Wednesday, October 28, 2015

setahun sudah baby solihin .....




Alhamdulillah ...
Hari ni 28/10/2015  cukup setahun sudah usia baby mama .. 
idlan solihin .. selamat hari lahir solihin sayang .. smoga solihin membesar menjadi anak soleh mama dan abah ye.. dan semoga Allah memberikan kesihatan yg sempurna hendaknya buat adik ..aamiin

Terasa cepatnya masa seakan blalu .. dari tahun ke tahun. Dek hari lahir baby solihin ari ni , mari teringat saat bertarung nyawa melahirkannya .. segar diingatan. Sob... sob

Masih ingat lagi , moment indah ini ...
Masih ingat mama duk menunggu hari kerana terlepas dari due date 24/10/2014... betapa berat dan saratnya perut mama rasakan .. sampai ke saat sakit ingin melahirkan,  tp sedikit pun tidak mama gentar dan serik lalui nya , hanya ingin kamu lahir kedunia ..  tepat jam 5 pagi , 28/10/2014.. tarikh keramat kamu dilahir .. menitis air mata mama .. gembira ..!!
Allahhu akbar .. alhamdulillah .. baby mama sihat membesar hingga ke hari ini .. rindunya saat baby dia .. rindu bau baby dia .. rindunya si baby putih mama nii.. rindu .. rinduu




Dari hari ke hari.. banyak sangat gambar baby solihin . Suka mama tangkap tiap kebolehan dia. Dari baby .. dapat meniarap ..merangkak .. hihi .. pagi tadi mama bawa solihin ke klinik.. dah lama mama tak bawakan dia , tarikh last temujanji masa seminggu lepas raya adilfitri aritu .. tak sempat2 nak pergi bermacam masalah yg melanda .. dan solihin pun terkena juga chicken pox .. jd cukup2 arini 28hb solihin dah setahun ,dia pun mama tengok sihat.. maka pagi tadi bersoal jawab mama dengan kakak misi .. hadoo .. mujurla alasan betol mama kene chicken pox tu betol sebab parut dibadan solihin masih ade .. belom hilang lagi.. sian solihin berbunga2 kulit dia .. mihmihmih
Di klinik td, timbang berat solihin 8.6kg.. juga ukur panjang ,dada dan kepala.. kemudian last skali td, solihin kena cocok di kakak misi .. ( imunisasi untuk setahun) .. adeh .. menangis lah dia kejap , lepas tu teresak esak buat muka .. sob sob .. 
                    
   
                      

Baru je n3 pasal tanda-tanda hampir bersalin dua hari yg lepas.. ada saly citerkan pasal biras pun menunggu hari .. alhamdulillah , dah selamat dia lahirkan baby kelmarin 27hb. Saly dapat anak saudara baru baby boy .. belom saly tengkk lagi baby barunya , aduhaii tak sabar rasa hati .. nak cium2 baby .. nak cium bau baby .. nyummy.. hihii

Monday, October 26, 2015

tanda -tanda hendak bersalin


26/10/2015


Hari ni mimpi apa ntah.. tetiba mai tergerak hati nak share pasal tanda- tanda hendak bersalin ni. Duk asyik scrool facebook semalam ,tiba satu page tu ada mengongsikan tanda bersalin tersebut . Jadi ada baiknya saly perpanjangkan di sini . Apatah lagi ada jugak beberapa kawan saly yg sedang menunggu hari termasuk biras saly sendiri . Minggu yg lepas ,18hb bff saly dah selamat melahirkan baby .alhamdulillah .rasa tak sabar2 hati ini nak cium bau baby dia. Tarikh due date dia , sama dengan saly masa saly preggy tahun lepas, 24hb10 . Tp dia awal seminggu dan saly lewat 4 hari.. ngehngeh ..  Cepat dan lambatnya lahir seseorang telah ditentukan ... kalau saly , tanda2 nk bersalin tu selalu jer keluar lendir pekat ( tiga atau empat hari sebelom kelahiran ) sakit cuma rasa baby menekan kebawah . Bila tiba masa tu , saly akan terasa sakit di ari2 dan vagina dan selalu je rasa nk buang air kecil dalam 5 atau 10 minit sekali .. bab akhir pula datang kontraksi sakit tetiba 5 minit sekali .. Memang cepat..  apapun , sakit bersalin seseorang tu tak sama ... ada yg tandanya pecah ketuban .. keluar darah pun ada.. dan ada gak menahan sakit kontraksi yg lama .. berserah dan banyakkan berdoa pada Allah. pada yg sedang pregnant atau sedang menunggu hari saly doakan semuanya selamat hendaknya , insyaAllah ..Aamiin Ya Allah .
oke jom sama-sama tengok apa tanda2 ibu dah nak melahirkan .. semoga bermanfaat .




