Wednesday, April 29, 2015

WW :: kad undangan





Tengok kad undangan perkahwinan atas tu.. kad di abad ini kot nye kan, ringkas2 je kad nya.. pernah jumpa juga sebelom ni yg kad nya macam profile facebook.. pernah juga jumpa, ala2 buku tulis budak sekolah,dibelakangnya siap ngan rukun nikah..kiki..  yg kawennya cikgu sama cikgu.. lahaii.. dah makin maju skrang.. makin lama makin unik.. 
kalu dulu2 masa zaman saly kawen (cesss baru je 8 thn) kawan2 kawen, zaman kakak2 kite...  rasenya tak sah kalu kad tu tak berbunga2 bagai.. ucapan selembut kalbu.  Pernah juga musim kad mini, kecik2 je .. masih ingat kaa... Biasenya kaler pink la femes nya.. ^,^ kan .... 

Kamu2 semua ada ka yg dapat kad undangan perkahwinan .. saly dah dapat 3 kad undangan nii ..  dua darinya awal bulan 5 nanti.. 2,3 mei..dan satu lagi pertengahan bulan... kan nanti 1 mei hari pekerja .. ramai yg naik pelamin.. belum lg musim cuti sekolah nnti .. hihi.. aku suka lah sangat gi kenduri.. sebab2nya :

Yg pertamanya,  suke dengan nasi minyak or nasik putih lauk pauk dan hidangan yg pelbagai dari rumah pengantin.. 
Yg kedua , suke tengok pengantin...tengok baju dan tempat persandingan.. hantaran ..
Yg lastnya , suka juga kalo dapat cenderamata dari pengantin kot..  



Tuesday, April 28, 2015

solihin 6 bulan sudah

28/04/2015


Mama.... bubur ayam plisss....!!


Amboi caption kamu dik .... bubur ayam ya.... hahah.. mana bleh awal2 bagi  bubur ayam.. nanti besor sikit boleh mama bagi ye.. 
Hari ni 28hb, solihin dah cukup 6 bulan... bermakna dh bole bagi solid food ya.. tp mama takle tunggu cukup2 bulan hari ni, dah 2 minggu mama dahului nooo... tak sabar2 nk suap si baby.. hihii.. kemain nganga luas mulot tu.. first, mama cuma suapkn puri pisang..
Lepas tu, puri kentang.. kentang solihin tak berapa nk.. lepas dari tu mama pun masak bubur nasi ,taruk sayur...kemudian blend .. huhh suka sangat... sekarang ni, wajib makan tengahari dan petang .. sila tengok tubuh badan saya laa ye besor mana..segar bugar ^___^



Nak share info :
Terdapat tanda yg menunjukkan bayi kita sudah bersedia untuk mencuba makanan.. (solid food)
  1. Mempunyai berat badan yg dua kali ganda dari waktu dilahirkn
  2. Kalau kita makan dengan khusyuknya baby kita tengok yg sedia terhidang kat atas meja
  3. Memasukkan jari didalam mulut mereka kekadang lebih dari satu jari
  4. Setiap kali diacah dengan Tangan ataupun sudu pasti dia akan membuka mulut (nganga)
  5. Kebolehan menggerakkan lidah atas dan bawah
  6. Mencuba untuk mencapai sudu,pinggan, mangkuk dan sebagainya..

Semua 1 hingga 6 diatas, solihin dah buat.. hehe... tp tetap mama suapkan dia bila dah masuk 6 bulan.. tak suap awal bimbang perut dan ususnya belum matang lagi ..



Makanan lain yg boleh dimulakan pada usia 6 bulan :
  • Buah buahan seperti pisang, epal dan pir yg dipurikan
  • Sayur sayuran seperti lobak merah, labu ,brokoli dan bunga kubis
  • Boleh juga mencuba sayur sayuran berkanji seperti kentang dan keledek


Resepi puri yg senang dan ringkas 

Saja2 nak share kat sini, boleh dijadikan rujukan... boleh cuba ya ibu2 semua .. 














