Friday, November 27, 2015

erm .. nyummeh bau baby



Salam jumaat .. penghulu segala hari .. hari yg penuh keberkatan .. dah bberapa hari saly tk bersiaran. Kesihatan diri tk mengizinkn aku nk buka tutup blog kesayangan ni. Jadi malas pulak lagaknya. Hari sabtu 5 hari lepas, saly tak bape sihat ,diserang sakit kepala yg amat.. demam dan selsema lg sampai la hari ni sakitnya dah bnyak berkurang tp masih terasa lemahnya badan .. selera makan pun berkurang.. makan itu tak kena ..ini tak kena .. harap2 hari2 esok dan seterusnya ,kesihatan diri semakin baik hendaknya ... aamiin.
Ermm .. agaknya ada tak yg pikir .... kot saly pregggggnant.... oppss.. salah salah salahh.. tak betul ..tak betul . Tak betol ..
insya Allah salah tekaan itu rasanya .. hih hii.. ini demam batuk selsema bermusim ni.. anak2 saly pun turut sama alaminya .. oke sudah dulu bab tu ye.. rabu dua hari lepas , 25hb saly ,en.asben dan anak pegi umah biras saly yg lahirkan baby sebulan yg lepas, 27 oktober.. cukup sebulan baru mama saly berkesempatan nak tengok anak saudara baru .. mama cuma tepekkan gambar dengan baby solihin.. itu foto yg diatas tu masih fresh lg ..  tk boleh clear sangat la gambarnya sebab kan baby masih berpantang dan ibunya sendiri pun tak keluarkan lg foto babynya .. jadi rasa tak baik plak bile kite tak mintak izin dan tidak diizinkan...
mm.. comel sangat baby syurga ni .. nama baby ...
Ahmad Rafhan Absyar .. cantik namanya .. saly cuma panggil baby absyar .. nyummy bau baby .. tp sayang masa saly pergi kelmarin , saly cium gak baby tp hidung saly takde deria bau.. huwaa kemana menghilang .. ruginyaa .... 


Pergi tengok baby dan biras , dia dah 30 hari berpantang.. ehh ..rasa kejap plak dengar bile giliran orang brpantang kan .. teringat  plak memori berpantang baby solihin tahun lepas .. solihin lahir tarikh lepas sehari dari baby absyar.. 28/10 .. hihi apesal tak tunggu sehari lagi ye, sedang molek tarikh sama .. imbas kembali .. foto tangan dan kaki comel solihin masa tu cukup 30 hari umurnya .. rindu tangan dan kaki comel dia ..
dan sekarang tangan dan kaki baby dah makin besar..dah setahun dah .. takkan terulang memori diatas tu .. 
masa aku pantang tahun lepas tu , akhir bulan 10 masa tu pantai timur sini dh mula musim hujan .. hujan tak henti henti .. 
dan naik bah /banjir dibulan 11 ..masih ku ingat .. awal bulan 11 tu ,sekolah masih belum cuti, abah hantar abg ikhwan kesekolah dalam keadaan hujan sangat2 .. sempat laa merasa sejuk dan dinginnya berpantang masa tu.. sampai nak mandi pun menggigil.. syok jugak tu.. hihi . tp tahun ni dibulan november ni cuaca agak baik. Hujan sekejap2 je.. sempat jugak abang ikhwan berseloroh dengan mama nya .. 
katanya .... " mamaaa ... kalu banjir nnti mama bagi baby baru ye mama ... ! " alahai abg ikhwan ... hahahaa .. sonangnya dia . patut ker mama nya ketawakan dia yg tak tau ape2 tu ..
mama jawab gak .... " ishh .abang.... mana boleh. Nii tengok perutmama tk besar pun..takde baby haaa ... " sempat gak mama ketawa.. yg dia tahu dan ingat , tahun lepas mama dia lahirkan dik solihin.. musim hujan dan banjir .. kalu boleh dalam pemikiran dia ni bayangkn nk sama seperti tahun lepas .. alahai ..bertuah punya budak .. (sambil tiru gaya kak ros upin ipin ).. 




