sorry gambar tk jelas mana, snap gambar masa dalam kereta tengah bergerak .jadi ler kelabu kelala ... nak sangat snap gambar, haa cenggini lar jadinya .. tkpe2 ..asal nampak kulit2 nya udah, bagi org yg nak kenal etak2 .. ini lar dia.kecik2 jer tp still comel dan sedap ni. 
Etak2 ni saly beli ditepi jalan masa pergi kota bharu jumaat tempoh hari .. pergi kenduri kawen terus ke kota bharu semata mata nk carik etak2 ni.. biasa lalu disepanjang kat tawang tu ,ade jual ditepi jalan.. sebungkus kecil cuma rm1.. dibungkus dengan kertas akhbar jer..( lupa plak nak snap bungkusan dia ) aku beli 4 bgkus.. en.suami dan abg ikhwan pun suka.. bila makan susah nk bhenti ni.. bagi org yg pandai makan kejap je boleh abis . Rasa kulitnya pedas2 serai gitu rempahnya ..isinya kecil sangat2..tp tengok pada saiznya lar.. kalu kecik,mpasi isinya kecik.. sape2 orang kota bharu kelantan memang tahu lar etak2 salai ni.. teganu takde orang buat etak salai, tp etak2 ada .. mihmihmih

Kalau kami ke kota bharu pasti tak lepas peluang nk beli etak salai ni. Kalu takde tempat biasa jual, pasti en.suami akan cari tempat lain.. nak jugak seperti gaya orang mengidam ni. Hahaa.. kemaruk teringat etak salai ni.. alahai.. mula kenal dan suka etak ni dari bapa saudara en.suami.. masa tu kami sekeluarga sebelah mertua juga bapa saudara pergi ke kota bharu , seingat masa tu hari raya ke barapa entah.. lupa.. masa tu nk gj braya di umah sanak saudara en.abang.. wahh.... ptama kali nk gi umah sana.. jadi sepanjang dlam pjalanan tu, bapa saudara (ayh su ki ) berhenti tepi jalan digerai orang jual etak salai.. siap ade tulis situ, etak2 salai .. masa tu , en.abang pergi cuba beli juga, nk merasa .. sampai sana , selepas duk rehat2 dipenginapan, sambil makan etak2 ni.. eee.. masa mula2 rasa tu, memang saly tak suka.. nk makan pun bercinta dengan etak ni.. lahaii.. en.abang laju jer dia.. hehh.. tp bila dah pulang sini.. tetiba eh mai rasa nk makan .. teringat gak rempah dan rasa dia tu.. lepas dri tu bile kesana, kami tak lepas peluang nk beli etak tu.. mula dari itu lah , saly dah mula pandai makan.. tapi tak lah selaju en.abang ..kehkeh .. gaya orang berkasih sayang lagaknya aku makan .gigih lagi nak belajar makan etak ni.. heh

Sekian dulu .....








Monday, February 22, 2016

21 february 2016 .. Ilham 5 tahun

21/02/2016


Sepatutnya ni entry kelmarin 21 febuary 2016 .. 
Takpe lah mama cuma terlewat 1 hari je nk tepek sini sempena birthday anakanda kedua mama , ILHAM IRFAN .. 

Terasa kejap je masa.. cepatnya anak membesar .. 2011 - 2016 .. angah dah pun 5 tahun .. kita plak semakin tua ..kan .. hihi.. 
Baiklah .. sempena hari lahir angah , mama doakan semoga ilham irfan membesar dengan sihat sejahtera hendaknya ... insyaAllah , ilham irfan akan jadi anak yg baik dan soleh buat mama dan abah .. penyejuk hati dan mata mama abah ..anak yg berjaya dunia akhirat ..  aamiin Ya Allah 