1 ) Bayi turun ke bawah
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelom kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ' turun ' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis 
  • Sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan
  • Kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • Sakit perut memulas
  • Kerap buang air besar
  • Kerap terkentut

2 ) Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelom bersalin . Segera kehospital ..


3 ) Sakit belakang
  •  Bayi beralih dan menekan tulang belakang
  • Untuk mengurangkan sakit belakang , posisikan diri seperti merangkak ( tp jangan merangkak kedepan ) dan angkat atau tinggikan badan anda keatas , tunggu kiraan dan rehatkan badan anda . Ulangi lagi
  • ibu juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran 

        

4 ) Pecah air ketuban
  •  Air ink biasanya keluar dengan banyak dari vagina.
  • Warnanya putih jernih tanpa bau . Segera lah kehospital.
  • Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis. Doktor akan melakukan  pemeriksaan vagina .Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau serviks dikesan dengan skala 1 hingga 10.
  • Kontraksi yg tetap dan berterusan.
  • Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim.





-----> Bila perlu kehospital ?
  • Kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam ( datang lebih cepat jika tinggal jauh ) 
  • Keluar air ketuban
  • Pergerakan bayi menjadi kurang kerap
  • Keluar darah dari vagina
  • Apa saja masalah yg dialami









Sunday, October 25, 2015

resepi kek red velvet moist





Sungguh .. 
saly dah jatuh cinta pd kek velvet ni.. 
memang sedap tak terkata .. mihmihh .. baru pertama kali lah ni saly merasa, patut la kan kalau saly google pasal kek ni pasti masing2 yg menikmatinya kata tersangat lah sedap .. 
perancangannya , nak buat kek ni dah agak lama , tp rsa takut tengok warna merahnya yg garang tuh .. pape pun tunggu besday en.abang lagi ummph kot nya.. 
kena berani mcuba jugak sebab katanya nak merasa gimana rasanya kek velvet atau si baldu merah ni .. 
oke yg pertamanya 
 buat dengan seikhlas hati, penuh kasih sayang .
Baru bersemangat kotnya .
kena fokus sebab bnyak step .. hih
bagi orang yg dah biase buat senang je kan, 
bagi aku agak sukar dan lambat .. 
tp alhamdulillah hasilnya tak menghampakan .. 
Sebaldu merah keknya , 
merah menyala membara rasa cinta ini.... Bhahahaaa .. 
pape pun inilah
khas untuk besday dear. Seminggu yg lepas ..
 deco memang tak cantik.
 tak comel pun tp terhasil dek tangan sndiri ..
.ikut setakat mana saly boleh hias . 