Imbas lagi .. memori lah sangat foto atas ni .. 
ciuman kasih sayang dari abang , angah dan kak chik solihin .. Masa ni , baru seminggu usia solihin .. mama sayang foto ni .. nak ambil foto begini , kak chik lah yg paling mencabar masa tu.. masa baru dapat adik tu , menangis nya lah hai kak chik.. dengan mama tak mau tegur , tengok pun taknak .. merajuk .. berkepit dia dengan nenek dia .. sedih sangat hati mama masa tu .. nenek pujuk2 ..nak dia pegang tangan adik ..cium adik .. akhirnya dia ikut.. duduk .. nenek pun perlahan2 letak adik di ribaan kak chik .. aduhai .. gembira hati mama tidak terkata ..foto itu lah yg menjadi saksinya .... mama sayang kak chik sama seperti mama sayangkan dik solihin .. 


Foto ni menunjukkan yg kak chik semakin menerima kehadiran si adik .. sudi dia pegang tangan adik .. masa tu ade hari dia ceria ..dan ada hari dia muram je .. sebab sbelom ni selalu je dengan mama ..duk atas riba mama .. alih2 ade insan lain yg menggantikan tempatnya  sedihh dia .. masa dapat adik , kak chik baru setahun umurnya .. mesti la masih manja ..


Part akhir .....
Ini dia wajah baby solihin .. rindu mama.. tengok foto ni terbau bau masa baby dia .. hii .. terasa kejap masa berlalu , dah setahun dia .. 







Saturday, November 21, 2015

terapi pagi ...






Ya betul sangat2 kan ..
Tiap ibu pasti menyukai situasi ini ..
Bau bau masham anak bangun dari tidur ...
Bagi mama , bau bauan anak2 bangun tido adalah satu terapi ..
Terapi permulaan hari yg bersemangat .. 
Mih mihmih .. suka cium bau gitu. 
Anak oh anak ..
Anak anak bauan dari syurga ..
Muahh ciked ♥




Thursday, November 19, 2015

Throwback :: perginya seorang sahabat


Salam khamis ..
Hari ni last sekolah untuk tahun 2015 ni .. abang ikhwan dan angah kemain mereka bersemangat pulak mereka berdua ni .. alahai anak2..sambung semangatnya untuk sekolah tahun baru pulak nnti ye .. 2016 ..Oke bukan nak citer pasal sekolah tp crita tentang sorang sahabat mama yg dah stahun perginya ..

Sepatutnya ni entry 29hb 10 .. akhir bulan 10 baru ni ..tak tau laa nak mula dari mana sebenarnya ini cuma cerita tntnag sorang sahabat aku yg dah setahun meninggal dunia 29/10/2014 .. ingin abadikan disini ..sorang sahabat yg sewaktu dulu pernah menjadi teman baik .. teman sekampung .. dan teman satu sekolah dan sekelas dengan dia ..


Permulaan cerita ...

Terimbas detik-detik 29/10/2014 tahun lepas tu , masa tu sehari lepas aku melahirkn si baby solihin.. 28hb 10.. Dapat berita dari sorang kawan sekolah aku jugak .. ebah panggilan manjanya .. ebah ni selalu je hubungi aku kalu dah lama tak bertanya khabar, dia memang baik dan tak lupakan siapa yg pernah jadi kawan dia .. teman sekampung , juga teman zaman sekolah dulu2 dari tabika lagi sampai la tingkatan 5 .. lama kan .... cuma bile dah abis sekolah dulu smpai sekarang kami tak pernah bersua ..rindu teramat .. jumpa semula teman2 pun sebab ada talian sosial sekarang facebook.. whatsapp .. semuanya dihujung jari .. sekarang masing2 semua dah kawen ada family anak2.. dan now ebah ni sedang pregnant ank ke3..