Sunday, April 26, 2015

alahai baby solihin



Hari ni anakanda ikhwan dan ilham cuti sekolah.. sempena hari keputeraan sultan Mizan ..Sultan Terengganu.. tp pagi ni en.abang dok cuti pun, separuh hari katanya.. nak jalan2 tak kot.. rehat kat rumah lagi best.. hihii .. pagi ni cuaca kuala terengganu ni mendung.. dah hujan rintik2 dah.. badan pun jadi malasan jer .. oooo okee... back to story baby ambe, solihin ..




Baby solihin ,happy tol dia ni.. mudah senyum dan ketawa .. mama pun suka sangat agah2 dear.. kih3..



Solihin dah mule angkat dada... yeayy menjerit kesukaan  awak ye solihin .. sebenornya, dah 2 mggu lebih dh solihin tunjukkn kebolehan diye ni.. 
"aiseyyy mama, nape mama lambat sangat entry sal adik nii... kalu boleh cepat2  biar sume orang tahu... amboii dik.. 
Sekarang sume mama rasa nk citer.. tak tau dh nk mula dari mane, banyak yg dah tertinggal dibelakang.. caiyok deh .

Adik solihin belum lg 6 bulan..lagi 2 hari cukup 6 bulan... tk lame dah, esok lusa  ... 28hb.. heeeh



Mase gi check up klinik awal bulan baru ni, imunisasi si kakak dan adik .. timbang berat, dik solihin dah pun 7.7 kg.. aduyaii.. berat awak dik.. patut la tak larat mama dukung.. kakak pulak 9kg..setahun 8 bulan.. dan sekarang ni wape entah berat solihin.. bam bam dia ni.. tengok peha sudaa berlipat lipat..
Kan mama gegeett gegettt awak dik... nyumm2.

Boleh angkat dada, bermakna tak lame lg boleh merangkak kot.. tp kalu ikut abang2 dan kakak nya, tak merangkak, cume undur2 belakang terus boleh duduk.. lepas dari tu baru lah merangkak.. alahai Adik solihin, dia yg paling lambat skit dari abang2 dan kakak dia..nak masuk 4 bulan  baru dapat meniarap .. tp tak heret dada ya ... dan masuk 5 bulan bleh angkat dada.. 
tp klau si kakak tu, dia yg paling juara ..cepat..jalan pun cepat,.nak masuk 10 bulan dh boleh.. dan cepat lak tuu dapat adik.. kikiii.. tp satu jer lambat, mulut nya lambat nk boleh cakap..skrang ni dah pandai panggil abah mama .. abang.. angah ..adik.. tp satu jer, kalu nk susu takkan sebut nk susu nye.. cuma dia nanges n amik botol bagi pd mama.sonang awak ye kakak ..



Haa.. ni wajah sy mase 5 bulan.. abes muka ni haa di geget nyamuk. Cian sampai gitu skali nyamuk kiss yer .. 

Dah dulu pasal baby solihin.. tunggu daaa 2 hari lagi cukup 6 bulan ..cessss 2 hari nk kira kaa... heheh.. 





Wednesday, April 22, 2015

WW :: Kebesaran Allah




Tatkala bila seorang ibu meninggal dunia sewaktu melahirkan zuriatnya ..Allah telah menempatkan dia bersama para syuhadah Allah di syurga..

Subhanallah ... 

Betapa mulianya insan2 yg bergelar ibu.. pengorbanan ibu tiada tolak bandingnya.. sedih rasenya baca kisah diatas tu..yg secara tk sengajanya aku terbaca dalam fb kiriman seseorang ..
Dia insan yg terpilih ..  Allah huakbar..!!