Kelmarin .. bila asyik duk scrol laman fb .. jauh duk imbas satu persatu memori masa mula2 berfacebook dlu .. seingat aku masa mula berfacebook pd akhir tahun 2010 .. pastu sampai satu tarikh 21/02/2011 tetiba terjumpa kata2 dari biras aku ni.. masa ni baru je 2 jam lepas lahirkan angah .. tersentuh hati.. aishh dah lama post tu, 5 tahun lepas baru nak terasa kaa ..! Mih mih .. masa mula zaman fb , baru tahu sikit2 kan tk bape mahir lg.. like pun tidak.. baru kelmarin sibuk2 aku nk like padahal post tu dh lama ..haha .. sorry ya biras sayang .. terima kasih atas kata2 itu , membuatkan sape2 para ibu yg baca akan tersentuh hati .. 
bile baca balik ayat ats tu, mari dah satu persatu masa nk berjuang melahirkan .. satu pun tidak luput dari ingatan ini tiap saat nk melahirkan sehingga lah selamat semuanya .. alahai ..rindu pulak pada setiap mengandung dan kelahiran anak2.. sobs ...!!



Wednesday, February 10, 2016

Alkisahnya encik suami


10/02/2016


Morning semua .. hari ni dah rabu.. kejap jer dah 4 hari juga sekolah cuti.wahh kemain jugak budak berdua ni abg ikhwan dan angah bisingnya lah hai rumah tak reti duk diam .. ade je akal dia nk buat mama marah..hihi anak.. anak..

================================================

Alhamdulillah juga ..
Sekian lama terperam n3 ni dari hari ke hari nk ngapdet nya .heheh hari ni baru berkesempatan.n3 last aritu Ride to cameron en.suami ke cameron bersama2 kawan2 dia ..
nk story sket pasal ke cameron ni ..  masa jumaat lepas tu berpagi lagi en.suami bertolak jam 7.. dalam pukul 12 tengahari tu dapat pnggilan dari en,suami ingat kan dah selamat smpai, alahai cepat benor sampainya ( kata dalam hati ) .. rupanya en,suami ade di hospital kuala berang , trengganu sini .. arghh luruh jantung ini .kenapa dengan abang.. ade pape ker.. gelabah en.suami nk jelaskn keadaan .. en.suami xcident ,terbabas dari motor kerana nk elak kawan didepan yg juga terbabas ... Allah huakbar kuar jugak airmata ini.. tp en.suami menenangkn yg dia tkde pape cuma calar2 sikit je.. motor kesayangan dia lah yg agak teruk jugak.. alhamdulillah .. aku dh tak ingt langsung dengan motor tu , yg aku harapkan suami takde ape2 .. tp yg kawan dia tu kesian dia patah tulang di  bahu dan peha dia .. semoga cepat2 diberikan kesembuhan hendaknya buat dia ..aamiin
Lepas dari selesai pasal semua tu, en.suami terus jugak perjalanan dia ke cameron dengan membonceng bsama kawan dia yg lain .. yg lain2 semua bermotor masing2, cuma en.suami yg menumpangnya, alahai kesian ... takpa lah asal selamat semuaya sudah .. insyaAllah .. tinggal lah kawan dia yg patah bahu dan peha tu dengan familynya yg datang hospital tu..


Gambar kenangan en.suami .. en.abang di hujung sekali sbelah kanan tu.. menumpang gambar dengan motor kawan dia yg duk dihadapan skali tu melentok diatas jalan.. hih .. sayang sangat en.abang dengan gambar ni.

==================================================

Alhamdulillah ... selamat en.suami sampai sini pada malam keesokkan nya hari sabtu .. tk sabar hati nk ketemu.. ngeh2. Gitu lar kan, bile takde depan mata berjauhan,  rindu kemain rasanya.. kesal pun ade bila terkenang kan adekah dosa2 aku dia.. dengan gurau rajuk terasa hati .. masih bertemu lagi kah lepas ni.. hihii
Apepun, bile en suami sampai perkara pertama abis belek2 dia kat mana ada luka .. yg keduanya cari2 strawberry ( hahaha)


