Monday, August 31, 2015

selamat menyambut hari kemerdekaan ke 58

31/8/2015


Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 58 ..
I love malaysia.. alhamdulillah ., semoga Malaysia aman selalu dan sentiasa dibawah lindung rahmat dari Ilahi .. aamiin

Topi dan bendera dari hasil kerja mereka berdua abang ikhwan dan angah di sekolah masing2.. ini kelmarin punye cerita, xcited mereka berdua ni masa pulang sekolah  .. katanya ... MERDEKA ...! 
Mama apa lagi, ambik peluang ye tangkap gambo ..
Semangat kemerdekaan ..

Oke ..
Merdeka .. merdeka .. merdeka




Saturday, August 29, 2015

bersyukur saat diuji


29/8/2015




Alhamdulillah .. 
en.abang sudah sembuh dari chicken pox.. biarpun sembuhnya tidak lah sepenohnya ..  dah seminggu lebih tak bersiaran.. entry last happy birthday iman qaisarah ..mama ada janji nak sambut birthday kak cik dengan abang ikhwan nya sekali minggu lepas tp tak kesampaian.. mama tak tau pun tetiba apa yg dirancang dengan telitinya tk menjadi.. takpe la, nnti dilain minggu , bile semua dah sihat boleh sambut birthday ..

Tiga minggu yg lepas abang ikhwan yg kena chicken pox. Tp sekarang giliran abahnya pula.. betol juga kata orang-orang tua kan , budak kalau kena penyakit ni taklah separah orang dewasa .. aish.. kesian betol tengok en.abang aku ni.. sampai ketahap tak boleh nak makan dan sesak nafas ... 
bermulanya masa hari sabtu 15/8/2015, masih sempat en.abang pergi menyambung kerja bina rumah kediaman yg bakal kami diami ,sepulangnya saja dia dah nampak letih seletih letihnya ... 
alahai .. esoknya pulak dah dia rasa ada tenaga skit, pulang dari kerja masih pergi lagi tengok Rumah.. lepas dari hari tu dia dah tak sihat, betol betol tak sihat.. demam dan sakit seluruh tubuh..urat kot .. 
dua hari lepas tu 18/8/2015 nampak lah tanda tanda naik chicken pox di leher permulaannya .. terus en.abang pergi klinik dengan adiknya .. dari tarikh hari tu dia makin dan semakin tak sihat .. sampai ke tahap sesak nafas... dan tak dapat bangun dengan demam selalu on off .. selalu aku bergilir gilir urut badannya dengan umi nya.. nak makan pun tak dapat nak telan sakit dalam tekak katanya.. di muka dan badan tak usah nak citer lah, memang banyak naik biji air tu .. memang sedih sangat wife nya ni tengok, masa tu selalu jew dia cakap hal kematian, bertanya kan umi nya bagaimana keadaan arwah ayahnya semasa sakit dulu .. aduhai .... terasa jew ada air mata duk kumpul kat ujung2 mata ni, nasib tak tumpah je.. hehe..

Untung ada umi (MIL ) , setia datang hari hari menemaninya, membantu aku dan anak anak dirumah .. ade adik en.abang (adik ipar) yg setia hantar dan ambil anak anak saudaranya ni ke sekolah .. barang keperluan rumah dapur segala aku yg ambik  alih keluar membeli .. yg biasa en.abang yg buat semuanya .. mengajarkan aku erti ketabahan .. sob sobs..!!

Hari ni, sabtu ..
alhamdulillah en.abang dah makin sihat .. dah dua minggu dia tak sihat ..sekarang selera makan dah pulih.. sakit dada dah tak terasa, cuma badan dia tak bertenaga seperti biasa lagi.. chicken pox pun dah makin mengecut.. setia wife nya ni sapu ubat calamine lotion di tempat biji air tu.. semoga abang makin sihat seperti sebelumnya .. aamiin 



" sesungguhnya aku ditimpa penyakit , sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani "



Friday, August 21, 2015

happy birthday iman qaisarah ...,.

21/8/2015


Selamat hari lahir puteri solehah mama ..
Iman qaisarah.
Dah pun 2 tahun hari ni ,21/8/2015
Semoga sayang menjadi anak yg berjaya dunia akhirat..
Semoga panjang umur .. dan diberikan kesihatan sejahtera hendaknya ..
Aamiin


Teringat mama saat pertama kali kita bersua ..
Jam 2.30 pagi 21/8/2013 
alhamdulillah, mama lahirkan puteri mama .. 
sesungguhnya, mama panjatkan kesyukuran yg tak terhingga , Allah kurniakan pinjaman anak syurga ini pada mama .menitis airmata ini ..
 terima kasih sayang , kerna hadir dalam kehidupan mama .. abah dan abang abang .. 
Kehadiran kak cik penyeri hidup kami semua ..
Muahh ciked ..





