Monday, October 5, 2015

cuti jerebu dan kek marble lagi ........

05 oct 2015


Hai abang .. angah ... apesal main luar nih .. 
Hihihii .. cehh anggap ayat permulaan ler tu yerr..

Hari ni dan esok (isnin,selasa ) sekolah diumumkan tutup sebab masalah jerebu .di terengganu ni pun tak ketinggalan ye. Kelmarin nampak jerebu tinggi juga, tp hari ni tengok berkurangan sikit .bimbang la jugak anak2 duk aktiviti luar disekolah kan .. nasib diumumkan sekolah tutup. Saly dan anak2 ni duk mula batuk2 manja .. siap flu lagi .alahai lagi laa bimbang dengan tahap kesihatan ni. Nauzubillah ..semoga dijauhi Allah dari penyakit2 yg merbahaya.. dan semoga permasalahan jerebu ni semakin berkurang .. 
aamiin


Ini dia kek marble jerebu .. mihmihmihh
Dalam duk sibuk jerebu pun sempat buat kek marble simple ni .. kan saly dah kata ketagih ya nak buat kek .hari yg lepas dah buat kek minyak zebra .. alahai laku sangat dan permintaan dari anak2 makin tinggi ni. Jd dengan gaya perasannya dan syok pandai  aku buat lagi..dengan harapan anak2 berebut rebut lagi mintak dengan mama nya ni.. makin kembang mama bak hang..hahahaa
Patut ker .. 



Satu adunan ,saly buat hari ni dapat dua adunan.. satu yg medium dan satu lg kecik.. kalau buat satu loyang jew mesti comel tebal kek tu. Takpe lah sama saja.

Resepi saly malas nk taip skema2 hari ni.. 
Senang sangat kek marble ni. Bahan2 pun mudah. Cuma mixer kan 4 biji telor , 1 1/2 cwn marjerin/butter , gula secawan, susu pekat secawan ,sedikit ovalette dan 1 sdt esen vanilla .. mix sampai gebu2 gitew .. kemudian masukkan 3 cwn gandum yg diayak bersama 1 sudu teh baking powder .. oke , kacau sampai sebati semuanya .. kaup balik je ya .. 
Kemudian bagikan adunan pd dua .. warna asal banyak sikit dari pewarna lain ye.. saly guna warna merah jew. 
Sapukan minyak pd loyang , curahkan warna asal separuh, kemudian masukkan semua  warna merah ditengah.. dan last curahkan semua lebihan warna asal (putih ) ..
Bakar selama 45 min.. suhu 160°c (ikut kesesuaian oven ) 


Dah .. senang kan .. walo rupe kek dok lawo tp rasanya sedap juga .. 
Saly suka yg marble2 ni .. simple jew kek nya .. 
Cukup sini dulu ya mama saly membebel .. hehe
Nanti insya Allah jumpa dilain entry ..
Wassalam







3 comments:

norhidana miswan said...

rajin nya lah bt kek marble bagai... kalu dkt lah mau akak mintak sepinggan dua... mkn pns2 sdp nyer

aTieYusof Family said...

Cuti2 kat rumah lah ye anak2 Saly.. sini pun jerebu, risau sbb abg Pa'e dah start batuk2..
best nya siap buat kek Marble lagi erk.. rajin benor Saly... hihi..

LZ - The Blog Owner said...

Assalamualaikum Saly,

First time jenguk blog Saly, cantik blog.. Sweet warna dia..
Salam perkenalan saya hulurkan..