Nah ... ini dia strawberry ..dan jagung cristal. Mih3 takpe lar sikit pun .yg tu je rezeki kan. En.abang sampai malam , malam tu jugak aku ngap strawberry ni , masam manis  .. pasal jagung kristal plak , jagung cristal ni memang dah manis, kalu makan gitu jer tanpa direbus masak pun boleh ,memang sedap.. yg aku tahu namanya jagung cristal sebab 7 tahun yg lepas pernah lar bercuti cameron dan makan jagung tu ,tuan jual tu kata ni jagung kristal, nampak tk isinya yg ada warna putih kuning tu seperti kristal kan .. nk makan tanpa dimasak pun bole..itu katanya .. tp iya betul, memang manis ni jagung lemak berkrim .,hihi


Haaaa .... anakanda berempat sedang menayangkn baju cameron masing2.hik hikk.. bersemangat kemain .. oke mai mamanya perkenalkn satu2 ye .. mula dari kanan .. yg hujung kanan tu angah (ilham) , sebelah angah , abang ( ikhwan ) .. yg ceria ketawa atas kereta tu , baby solihin .. dah besar dia ..dah nak masuk setahun 4 bulan ( 28hb ni ) ... dan yg last si hijau tu satu2nya puteri mama , kak chik ( icha) .. kak cik sorang je lain warna.. takpe lar ya sayang, terserlah kemanjaan dengan hijau..
Walo apepun , terima kasih abah ..... terima kasih atas ole2 nya .. terima kasih Ya Allah ... keranaMu Ya Allah aku masih dapat melihat insan yg ku sayang ini .. alhamdulillah.






Friday, January 29, 2016

Ride to cameron

29012016



Ya Allah ...
Lindungi lah suami ku di bawah rahmat kasih sayang Mu..
Semoga selamat sampai ke tujuannya ..
Aamiin Ya Allah .



Hari ni encik ketua rumah a.k.a chenta syurga a.k.a encik suami bertolak ke cameron highland bsama2 dgn kawan2 dia group yamaha 15zr .. 
dengan kata mudahnya , ride to cameron hokeyy .. 
bermotosikal secara jemaah ..mih3
Ini dah kali ke 3 bermotor ke sana .. yg last 2 tahun lepas seingat aku ..  tp kali ni perginya dua hari satu malam ..
 .. tak mengapa sesekali relakan hati , encik suami nak berhobinya .. aku suka ... aku iring dengan doa dan harapan semoga selamat diperjalanan ... dijauhi segala musibah .. aamiin  ..
Dan insyaAllah .. aku tunggu si buah strawberry ... hihii
Nyum2 tak sabau nak rasa..




Saturday, January 23, 2016

Alkisahnya merentas desa .....



Alhamdulillah .. hari ni saly bersiaran lg..seminggu sekali ya busynya mama ikhwan ni kan kan sejak tahun baru pmulaan skolah ni, nak ber fb boleh lg tp nk bukak blog ade2 aje alasannya .. ngehh .. alasan tepatnya ialah malas + busy .cerita adalah jugak nk n3 kat sini tp diperamnya dulu banyak2.. nnti bile masak baru bleh share.. kahh ..!

Oke kelmarin khamis, sekolah ikhwan ada acara berlari merentas desa.. cikgu dh bagi surat beritahu pasal merentas desa peringkat sekolah  , dalam surat tu juga bgitau mula sesi sekolah seperti biasa pagi dan selesainya awal skit dari hari biasa jam 12.30.. 

Pagi tu ikhwan kemain bersemangat dia .. pakai baju warna kuning ( sebab ikhwan rumah kuning ) mat kilau lagi .. tahun ni merupakan tahun pertama dia merasai acara merentas desa tu .. tahun lepas tahun 1 takde lah acara ni , terkecuali untuk budak darjah 1.. pasal merentas desa ni , tetiba jer aku mari teringat zaman persekolahan dulu2 .. membuak2 rasa nostalgia nih .. satu persatu bermain di kepala , masih ingat kemain jugak mama bersemangat masa dipermulaan mrentas desa ( berlari keliling kampung ) dengan kawan2 yg lain , belum sampai di pertengahan aku dh tk larat ,perlahan2 kaki ni cuma berjalan perlahan main2 jer , sambil borak dgn kawan2 .. ahahaa... tak pernah skli pun aku menang ..  menang siapa yg tiba awal di sekolah , dimana acara itu bermula ... selalunya jadi orang yg terakhir dengan kawan2 .. indahnya bila ingat saat tu..rasa nk sekolah balik jer ... uwaaa ... oke dah2 .sambung pasal ikhwan ya .. pagi tu , ikhwan kata cikgu suruh bawa beg , kotak pensil dan pensil warna .. aku kurang setuju lar sebab hari tu tak belajar , sukan semata2 jd buat apa nk bawa beg kan .. tp dia tetap berdegil nk jugak bawa .. oke fine ! Mama ikut kehendak abang ikhwan .. siap bersalam dan peluk cium , abah nya pun hantar dia  ke sekolah .. mama seperti biasa lar, selalu mendoakan agar selamat diperjalanan dan memperoleh ilmu yg  berkat.. aamiin ..

