Monday, September 7, 2015

chicken pox masih menyambung ...

05092015


Kesiannya lah hai anak anak mama ni.. iman qaisarah a.k.a kak cik  dan ilham a.k.a  angah. Chicken pox sambung menyambung ni. Belom abes lagi ye. Rasa nk nanges jew mama.. sobs.! 
Setakat ni dah 4 orang keluarga mama kena, first skli sbulan yg lepas abang ikhwan yg sakit chicken pox .. tak lama dua minggu kemudian abah mereka my en.suami pulak yg sakit chicken pox.. dan lepas dua minggu dari abahnya, sekarang ni giliran si angah dan kak cik .serentak berdua ni. Yg belom kene nya baby solihin .. 
mama ..? Acane dah kena kew.. aku dah kena masa umo 18 tahun ritu, tp tak banyak . Takut le jugak kan belom puas si cacar ni naik. Mintak simpang ye..hehe kalu mama sakit susah jugak lah nk urus anak2..cian mereka.. kan.

Angah , kak cik hari ni dah masuk 4 hari.. makin banyak yg keluarnya. Kelmarin pergi klinik dan dibaginya ubat sapu, demam, gatal dan antibiotik.. nanges2 gak mereka ni,  lagi2 masa malam... gilir2 tangan mama abah nya ni duk gosok pujuk .. harap2 makin sihat mereka.. kata doktor, kalau budak bawah umo setahun payah skit nak kena chicken pox ni.. jarang laa. Tu la, baby solihin sorang lagi..harapnya dia tak alami lagi, cian dia nanti susah hati plak mama , asyik demam dan nanges g
atal2. 
Budak yg kena chicken pox kan takla seteruk dan sesakit orang yg dah dewasa kan .. en.suami yg kena bagai nak tinggal je wife nya ni.. sakit sampai sesak2 nafas.. nauzubillah.. memang kritikal sedeh aku ni.. alhamdulillah minggu ni baru jew dapat gi kerja .. sihat sepenuhnya, cuma parut jew masih banyak ..



Walo ape pun ujian dari Allah, aku tabah menghadapinya .. membuatkan aku makin belajar erti sabar dan redha .. bersyukur saat diuji ..alhamdulillah







4 comments:

Sheila Adziz said...

smg kak chik dan angah cpt sembuh Allah Ya Fattah Ya Salam Ya Rashid....

dalila said...

lahaiii..siannye bdk2..nasib baik baby solihin xkena..semoga cpt sembuh..harap akak pun xkene la..kang kesian solihin..

norhidana miswan said...

aduhh sian nya... moga cpt sihat utk dua badik tuh yek

Kakzakie said...

Chicken-pox ni memang mudah aje jangkit. Cuma itulah kena anak-anak kecik memang kesian. Nak pantang makan pun payah. Sebaiknya kalau kena sorang semua kena ikut pantang. Kalau keluarga kakak kena macam ini kami tak boleh makan goreng-goreng.

Yg tak tahan tu gatal dan sakit.. kesiannya.
Moga cepat sembuh ye sayang...