Monday, September 28, 2015

kek apollo




Ini kelmarin punye citer ya .. 
tengok sbelom ni ramai gak yg duk post dalam laman fb resepi ringkas , kek yg terlajak laris ni KEK APOLLO .. ramai yg tak lepas peluang mcuba ,termasuk saly ..mih mih mihh  ..
 tp orang lain dh lama buat , saly gak yg ketinggalan .. dari hari ke sehari nk cuba, almaklumla banyak sangat busynya ..
 Pada mulanya saly tak nak buat dah , tp kerna saly ni sorang yg rajin dan gemar mencuba (sila menguap dulu dan sediakn bantal ye, puan perasan dah mai dah hahah) maka terjadi la kek yg comel nim ..
Oke , layan kan aje gambo kek apollo ni .. kenapa kek apollo ya .. masih ingat kah kalian akan kek di bawah ni (gambar bawah ) .. hihuu .. masih ingatkan .. kek apollo paling best ni. Jadi bile buat kek ni, rasa pun ada sama gak ..rupenya pun sama cume yg kite buat super loyang ,yg dibawah berbungkus cantik 
 ..alahai .. makan lah sampai kenyang  ..bukan lebam ya .. lepas siap sume buat kek ni rasa sayanggg plak nak ngapp .... 
tp mai anak2 zaassssss ........ sekelip mata dah tinggal wape keping sangat .. dalam tetiba masing2 nk amik kek tu, mestilah ade iklan kejap kan ,  bagi peluang kek apollo ni beraksi depan kamera .. haa lepas puas macam2 gaya kek ni buat , barula memasing duk berebut2 nk amik, dok sabor langsung .. grrr .. geram tengok yg coklat2 tu agaknye.. mama nya pun geram gak dok sabor2 nak merasa kek sendiri




Kasi potong comel2 dulu.. karang nak bergambo kejap
Lepas ni terus potong nipis2 senang anak2 nk makan


Nampak kan kecomelan apollo ..
Nanti saly letak resepi kat bawah senang nanti nak rujuk lagi
Bukan senang aii nk ingat banyak2 resepi kek
Kadang tu resepi senang pun  boley tak ingat






 yg ni model kek apollo .
Masa mama tengah sibuk2 amik gambo ,tetiba muncul angah ni kat depan siap buat peachh lg.. sian lah hai tak sampai ati ,terus amik gambo dia sekali dengan kek .. heheheh




Kek Apollo

1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat
1/2 cwn minyak masak
2 biji telur
1 sudu kecil baking powder (saly guna sudu kecil kfc)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla

(Semua bahan disatukan dan diblander.. tp saly guna mixer. Kalau blender @ mixer, blend semua bahan lain kecuali tepung masuk last sekali. )

Masukkan dalam loyang , kukus 15 -45 minit.


Topping :

1/2 cwn serbuk koko (coklat bar masakan pun boleh )
1/2 cwn susu pekat
2 sb susu cair / air suam
2 sb minyak / butter / marjerin
( masak double boil ,kemudian boleh laa curahkan atas kek ..)












Saturday, September 26, 2015

cerita aidiladha ..

26/09/2015


Salam aidiladha ..
Hari ni dah hari raya ketiga aidiladha .. baru je berpeluang ni nk jenguk blog. Nak tempek2 gambo.. hari ni biar gambar dan saly jew pot pet sambil bercerita ya.. 



alhamdulillah, baby solihin dah makin sembuh dia dari chicken pox. Nampak hari ni butir2 airnya dh makin mengecut dan dh tiada tumbuh yg baru. Terima kasih pd kwn 2 yg mdoakan solihin yaa .. 
dalam gambo ats sekali  tu , gambo yg beramai ramai tersusun atur comel je anakanda2 mama , dalam tu tk nampak pun sangat kesan chicken pox solihin, duk depan skali , tp dek kena pantulan chaya flash kot ..hihih .. gebu noks .. tertipu ..tertipu
Dan gambo kedua bersama mama ni , haa kan nampak chicken pox dia kan .. masa ni baru nampak solihin ceria sket.. seperti biasa suka senyum dan ketawa baby nih ..



Hai sup daging sup tulang ...
 huwaa ..saly terrrringin sangat  aum aumm..
Dok leh nok makan saly weh .. baby solihin chicken pox, kan bisa pada kulit dia .. ehh.. takpe ke kalu nk makan ni ...? 

