Saturday, October 3, 2015

kek minyak a.k.a kek zebra




Alhamdulillah ..projek kuih mama saly menjadi lagi..
Kuda belang payah dapat , kite buat kek ala-ala kudang belang sudah ler ya .. keh keh .. oke lah .. kek ni adalah Kek minyak atau nak panggil kek zebra pun takpe ..

Dah jd seakan hobi plak ye ..
Sorang blogger kesayangan saly , pun ade komen sempat dan menjadi juga kek k.saly dengan anak kecik lagi .. hihi
Tak tau lah nk kata sempat tu pun tak gak.. sibuk memanjang dengan karenah budak2 empat orang tu termasuk baby solihin.. tp saly pandai curi2 peluang yg ade walo pun sdikit. Baby solihin ade gak lah pe'el dia .. now dia dh bleh jalan,dh happy sngat bile dapat join abang2 dan kak cik dia main. 
Bile pagi tu, abang2 dah kesekolah, abah solihin dh pun pegi kerja tinggal kak cik dan solihin aje, jd mase pagi tu saly siap2 kan mereka, layan sarapan dan main2 dengan mereka bdua .. bile dh agak tenang pagi tu mule lah mama nya ni lincah2 didapur, siap itu ini.. biase kak cik dan baby solihin tido pagi jam 9.30 atau 10 pg.. sbelom tu bawak mereka bdua tu main2 kat dapur.. senang ler kerja mama .. dah siap sikit2 nk masak ape tengahari .. kalu nk buat kuih atau kek saly dah rancang awal2.. siap2 bahan .. sedang budak berdua tu ralit mama nya pun mula membaking .. kadang tu kalo takde kesempatan waktu siang , sebelah malam pula saly akan teruskn niat nak buat kek, bile budak berempat sume tu dh tido , biase mereka tido dalam jam 8.30 atau jam 9 paling lewat .jarang lah tido lewat.. lepas tu mulalah episod dapur .. 
wah .. satu kepuasan sebagai ibu rumah tangga .. 
hiks .. panjang lebar plak yer..



Oke lah balik pada citer asal nya ... 
Haa .. snap pic dalam oven lak .. lupe nk ambik masa sebelom masuk oven tu, jadi nak kuar kek semula semata2 nak amik gambo tak ler ..kan menanges tak berlagu saly kek bantat ke ape .. 


Bile dah masak camni ler rupenya ,. Silap set suhu rupenya ..
Nampak sikit garing alik tepi tu . 


Apepun .. kek ni memang sedap.. resepi pun saly ambik dari group resepi ringkas dalam fb .. kalu ade berkenan dihati , suka nk cuba juga .. 


Ini dia rupa kek minyak zebra ni .. 
Hihi comel sayang rasa nk makan .
Kan kan kan . Tapi dah abes dah .. budak berempat tu suka lah kuih2 camni, lagi kalu comel atau warna warni ..
Memang akan ambik lagi dan lagi ..dan lagii ...
Sekali ngapp .. 



Kek minyak aka kek zebra

5 biji telur *
1 cwn susu pekat manis *
3/4 cwn gula *
1 sdb ovallet * 
1 sdt esen vanilla *
1 cwn minyak 

( mixer @ blend bahan bahan bertanda  * diatas sehingga gebu )

2 cwn tepung gandum
1 sdt baking powder 
(Ayakkan keduanya )

Caranya : masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kedalam bahan yg  telah di mixer / blend gebu td .. kacaukan secara kaup balik .hingga sebati semua .
Kemudian , bahagikan kepada dua  bahagian .
1 adunan asal
1 adunan lg dicampur satu @ dua sudu besar serbuk coklat 
( boleh gak guna coklat emulco )

Guna loyang yg sesuai . Sapukan sikit minyak pada loyang.
Buh adunan secara selang seli .
 Cara saly :  satu sudu besar adunan asal, satu sudu besar coklat ..dan begitula seterusnya sampai abis .. nanti akan terhasil corak belang halus2 gitu ..

Last, bakar adunan pada suhu 160° c ( bergantung pd oven memasing ) selama 50 -60 minit..
Kalau nk kukus pun boleh , kukus lebih kurang 1 jam..
Oke dah ..
Selamat mencuba 









3 comments:

aTieYusof Family said...

Kek cantik..nampak pun sedap lah Saly..
dah ketagih baking ye..hihi.. kira dah jadi hobi..atie dah lama sgt tak membaking...huhu

norhidana miswan said...

lahai sedapnya... bila lah kuasa rajin membaking akak nk dtg nih...

kadang tingin nk mkn kek simple gitu... tp tgk oven pun mcm sebelah mata je...
dsr tgh mls gile skrg nih

dalila said...

sedapnye kak sally..meh pos kt cni sket..hihi
ila lg suke kek2 mcm ni lg..tambah plak mkn ms panas2..huiii..kecur ailio rase..