Apa bezanya kek velvet ni dengan kek yg lain-lain.. so bezanya tentulah berkaler merahnya .. heheh
 antara bahan2 nak buat velvet ni ada pakai sedikit serbuk koko, so ade sedikit rse mild koko disitu dan selain dri tu sebabnya ade gunakan buttermilk ..apa tu..? Nanti saly share resepi kek velvet dengan sekali buttermilk .. oke la, keseluruhan rasa memang sedap sangat2 , rasa belom puas menikmati velvet ni. 
Oke jom sama tengok resepi di bawah.
Saly share untuk simpanan dan juga pada yg nak mencuba
Dah .. selamat mencuba pd yg nak mencuba ye.
Hehehee








KEK RED VELVET



Bahan A :
■ 1 cawan susu cair
■ 2 sudu teh cuka
( campurkan keduanya , dan biarkan selama 5-10 min)
■ 2 sudu teh pewarna merah


Bahan B :

■ 2 1/2 cawan tepung gandum
■ 2 sudu besar serbuk koko
■ 1 sudu teh baking powder
■ 1/2 sudu kecil garam



Bahan C :

■ 1 cawan minyak masak / sayuran
■ 2 biji telor ( gred A )
■ 1 cawan gula


Bahan D :  Buttermilk

■ 2 sudu teh cuka makan
■ 2 sudu teh soda bikarbonat


Bahan E : 
■ 1/2 cawan air panas (saly lupa letak )





----->> cara-cara:

● untuk buttermilk , campurkan bahan A  (susu cair + cuka ) biarkan selama 5-10 minit .. kemudian masukkan 2 sudu teh pewarna . Ketepikan.

● ayak dan satukan semua bahan B .. dan ketepikan

● campurkan bahan C( minyak + gula ), mixer /putarkan hingga kembang. Kemudian Masukkan telor satu persatu . 

● kemudian , masukkan  bahan B  yg diayak td kedalam adunan dengan di selang seli kan dengan bahan A ( buttermilk ) .. pukul lagi hingga semua sebati.

● di dalam mangkuk lain , satukan bahan D dan tunggu sehingga bunyi berdesing hilang. Kemudian masukkan kedalam adunan yg diputar td . Pukul sebati lagi.. dan last masukkan bahan E ( air panas ) kacau hingga sebati.

● masukkan dalam loyang yg telah disapu sikit marjerin. Bakar selama 40 minit - 160° c ( ikut kesesuai oven masing2 ) . Kalau nak bakar dua loyang ( bahagikan 2 adunan ) bakar selama 20-30 minit - 170 ° c.. saly bakar dua adunan. Bahagi dua , jadi tak belah dua masa nak melapis tu.. resepi ni bleh juga nak kukus , lahu lembab dan moist agaknya ..




Resepi topping cream cheese :

★ 250 mg cream cheese (sebuku)
★ 1/2 cawan butter
★ 2 cawan gula aicing
★ 1 sudu kecil esen vanila (lemon pun bleh)

---->> pukul butter + cream cheese hingga halus. Kemudian masukan gula aicing+vanila.. pukul lagi hingga kembang.



Untuk letak topping : 

★ Kek di belah dua (tengah ) kalau bakar satu biji. Letakkan sikit (setengah) topping dibahagian tengah kek.. kemudian tindih dengan kek sebahagian lagi, sapukan selebihnya topping tadi.. ratakan keseluruh kek ..   hias lah ikut kesukaan uolllss.. siap!










Thursday, October 22, 2015

cara/petua pilih buah tembikai


Salam khamis semua .. 
seperti biasa hari2 terasa begitu pantas masa berlalu kan .
dah pun hari khamis ..
Kita pun dh pertengahan bulan 10, nnti tk lama da bulan 11 . 
Di sini terengganu belum bermula musim hujan ( tengkujuh ). Kalau tahun lepas , rasanya dah nak mula ni , tahun lepas gak seingat saly, masa saly dalam pantang  sini hujan tak henti2 dan banjir pula tu.. harap2 tahun ni tak la banjir teruk melanda .. aamiin

Semalam masa saly santai2 duk scroll facebook tetiba terbaca satu petua ni , cara nk tahu buah tembikai tu manis dan elok atau tidak .. sungguh , saly belom tau lagi .. padahal ini buah yg paling saly suka .. kadang tu wajib ade .muahaha
Ooo macam ni ya rupenya cara pilih.. 
sebelum ni kan kita main ketuk2 je, kalu bunyi oke ,yg tu la kita pilih .. tp jarang lah kalu en.abang beli isi nya tak manis .. ( terbayang2 rasa keenakan buah tembikai ni ..slurpp ) 
Oke uollss .. 
 jom sama2 belajar petua pilih buah tembikai yg elok
















Wednesday, October 21, 2015

velvet cinta buat suami ...




