Monday, October 19, 2015

pisang cheese .....


Salam hari isnin semua .. 
bersabar lah ya kalo masuk blog mama saly ni. Mih mih mih berderet plak menu2 homemade .kelmarin post kek snow cheese .dan hari ni plak post pisang cheese plak yer.. dan esok lusa ape plak entah . asyik asyik nak tayang kuih muih saly ni.. ish ish ..
 bukan nak tayang ye, cuma nak simpan kenangan di sini .. 
hihuhu ..


Pernah sebelom ni ,pisang goreng cheese ni menjadi kegilaan ramai. Sampai sekarang pun ade orang jual lagi.masih ada peminat tau, setahu saly di teganu ni sebekas  orang jual rm5 dan rm7. Dah murah lah tu kiranya kan kalu nak merasa tu. Pernah gak saly beli tahun lepas dengan kawan kakak saly, sebekas kecil rm5. Tp saly rasa takde terangkat langsung rasa cheese dan pisangnya.. mcm takde rasa plak. Jadi anggapan saly, ooo begini rupanya rasa pisang cheese tu. Oke lpas dari tu saly tak beli2.. titik ..
hehe
Nak dijadi kan citer , en.abang ada bawa balik sikit pisang kelmarin. 
Pisang berangan katanya .. 
saly tak wape kenal sangat pisang2 ni. 
Ade kawan dia bagi .jadi bile tengok pisang tu ingat nak makan gitu je memandangkan dah masak.. 
oke, lepas tu seperti biasa buka laman fb..yg ni tak buka dalam sehari tu tak sah2 ya.. hihii..
Lepas tu terpandang  la kawan ade post pisang goreng cheese.. alahai terseliur plak .
nak nak nakkk...jiwa meronta. Kahkah.. abis bende kau seliur kan saly ..!!
Oke .. penat memikir , datang la idea .bile teringat cheese chedar parut buat kek cheese tu masih ade sikit dalam peti .. hahaha amik ko .. terus saly tanya pak google.. oke hasil google dapat lah resepi pisang cheese yg super senang ni.. senang je rupenya.. 
maka , petang kelmarin terjadi lah ye pisang cheese ats tu.. 
gigih saly.. dapat gk merasa. 
Sedap plak saly buat sendiri dari yg beli aritu.. 
puji diri lagi  ..
Dah memang btol pun. Kadang tu ade gak yg orang jual tu tak tepati citarasa kita .. buat sendiri ikut kite nak taruk cheese banyak2.. dan sos tu nk manis lebih atau tidak..





Oke....
Dah banyak tayang gambo pisang cheese tu.. apakata kita sama2 tengok resepi dia.. sangat mudah bagi saly.asal cukup bahannya kejap jew dah siap..






PISANG CHEESE


Bahan-bahan:

▪ sebiji pisang tanduk- pisang tanduk ni besar ya. Selain pisang tanduk, pisang lain pun boleh guna, pisang nanka ,pisang abu ..dan lain2 pisang. ( saly cuma guna pisang berangan je dalam 5 biji)

---> untuk tepung
▪ 4 sudu makan tepung gandum
▪ 2 sudu makan tepung beras (saly cuma guna tepung gandum 6 sudu ,sebab tepung beras daa abis )
▪ sebiji telur
▪ sedikit serbuk kunyit / pewarna kuning ( untuk adunan warna kekuningan)
▪ 1 sudu kecil mentega / marjerin
▪ air secukupnya (jangan cair sangat dan pekat sangat )
▪ garam secukup rasa
▪ minyak untuk menggoreng


----> untuk hiasan atas pisang
▪ parutan keju cheddar secukupnya
▪ susu pekat manis secukupnya
▪ parutan coklat masakan atau coklat rice secukupnya



Cara-cara :

■ Gaulkan tepung gandum ,tepung beras ,serbuk kunyit , mentega ,telor , garam dan air sehingga sebati (air masuk sikit2 , takut nanti terlebih cair )
■ potong pisang mengikut ketebalan yg kita suka ( saly pisang belah dua je ) . Gaulkan pisang kedalam bancuhan tepung.
■ panaskan minyak dalam kuali. Goreng sehingga agak garing / kuning ( suka hati lah ye nak garing takat mana )
■ angkat dan toskan pisang goreng .. next susun dalam pinggan / bekas yg sesuai
■ kemudian .. tuang susu pekat perlahan -lahan atas pisang goreng ( ikut suka kita nak banyak atau sikit )
■ lepas tu parutkan keju cheddar ( kalu guna cheddar yg putih , goreng pisang akan lebh terserlah ayunya..hihii )
■ part akhir , nak lagi comel boleh taburkan coklat rice atau parutan coklat masakan .. 




Tadaaaaaaa .... dah siap.. 
mudah dan kejap jew kan
Sedap hingga menjilat jari hokayyy .. 
^__^





4 comments:

aTieYusof Family said...

Rajinnya Saly.... hihihi.. jeles plak.. anak2 mesti suka makan ni...
atie pun suka gak pisang goreng cheese ni tapi tulah selalu nya main beli jer... haha

norhidana miswan said...

buat sndiri jgk puas hati kan...
akak suke jgk layan pisang cheese nih tp ttp pujaan hati pisang grg cicah sambal kicap hehehhe

rubiah kadir said...

Sedapnya akak!!!

Ruby suka ...suka sgt....masa preggy no 3 selalu mkn..skrg anak dah 9bln pun...rinduuuu...hehehe


Xpernah buat..selalu tunjuk je kak saly...

Xpe.. tunjuk dan share selalu resepi yg best2 eh :)

dalila said...

rajinnye kak saly ni..mcm2 pulak buat..kan best klu kite bejiran..hari2 dpt merasa..hahaha..gurau je ye kak.. ;)