Thursday, November 19, 2015

Throwback :: perginya seorang sahabat


Salam khamis ..
Hari ni last sekolah untuk tahun 2015 ni .. abang ikhwan dan angah kemain mereka bersemangat pulak mereka berdua ni .. alahai anak2..sambung semangatnya untuk sekolah tahun baru pulak nnti ye .. 2016 ..Oke bukan nak citer pasal sekolah tp crita tentang sorang sahabat mama yg dah stahun perginya ..

Sepatutnya ni entry 29hb 10 .. akhir bulan 10 baru ni ..tak tau laa nak mula dari mana sebenarnya ini cuma cerita tntnag sorang sahabat aku yg dah setahun meninggal dunia 29/10/2014 .. ingin abadikan disini ..sorang sahabat yg sewaktu dulu pernah menjadi teman baik .. teman sekampung .. dan teman satu sekolah dan sekelas dengan dia ..


Permulaan cerita ...

Terimbas detik-detik 29/10/2014 tahun lepas tu , masa tu sehari lepas aku melahirkn si baby solihin.. 28hb 10.. Dapat berita dari sorang kawan sekolah aku jugak .. ebah panggilan manjanya .. ebah ni selalu je hubungi aku kalu dah lama tak bertanya khabar, dia memang baik dan tak lupakan siapa yg pernah jadi kawan dia .. teman sekampung , juga teman zaman sekolah dulu2 dari tabika lagi sampai la tingkatan 5 .. lama kan .... cuma bile dah abis sekolah dulu smpai sekarang kami tak pernah bersua ..rindu teramat .. jumpa semula teman2 pun sebab ada talian sosial sekarang facebook.. whatsapp .. semuanya dihujung jari .. sekarang masing2 semua dah kawen ada family anak2.. dan now ebah ni sedang pregnant ank ke3..

Balik citer asalnya .. dapat berita sedih dari ebah , kawan baik kami meninggal dunia ..
cerita skit detik2 akhir berhubung dengan dia ..
pernah masa tahun lepas bulan 10 tu aku postkan foto dalam laman facebook .. bsama family mertua masa tu suka2 main pantai..pregnant kan dik solihin .. memang nampak dah sarat benor..  sedang menunggu hari juge.. seperti biase la kan .. bile post sesuatu gambar tu dh tentunya ada kwan2 komen like .. asyik2 duk bersoal jawab dengan kwn2 , tiba tu ade komen dari arwah , sarina namanya ..sorang teman sekolah aku dulu juga , juga temannya ebah .. sarina namanya .. aihh .. belom pernah dia komen tau ..cuma sekadar like saja .. katanya .. aku pregnant kew, patut lain je muka dan badan aku .. bile due nya .. "
aku pun jawab la..
" iya naa .. tengah pregnant nii .. dh tak lama dh duk tunggu hari , seminghu je lagi due nya .. insyaAllah anak ke 4 .. "
lepas dari tu dia pun membalas ....
 " ooo ... tahniah.. dah tk lama dah laa .. semoga Allah permudahkan urusan dan selamat semuanya nnti... "
Begitu ceritanya .. dia mendoakan aku .. aamiin.. didalam hati masa tu ..
kami berdua banyak jugak persamaan ...
nama kita orang berdua ni hampir sama .. dia sarina ..dan aku salina .. nama ayah pun sama tau .. kami sekampung , kami sekelas dari tabika sampai tingkatan 3 .. bila dah sekelas , dulu2 selalu jer lah tertukar kertas peperiksaan atau buku bile cikgu panggil .. masih ingt lagi, masa darjah 6 , asyik selalu je tersalah bila cikgu panggil , penyelesaian nya cikgu tu umumkan panggil kami , sari dan sali .. sampai la semua kawan2 pun panggil camtu ..hihi.. ade jugak kekal sampai hari ni .. itu antara memori kami berdua ... dan antara memori indah kami juga , berkahwin pada tarikh dan hari yg sama .. 24 mei 2007 ,, masa tu kami sama2 tukar kad jemputan kahwen .. ketawa kami .. kenapa la semua nya sama katanya .. masing2 tak dapat nak pergi majlis kawen  .. kenduri pula hari yg sama .. segar lagi diingatan saat2 saling mengundang dihari bahgia kami ..

Oke . Back story lagi yer..
Lebih kurang dua minggu kemudian , 28hb10 tu aku selamat la lahirkan dik solihin .. alhamdulilah .. seperti biase aku post la jugak berita gembira di fb .. gambar kaki baby comel solihin di bawah ni .. sekadar meraikan orang baru ..ucapan demi ucapan diterima ..



 malam 29/10/2014 tu , kawan aku ebah tu balas komen di fb bagitahu yg arwah sarina dah tiada ..meninggal terjatuh dalam bilik air petang tarikh tu .. innalillah .. Allahhu bagai kan gugur jantung ini .. tidak percaya ..  tapi apakandaya ,itulah kebenarannya .. Allah lebih menyayanginya .. meninggal diusia muda .. dan  meninggal sehari selepas aku selamat melahirkan .. arwah mendoakan untuk aku ,  dimasa yg sama dengan tenang dia menghadap ilahi .. bergenang airmata ini... satu persatu kenangan kami bermain difikiran .. bertabah lah hati ..en,suami yg menenangkan aku.. katanya .. ajal maut Allah dah tentukan.. tak kira tua muda.. kecik .. semua dah diaturkan .. arwah seorang yg murah dengan senyuman comelnya .. sekali dia senyum persis orang korea jepun, tertutup matanya .. memang comel ..

disaat kita masih gembira dengan kehidupan anak2 dan suami .. dia dah pergi menghadap ilahi .. semoga Allah menempatkan arwah ditempat orang orang yg beriman .. aamiin..
arwah meninggalkan 3 orang ank yg masih kecil .. 7,6 dan 2 tahun .. aku tak dapat pergi ziarah dia kali terakhir tu ,sebab masih pantang ..dengar cerita dari Ebah , lihat anak2 dia sedih je.. anak yg kedua menangisnya lah hai .. sambil si kakak sulong menenangkn adiknya , katanya .. " dik..  jangan la nangis , mama dah tiada dik .."  sedih kan situasi tu .. terbayang andai ditempat kita terbujur kaku .. dikelilingi anak2 dan suami .. Allah ..satu situasi yg menyedihkan ..
Apapun ... yg pergi biarla pergi .. suatu masa nanti kita juga bakak mengikuti dia .. entah esok lusa kita pun tak tau bila ajal menjemput kita .. 













2 comments:

Atie Yusof said...

Al-Fatihah buat sahabat Sally..pasti terasa kehilangan sebab rapat dan teman sekolah kan..Allah lebih menyayangi nya.. kita ni ntah bila pula.. huhu

dalila said...

Ya Allah..sedihnye kak..
ila ni, kwn yg xrapat meninggal pun dah nangis, ni kan pulak penah skolah sama2, 1 kelas lg, bole kata rapat jugak..huwaaaa..semoga arwah ditempatkan dlm golongan org2 beriman..al fatihah..