Velvet CINTA buat suami ku ..


Kelmarin 20.10.2015
 adalah hari yg bersejarah dalam hidup my lalink , en.suami ..
Selamat hari lahir  sayang .. 
Yg ke 37 tahun ..  ku panjatkan rasa bersyukur kehadrat Allah swt kerana masih memanjangkan lagi usia suami tercinta sehingga ke hari ini .. sayang berdoa semoga abang dipanjang kan umur dan dimurahkan rezeki hendaknya .. dan semoga Allah memberikan kesihatan yg berpanjangan buat abang ..aamiin




Hihii .. dah 37 pun masih potong kek kaa... 
Asal takmo pun tp dek paksaan anak2 dan wife nya maka tpaksa ler abahnya tebalkan muka .. kih3 kiut ke apa potong kek gtu sambil ank pompuan sorang tu tengok jew



Red velvet cake 
Kek ni terhasil dengan setulus hati .. siap pink putih bunga lagi bak hang.. mih mihmihh. .
biar tak secantik deko kedai kek tp yg ni lain , ditambah dengan kasih sayang dan setulus hati ini.. Haha jangan ade yg termuntah udah ler. Sepatutnya entry ni dh kelmarin 20hb tp takde kesempatan langsung .
jd acara potong kek pun sebelah malam sudahnya en.abang selesai kerja dan kami urus anak2.. bila dah tenang baru la bleh merasa hidangan besday ni.
Memang sedap sangat2 kek baldu merah ni , 
secantik nama dan warnanya ..
 merah comel warna kek , sesuai lambang cinta gitew .. 
pertama kali saly merasa ,buat sendiri pulak , mak aiii ...sampai terharu en.abang . Sobs.!




Pizza sardin dan cendawan daging  homemade .. 
jangan tak caye yg ni pun saly yg buat .. heheh
Oke la nnti lain entry saly story bab kek dan pizza dan  seperti biasa nnti bleh share resepi .


Monday, October 19, 2015

pisang cheese .....


Salam hari isnin semua .. 
bersabar lah ya kalo masuk blog mama saly ni. Mih mih mih berderet plak menu2 homemade .kelmarin post kek snow cheese .dan hari ni plak post pisang cheese plak yer.. dan esok lusa ape plak entah . asyik asyik nak tayang kuih muih saly ni.. ish ish ..
 bukan nak tayang ye, cuma nak simpan kenangan di sini .. 
hihuhu ..


Pernah sebelom ni ,pisang goreng cheese ni menjadi kegilaan ramai. Sampai sekarang pun ade orang jual lagi.masih ada peminat tau, setahu saly di teganu ni sebekas  orang jual rm5 dan rm7. Dah murah lah tu kiranya kan kalu nak merasa tu. Pernah gak saly beli tahun lepas dengan kawan kakak saly, sebekas kecil rm5. Tp saly rasa takde terangkat langsung rasa cheese dan pisangnya.. mcm takde rasa plak. Jadi anggapan saly, ooo begini rupanya rasa pisang cheese tu. Oke lpas dari tu saly tak beli2.. titik ..
hehe
Nak dijadi kan citer , en.abang ada bawa balik sikit pisang kelmarin. 
Pisang berangan katanya .. 
saly tak wape kenal sangat pisang2 ni. 
Ade kawan dia bagi .jadi bile tengok pisang tu ingat nak makan gitu je memandangkan dah masak.. 
oke, lepas tu seperti biasa buka laman fb..yg ni tak buka dalam sehari tu tak sah2 ya.. hihii..
Lepas tu terpandang  la kawan ade post pisang goreng cheese.. alahai terseliur plak .
nak nak nakkk...jiwa meronta. Kahkah.. abis bende kau seliur kan saly ..!!
Oke .. penat memikir , datang la idea .bile teringat cheese chedar parut buat kek cheese tu masih ade sikit dalam peti .. hahaha amik ko .. terus saly tanya pak google.. oke hasil google dapat lah resepi pisang cheese yg super senang ni.. senang je rupenya.. 
maka , petang kelmarin terjadi lah ye pisang cheese ats tu.. 
gigih saly.. dapat gk merasa. 
Sedap plak saly buat sendiri dari yg beli aritu.. 
puji diri lagi  ..
Dah memang btol pun. Kadang tu ade gak yg orang jual tu tak tepati citarasa kita .. buat sendiri ikut kite nak taruk cheese banyak2.. dan sos tu nk manis lebih atau tidak..