Nota MS :
Maafkan mama sebab tak dapat sambut lagi hari lahir kak cik .. nanti dihari lain ya sayang .. sebab abah kak cik pun dah terkena jangkitan chicken pox .. dah 3 hari.. tp makin teruk jadinya. Kesian mama tengok. Abang ikhwan dah sembuh, giliran abah pulak .. semoga abah kak cik cepat2 sembuh hendaknya.. dan dapat sambut hari lahir kak cik nanti ya... aamin



Saturday, August 15, 2015

throwback aidilfitri 2015

30 syawal 
15/8/2015




Hari ni 30 syawal .. kita pun sudah berada dipenghujungnya bulan syawal..  perlahan lahan meninggalkan kita  dengan kemeriahannya yg masih terasa..  rindu rasanya berpagi raya berpakaian indah belaka .. berjumpa semua sanak saudara .. yg dekat saling berkujungan ..yg jauh pula berkirim salam .. dapat merasa pelbagai hidangan .. lemang ketupat rendang.. kuih muih raya .. sobs .. ! Ingin rasanya nak putarkan kembali masa tu. Rindunya ... 
Oleh kerana hari ni dah hari akhir bulan syawal , nak throwback sikit foto raya ,yg tak seberapanya.. kemeriahan dalam kesederhanaan dalam family kecil aku ni .. tak seberapa, tp kekal diingatan sampai bebila .. 




Ini gambar pertama kami masa pagi 1 syawal ..
camera yg ambik sendiri depan kami.. takde orang pun..
Kekekeh .. 
 dengan ragam xcited masing masing.. ìkemain mak ayah bersedia .. yg baby solihin dan kak cik masing masing duk tengok abah dan mama .. hadoii
pandang depan ya sayang.. itu camera..!!


Ini baru cantek sikit... 
posing abes abesan dah tp totap tak menjadi. Senyum dah nampak semacam.. Ank2 banyak ragam sangat mereka.. Hahaha..  kalu bleh nak cepat2 ambik gambo..
hokey la tu dari takde langsung gambar 1 syawal.. mama siap2 print cecomel ya


Mama with anakanda pule ..



Pagi2 raya adik solihin dah mula nk meragam dear .. mama duk bilang 1..2 ..3 .. nk ambik gambo tp boo layan laaa .. terus je dia nanges2 manja.. mata tetap pandang kamera.. 



Chakk ..
Baby solihin 1 syawal.. 
Siap berbaju melayu.. bersamping dan berkopiah..
Ini tahun pertama dia beraya ..
Muaahh ciked .. ♡



Ahaaa .. comel tak kak ton ... ?? 
Kihkih ayat dah lapok ,masih boleh recycle hokey..
putri mama .. iman qaisarah. Susah nak tangkap pic dear ni, mata memang takmo tengok camera langsung .. 
pape pun mama suka dgn pic ni ...  spontan dan simple .. 
comel kak cik pakai tudung .. bershawl berlilit juga dia..
muaah ciked .. ♡


Muahaa .. encem tak
Abang dan angah 
Hero kesayangan mama
Nak jugak bergambar mereka berdua ni. memang suka bergambar diaorang ni. tak banyak songeh. 


Giliran mama dan abah pulak ya ..
Wih chenta syurga ..
Tak sah ler kalu tak gambar berdua gini kan ..



Tengok .. sempat lagi tu..
Budak zaman sekarang.. celik 'iT' sungguh.. aduh laa..
Mama panggil nk tangkap gambo pun tak dihiraukan ..
Mama tak suka anak2 dalam situasi ni .. 
pleasee.....



My mom & my sister .. 
Asalnya nk bergambar dengan ibunda berdua je.. tp aihh tetiba adik pompuan sape entah, nak jugak masuk.. jeles katanya kacau btol ..kikikii


Ini la dia satunya adik tersayang .. yg ngengada dalam gambar ats tu, maksu budak berempat ni
Kalu bab selfie wefie ni serah kat dia .memang dah hobi



Anak saudara sebelah encik suami ..
 sempat gak ambik sekeping ,anak saudara yg lain2 tak tau kemana mereka ..




Peachh ...
2 syawal..
Ini  satu satunya pic beramai ramai adik beradik aku..termasuk yg kecik2 tu anak saudara. Masih belum cukup ini family.. susah aih nak bergambar begini, masing masing sibuk beraya ..  sobs!


