Friday, November 27, 2015

erm .. nyummeh bau baby



Salam jumaat .. penghulu segala hari .. hari yg penuh keberkatan .. dah bberapa hari saly tk bersiaran. Kesihatan diri tk mengizinkn aku nk buka tutup blog kesayangan ni. Jadi malas pulak lagaknya. Hari sabtu 5 hari lepas, saly tak bape sihat ,diserang sakit kepala yg amat.. demam dan selsema lg sampai la hari ni sakitnya dah bnyak berkurang tp masih terasa lemahnya badan .. selera makan pun berkurang.. makan itu tak kena ..ini tak kena .. harap2 hari2 esok dan seterusnya ,kesihatan diri semakin baik hendaknya ... aamiin.
Ermm .. agaknya ada tak yg pikir .... kot saly pregggggnant.... oppss.. salah salah salahh.. tak betul ..tak betul . Tak betol ..
insya Allah salah tekaan itu rasanya .. hih hii.. ini demam batuk selsema bermusim ni.. anak2 saly pun turut sama alaminya .. oke sudah dulu bab tu ye.. rabu dua hari lepas , 25hb saly ,en.asben dan anak pegi umah biras saly yg lahirkan baby sebulan yg lepas, 27 oktober.. cukup sebulan baru mama saly berkesempatan nak tengok anak saudara baru .. mama cuma tepekkan gambar dengan baby solihin.. itu foto yg diatas tu masih fresh lg ..  tk boleh clear sangat la gambarnya sebab kan baby masih berpantang dan ibunya sendiri pun tak keluarkan lg foto babynya .. jadi rasa tak baik plak bile kite tak mintak izin dan tidak diizinkan...
mm.. comel sangat baby syurga ni .. nama baby ...
Ahmad Rafhan Absyar .. cantik namanya .. saly cuma panggil baby absyar .. nyummy bau baby .. tp sayang masa saly pergi kelmarin , saly cium gak baby tp hidung saly takde deria bau.. huwaa kemana menghilang .. ruginyaa .... 


Pergi tengok baby dan biras , dia dah 30 hari berpantang.. ehh ..rasa kejap plak dengar bile giliran orang brpantang kan .. teringat  plak memori berpantang baby solihin tahun lepas .. solihin lahir tarikh lepas sehari dari baby absyar.. 28/10 .. hihi apesal tak tunggu sehari lagi ye, sedang molek tarikh sama .. imbas kembali .. foto tangan dan kaki comel solihin masa tu cukup 30 hari umurnya .. rindu tangan dan kaki comel dia ..
dan sekarang tangan dan kaki baby dah makin besar..dah setahun dah .. takkan terulang memori diatas tu .. 
masa aku pantang tahun lepas tu , akhir bulan 10 masa tu pantai timur sini dh mula musim hujan .. hujan tak henti henti .. 
dan naik bah /banjir dibulan 11 ..masih ku ingat .. awal bulan 11 tu ,sekolah masih belum cuti, abah hantar abg ikhwan kesekolah dalam keadaan hujan sangat2 .. sempat laa merasa sejuk dan dinginnya berpantang masa tu.. sampai nak mandi pun menggigil.. syok jugak tu.. hihi . tp tahun ni dibulan november ni cuaca agak baik. Hujan sekejap2 je.. sempat jugak abang ikhwan berseloroh dengan mama nya .. 
katanya .... " mamaaa ... kalu banjir nnti mama bagi baby baru ye mama ... ! " alahai abg ikhwan ... hahahaa .. sonangnya dia . patut ker mama nya ketawakan dia yg tak tau ape2 tu ..
mama jawab gak .... " ishh .abang.... mana boleh. Nii tengok perutmama tk besar pun..takde baby haaa ... " sempat gak mama ketawa.. yg dia tahu dan ingat , tahun lepas mama dia lahirkan dik solihin.. musim hujan dan banjir .. kalu boleh dalam pemikiran dia ni bayangkn nk sama seperti tahun lepas .. alahai ..bertuah punya budak .. (sambil tiru gaya kak ros upin ipin ).. 




Imbas lagi .. memori lah sangat foto atas ni .. 
ciuman kasih sayang dari abang , angah dan kak chik solihin .. Masa ni , baru seminggu usia solihin .. mama sayang foto ni .. nak ambil foto begini , kak chik lah yg paling mencabar masa tu.. masa baru dapat adik tu , menangis nya lah hai kak chik.. dengan mama tak mau tegur , tengok pun taknak .. merajuk .. berkepit dia dengan nenek dia .. sedih sangat hati mama masa tu .. nenek pujuk2 ..nak dia pegang tangan adik ..cium adik .. akhirnya dia ikut.. duduk .. nenek pun perlahan2 letak adik di ribaan kak chik .. aduhai .. gembira hati mama tidak terkata ..foto itu lah yg menjadi saksinya .... mama sayang kak chik sama seperti mama sayangkan dik solihin .. 


Foto ni menunjukkan yg kak chik semakin menerima kehadiran si adik .. sudi dia pegang tangan adik .. masa tu ade hari dia ceria ..dan ada hari dia muram je .. sebab sbelom ni selalu je dengan mama ..duk atas riba mama .. alih2 ade insan lain yg menggantikan tempatnya  sedihh dia .. masa dapat adik , kak chik baru setahun umurnya .. mesti la masih manja ..


Part akhir .....
Ini dia wajah baby solihin .. rindu mama.. tengok foto ni terbau bau masa baby dia .. hii .. terasa kejap masa berlalu , dah setahun dia .. 







5 comments:

Yana Libra said...

comelnye..nama pun unik :)

norhidana miswan said...

bau bby baru lahir mmg sedap... bau syurga org tua2 kata heheheh

Nurhuda Ismail said...

saya pon suka bau baby, yang tak menangis la. hehe

Sheila Adziz said...

comelnya bby geramnya baby boy...

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
comel. geram nengok..
kakchik kakak yg baik