Oke....
Dah banyak tayang gambo pisang cheese tu.. apakata kita sama2 tengok resepi dia.. sangat mudah bagi saly.asal cukup bahannya kejap jew dah siap..






PISANG CHEESE


Bahan-bahan:

▪ sebiji pisang tanduk- pisang tanduk ni besar ya. Selain pisang tanduk, pisang lain pun boleh guna, pisang nanka ,pisang abu ..dan lain2 pisang. ( saly cuma guna pisang berangan je dalam 5 biji)

---> untuk tepung
▪ 4 sudu makan tepung gandum
▪ 2 sudu makan tepung beras (saly cuma guna tepung gandum 6 sudu ,sebab tepung beras daa abis )
▪ sebiji telur
▪ sedikit serbuk kunyit / pewarna kuning ( untuk adunan warna kekuningan)
▪ 1 sudu kecil mentega / marjerin
▪ air secukupnya (jangan cair sangat dan pekat sangat )
▪ garam secukup rasa
▪ minyak untuk menggoreng


----> untuk hiasan atas pisang
▪ parutan keju cheddar secukupnya
▪ susu pekat manis secukupnya
▪ parutan coklat masakan atau coklat rice secukupnya



Cara-cara :

■ Gaulkan tepung gandum ,tepung beras ,serbuk kunyit , mentega ,telor , garam dan air sehingga sebati (air masuk sikit2 , takut nanti terlebih cair )
■ potong pisang mengikut ketebalan yg kita suka ( saly pisang belah dua je ) . Gaulkan pisang kedalam bancuhan tepung.
■ panaskan minyak dalam kuali. Goreng sehingga agak garing / kuning ( suka hati lah ye nak garing takat mana )
■ angkat dan toskan pisang goreng .. next susun dalam pinggan / bekas yg sesuai
■ kemudian .. tuang susu pekat perlahan -lahan atas pisang goreng ( ikut suka kita nak banyak atau sikit )
■ lepas tu parutkan keju cheddar ( kalu guna cheddar yg putih , goreng pisang akan lebh terserlah ayunya..hihii )
■ part akhir , nak lagi comel boleh taburkan coklat rice atau parutan coklat masakan .. 




Tadaaaaaaa .... dah siap.. 
mudah dan kejap jew kan
Sedap hingga menjilat jari hokayyy .. 
^__^





Sunday, October 18, 2015

kek snow cheese vanila coklat

18/10/2015


Dari hari ke sehari nak entry pasal kek snow ni . Kek ni saly buat sempena sambut BIRTHDAY  abang ikhwan dan kak cik minggu lepas ,besday yg dah lama tertunda , yg sepatutnya 4 dan 21 hb 8 dua bulan yg lepas .. jadi mama sambut bulan 10 .