Tuesday, April 21, 2015

jika anak demam



Hari ni nak share tips2 jika anak demam.. selsema dan batuk. Ade terbaca dalam fb, share tips ni.. jadi sama2 lah kita share kan ..mana tahu sikit boleh membantu kita.. Anak2 aku pun selalu je demam.. tp yg kerapnya selsema dan batuk.kalau si kakak selalu je selsema dan batuk.sebelum ni sampai hampir 2 bulan tk juge sembuhnya.. dah cuba bg ubat selsema dan batuk sikit,sebab dia belum masuk 2 tahun bimbangkn nk bagi banyak2 ubat batuk selsema..dh juga cuba bagi minum madu.. berkurang sikit tp nak baik seratus peratus payahnya lah haii..lepas tu cuba pergi klinik homepathy.. untuk dua minggu ni,kakak qaisarah dh pun sihat.. alhamdulillah.. ceria tengok die main2. Takle banyak meragam nangis bagai mcm sebelom ni.. 
Oke jom baca tips simple dibawah ni.. 




  • Jika anak demam ... pastikn anak dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar.
  • Bila selsema - tetap mandikan 3 kali sehari ..supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku, anak mudah berkahak hingga sesak nafas.. cuba praktikkan setiap kali anak terkena selsema, mandi 3 kali sehari.
  • Batuk - tetap mandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar.. dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak yuu yee dibelakang badan anak dalam jam antara 1 - 3 pagi.. InsyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum diurut pada badan anak ( tips dari Doktor : bila kahak dia dah longgar tepuk belakang anak everytime die batuk, takpe dia muntah.lebih baik jadi semua lendir2 tu keluar)
  • Waktu mandi yg sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam.. mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya tidak mudah sejuk dan diserang selsema.
  • Biasakan selepas mandi ,sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tangan, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki.. ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.
  • Kalau orang dulu, demam batuk dan selsema tak bagi mandi.. jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yg lebih teruk. Zaman dh berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi.. even doktor turut pesan ,jika anak demam...pasangkan aircond jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap..
  • Bagi ibu2 yg menyusukn anak, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yg dibekalkn mampu melawan penyakit dengan cepat.




Monday, April 20, 2015

selamat menyambut 1 Rejab 1436H



Alhamdulillah...
Kita telah memasuki 1 rejab 1436H / 20 April 2015M.
Dan,jika di izinkn Allah tak lama lg kita bakal berjumpa dengan syaaban dan ramadhan.




Ya Allah ya Tuhanku, berkatilah kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikan kami ke bulan Ramadhan ..

Aamiin ya rabbal alamin.


Jom istiqamahkan diri membaca doa ini.

Sunday, April 19, 2015

sebulan dua dh berlalu



Bile dh lama tk berblog gini jadinya.. kalau boleh apa yg tertinggal sume nk di entry kan.. 
Sebulan dua dh berlalu..hihi..bukan gempak ke apa ya. Itu birthday anakanda aku, si angah .. haa .. yg peach di bawah ni..
Dah hampir dua bulan berlalu.. 
21 february 2015... dah 4 tahun angah ni.. sambut cuma bersederhana sj.. kek tak beli pun, angah tak mo beli katenya nk kek coklat yg mama buwat ..so, mama pun buat ler,coklat moist cheese.. tk la sehebat kat kedai..tp terhasilnye kek tu dari kasih sayang mama .. sedih,rupe tk berapa menjadi tp angah suka sangat .. ikhlas je budak2 kann.. bile tulis nama dia , ilham, letak lilin 4 batang nampak sangat gembiranya.. hihi mama pun alhamdulillah.. ada rasa lega tuu.. aishh..



Angah ni pemalu skit dia ni.nk bergambo sorang2 pun payah..kalu dengan abang dan adik2 dia,laju jer.. peachh..
Ini rupa ku 4 tahun.. muahaa.. hai rindu eh kamu berambut panjang. Bile dh pendek lagu ni muka diaa... tetap hensem kaa... 



Happy birthday to you..happy birthday to youu..... 
ilham irfan ♡♡♡♡
Mama abah doakn smoga angah dipnjang kn umur.. diberikn kesihatan tubuh badan .. dan semoga sentiasa dalam lindungan rahmat kasih sayang Allah swt.. 