2 syawal kami..
Bermonopod lah kejap.. 
sempoi sempoi tak sempat nak sedia bagai.. camera dah klik .. nak tangkap banyak2 tak sempat, lepas dari gambar ni ,mereka berempat tu dah tunjuk ragam ..
Takleh eh nak lelama.. huwaaa


Raya kedua ..tak tau laa tetiba gambar jadi tak cantik ye..berkelabu.. abaikan saja pemandangan yg berteraburan .. anak anak tak reti duk diam



Kami dengan tokmi kami ....
Tahun ni memang takde langsung gambar dengan sebelah mertua.. sobs.. rasa nak nanges je..  cuma ini saja.. 
nak beramai ramai tp masing masing sibuk beraya ..alahai



3 syawal ..
Hijau .. hijau
cuma adik solihin je tukar baju lain sebab.. awal2 dah terkena muntah dia.. hehehh


Raya keempat .. 4 syawal 
Masa ni pergi umah terbuka abang aku yg ketiga .. umah kak ipar juga.. makan nasi minyak .. ada juga ketupat dengan rendang .. dodol upih pun ada .. tapau banyak banyak ler .. rugi rasanya tak merasa semua hidangan.. makan sampai kenyang..haha


Ahaa .... my new handbag raya 2015 ..
Kemana mana mesti kena bawa ni


Gambar berdua lagi.. lepas ambik pic, tengok gambar baru perasan yg en.suami berkaca mata itam .. amboi abang, wife nampak sederhana saja.. hihii..
Apepun , yg sederhana itu tetap aku ..


Anakanda beta berempat..
Adik solihin memang suka tersenyum dear.. 
Tp bukan setakat tersenyum dah dalam pic ni.. siap ketawa lagi..entah apa yg lucunya ..




Dengan kekanda aku yg tersayang ni.. aku cuma panggilnya kakak ..
Cuma dia kakak kandung yg aku punya ... 
aku sayang dia. 


Bergambar sekali dengan tuan umah... 
kakak ipar vs wife abang ketiga aku .. 
Aku cuma panggil kak sue .. dia ni kak ipar tapi muda setahun dari adik ipar dia ni.. 




My bff ni.. 
satunya sahabat yg kekal dengan aku sampai beranak 4 .. 
Selalu je Datang  beraya dirumah aku .. terima kasih sahabat.. sekarang ni sedang pregnant yg ke4 .. semoga selamat semuanya ya dear .. 


Ibunda dengan mak saudara aku.. satu2nya adik ayah aku yg ada, yg lain semua dah meninggal dunia.. 
Pape pun.. pic ni tetap menjadi salah satu kenangan manis di aidilfitri .. 




Alahai terkiput kiput abang ikhwan ni..
Ehh mana adik... adik solihin duk tido. Ngantuk dear .. 
Oke, dah abis throwback raya untuk 2015 ni.
Takde yg meriahnya pada gambar, tp tetap terpahat indah di memori ini .. 
.. panjang umur jumpa lagi syawal tahun depan
........................



Wassalam






Wednesday, August 12, 2015

sedikit tips anak berjaya




Nak share sedikit ilmu yg secara tak sengajanya jumpa dalam laman fb.. tips anak- anak berjaya.. 

  • Setiap pagi jangan marah anak- anak. Anak-anak akan masalah terima ilmu disekolah.. 
  • Jangan gaduh- gaduh pagi-pagi. Jika negatif mula pagi mereka, maka negatiflah sepanjang hari.
  • Setiap malam sebelum masuk tidur, pesankan pada mereka siapkan kerja sekolah ,susun beg dan persiapkan untuk awal ke sekolah setiap pagi.. 
  • Sebelum mereka pergi sekolah dan mereka bersalaman dengan kita ibu bapa, pandang mata mereka ..berikan senyuman dan berikan satu ciuman pada mereka .. insyaAllah, anak itu mudah menerima ilmu apa yg gurunya ajarkan disekolah.. 
  • Doakan anak kita setiap hari .


Begitu ringkas tapi penuh makna tersirat .. boleh amalkan ya untuk diri aku dan ibu semua.. Insya Allah






Tuesday, August 11, 2015

bila dah teringin si biskut raya

11/8/2015
26 syawal 1436H


Kemaruk nya lah hai nak makan biskut raya.. tak dapat orang nak tolong ambe melainkan diri ambe sendiri. Ehehee nampak biskut atas tu kan.. bile raya dah abes.. kuih umah sendiri pun takde.. pergi umah ibu pun da lama abes..umah kakak.. umah kak ipar.. aduyai sume dah abes.. nak makan sampai tahap gabang dah .. haha.. Terpaksa la aku buat .. jadi buat lah seringkas ringkasnya asalkn ade rasa biskut raya sudah .. ahaha .. biskut nestum .. ngam ngam dapat tiga bekas kuih tu.. rajin kan .. kan ... kan ... mood gini datang bulan syawal jew.. nnti dah abes syawal berlalu lah keteringinan.. mungkin rindu je kan.. ade ke gitu... ahahaa
Pergi beraya sebelom nim tak ketinggalan langsung merasa kuih raya tiap rumah yg aku bertandang.. satu perasaan yg amat rugi tak buat hobi yg satu ni.. kalu ade 8 atau 10 atau 15 bekas habis aku round satu persatu ..!