Oke lah oleh kerana pagi ni ade masa free sikit lepas dua orang putera saly, abang ikhwan dan angah ke sekolah , siap2 kan baby solihin dan kak cik nya .. now dua orang ni dah pun tido semula untuk pagi ni .. mama nya pun nak rehat kejap sebelom tengahari nnti nak masak plak ..ermm menu ape pulak tengahari ni.. ?
Buntu ehh ..fenomena biasa ibu-ibu ni.. kekeh

Oke balik pada cerita asal ,
 kek snow cheese vanila coklat ...haaa giteww namanya. 
Rasa dah betol dah . Yg ni masuk dua kali dah saly buat .. yg pertama saly buatkan  kek cheese leleh ni masa  birthday angah dan resepi pun hampir sama .cuma yg ini saly buat perisa vanila dan coklat.. asalnya nk buat yg vanilla biase tu aje tp oleh kerana nak raikan budak2 mesti coklat2 sikit , baru nampak best kot.. heheh


Nak  deko2 tak pandai ..so saly hias gitu je. Lagipun masa saly buat ni malam, anak2 dah tido... start jam 9 ,siap2 12 lebih .. jadi nak ambik gambr bagai nak tunjuk kek pun dah tak mampu dek ngantuk.. haha ambik yg mana sempat je.. lepas dari tu ,keesokkan nya plak bawak umah nenek budak2 ni. Kata ikhwan takmo sambut kat umah dia..nak umah nenek sebab ramai sepupu sana .



Ikhwan dan sara ... asal nak letak ikhwan dan icha .. kan kak cik puteri mama tu saly panggl icha sewaktu dulu dan sekarang pun belah sepupu dia ade yg panggil icha , sara, qaisara pun ade .. jadi saly letak sara sebab abah dia suka panggil sara ..
tu jer ..mih mih mihhhhhhh alala cantik tak tulisan mama dia.. hahaha terketar ketar last2 jadi camtu..
Boleh laa dari takde tulis pape ..




Haaa .. dah siap.hasilnya cuma camni jew.. asal nak letak buah strwberry kat bunga tu, tp dah cari buah tu kat pasaraya terdekat sini to tkde.. abis kot. Sebab ikhwan yg nk letak sangat buah tu , sedap katanya .. maaf ye abang, nnti lain kali ye.
Iilin pun lupa nak letak.. bile abis sambut dan belah tu baru ingat sampai merajuk kejap abang ikhwan.. sorry skli lagi sayang.. entah kenapa mama jadi pelupa. 
Nanti next year lah ya 





Begini la rupe kek di dalam tu.. vanila coklat .. 
gambar tu faktor cahaya kot asyik berubah ubah warna gambar..maklum la guna phone jew. Kat tengah kek tu saly dah letak lapis dengan cheese ,tp bila potong kek camne entak cheese tengah tu jadi terserap dalam. Silap saly kot. Tp rasanya memang sedap giler weh .. hahaa sape lagi nk puji kalo tak diri. Serius anak2 dan anak saudara kata sedap.. mm lain kali boleh perbaiki lagi mana yg kurang .. mungkin terkurang cheese leleh ni, sebab yg ni saly tak buat leleh mana cheese nya.. semuanya nk cepat malam tu..  
Oke jom tengok resepi plak .. untuk simpanan dan sesiapa yg nak mencuba .. dik ila , ini resepi mudah boleh cuba..hihi



CAKE SNOW CHEESE VANILA COKLAT


kek vanila

▪ 1 cawan tepun gandum
▪ 1/2 cawan tepung jagung
▪ 1 sudu teh baking powder
▪ 1 cawan gula
▪ 4 biji telor
▪ 1 sudu besar ovallete
▪ 1/2 cawan butter -cairkan (saly guna marjerin jew)
▪ 50 ml air Sejuk ( dalam peti )
▪ 1 sudu teh esen vanilla

----> pukul telor ,gula , ovalette hingga kembang ..kemudian masukkan esen vanila ,air..pukuk lagi sebati. Next masukkan tepung dan baking powder..... last sekali masukkan butter cair tadi , pukuk sebati dan kauo balikkan adunan.
----> letakkan perasa kalau nak (sanquick, pandan ,strawberry ) tp saly guna yg asal saja (vanila)
----> griskan loyang yg sesuai dengan sikit marjerin, tuang adunan ..bakar pada suhu 150°c -30 minit.. ikut kesesuaian oven masing2 ya.


