Monday, November 9, 2015

Butter cheese cake ...




Dah brapa hari tak entry.. seperti biasa la kalau ade hari sibuk sket memang takleh langsung nk buka blog .. bukak tutup buka tutup ler blog jadinya.. takleh nk taip lgsung. Mih mihh .. petang ni kebetulan ade skit masa , dik solihin duk tido. Mama tahan mata  ngntuk tp blom tahap gabang lagi... Kerja2 rumah dah beres sebahagian, dan sebahagian lg menyusul lar nanti kejap lg .. memang takde yg selesainya .. 
jika ade kelapangan camni,   hari2 takpe saly post n3..hihii
Oke.. dah lama tak post resepi mama saly .. kelmarin saly ade buat kek butter cheese ni .. sebabnya dah memang cheese ni kesukaan saly , saly cuba satu resepi yg dah agak lama dlm simpanan ni haa.. bukan dalam phone ye, tp saly siap2 tulis dalam buku lagi .. kui kuii .. ade semangat di situ yer .... !


Lepas siap2 mixer semua bahan2 nya ikut step resepi... last skali membakar selama 45 minit ..... dan bile siap jer kek cheese ni tetiba ......terucap alhamdulillah ... dengan rasa syukurnya kejadian kek sungguh comel .. rasa plak memang nyummy .. apalagi kalu diletak dalam freezer .. lagi nyummeh


Bagi saly kek butter cheese ni sangat mudah lah nak buatnya .. dulu2 masa tahun wape entah saly pernah cuba kek japannese cotton cheese tu , alahai terbelit nk ngejanya .. haa kek tu ade step2 nya dan kemudian bakar plak kene guna kekdah water ape ntah , yg masuk dalam loyang yg berisi air panas.. haaa bakar camtu ..kek dia memang lar lg mebeless .. yg kek butter ni saly bakar gitu jer.. ade rasa cheese dan butter kek nya .. memang tak nyesal cuba ..len kali bleh wat lagi ..



Dah dulu yer ..
Dibawah ade resepi saly share sini
jom sama2 pakat tengok resepi butter cheese kek nim.. sape2 yg memang suke cheese bleh cuba ini kek.. aku nim kalu dah mula taip panjangnya berjela lah nak citer nya .heheh . Tp mood tak wape comel je hari ni.. rasa ngantuk jahh..  cuaca pun mendung semacam seperti nak hujan ..





BUTTER CHEESE CAKE

bahan2:
  • 150gm butter
  • 200gm cream cheese
  • 4 biji telur (gred A)
  • 250gm tepung gandum (diayak skali dgn soda+baking powder)
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 4 sb susu tepung (tak kisah jenis ape pun)
  • 100 ml susu cair
  • 1 sk esen vanilla


Caranya :-
  1. Putar / mixer gula +butter+ cream cheese hingga kembang
  2. Masukkan telor 1 per 1.. putar lg hingga kembang
  3. Kemudian, masukkan pula tepung gandung, soda bikarbonat , baking powder, susu tepung dan esen vanila.. mixer lg ..dan last masukkan susu cair.. 
  4. Putar sekejap lagi
  5. Sediakan loyang bersaiz 8" atau yg sesuai .. sapukan sikit marjerin dipermukaan loyang.. next , tuangkan adunan cheese td.. 
  6. Bakar dengan suhu 150° c selama 45 minit .. saly guna api bawah saja .

P/s : corak belang2 merah atas tu ,saly ambil sedikit adunan cheese td (agak2 lebij kurang 2 @ 3 sudu gitu) letak sikit pewarna ..masukkan dlm piping plastik.. buat garis2 atas permukaan kek .. kemudian oleskan dengan lidi.. sbelum membakar kek ya .. seperti pic bawah ni ..









2 comments:

dalila said...

wahhhh..dapnye kak sally..nmpk lembut je..

Atie Yusof said...

amboiii Sally..lapar nengok kek... hihi..rajin benor baking..:)