Balik citer asalnya .. dapat berita sedih dari ebah , kawan baik kami meninggal dunia ..
cerita skit detik2 akhir berhubung dengan dia ..
pernah masa tahun lepas bulan 10 tu aku postkan foto dalam laman facebook .. bsama family mertua masa tu suka2 main pantai..pregnant kan dik solihin .. memang nampak dah sarat benor..  sedang menunggu hari juge.. seperti biase la kan .. bile post sesuatu gambar tu dh tentunya ada kwan2 komen like .. asyik2 duk bersoal jawab dengan kwn2 , tiba tu ade komen dari arwah , sarina namanya ..sorang teman sekolah aku dulu juga , juga temannya ebah .. sarina namanya .. aihh .. belom pernah dia komen tau ..cuma sekadar like saja .. katanya .. aku pregnant kew, patut lain je muka dan badan aku .. bile due nya .. "
aku pun jawab la..
" iya naa .. tengah pregnant nii .. dh tak lama dh duk tunggu hari , seminghu je lagi due nya .. insyaAllah anak ke 4 .. "
lepas dari tu dia pun membalas ....
 " ooo ... tahniah.. dah tk lama dah laa .. semoga Allah permudahkan urusan dan selamat semuanya nnti... "
Begitu ceritanya .. dia mendoakan aku .. aamiin.. didalam hati masa tu ..
kami berdua banyak jugak persamaan ...
nama kita orang berdua ni hampir sama .. dia sarina ..dan aku salina .. nama ayah pun sama tau .. kami sekampung , kami sekelas dari tabika sampai tingkatan 3 .. bila dah sekelas , dulu2 selalu jer lah tertukar kertas peperiksaan atau buku bile cikgu panggil .. masih ingt lagi, masa darjah 6 , asyik selalu je tersalah bila cikgu panggil , penyelesaian nya cikgu tu umumkan panggil kami , sari dan sali .. sampai la semua kawan2 pun panggil camtu ..hihi.. ade jugak kekal sampai hari ni .. itu antara memori kami berdua ... dan antara memori indah kami juga , berkahwin pada tarikh dan hari yg sama .. 24 mei 2007 ,, masa tu kami sama2 tukar kad jemputan kahwen .. ketawa kami .. kenapa la semua nya sama katanya .. masing2 tak dapat nak pergi majlis kawen  .. kenduri pula hari yg sama .. segar lagi diingatan saat2 saling mengundang dihari bahgia kami ..

Oke . Back story lagi yer..
Lebih kurang dua minggu kemudian , 28hb10 tu aku selamat la lahirkan dik solihin .. alhamdulilah .. seperti biase aku post la jugak berita gembira di fb .. gambar kaki baby comel solihin di bawah ni .. sekadar meraikan orang baru ..ucapan demi ucapan diterima ..



 malam 29/10/2014 tu , kawan aku ebah tu balas komen di fb bagitahu yg arwah sarina dah tiada ..meninggal terjatuh dalam bilik air petang tarikh tu .. innalillah .. Allahhu bagai kan gugur jantung ini .. tidak percaya ..  tapi apakandaya ,itulah kebenarannya .. Allah lebih menyayanginya .. meninggal diusia muda .. dan  meninggal sehari selepas aku selamat melahirkan .. arwah mendoakan untuk aku ,  dimasa yg sama dengan tenang dia menghadap ilahi .. bergenang airmata ini... satu persatu kenangan kami bermain difikiran .. bertabah lah hati ..en,suami yg menenangkan aku.. katanya .. ajal maut Allah dah tentukan.. tak kira tua muda.. kecik .. semua dah diaturkan .. arwah seorang yg murah dengan senyuman comelnya .. sekali dia senyum persis orang korea jepun, tertutup matanya .. memang comel ..

disaat kita masih gembira dengan kehidupan anak2 dan suami .. dia dah pergi menghadap ilahi .. semoga Allah menempatkan arwah ditempat orang orang yg beriman .. aamiin..
arwah meninggalkan 3 orang ank yg masih kecil .. 7,6 dan 2 tahun .. aku tak dapat pergi ziarah dia kali terakhir tu ,sebab masih pantang ..dengar cerita dari Ebah , lihat anak2 dia sedih je.. anak yg kedua menangisnya lah hai .. sambil si kakak sulong menenangkn adiknya , katanya .. " dik..  jangan la nangis , mama dah tiada dik .."  sedih kan situasi tu .. terbayang andai ditempat kita terbujur kaku .. dikelilingi anak2 dan suami .. Allah ..satu situasi yg menyedihkan ..
Apapun ... yg pergi biarla pergi .. suatu masa nanti kita juga bakak mengikuti dia .. entah esok lusa kita pun tak tau bila ajal menjemput kita .. 













Wednesday, November 18, 2015

Apam dewa lagi ...




