Monday, October 12, 2015

baju menyusu



Hari ni saly nak entry bab pakaian menyusu ..
oleh kerana saly mommy yg bf baby, jadi sesuai lah juga kan entry pasal menyusu ni..opss bukan pasal menyusu tapi pakaian yg sesuai untuk bf atau mesra nursing. Dan yg pastinya bila kita menyusu ditempat awam atau sedang shopping ke makan restoran kekita dapat bf dengan mudah dan happy .. dan baby pun rasa selesa.. 
setakat ni saly dah lalui 3 pengalaman menyusu anak sampai umur setahun ,dua tahun dan buat masa sekarang ni masih menyusu baby solihin 11 bulan .. masa pengalaman pertama dapat anak sulong ritu , mula2 nk menyusu baby mesti ada perasaan tak selesa kan , lagi2 kalau keluar jalan2 atau shopping tetiba baby dah nanges2 nak susu terpaksa la cari tempat paling sorok nak susukan anak .. perasaan waktu tu berbaur malu ,tp demi kamu anak mama relakan dengan bantuan dan sokongan en.suami .. lepas dari tu , dapat baby kedua pulak .. awal2 dah mula rancang,  camne lah nak menyusu di keliling orang atau hadir sebarang majlism.. 
dah mula pikir2 ..bermula dari itu lah saly mula mencari cari baju yg sesuai ,tak pakai selak2 bawah bagai .. cari baju yg ada zip, butang atau selak diatas,  jadi bila menyusu bahagian yg tak sepatutnya tak terselak .. dan untuk baby solihin ni pun saly dah siap awal blouse2 untuk menyusu sama seperti pengalaman sebelom ni ..  tp rasanya sekarang kan dah banyak baju yg dah sedia mesra nursing kan .. dah tak susah dah .. blouse , jubah ,dress dan baju kurung pun dah siap boleh menyusu.. mudah lah sangat kan .. bagi yg ada kemahiran menjahit boleh buat sendiri jer baju, lagi mudah ..
Tp bukan setakat baju untuk bf , yg pakai cover (entah nama ape) tu pun dah banyak terjual.. tp bg saly tak bape selesa dengan pakai cover tutup camtu .. macam rimas plak anak ..
kita bf kan baby ,kalau boleh kita dalam keadaan selesa dan happy .. baby pun turut sama merasa ..hih



Seperti atas ni salah satu blouse Menyusu saly .. yg ni pakai selak atas jew .suka yg jenis camni dari yg pakai zip  atau butang .kadang baby solihin bile dia dah mula merengek nk bf ,mama dah mula gabra, nanti kalu lambat2 nak nya nanges kuat2 ..hihi ..  ade gak time suatu hari tu kalu tk kena gaya , siap merajuk nak lah saly angkat dan pujuk dia jalan2 dulu .. lepas dari tu baru lega dapat bf.. 



Dan yg atas ni salah satu koleksi baju kurung menyusu kesayangan saly.. hik hik.. sebab selesa dan nk menyusu pun pakai buka selak kat tengah tu jew .. kalau nak pergi kenduri kawen ke majlis apa dlam situasi tu, tak la tercari2 tempat .. menyusu terus di situ jew.



Yg hitam putih ni dress jenis jubah lah jugak.. kalau bab jubah2 ni saly lebih banyak yg ade zip nursing didepan.. tp kalau nak pakai jenis ni kena pakai baju alas didalam.. sebab masa nk bf tu, bile bukak zip tak lah nampak terus bahagian leher dan dada yg terselak ,walopun dah ditutupi tudung tp tetap saly tak selesa.. hihh sebab tu saly lebih suka yg jenis pakai selak je.








Sedikit contoh baju2 yg saly khas kan untuk keluar jalan2 atau majlis .. blouse , baju kurung dan dress / jubah ..rasa selesa kan.. dalam keadaan berdiri takde tempat nak duduk pun , saly dapat susukan solihin .. ini bukan nak promote bagai , saly tak jual ler .. itu semua saly rembat jew di kedai2 baju.. hihi .. begitu lah sehari hari gaya ku .. nak pakai baju biasa seperti dulu biarlah baby berhenti menyusu dulu .. bagi saly suka simple je bile kuar kita dah berjiwa ibu kan .. sederhana dan tidak berlebihan . Takpe la orang kata berpakaian ketinggalan zaman asal aurat terpelihara . Insya Allah ..





1 comment:

aTieYusof Family said...

Salam Saly..klu dulu kan mmg susah sikit nak cari baju/blouse untuk menyusu ni kan.. memang segan bila nak menyusukan anak di khalayak.. skrg ni Alhamdulillah dah ramai pengeluar2 pakaian utk menyusu...tinggal pilih je..fesyen pun cantik..blouse, jubah pun ada...:)