Mama pun ada duk tinjau jugak luar tingkap rumah , tengok budak2 sekolah ikhwan lalu ke tidak merentas desa kat rumahnya ni ..alahai .... tidak kelihatan , kat lain laluan kot.. 

Sepulangnya dari sekolah ... dengan gembiranya abang ikhwan bagitau yg dia dapat nombor 3 dan dapat hadiah .. haihss .. punyala mama xcited ni ,, iye ke abang .. betol ke nim .. terus dia tunjuk hadiahnya .. alahai .... tak caya anak aku ni dapat no 3 merentas desa .. ahaha nampak tak disitu ada rasa bangga .. mama pun belek2 dia punya hadiah .. ye betol memang no 3 anakanda aku dapat .... tp acara melukis dan mewarna ... mih mih mihhh ... bertuah punya anak.. kenapa lar tak bilang awal2 yg dia pun masuk mewarna .. patut lah pagi tadi beria2 nak bawak pensil warna dan kotak pensil ... anak oh anak .. mama kata , kenapa tak ambik nombor dalam merentas desa , katanya abang letih berlari.. abang banyak berjalan .. takpe lar sayang .. apepun tahniah dari mama ..sekurangnya bawak jugak balik hadiah .. sayang abang ikhwan ketat2 .... hih .. itu lah alkisahnya si anak soleh mama , ikhwan haiqal .... dah 8 tahun .. suka tengok macam2 ragam anak2 membesar .. dulu2 karenah dirumah .. dan sekarang ragam di alam persekolan .. 

Cukup disitu saja lar pasal anak soleh mama , ikhwan haikal..
Saly sudah dulu ya .. nnti insyaAllah bertemu lagj di lain entry ..
Wassalam





Thursday, January 14, 2016

sakit itu ujian Allah


14012016


Usah jadikan doa seperti ubat yang digunakan hanya ketika sakit .. sebaliknya jadikan lah doa seperti air yang diambil setiap hari ..

Dah seminggu rasanya saly tak bersiaran .. minggu pertama persekolahan memang agak busy gak .. anak anak mama , abang ikhwan dan angah ( ilham ) alhamdulillah setakat ni takde masalah yg timbul pasal psekolahan .. takde buat hal lg.kelmarin 10hb , abg ikhwan dah mula KAFA . 3 kali dlam sminggu ,dan pulangnya agak lewat jam 4.45 petang ..


Untuk cerita permulaan 2016 ni ...
Tetiba je gigi aku ni buat hal .. sobs!! Dah sebulan berlarutan . Dari tahun lepas lg 2015 .. Gigi geraham bongsu bahagian atas.. alahai sakitnya tak usah nak citer lar memang sakit sangat2 tau .. memula tu sakit tak lar berapa sangat , dia main2 je masa tu nak makan & ketawa pun still ikhlas lagi ... tp makin hari makin kuat .. sampai last2 minggu lepas , gigi si bongsu aku ni berjaya buat aku keluarkan air mata .. mengalir laju jer ..hehh


Ini dia si geraham bongsu .. alahai sayang, nape lar awak buat saya sakit .. manja nya lah hai .. mihmihmihh