Salam petang semua .. 
Dah lama saly tak buat si apam dewa ni. Yg sebelom ni selalu je buat untuk anak2 .ye la sekarang duk sibuk nak cuba resepi baru je, yg lama dah nak dilupakn.. mih mihmih .. dah kuar ayat skema .. petang ni rasa lapang skit dan rasa nk buat apam ni buat makan petang nnti tunggu en.asben balik kerja .. tp rasanya tak sempat asben nak tengok perubahan baru apam dewa yg comel lotey ni .. siap berdaun hijau dan tangkai lg..anak2 dah tak sabar terus je mama potong2 dan bagi anak anak syurga duluan makan.. takpe la abah mereka dah mama simpan sebahagian ..


Sebelom ni selalu jer kukus guna loyang, tp arini Cuba acuan baru .. nak buat bentuk dedaun pun tak bape mnjadi lg tuu.. warna hijau meleleh je..tp still comel kan.. apam dewa dengan apam susu ni hampir sama , cuma apam susu resepinya ada letak susu laa.. susu pekat manis ..apam dewa ni seringkas ringkas apam .. memang senang je nak buat pun .kejap dah siap ..hehh .. 
pernah saly entry kan  di sini  apam dewa terengganu .. dah saly tepekkan resepi ..cuma resepi sebelom ni saly guna 1/2 cwn gula, tp kali ni saly guna 1 cwn gula , kasi manis skit .. tp tidak lar terlampau manis sangat. Sedang elok je rasanya ..
kat tranung je panggil apam dewa rasanya , kat tempat lain2 saly tak tau panggil apa.. resepi apam dewa ni pun saly blajar dengan ibu saly je .. sekali lagi saly share kan resepi di bawah ya .. buat yg nak cuba jangan segan silu ..hihih



APAM DEWA

● 6 biji telor ( buang tali pusatnya ya nak hilang bau hanyir .. eh korang panggil apa yg urat2 putih tu ..)
● 1 cawan gula ( nak kurang pun ok ) 
● 2 cawan tepung gandum ( ayak )
● sedikit esen vanila / rose


1)  panaskan kukusan .
2) pukul / mixer telor dan gula hingga kembang gebu ..
3) kemudian masukkan tepung gandum dan esen vanilla ..dan kacau hingga semua sebati
4) sapukan marjerin/minyak pada loyang sebelom tuang adunan .. kalau nak letak pewarna , bahagikan adunan pd dua bahagian.satu warna asal dan satu lagi warna lain.. tuang la berselang seli atau tuang dua2 dan dilorekkan .. semuanya cantik .. biasa saly suka warna asal dan merah sikit ..
5) Kukus selama 45 minit atau sehingga masak .. 
6) Nak tau masak ke tidak lagi , cucuk dengan lidi pada bahagian tengah , kalau licin bersih ,itu tandanya kuih dah masak .. 
7) bila apam dah tak panas boleh la kuarkan dari loyang dan potong .. 
8) dah siap ...... 





Sunday, November 15, 2015

majlis ihtifal


Kelmarin 14/11/14 sekolah PASTI AS-SABIQUN 
angah , ilham irfan mengadakn majlis ihtifal kali ke 30 tahun dah .. majlis ihtifal tu bermula jam 9 pagi dan sudahnya jam 12 tengahari .. kali ni mama nya berpeluang hadir ..Gembira rasa hati .
tahun lepas majlis ihtifal abang ikhwan (last year blajar ,6 tahun) mama tak dapat nk pergi masa tu sebab berpantang melahirkan dik solihin . Rasa gak sedih tu sebab kan tahun lepas last abang ikhwan belajar 6 tahun .. tak dapat tengok dia naik atas ambik sijil dan hadiah .. masa tu abahnya la yg pergi. Cuma gambar nya saja yg dapat mama tengok ..


Ini dia putera kedua mama abah ... ilham irfan . Budak yg malu2 nak bergambar .. Dah 4 tahun.berakhir sudah persekolahan untuk 4 tahun.nanti insyaAllah sambung sekolah untuk tahun depan lagi ya, 5 tahun .. 