Ehh.. kek sape tu.. kek sape tuu... ??
Ehehe.. yg ni sebulan berlalu .. 
8 mac 2015.. 
happy bday to me ..ngengada jugak aku ni kan. Buat entry skali dgn ank..bagus2.. ade kelebihan situ,takyah susah bagai.kih3..
Yg anak punya,buat.. yg kek mama punye ,beli.... aduyaii 
Kisah nya aku tk la sampai terpikir dapat kek ni tauu...
bentuk love lagik.. bile lepas maghrib tu,8hb en.abang kuar kejap katanya nk gi kedai,beli ape entah.. bile pulang je, haaa... ambik ko .... sebiji kek dan siap skli tulisannya, selamat hari lahir sayang.. tanpa ada tarikh ke umur bagai... ringkas sj.. aishh malu pulak mama depan ank2, potong kek ..rasa diri dh tua ...  33 tahun.. sob..sob.. ehh.. tua kew.. 
apepun ,terima kasih ya abang.. atas semua ni..rasa nak terbang2 melompat2 je hati ni.. kih3..  bagi aku cukup la skadar ucapan dan sikit tanda hadiah .. tp kalau skadar ucapan dh cukup... 




Nak letak gambar potong kek depan2 malu.. hihi.. dah gambar gini dah cukup... tangan anak2 skali dengan mama potong kek .. terharu rasa hati.. sambut hari lahir di kelilingi anak-anak ..










Saturday, April 18, 2015

Bubur biji nangka



Salam sabtu sume .. 
Ni citer petang jumaat kelmarin.nk update klmarin tak nyempat.banyok sgt kije nya kalu hari jumaat,sebab hari cuti, pagi2 lagi dh sibuk duk dapur siap2 sarapan sperti biase la kan.. basuh baju, kasut sekolah ank.. padahal kije tu seperti biase je,tp dek krana cuti, lain skit jadinya, riuh rendah karenah anak2 ,yg kadang dua hero ,abang dan angah tu asyik btengkar aje hari2 camtu.. hai Kadang tu mai sakit kepala ni.. hihii.. lagi satu istimewanya hari jumaat, en abang tk kerja.. cuti.. jadi tumpuan pd en.abang dan anak2 jadi lebih skit..
Hari ni si baby solihin demam .. tetiba jer demam.tk tido lena mama semalam duk rengek2 nangis adik solihin.. 

Bubur biji nangka.. atau orang terengganu tk sebut biji.. biase sini sebut  'butir '.. mueheh..  bubur butir nangka .. resepi bubur ni dh lama dlm simpanan.. dari sehari ke hari nk buat tak terbuat2. pernah lah beli skali aritu kat kg ade jual bubur ni, tp x tau plak namanya.. last2 tengok ade kwn post kat fb,alahai senang bangat.. bleh wat sndiri kot2 kene dgn slere kite..
Tetiba je petang kelmarin, suruh en.abang belikn tepung pulut dan santan.. dah datang mood rajin ni.. 
Buat2 kejap je, dah siap..tk banyak sangat kene buat itu ini..ringkas je.. ermm rasanya, sedap.. 
Taraaa...


 ini dia bubur biji nangka aku punye ..
Sedap yg aku buat dari kedai yg aku beli rituu..
kih3.. puji jangan tk puji diri sndiri yg masak.. alahaii
Satu lg nk habaq, bubur biji nangka ni bukanlah di buat dengan biji buah nangka, tp hanya dibuat dari tepung pulut dan dicampur dengan air sehingga menjadi doh yg lembut dan gebu..

Oke.. dah panjang lebar citer aku ni, payah nk beretinya kalu dang banyak sgt bende yg nk di bagitahunya.. ni satu penyakit jgk.. hihii..
Dah... jom tengok2, 
nak letak resepi kite jugak kat bawah ni ... 