Sup tulang ats tu ibunda yg buat masa raya pertama aidiladha.. menjamu selera beramai ramai dengan adik beradik dan ipar duai  selepas selesai korban sume..
 slurpp .. slurpp aje memasing..
 saly tak makan banyak cuma amik gak seketul, takleh la duk tengok jew leleh2 jatuh liur ni.. mihmih... kesudahan kasi tangkap gambo tepek sini buat tatapan mataku .. kenyang gak .hehe


Yg atas ni laksa kuah putih .. ibunda juge yg buat pepagi lagi untuk hidangan pagi raya.. jangan pandang pd rope yew.. 
saly main hentam taruk apa adanya .. kendian tu kasi tangkap gambo sekeping.. biar la  tak comel pun. hihi. Lepas tu ngapp ..
Selain laksa kuah putih, laksa penang pun buat juge, tp tak sempat nak bergambo laksa tu ,dah abes saly licinkan .. 
Ahaha takpe lah, akan ku frame kan dalam ingatan ni


Ni repeat order dgn kawan , kuih feberet saly si cheese tart dan tart telor..  sempena raya haji ni. Dah lame benar tk order rasanya last awl tahun baru ni. Bulan 3 kot.. hih ingat2 lupa.



Kan .. nampak ropenya. Mm memang sedap ni tart telor
Maap yew Suka sangat lah saly amik gambo versi gitu
Nak kasi terliur lagi naw naw .. ehh2 ade yg terliur ke.. hiih
Maap ye dear , tp tart daaa abes laa..

 terbaik .. dah banyak kali gak order tart dengan kawan ni, makin lama makin menjadi rasanya .. walo dari awal oder dulu2 tahun lepas, kulit tart dia agak keras.. tp skarang makin lama makin gebu ..




Yg ni pulak cheese tart. Alahaii... yg ni lagi umphh siap ade filing dlm tu ..saly suka sangat lah yg bercheese ni
Menambah lemak yg sedia ade ni.. ahahaa
Takpe .. lupakan dulu masalah lelemak .. nikmati lah cheese ni apa adanya .. mm memang tak cukup rasanya nak cheese tart ni banyak2 gitu....  Berebut rebut jugak anakanda.. tart telor mereka tak usik pun .terpaksa lah mama korbankan .. tart telor aje lah yew saly.. Hihii


Ini taktaw plak nama ape kuih.. dia bg free yg ni order kuih2 tart atas tu.. katanya frambrozen kenari ..ehh ape ntah, btol kot sebutan aku. Memang sedap sangat2 kuih/biskut ni, rupenya seperti congobars ade gak .. apepun terima kasih ya buat kawan saly, asmahwati @uddinecha  .. semoga dimurahkan lagi rezeki hendaknya .. dan selamat maju jaya ..





Camtu je lah citernya ..alkisah di aidiladha dua hari yg lepas .
Takde ape yg menarik pun.. 
Oke dah dulu nanti jumpe next entry ..
Wassalam










Tuesday, September 22, 2015

baby solihin kena chicken pox akhirnya ...

22/9/2015


Episod chicken pox masih belon berakhir ya..
Sobs.. !
Selepas abang ikhwan ,  abah nya ..  dan dua minggu yg lepas angah dan kak cik pula  .. angah dan kak cik dah sembuh tp parut2 sume tu masih merah lagi.. 
Dan lepas sume tu , mama baru nak tarik nafas lega, tp nampaknya tidak yew .. apa yg ku takuti benar2 dah alami. sekarang giliran baby solihin pula .. betol la kata orang2, chicken pox selagi tak kena sume serumah , memang tak sah. 

huwaaa.. kali ni betol3 mama rase nk nanges .. hari ni dah masuk hari kelima dah solihin .. hari ketiga, ahad yg lepas sempat lagi pegi kenduri kahwin saudara di felda jerangau .. bintik2 air tak banyak sangat, pulang dari sana alahai makin menjadi jadi ..
kelmarin dan  hari ni paling kemuncak skali mama tengok dia.. serba tak kena.. nanges sangat.. semalam dia tak berapa lena tido , tersentak2 dan bangun nanges .. mungkin terlampau sakit dan gatal agaknya .. demam pun ya .. ubat dah kasi sume.. tp nak buat camne kan, sakit tu sume datangnya dari Allah .. mama cuba sedaya upaya untuk usaha meredakan kesakitan si baby .. alahai memang sian .
Semoga cepat sembuh ya cayang mama . 
Keceriaan kamu , ketenangan mama ..