Kek coklat

▪ 2 cawan tepung gandum
▪ 1 cawan serbuk koko
▪ 1 cawan gula
▪ 1 cawan susu pekat
▪ 1 cawan minyak
▪ 1 cawan air / susu cair
▪ 3 biji telor
▪ 1 sudu teh baking powder
▪ 1 sudu teh soda bikarbonat

----> campurkan serbuk koko, gula, susu pekat ,air /susu cair ,telor dan minyak..kacau sebati. Panaskan seketika, tak perlu mendidih.. kemudian sejukkan sekejap.. next masukkan tepung, baking soda.. kacau sampai semuanya sebati.. 
----> bakar pada suhu 160°c , 30-40 minit ( ikut kesesuaian oven )



Topping cheese

▪ 250 gm cream cheese (saly guna tatura ) 
▪ 1 cawan susu pekat (1/2 tin )
▪ 50 ml susu cair / susu segar / whiping

----> mix semua bahan atas hingga kembang dan sebati.
----> bila siap kedua dua kek, boleh la melapis dengan letakkan sedikit topping cheese ditengah.. kemudia selebihnya letakkan pada seluruh atas kek.. dan parutkan dengan keju cheddar .bagi nampak seperti salji.. contoh keju parut dan resepi juga ade di SINI  masa birthday angah aritu.... resepi pun hampir sama cuma untuk resepi yg saly buat ni kurangkan dua biji telor..















Thursday, October 15, 2015

puding sumi



15/10/2015



Alhamdulillah ..
Comel sangat puding sumi ni bile dah kuar dari acuan dia.. hihu rasa "sayanggg..!!"  nak makan nii ..
 abang ikhwan ,angah dan kakcik masa tengok tu ternganga mulut mereka ..kakakakaa ...
kata mereka , wahh comelnya mama...
eh eh anak2 .. puding ke mama yg comel ......
Suka sangat lah kan budak2 kalu yg berwarna warni camni.. harmoni jer. Nampak sangat muke memasing dok sabor2 nak makan.. mama lak rasanya nak jer buat perhiasan atas meja.. Mihmihmihhh


Saly dah buat .. anda bile lagi .. hihi.. 
puding sumi ni sekarang tengah tip top jugak dalam fb .. masing2 duk post puding memasing.. ada orang buat tu bermacam warna juga..  yg saly buat ni tak letak warna ..rasa sayang plak warna putih susu tu, comel je.. lain kali la kasi warna plak .. saly kalau tengok orang selalu duk post kuih muih ke apa ke, mesti rasa nak cube juga ..biar lambat sikit pun pasti saly cuba .. nampak tak disitu ada sifat 'cemburu ' .. heheh cemburu jenis baik .. cemburu untuk mencuba .. 
gigih saly cari acuan , akhirnya jumpa jugak tp tak besar mana acuan ni .. 


Puding ni saly buat berpagi2 lagi tadi.. lepas selesai siap siap semua  anak2 nak gi sekolah .. mandi dan siap2kan dua baby pula, kak cik dan solihin .. lega semua tu saly pun mula la buat.. dengan harapan berkobar kobar sepulangnya anak2 dari sekolah dan en.suami dari kerja , dapat makan untuk sejukkan tekak mereka .. susu cair lebihan dari buat kek birthday beberapa hari lepas dapat secawan, jadi cukup2 untuk buat puding ni.. agar2 pun dari separuh simpanan masa buat agar2 bulan puasa 4 bulan yg lepas ..haha lama tu.. jadi masih elok lagi.. belom xpired .. maka cukup semua , terjadi lah puding comel nim .. 
Dah dulu lah ya.. saly bile dah celoteh ni susah nak berhenti  nnti jumpa lagi dilain entry.. insya Allah
Sebelom tu saly letak resepi dibawah seperti biasa ... 