Bubur biji nangka

Bahan2 :

Bahagian A
  • 3 cwn tepung pulut
  • Air secukupnya
  • Pewarna makanan (saly buat warna putih yg asalnya, merah dan hijau)
Bahagian B
  • Santan setengah periuk @agak2 cukup untuk kuah(santan pekat +air) jgn terlalu pekat atau cair..
  • 4 sudu besar gula (agak2 ye nk manis atau kurang)
  • Sejemput biji sagu ( saly tak letak pun )
  • Sedikit gula melaka (saly letak sikit sj,takut kuah jd tak putih comel )
  • Secubit garam

Cara2 membuat :
  1. Mula2 masukkan tepung pulut kedalam mangkuk sesuai, kemudian tambahkn air Secukupnya..adun kan adunan tepung dgn tangan shingga menjadi doh gebu dan tidak melekat ditangan..takyah uli,tp cukup jadi adunan..
  2. Bahagikn doh kepada 3 bahagian, titiskan tiap bahagian dgn warna mengikut kesukaan. Saly buat 3 warna, satu warna asal dan dua lg hijau dan merah .. kasi ceria ..
  3. Didihkan air dalam periuk .. kemudian gentel sikit adunan 
  4. sebesar biji guli, bulat dan bujurkan bentuk. Masukkan kedalam air didih periuk tadi.. buat semua hingga habis adunan td..
  5. Angkat dan toskan semua doh yg telah masak (doh yg masak akan timbul ).. kemudian rendamkn dalam bekas yg berisi air untuk mengelakkan doh melekat .guna air paip jer.. ( tengok gambar kedua diatas tu)

Kuah santan 
  1. Masukkan santan kedalam periuk, dan campurkan gula dan sedikit garam.
  2. Masak sehingga larut dan biarkan kuah mendidih sedikit.
  3. Toskan butir nangka yg direndam dengan air td..kemudian masukkan kedalam kuah santan. Kacau sedikit ..
  4. Masukkan sehelai daun pandan ( yg ni saly tambah )
  5. Tutup api dan sedia di hidang. (Makan bila tak panas ya,nanti melecur bibir hii..)


Dah dulu .. selamat menikmati.. 








Thursday, April 16, 2015

imbas kembali :: rindu saat baby


Salam khamis semua .. 
Esok dah hari jumaat..kejap2 rasanya masa berlalu.. 
Hari ni sedang sibuk2 pun sempat ye aku buat n3 ning..dah dari semalam masa nak tido, sambil termenung menung jap ( pejam mata sambil tu tangan duk ats dahi ..), hihii...cuba bayang oke.. pastu mari belaka lah satu persatu kenangan.. 
ingat sume saat mereka dilahirkn... pernah jadi baby kita...  bau baby..bau baby.. nyummeh..
Nyum nyum..rindu nye lah haii....♡



 masa duk ingat2 kenangan tu..
 aishh.. kumpul gambo2 sewaktu mereka semua baby pun best kan... kan..
Setiap gambar ada ceritanya ..

Gambar pertama : 

gambo semasa mula2 anak2 aku dilahirkn. gambo tu dah 3 minggu gigih mama duk satukan jadi satu... anakanda berempat..akhirnya, seperti diatas ..
Hmm..rindunya saat2 baby kalian.. senyuman.. tangisan ..tatapan mata ..pegangan tangan.. serta bau bauan syurga kalian... mama rindu semua tu.. tp apakandaya, mama cuma boleh kembalikn memory mama ni pada kenangan dulu..tp tak boleh undur dah saat tu semua.. andainya boleh kembali zaman itu semua, akan mama dakap kamu erat2.. cium kamu .. tatap wajah kamu tanpa kelip.. cium kamu sungguh2 .. puas2 gituu... ish....