Oleh kerana sakit dah keterlaluan terpaksa ler aku pergi ke klinik pergigian yg berdekatan , klinik pergigian wan maliha .. masa tahun 2011 empat tahun yg lalu ,  dan masa tu 7 bulan pregnant kan anak kedua aku dah pernah lar cabut gigi geraham bongsu atas yg sebelah kiri, masa tu memang sakit persis sekarang yg sebelah kanan . Itu lah last aku cabut gigi .. masa tu pernah gak doktor kata, lepas bersalin nanti jangan lupa cabut gigi yg kanan pule, sebab kata doktor, gigi geraham bongsu paling dalam tu memang takde kegunaannya, nak gosok gigi pun susah nk capai itu katanya.. alahaiii..... memang aku tak akn perginya serah rela camtu , aku peram sampai hari ni baru lar sedia nak cabut lg.. siyes memang aku takut..tkmo hadap dengan bius jarum memula tu.. seriau tk abes lg.. grrr.. oke.. sambung citer lagi ..  hari rabu minggu lepas ( kire2 dah 8 hari dh harini ) malam tu en.suami dh siap maklum , malam nnti aku kena gak ke klinik cabut gigi.. ehh .. ni kes paksa ni.. katanya, kesian tengok aku yg murung je asyik pegang pipi , anak2 bising jadi mangsa kemarahan aku.. kehhkeh ..btw trpaksa jua aku lepaskn kamu gigi bongsu.. takut cmne pun tpaksa aku hadapi .. 


Akhirnya ... alhamdulillah dah selesai .cabut dah gigi. Haa kan dah ceria .. lega rasanya. Terasa ringan je mulut ni .sebelom ni memberat je dengan rasa sakitnya.. nak makan pun berkira kira ..
Oke stop dulu pasal tu ..
Sambung citer lain erkk .. Lepas lega semuanya sementelah sebulan menghadapi sakitnya gigi ..  jumaat tiga hari yg lepas plak, aku ditimpa sakit kepala dan segala urat2 badan.. demam urat kotnya .. nak gerak2 pun sakit.. en.suami beli ubat ,disebabkan memang aku tak suka ke klinik, dan tk larat plak nk bangun .. lepas makan ubat ikut aturannya keesokkannya, alhamdulillah .. semakin segar badan ..menandakan aku dah nak sihat ..




Tapi .... bile dah sihat dari demam tu aku tetibanya di landa sakit perut.. huwaa.. cirit birit plak.. aduyai kenapa ni ,,agaknya antibodi dalam keadaan lemah ke menyebabkn aku mudah diserang sakit .. en.suami pergi lagi keklinik beli plak ubat cirit birit.. disebabkan aku dah tak larat nk ke tandas .. ahad 3 hari lepas aku masih cirit birit tp dah agak berkurangan .. tp perut pulak sakit sampai menekan nekan .. bilarasa sejuk je , akan terasa sakitnya di perut atau  bile aku selesai mandi akan sakit perut ni .. alahai.. tk boleh sejuk2 ..rasanya sakit medu aku datang lgi.. tahun lepas aku dah alami , dan bile doktor periksa katanya aku ada penyakit medu angin .. tahu tak kalian medu angin  tu apa ya .. hihi aku sendiri pun tk bape paham mana ..istilahnya yg aku tahu adalah angin .. banyak sangat 'angin kotor ' dalam badan kotnya .. bile sakit boleh sampai aku terasa loya dan boleh terasa sesak nafas bile tahap sakitnya sangat2 lar .. sakitnya boleh tak bayangkan kalo senggugut .. haa lebih kurang camtu lar.. doktor pun pernah kata , katanya elakkan minum sejuk2 berais .. makan pedas2 ..berkafein lagi .. tp aku memang tak pantang mana lar sume tu sebab senarai tu sume aku suka .. yg doktor kata lg , salah satu sebab juga masa berpantang tu , tidak berpantang betul2 bab pemakanan dan amalan bertungku bagai .. adehh ..