Puding sumi

Separuh agar2 bertali @1 paket serbuk agar2 (8/10gm)
4 cawan air
3/4 @ 1 cawan gula ( ikut sesuai manis masing2)
1/2 tin susu cair (saly guna secawan )


Cara :
Masak agar2 dengan 4 cawan air .masukkan gula. Kacau hingga agar2 dan gula larut . Bila dah larut semua masukkan susu cair. Kacau lagi hingga mendidih dan kemudian tutup api.
Tuang dalam acuan dan sejukkan dalam peti sejuk..

Untuk letak sumi :
Susun sumi dlm acuan yg sesuai , tuang sedikit agar2 dan biarkan keras sedikit untuk beberapa minit (saly letak dlm peti nak cepat keras ) kalau tuang sekaligus ,sumi tu akan timbul.. oke, bila dah agak keras tu bolehlah tuang agar2 yg selebihnya tadi .. next sejukkan dalam peti oke.. 
Sedap dimakan sejuk2. Mmm







Wednesday, October 14, 2015

salam maal Hijrah / 1 Muharram 1437H




Salam maal hijrah buat seluruh umat islam
1 muharram 1437H

Tutup buku lama .. buka buku baru 
semoga tahun baru membawa keberkatan dunia dan akhirat..
Sama-sama lah kita berubah kearah kebaikan
Berhijrah diri dari baik kepada yg lebih baik ..
InsyaAllah ..







Nota ms: 
Alhamdulillah , ibu saly dah dibenarkan pulang dari hospital HSNZ .. kata doktor , injap jantung ibu bermasalah .. sampai mana masalah injap tu saly tak bape faham. setakat ini tiada masalah pd saluran, dan ibu mesti jaga kesihatan dan pemakanan .. ibu tidak boleh lupa makan ubat dan buat pemeriksaan temujanji yg diberikan doktor.. alhamdulillah.. syukur padaMu Ya Allah ..




Tuesday, October 13, 2015

duhai ibu ....

13/10/2015


Allahumma Yassir wala tu'assir..
Ya Allah permudahkan lah.. jangan kau persulitkan..
Sedih hati bile ibunda yg dikasihi dimasukkan kehospital kelmarin .. ibu selalu je mengadu sakit dada sejak sekian lama dulu .. bile terasa agak letih atau makan sedikit ibu akan alami sakit bahagian dada.. katanya rasa seperti angin sampai didada .. jadi anak2 dah pun pujuk2 ibu ajak pergi check up di klinik atau hospital tp ibu memang berdegil takmo pergi.. sekadar periksa dokto nak tau penyakit ape pun takmo jugak .. apalah daya anak2 .. jadi tengahari kelmarin , lepas makan sedikit roti ibu tetiba dah mai sakit dada .. kebetulan masa tu ada dalam kereta abang (abang sulong) masa pulang dari pasar, jadi teruslah abang bawa pergi klinik seberang takir, klinik yg berhampiran .. terus disana di periksanya monitor untuk jantung apa ntah saly tktau nk sebut, result drafnya tak bagus, terus dokto situ cadangkan ke hospital besar HSNZ wad kecemasan .. ibu masa tu dah oke skit.. tp doktor suruh hantar kan jugak kehospital dengan ambulan sebab bimbang kan masalah berkaitan jantung .. bile di hospital disana kan mudah banyak kemudahan ..jadi sampai sana, di x- ray nya dada dan ambil darah hantar ke makmal nak tau apa penyakit sebenar ibu ni.  Jadi kelmarin belom tau resultbya camne , mungkin hari ni result dapat .. tp kata doktor kelmarin tengok dari x-ray ibu, bukan berkaitan dengan saluran jantung tersumbat.. tp dijantung ibu tu ade masalah ..


Allahhu .. semoga Allah tidak timpakan ibu dengan sakit2 yg mudarat dan berat .. dan semoga ibu dapat disembuhkan ..
Hanya padaMu aku bermohon dan berserah ..
Aamiin Ya Allah ..