Ini asalnya gambar pertama dia. Nak ambil gambar masa ambik hadiah mama tk sempat, cepat sangat ..dia ambik hadiah terus pergi .. ngeh ngehh.. pastu suruh angah duk depan sorang2 takmo dia, terpaksa ler abahnya turut sama dengan adik solihin skali .. lepas dari tu baru la dapat tangkap gambar dia sorang , gambar diatas tu yaa... 


Mihmihmihh ... 
Baby solihin .mula2 sampai dah takut nak gerak2 ,asyik duk atas riba mama .. ramai orang keliling kotnya .. lepas dari tu menyusu dan terus tido .. isk iskkk.. tak malu2 dear ni tenganga mulut tu .. masa ni entah kemana laa dia mimpi .. aduyaii.. solihin terjaga bila majlis dh separuh nak selesai .. lama dia tido..best sangat kot atas 'sofa empuk ' mama nih ..


Abang ikhwan ... 
Katanya , ni skolah abang dulu ..hihi .ade gak dia terjumpa cikgu2 dia ..malunya kemain abang ikhwan ni .. terkiput2.. sebut nak pergi ke sekolah pasti angah , dia laa yg paling tak sabar2 nya ... lama tak tengok sekolah abang dulu katanyaaa ...!! 


Puteri mama ,
 icha a.k.a kak cik asyik duk di ribaan abahnya .. nasib gi majlis anak2 tak buat perangai .. diam  baikk jer ..alhamdulillah ..
Ade gak anak2 lain yg hadir berbagai karenah bile dah duk majlis lama gitu ..ade yg menangis kepuasan agaknya ..
majlis 3 jam dengan ucapan dan persembahan dari budak2 pasti .. seronok tengok ragam anak2 kan duk buat pelbagai persembahan .. ada nasyik .. ada sajak dan ade gak laungan azan .. hihi , meremang gak bulu roma mama mendengarnyaa ..



Di akhir majlis jam 12 tengahari , ade sedikit majlis makan2 ..
Ermm tengok angah berselera sungguh dia ni . Klau bab makan memang slalu banyak2.. tp berselerak dalam pinggang nya tu .. nasi ada tumpah kat tepi .. angah ni kidal dia , bertangan kiri , jadi bila makannya dengan tangan kanan jadi camtu ler , berselerak .. abis pipi kiri kanan dipenuhi nasi. kalau guna sudu baru la oke sket kotnya .. nnti bile besar sket jadi biasa la guna tangan kanan kan .





Wednesday, November 11, 2015

silap tengok


11/11/2015


Sades betul laa.. ingat kan minggu ni last sekolah .ni gara-gara en.asben yg tengok kalendar minggu lepas ,katanya tak lama dah nak cuti budak2 ni , tinggal seminggu jek lagi . Oohw.. wife nya ni pun mengiya kan saja.. oo.. ye ke abg. Wah best laa.. mama dia ni suka sangat la time cuti ,suka ank duk umah .. haha. Suka bila nak mandi ke masak ke ,adik2 ade abang dia yg jaga .. nampak kan disitu mamanya ni suka memrintah .. nasib baik la diaorang ni budak baik , ikut je.. lagi satu , bleh pergi umah nenek diaorang ni , nanti cuti dah tak pilih hari dah , biase kalu hari sekolah pergi hari jumaat atau sabtu jer ..

Semalam masa en.asben pegi umah umi dia  , baru je dapat pembetulannya yg sekolah ade seminggu lg ..apaa ...? Itupun kakak asben yg bagitau masa tu asben tetiba kata sekolah esok last,khamis..kakakakaa .. nah ambikk ... bgaimana laa asben ni tengok kalendar . Silap haribulan kot masa  tu ..



seminggu lagi ya anak anak .. Alaa takpe seminggu je tak lame dah .nanti tahun depan abg ikhwan dah tahun 2 ..buku- buku teks pun dah hantar.. dan dah dapat pun buku teks tahun 2 ..
Okey .. kalendar dibawah ni ya cuti sekolah untuk akhir tahun ni .. bermula 21 november 2015 hingga 3 january 2016 .. titik.


Monday, November 9, 2015

Butter cheese cake ...