Gambar kedua :

Foto kaki baby ...
eee...  antara moment terindah mama .. ♡♡  kaki comel tu milik si kakak, iman qaisarah dan si adik , izz aqil solihin .. 
abang dan angah mama tak jumpa gambar kalian ..entah kat mana mama simpan ..  rindu juga mama pd kaki2 comel nii ... skrang kaki ank2 dah besar belaka .. cuma adik solihin masih baby.. hihii




Gambar ketiga :

Masa ni suka mama tangkap pic mereka masa mula dapat adik ..
Yg paling teruja masa abang mula2 dapat baby.. angah ..
Aishh.. masa tu malu btol abang nk gi dekat .. nak cium adik. Tp akhirnya dapat cium jugak.. happy abang waktu ni kan..kan.. terus mama tangkap pic comel ni.. dah jd kenangan kalian berdua.. 
Si kakak dan adik baby pulak .. gambar pertama mama ambik, masa ni kakak asyik malu dan nangis2 .. sebab kakak kecik lg masa ni.. mama dan nenek pujuk2 nak kakak cium dan main dgn baby masa tu.. dan ..akhirnya, kakak dakap dan cium juga si adik ... terima kasih ya kakak iman qaisarah.. 
comel sgt saat2 ini..



Gambar keempat :

Baby ......
I want u told my hand forever & ever ...
Mama love u..
Tangan comel atas ni milik adik baby sekarang ,
 adik solihin ..
Yg lain2 lupa mama nk tgkap pic comel nii.. 
Adik solihin, masa 40 hari .. dah penghujung masa berpantang .. sedih rasa, ingat saat2 baby kecil2 kan .. dah tak terulang lg memori indah tu semua ., tangan kecil yg memegang .. comel sgt2.. 



Gambar kelima :

masa ni kalian semua 5 bulan ..
 dan sekarang adik solihin dah 6 bulan .. gigih juga mama duk foto dan cari foto2 kalian .. dan hasilnya.. sungguh comel dimata mama..  berbeza ye raut wajah kalian.. tp iras adik beradik tu tetap ada..  semua bertopi di kepala .. satu2nya puteri mama pun pakai dikepala tuu, rindu sangat masa  pertama kali punyai baby gurl .. alhamdulillah, Allah kurniakn anak perempuan comel pd mama .... mama sayang awak my princess dan my prince2.. rasa sayang mama semuanya sama pada kalian..semuanya sama.. sama ..sama ..
 ishh .,, rindu datang lagi .. 


Gambar keenam :

Gambo ke6 ni pula... sengaja mama satukan begini..
suka tengok saat2 abang dan kakak punya adik .. 
kemain mama tangkap gambo aje ..ke sana kemari .. kamera ditangan tak pernah lupa .. rugi rasanya kalu saat2 indah itu dibiarkn berlalu tanpa gambar.
 Si kakak pulak dengan adik.. adik solihin .. 
mama suka tangkap gambar kakak adik berdua ..suka tengok ragam kalian berdua.. si kakak baru setahun lebih dah punya adik .. kakak dah makin pandai, tp cakap tk boleh lg, cuma boleh panggil abah dan mama.. hihii..
Kamu berdua masih baby mama .. ♡

Muahh muah ... sayang kalian ketat2..  nanti banyak lg gambo lain yg akan mama kumpulkn macam ni ... mama akan imbas satu persatu ... semua ini kerna rindu ..
Rindu serindu rindunya ..!!




Wednesday, April 15, 2015

WW :: senyuman paling manis







Senyuman paling manis .... ?

Saat di timpa ujian, katakanlah ..
"Ya Allah ,aku redha dengan apa yang Engkau takdirkan untukku .. "

Lantas, tersenyumlah .... 
Dengan sentiasa bersyukur dan tersenyum jiwa akan terasa tenang dan bahagia ..tetap positif walau banyak ranjau kehidupan yg melanda .


Saturday, April 11, 2015

memerlukan homestay.. ?




Salam sabtu semua ...
 selamat beristirehat dihari minggu.
Di sini sy nak khabar dan nk beriklan skit pasal penginapan homestay.
Jangan segan2 ya, ia milik abang sy sendiri.

D HOMESTAY 
Ada sesiapa yg datang di kuala terengganu sini .. kawan2 atau siapa2 ke dan memerlukan homestay untuk menginap, bolehlah menginap di D homestay ya..  lokasinya di gong badak kuala terengganu ..
Berdekatan juga dengan jalan utama , ke umt ,Unisza dan juga lapangan terbang sultan mahmud ..