Haaa... 
Memang setia ..siap beratur sopan2 lagi ..





Thursday, August 6, 2015

abang ikhwan kena chicken pox

6/8/2015



Abang ikhwan dah dapat surat cinta dr doktor.. ermm
Doktor bagi cuti dari sekolah bermula 5/8/2015 - 13/8/2015 ..
Kesian dia .. alkisahnya  4.8.2015 selasa yg lepas hari Lahir Ikhwan  dan  Pada hari tu jugak dia kene jintungan atau chicken pox .. masa pagi nak pergi sekolah tu ikhwan bagitau yg dia sakit kepala .. mama pun bagi lah sikit ubat.. kemudian dia bagitau lg, ada merah di bahu dia.. tengokla juge, nampak takde pape serius pun mama ingat gatal biasa je .. pulang dr sekolah tu, ikhwan bgitau yg dia sakit kepala lagi .. dan gatal gatal dibadan dia makin berleluasa hendaknya ...  dia tunjuk kat badan dia ada biji merah berair ... terus telefon abah ikhwan dan bawa dia pergi klinik.. haish.. tak sangka plak chicken pox dia .. alahai.. semoga dijauhkan pulak kena baby solihin.. kecik lagi.. dan adik- adiknya yg lain ..


6 /8/2015



Hari ni dah 3 hari makin banyak lah pulak biji biji merah berair tu.. sampai muka dan abis seluruh badan..ubat dah makan.. nanges aje dia.. kesian mama tengok..  pergi klinik doktor bagi ubat antibiotik , gatal dan ubat sapu .. ubat antibiotik mahal loo .... kata doktor khas untuk chicken pox ni..rm80.. 


Semoga anakanda mama cepat2 sembuh ya .. dapat pergi sekolah seperti biase .. banyak bersabar ya sayang ..muahh ciked .. oke nak kongsikan sikit pasal chicken pox ni ambil ilmu sikit dari google.. 



Chicken pox 

Juga dikenali sebagai cacar air . Atau ada juga dipanggil jintungan (ikut dialek daerah ). Disebabkan oleh virus Varicella ( kumpulan virus herpes ) dan amat mudah berjangkit . Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Dan ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Penyebaran adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang yg dijangkiti . Penyebaran juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap cacar air.. 

Penghidap cacar air juga boleh merebakkan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping. 




Tanda dan gejala

  • Penghidap cacar air atau chicken pox akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik merah melibatkan Muka , kepala, dada , belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam cacar air akan timbul kurang dari 2 minggu selepas jangkitan berlaku.
  • Bintik-bintik merah yg baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan bilangan boleh mencecah ratusan biji  dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Bila gelembung berisi air pecah ia menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkn parut.
  • Gejala lain ialah sakit perut ,tiada selera makan, sakit kepala ,rasa tidak selesa , letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan ,hidung berair dua hari  sebelum bintik-bintik merah timbul. 


Komplikasi

Ruam atau cacar air akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tiada komplikasi. Adakalanya penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yg sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk ialah :
  • Bayi baru lahir , yang mana ibu tidak pernah menghidap cacar air atau pelalian cacar air.
  • Ibu mengandung menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu menghidap cacar air seminggu sebelum kelahiran , ia boleh menyebabkan serius serta membahayakan nyawa pd bayi.
  • Orang yg lemah atau kurang daya tahan akibat penyakit lain seperti HIV, barah sumsum tulang ( leukimia ) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. Orang yg mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik.
  • Penghidap sakit radangan kulit (eczema)




" Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani "   surah al Anbiya : 83

Tuesday, August 4, 2015

dah 7 tahun , happy birthday dear mama .....

4/8/2015
19 syawal 1436H






Alhamdulillah ...
4/8/2008 - 4/8/2015 .. 
7 tahun yg lepas , masih segar diingatan saat manis melahirkan putera sulong mama ni.. pengalaman mengandungkan kamu .. tiba saat sakit  nak melahirkan .. teringat semula sume tu , memiliki kamu adalah antara momen yg terindah dalam hidup mama .. terasa dah mata mama ni masuk habuk .. sob sobs...  sedih ,gembira bersilih ganti .. alahai kejap je masa berlalu. Dah 7 tahun .. hakikatnya , anak anak dah makin membesar.. mereka makin meningkat muda dan kita pula mak ayah makin ditelan usia .. 


Dear mama dan abah ....
We pray & wish u ikhwan haiqal , semoga dipanjangkan umur .. diberikan kesihatan yg baik .. akhlak yg cantik .. bahagia dan gembira meniti kehidupan untuk sekarang dan hari yg mendatang ... dan semoga Allah merahmati mu anakku ..aamiin
Muahh.. cayang ciked ♡