Dah brapa hari tak entry.. seperti biasa la kalau ade hari sibuk sket memang takleh langsung nk buka blog .. bukak tutup buka tutup ler blog jadinya.. takleh nk taip lgsung. Mih mihh .. petang ni kebetulan ade skit masa , dik solihin duk tido. Mama tahan mata  ngntuk tp blom tahap gabang lagi... Kerja2 rumah dah beres sebahagian, dan sebahagian lg menyusul lar nanti kejap lg .. memang takde yg selesainya .. 
jika ade kelapangan camni,   hari2 takpe saly post n3..hihii
Oke.. dah lama tak post resepi mama saly .. kelmarin saly ade buat kek butter cheese ni .. sebabnya dah memang cheese ni kesukaan saly , saly cuba satu resepi yg dah agak lama dlm simpanan ni haa.. bukan dalam phone ye, tp saly siap2 tulis dalam buku lagi .. kui kuii .. ade semangat di situ yer .... !


Lepas siap2 mixer semua bahan2 nya ikut step resepi... last skali membakar selama 45 minit ..... dan bile siap jer kek cheese ni tetiba ......terucap alhamdulillah ... dengan rasa syukurnya kejadian kek sungguh comel .. rasa plak memang nyummy .. apalagi kalu diletak dalam freezer .. lagi nyummeh


Bagi saly kek butter cheese ni sangat mudah lah nak buatnya .. dulu2 masa tahun wape entah saly pernah cuba kek japannese cotton cheese tu , alahai terbelit nk ngejanya .. haa kek tu ade step2 nya dan kemudian bakar plak kene guna kekdah water ape ntah , yg masuk dalam loyang yg berisi air panas.. haaa bakar camtu ..kek dia memang lar lg mebeless .. yg kek butter ni saly bakar gitu jer.. ade rasa cheese dan butter kek nya .. memang tak nyesal cuba ..len kali bleh wat lagi ..



Dah dulu yer ..
Dibawah ade resepi saly share sini
jom sama2 pakat tengok resepi butter cheese kek nim.. sape2 yg memang suke cheese bleh cuba ini kek.. aku nim kalu dah mula taip panjangnya berjela lah nak citer nya .heheh . Tp mood tak wape comel je hari ni.. rasa ngantuk jahh..  cuaca pun mendung semacam seperti nak hujan ..





BUTTER CHEESE CAKE

bahan2:
  • 150gm butter
  • 200gm cream cheese
  • 4 biji telur (gred A)
  • 250gm tepung gandum (diayak skali dgn soda+baking powder)
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 4 sb susu tepung (tak kisah jenis ape pun)
  • 100 ml susu cair
  • 1 sk esen vanilla


Caranya :-
  1. Putar / mixer gula +butter+ cream cheese hingga kembang
  2. Masukkan telor 1 per 1.. putar lg hingga kembang
  3. Kemudian, masukkan pula tepung gandung, soda bikarbonat , baking powder, susu tepung dan esen vanila.. mixer lg ..dan last masukkan susu cair.. 
  4. Putar sekejap lagi
  5. Sediakan loyang bersaiz 8" atau yg sesuai .. sapukan sikit marjerin dipermukaan loyang.. next , tuangkan adunan cheese td.. 
  6. Bakar dengan suhu 150° c selama 45 minit .. saly guna api bawah saja .

P/s : corak belang2 merah atas tu ,saly ambil sedikit adunan cheese td (agak2 lebij kurang 2 @ 3 sudu gitu) letak sikit pewarna ..masukkan dlm piping plastik.. buat garis2 atas permukaan kek .. kemudian oleskan dengan lidi.. sbelum membakar kek ya .. seperti pic bawah ni ..









Thursday, November 5, 2015

keletihan agaknya ....




Keletihan ... 
itu yg mama dapat gambarkn buat kalian berempat .. dalam sejarah kotnya , petang ni serentak mereka ni tido .. hihh
Ni gambar fresh dua jam tadi . Sorry ye anak2 curi foto comel ni .. dah siap -siap mama tepek dalam entry ringkas mama ni haaaa.. 
Tadi balik sekolah , menjamu selera kemain mereka berempat ni .. dengan nasi dan lauk ayam masak merah .... dan air sirap sejuk .. kekenyangan .. lepas dah tu mereka duk ralit2 tengok tv cerita awang kenit , kemudian serentak lak memasing tido .. ngehngeh masa untuk mama lak bersenang lenang goyang kaki .. ambik kesempatan mama rehat2 sambil main tenet .. mihmihmih.. itu la mama zaman it ni , lau ada kesempatan skit mesti tak buang masa dah ..  

esok hari jumaat dan sabtu cuti sekolah ..
abg ikhwan pula ahad nanti dah mula kena hantar buku teks . Dan nak terima buku teks baru untuk tahun depan pulak , darjah dua .. kan tak lama dah nak cuti sekolah panjang..nak masuk tahun baru ..
Kejap je setahun2 berlalu kan ..