Khamis ni kita dah raya haji..
Nampaknya tak kemana mana lah mama.
Duk umah demi baby tersayang. Mihmihmihh ......


Selamat hari raya aidiladha semua ..
Masuk korban ke .. saly tak ambik bahagian tahun ni dan tahun lepas .. insyaAllah semoga  diberi keizinan dapat tahun depan ya ..





Monday, September 14, 2015

persediaan bersalin yg perlu dibawa kehospital



Ehh.. mimpi ke ape mama saly cakap pasal brsalin2 ni.. mih mih mihhh .. aissh .. pregnant lagi kaa ..? Hehe belom merancang untuk menambah anak .. tp rezeki sume tu Allah yg tentukan kan .. sejak lahir dan sampai lah baby solihin nak masuk 11 bulan, saly belom period yew .. sebab hormon menyusu mungkin .. normal ..! Oke dah .. saja nak share walo pun dah berllu sume saat2 pregnant tu.. boley la jugak dijadikan sebagai ingatan kan.. sebenornya, ttiba mai berkenan eh bila tengok post.. demi post yg orang konsikan dilaman fb.  okeh dah, jom tengok ape bende yg saly nak kongsi kan di sini.. sume ni sekadar perkongsian aje, apa yg mai teringat terlintas difikiran ni. Bagi saly, ini salah satu moment terindah saat akhir kehamilan .. persedian demi persediaan .. 






Persediaan ibu


1) blouse menyusu dan kain sarung

● blouse atau tshirt atau baju yg agak longgar sikit. Wajib aku bawa. Biasa aku sedia blouse untuk menyusu. Bukan untuk dipakai dalam wad, ( dalam wad sudah tersedia pakaian khas untuk patient ) . Yg ku bawa ni dipakai bila dah dibenarkan  pulang rumah ,dengan baby baru ,jadi dalam keadaan tu senang bila dia ttiba nak menyusu, pergerakan kita pun rasa selesa. Biasa aku bawa kain sarung batik dan skirt labuh.. kain batik tu sebagai persediaan, mana la tahu ia berguna.. dan skirt pula dipakai bile nak pulang dari hospital..


2) peralatan diri

● wajib aku sedia bahagian ini.. peralatan diri tu seperti berus gigi, sabun, syampu , sikat rambut dan bedak. Memang aku tak pernah tinggal yg ini , pengalaman 4 kali bersalin. Sebab bila dah selesai bersalin , diri dah dapat bangun, pertama sekali aku akan pergi mandi , mandi wiladah dan bersihkan diri. Wangi2 semerbak hang.. hihi .. Bertenaga sikit.




3) pad ibu bersalin

● pad ibu bersalin atau tuala wanita untuk selepas melahirkan. Yg ini suka sediakn jenama pureen , madame meternity , Seperti gambar atas tu ..Yg dah khas untuk ibu bersalin. Selesa , padnya yg besar sesuai untuk aliran darah nifas. Pad ni biasa aku bawa yg 20 keping mana tahu kan kita memerlukan lebih.. kebiasaannya, aku guna madame pureen ni sampai hari ke 10 ,11 , 12 .. selepas kelahiran .masa tu aliran mungkin banyak , selepas tu guna yg biasa dan sesuai pula ..


4) seluar dalam

● ini salah satu senarai yg memang patut dibawa.. tiga kelahiran aku bawa yg biasa untuk ibu ibu tu.. tapi untuk kelahiran keempat aku bawa seluar dalam yg jenis pakai buang.. senang tak payah cuci ke apa . Bawa yg jenis pakai buang, sudah pakai buang je..

5) coli penyusuan

● coli penyusuan senang bila kita nak menyusukan bayi.. tak susah susah kita selak bagai. biasa aku sediakan lebih dari perlu. Nantikan bile lepas bersalin dan hari seterusnya kita akan guna, tak rugi beli lebih ya .

6) stokin

● lepas dari melahirkan anak stokin ni berguna bila kita dalam wad nanti. Sampai lah kita abis berpantang. Elak tubuh kita dari dimasuki angin. Aku memang wajib pakai sejurus selesai lahirkan baby, setibanya di wad.

7) tuala kecil dan tuala mandi

● tuala kecil memang patut ada. Banyak lah sangat kegunaannya. Selain lap peluh kita semasa sakit kontraksi. Biasa tuala kecil dah aku bawa dari rumah, bila tetiba sakit. Tuala tu sentiasa disamping aku sehingga lah dapat tengok baby..