Seperti foto foto dibawah ni..
D homestay dilengkapi dengan 4 buah bilik tidur dan 3 bilik air serta juga tandas ..
Ada juga Ruang tamu ,set sofa dan juga set tv .
Ruang dapur juga disediakn.. kalau datang menginap disini, semua kelengkapan dapur sebahagiannya sudah disediakn seperti minyak masak,gula,tea dan sebagainya lah.. peti sejuk dan juga alatan lain-lainnya..


Dan keistimewaannya juga ,tersedia 2 garaj parking kereta serta kawasan halaman yg selesa .. 
Kalau sesiapa yg memerlukan nanti boleh hubungi no dibawah ini .

HOMESTAY : D HOMESTAY ,GONG BADAK KUALA TERENGGANU
PENGINAPAN : RM170 (1 HARI 1 MLM)

HUBUNGI 013-9030306 / 011-37407643 ( EN.ZUNAIDI )














Okey semua ..
Kalau memerlukan homestay di kuala terengganu ni jangan lupa ya cuba menginap di sini, D HOMESTAY .

Wassalam








Wednesday, April 8, 2015

imunisasi .... si kakak dan si adik





Citer pagi tadi .. 
Jam 7.30 dah siap semua bagai .. anak2.. sebab pagi ni 8.4.2015 ade temujanji bulanan di klinik desa, losong , buat my baby kecil ni, izz aqil solihin .. panggil solihin.. baru nak masuk 6 bulan.. kejap je kan.. tp imunisasi ni untuk 5 bulan .. pastu si kakak pulak , iman Qaisarah atau kak sara atau kakak rara .. hihii.. dah tukar panggilan ye.. dulu masa babynya kan mama nye suka panggilkn dia icha .manja jer panggilan tuuh... tapi..... haa.. nanti Aku citer smula bab tu.. mmg ade sebab ..tp bukan karut marut macam2 yer..!! 

Okeh.. back to storyyy..


Yang gambo atas ni ..  kakak dan adik solihin .. besar adik dari kakak dia. Bambam budak baby tuuuu. eeee... rase nak gegettt .. hihihii...
Alkisahnye ,si kakak rara ni pun cocok / imunisasi jugak tau.. untuk setahun setengah .. tp dah dua bulan lewat sekarang dah setahun 8 bulan ..selalu jerk tk sihat kakak ..asyik demam batuk selsema..kalu time nak gi klinik je esok, pasti dia wat hal..mula panas badan.. hihii..macam tau2 je. Tp ari ni dia oke, sihat ..kebetulan adik ade temujnji, bawak jugak kakak.. 

Adik solihin

Umur : 6 bulan.. (tp 28hb ni bru cukup 6 bln)
Berat : 7.7 kg

Kakak sara

Umur : setahun 8 bulan (21hb ni cukup 1 thn 8 bln )
Berat : 9 kg

Tak sabar nk tengok si adik setahun dan si kakak dua tahun.. agoknye, besor adiknye.. dari kakak.. hii.. setahun sorang, waktu mula2 memang sikit terkejar2 mama ni.. nak layan si adik.. kakak pulak tak reti lagi.. tp nnti bile dua2 dah besar sikit, seronok pulak..sama2 membesar..



 Cuba tengok resit atas tuu.. haa..hari ni aku kene denda rm1 tau..!! 
Haisshh.. terkezut kawe ni, kata kak misi, apasal lewat bawa si kakak ni.. dah 2 bulan lebih dari setahun setengah .. kan nak imunisasi untuk setahun setengah ..
 ye laa.. aku jawab, kesihatan dia tak mengizinkn.. adehh.. nk wat camno.. kih3..
Akhirnya, dia bagi surat cinta buat ku.. tak sangka plop kena denda rm 1.. kot ini syarat baru ye tak.. di klinik desa..
Takpe lah, asal sihat anakanda ..tu sudah cukup..