Wednesday, November 4, 2015

suka la sangat




Hari ni takmo Berpanjang lebar sangat celotehnya ..
 cuma nk share kegemaran yg dah  melarat larat semacam ni . nips ni best jugak.. kat mane bestnya pun saly taktau.. tp bukan saly je tau yg suka nips ni, haaa en.asben lah yg sangat sangat dan terr sangat suka kunyah2 ini nips. Orang teranung kata , 'wahi ngat'
 Kalu en,asben pergi kedai beli barang keperluan atau apa ka, klau ade je nips ni mesti dia beli .. bukan satu ja.. tp 5 , 6 bungkus itu dah biase.. hahaa .. duk krup krapp .. rasa nk ketawa je wife dia ni tengok.. tak padan dengan umur.. kakakah ...katanya sedap ..ye lar memang best pun mungkin gabungan coklat n kacang tu yg sedap kot, ditambah dengan rasa manis ..anak-anak pun dah ikut2 abahnya . Krup kraappp .. acu try.. pasti tak henti2 nak kunyah.. haha malas nk pomot lebih2 makanan camni. Kadang tak elok tau untuk anak2 .. yg pertamanya , ia manis ada rasa coklat. Dan yg keduanya paling takut lagi sebab ia banyak pewarna .. kite yg dah dewasa ni oke lah sket , tp buat anak tak elok. Kadang kalu abahnya beli , dan belum nampak lg dimata anak2 , mamanya akan senyap2 sorok . Jadi tak galakkan sangat bende2 camni. Siap pesan kat asben kalu nak makan tu tak perlula depan ank2 .. mih mih mihhh








Monday, November 2, 2015

aduhai icha sayang


Salam november .. dah 2 nov. Arini nak n3 pasal puteri kesayangan mama abah abang2 ni .. dah 2 tahun 2 bulan dah. Pantas naw2 msa blalu. Adik solihin pun dah stahun .. makin besar2 dah anak2 ku .. sob sobs.. rindu tiap keletah mereka kecik2 dlu. Dah dah ya ... nak sedih2 plak pagi2 yg comel2 ni. Sini trengganu dah nak mula musim hujan dan angin monsun . Tp tak larat mana lagi. Kejap gelap, kejap hujan ..kejap2 cerah semula .. 


Aduhai mak minah sayanggg ..!!
Besor benor spek mata kak cik yerr .. mihmihmihhh
Icha sayang nak gi mana tu.. aaa gini la dia puteri mama abah ni kalu nak kuar jalan2 mesti sesiap gini. Tp spek mata besor tu tak pakai la, yg tu dia amik pinjam yg sepupu dia , kesana sini duk test cermin mata tu. Akhirnya mama tangkap gambo haha


Icha ni takde geng .. nak kawan2 ngn abang2 dia slalu jer kenakan dia . Kadang tu sllu nangis2. Tp skrg dia ni mama tengok makin lama makin lasak lak .. super abang2 dia je.. makin aktif duk usik adik solihin dia . Mana lemah lembut kamu ya nak ..huwaaa .. hii
Skrang ni Si boneka candy dia lah yg jd peneman mainnya . Candy ni mama hadiahkn masa first bsday dia tahun lpas. Masa tu tinggi candy dari dia, skrg dah tggi tuannya ..hik hik


Haaaa.... yg ni pun peneman kak cik.. si yaya boboiboy. Yg ni hadiah mama masa umur kak cik 4 bulan, bawa pulang dari jalan2 kota bharu aritu. Dua2 tu la teman dia .skarang ni dah pandai main tukar2 baju candy dan yaya. Pakai baju dan seluar kadang tu dia siap2kan candy pakai baju kurung dia. Nak tergelak aje tengok dia ni. Macam mama masa kecik dlu gitu kew.. opppss