8) cawan ,sudu dan makanan , minuman segera (milo) dan tisu

● yg ini aku cuma sempat sediakan cawan ,sudu , air mineral dan milo jenis segera packing tu  je.. memandangkan aku jenis yg sakit tetiba dan terus melahirkan, jadi makanan tu semua aku tak sediakan, biasa en.suami yg bawakan bila dah selesai kelahiran .. biasa yg suami bawa termos ,roti dan biskut.. penting keperluan ni , bile lepas bersalin lapar dan dahaga je, tenaga bnyak hilang..


9) kamera atau telefon

● Bab wajib ni .. telefon semestinya dah kita akan bawa kan ..senang nak berhubung .kamera pula nak ambil moment2 sama baby baru nanti .tp aku senang ambil gambar guna phone jer.. boleh lah berhubung dengan insan2 tersayang ..


10) nipple cream

● kena bawa ini, sebagai persediaan.. untuk sapu sebelom penyusuan nak elak terluka nipple tu..


11) selipar dan plastik kecil

● selipar semestinya, tp kalau sakit dan nak kehospital aku dah sedia pakai yg memang aku dah stanby ke hospital .. dah tak pakai yg comel2 dan lenggang2 tu..heheh.. pakai yg simple dan selamat , senang digunakan bila nak ketandas nanti..  plastik pula aku letak pakaian yg dah digunakan, termasuk pakaian baby nanti.. senang tak bercampur dengan yg bersih.




Persediaan untuk baby

Biasa persediaan untuk anak (baby) semuanya dah siapkan dari awal lagi.. masa kandungan 8 ke 9 bulan..  dah packing awal awal dan masukkan dalam kereta .

1) tuala ,selimut baby dan kain lampin : aku sediakan tuala baby 2 helai. Kan bimbang tak cukup. Selimut sehelai saja .


2) baju dan seluar  : bawa dua tiga helai .. tp dihospital aku biasa tak pakaikan baby seluar ,cuma baju jew. Bile nurse mandikan baby pun dia tak mintak dan pakaikan seluar.. dan Yg selebihnya aku balut baby dan bedungkan sekali ..

3) pampers newborn  : biasa aku suka guna drypers newborn.. dari anak pertama lagi.bawa yg dah sedia kecil tu.. comel jew..

4) tisu basah (wet wipes) : semestinya bawa, sebab kadang tu kan, bila baby buang air besar atau kencing penuh ke, aku tak sempat atau tak larat nak turun dari katil tu, aku pakai lap je bersih2 ..  biasa suka guna johnson&johnson yg warna biru lembut, sesuai untuk baby.

5) minyak telon  : untuk sapu di kulit baby lah, sikit perut dan telapak kaki.. biar baby selesa.






Alhamdulillah... dah selamat kongsi sumenya pasal persediaan yg perlu dibawa kehospital.. jika ada mana-mana yg tettinggal senarai tu, mungkin saly ada ingat2 lupa.. hih.. mak aii.. oke dah dulu.. mana yg sedang menunggu kelahiran, semoga selamat semuanya ya .. aamiin.. amalkan selalu ayat diatas ..insyaAllah Allah permudahkan segala urusan kita ..






Innalillah hiwainna ilahirojiun .. dari Allah kita datang kepada Allah kita kembali ... salam takziah buat keluarga jemaah haji yg meninggal  .. arwah antara yg terpilih meninggal dalam rumah Allah pada Jumaat yg penuh barakah ..                                                                                                                                                                              
  Al-fatihah ..












Thursday, September 10, 2015

boleh berjalan dah ..

10/9/2015



Terima kasih pada yg mendoakan kesihatan anak2 mama yg kena chicken pox ..alhamdulillah dah makin sihat mereka..

Dalam masa angah dan kak cik sakit, 
Alhamdulillah .. adik solihin dah dapat berjalan tiga empat langkah.. bukan hari ni tp dua hari yg lepas 8hb..
Hihi kemain suka solihin. 
Terasa cepat lak masa blalu. Terasa juga baru semalam lahirkan dia .. jadi baby.. dapat meniarap .. merangkak ..
Adik...... awak dah makin besar.. 

Awal juga solihin dapat bertatih, 10 bulan 11 hari..
sama la dengan kak cik dia. Masuk 10 bulan juga..
kalau dua orang abang nya tu, ikhwan dan angah bile cukup umur setahun dapat berjalan mereka ..