Oleh kerana sakit perut datang menyerang tak kira waktu.. meringkuk aku kesakitan , aku bertungku bagai perut ni, terasa hilang sekejap sakit tu .. akhirnya en.suami pergi lagi ke klinik yg biasa aku pergi .. beli ubat yg biasa aku dah ambik dulu untuk medu dan angin .. Hari ni dh masuk hari keempat makan ubat, dan perut tak sakit lagi .. alhamdulillah .. 




Alhamdulillah .. 
Aku semakin sihat .. alhamdulillah juga di atas sakit yg Allah bagi .. diatas nikmatnya yg aku kecapi .. mengajar aku erti sabar dan redha .. semoga luruhnya dosa2 kecil sebagai mana sakit yg aku alami ..  alhamdulillah Ya Allah diatas kesembuhanMu ..



" Tiada siapa yang tahu apa yg kita lalui ..  Tiada siapa yg mengerti ..seberat mana kita menanggung di hati .. selagi kita bernama manusia selagi itu kita di uji .. walaupun kesakitannya begitu pedih sekali teruslah melangkah .. jangan berhenti .."





Sunday, January 3, 2016

1st day sekolah 2016



Alhamdulillah ...
Hari ni 1st day untuk 2016 Anak2 mama kesekolah 
Abang dan angah .
Abang dah darjah 2 , angah plak 5 tahun 
Tersangat lar teruja mama tengok budak berdua ni .kemain semangat masing2 mama kejut kan skali jer terus bangun .. mama dah ingat kan semalam sbelom tido , esok dah sekolah jangan lupa bangun awal ...
 jawapan budak2 ni ...
" yeayy ....... esok skolah ....bestnyaa"
Amboii ... semangat bebenor ya  
Dah lama bercuti..
 jd permulaan sekolah ni nak jugak serba baru 
baju ,peralatan dan lain2.. 
sebab tu kotnya mereka bersemangat .. ngeh ngehhh


Yg diatas ni anak2 saudara aku .. anak abg long .
keenam enamnya sume dah sekolah tahun ni.
 Suka sangat aku tengok gambo ni 
.teruja plak masing2 dah tersarung seragam sekolah .
Terbayang plak , panjang umor insyaAllah dapat mama lihat suasana anak2 mama camni .. 
Yg tengah perempuan tiga orang tu si kembar tiga ..
 dah besar mereka ni .. dah pun darjah 3 .suka tengok yg kembar2 ni lagi2 bab pakaian hampir sume nk sama.. sekarang berpakaian sekolah lagi lar takleh cam tiga2 ni ..yg mana satu kakak ,kedua dan adik .. alahai mak saudara ...


Ini lar anak saudara si kembar 3 ..
^__^






Saturday, January 2, 2016

happy new year 2016




Allah menciptakan waktu yg tak akan kembali 
Agar kamu menghargai kehidupan hari ini ..
Bukan kelmarin .. bukan juga esok..

Cantik kata kata .. 
penuh makna yg tersirat disebalik kata . .
Apepun .. slmt tahun baru 2016 buat semua
Semoga tahun 2016 ni , Allah memberi seribu kerahmatan buat kita .. dan kita semua sentiasa berada di dalam rahmat dan redha Allah swt ..

Apa azam baru kalian .. ? 
Aku takde azam baru pun .. apa yg aku harapkan ada limpah rezeki yg berkat , umur yg berkat , kesihatan yg baik 
buat aku sekeluarga suami juga anak2 ..
 buat ibu .. buat umi ( mak mertua ) ..
 juga buat insan2 yg tersayang yg hadir dalam hidup ini
Aamiin 




Gambar atas .. 
rantaian kenangan dari tahun ke tahun
Alhamdulillah..
Syukur ats kehadiran insan2 tersayang ni dlm hidup
Tidak boleh mengulangi tiap kenangan yg hadir 
Semuanya tinggal mnjadi kenangan ..
2013 .. 2014 .. 2015 ..
Now 2016 .. 
pantas masa berlalu ..
umur pun dari tahun makin meningkat .. 
Sob .. sob ..

Hargai tiap detik yg akan kita lewati..
Kerna setiap saat yg berlalu itu tidak akan kembalu ..
Yg tinggal untuk kita 
Hanyalah kenangan ..