Apepun, semoga semakin berani melangkah ye solihin. Hari ni dia takut plak nak langkah. Duduk dan merangkak aje.
Ayuh dik .. chaiyok





Monday, September 7, 2015

chicken pox masih menyambung ...

05092015


Kesiannya lah hai anak anak mama ni.. iman qaisarah a.k.a kak cik  dan ilham a.k.a  angah. Chicken pox sambung menyambung ni. Belom abes lagi ye. Rasa nk nanges jew mama.. sobs.! 
Setakat ni dah 4 orang keluarga mama kena, first skli sbulan yg lepas abang ikhwan yg sakit chicken pox .. tak lama dua minggu kemudian abah mereka my en.suami pulak yg sakit chicken pox.. dan lepas dua minggu dari abahnya, sekarang ni giliran si angah dan kak cik .serentak berdua ni. Yg belom kene nya baby solihin .. 
mama ..? Acane dah kena kew.. aku dah kena masa umo 18 tahun ritu, tp tak banyak . Takut le jugak kan belom puas si cacar ni naik. Mintak simpang ye..hehe kalu mama sakit susah jugak lah nk urus anak2..cian mereka.. kan.

Angah , kak cik hari ni dah masuk 4 hari.. makin banyak yg keluarnya. Kelmarin pergi klinik dan dibaginya ubat sapu, demam, gatal dan antibiotik.. nanges2 gak mereka ni,  lagi2 masa malam... gilir2 tangan mama abah nya ni duk gosok pujuk .. harap2 makin sihat mereka.. kata doktor, kalau budak bawah umo setahun payah skit nak kena chicken pox ni.. jarang laa. Tu la, baby solihin sorang lagi..harapnya dia tak alami lagi, cian dia nanti susah hati plak mama , asyik demam dan nanges g
atal2. 
Budak yg kena chicken pox kan takla seteruk dan sesakit orang yg dah dewasa kan .. en.suami yg kena bagai nak tinggal je wife nya ni.. sakit sampai sesak2 nafas.. nauzubillah.. memang kritikal sedeh aku ni.. alhamdulillah minggu ni baru jew dapat gi kerja .. sihat sepenuhnya, cuma parut jew masih banyak ..



Walo ape pun ujian dari Allah, aku tabah menghadapinya .. membuatkan aku makin belajar erti sabar dan redha .. bersyukur saat diuji ..alhamdulillah







Thursday, September 3, 2015

solihin 10 bulan

03/09/2015


Terlupa mama nak tepek gambo baby mama ni, idlan solihin .. 
28/8/2015 yg lepas, solihin dah pun 10 bulan ..  
maknanya untuk hari ni solihin dah 10 bulan 6 hari .. hehe .. dalam 10 bulan ni solihin dah punya 4 batang gigi.. satu persatu giginya tumbuh lepas aidilfitri baru2 ni. Tumbuh yg bawah dulu 2 batang, yg atas pula 2 batang baru je 2 minggu ada.. 
orang2 tua kata, kalu tumbuh gigi yg bawah dulu nya, budak ni tak sombong dan besar diri (berlagak )..kalu atas duluan mungkin camtu la (besar diri kot ).. hihihii itu cuma cakap orang2 dlu.. aku tak guna pakai pun ..


Sekarang solihin dah boleh bangun sendiri, lepas tangan dari tempat berpaut, tapi kaki tak berani nak melangkah .. takut dia ..ayuh dik, cepat2 langkah ..nanti boleh bermain berlari sama abang2 dan kak cik .. hehh
Kalau ikut kak cik dia, boleh berjalan pun masa umur 10 bulan ..abang2 dia abang dan angah boleh jalan tepat tepat umor masuk setahun ..

Sekarang ni makin pandai dia, langsung takmo jauh dengan mama..aihh nak buat kije pun susah skit, nak masak.. asyik je nanges huwaa huwaaa...... 
Nak mintak dukung hadoi berat kemain awak solihin.
Taktau berat wape budak ni.dah lama mama takgi klinik temujnji lepas raya baru ni, tp dek satu persatu anak2 tak sihat..abah solihin lagi ,jd tak berkesempatan nk pergi. Kalu takde pape minggu depan boleh pergi , nampak abah nya dah makin sihat sikit.. lame benornya sakit chicken pox.. kene bile umur dah tinggi camtu ler .. lebih parah dari budak .

Oke next time mama citer pasal adik lagi ye..
Muah muahh ciked ..