Monday, July 13, 2015

biskut raya :: biskut chipsmore


13/7/2015
26 ramadhan



Done .. kelmarin siap biskut raya kedua simple aku.. biskut chipsmore yg tak nak more chipss nya ..hehehh. akibat terliur  tengok resepi dari sape entah dalam fb.. dan sebab asbab chipmore tak banyak kat atas biskut tu krana chipss tu yg balance dalam peti masa buat kek ritu.buat ni bukan rancang pun, jd tengok orang post gambo, alahai kena buat gak.. nak gi kuar beli apa yg kurang jd teramat la maless.. lepas siap bakar biskut ni, dan merasa aduhai menjadi upenya..! Sebiji macam biskut chipsmore (hahahaa ...amat lah tk patuttt ) takde la sama, yg chipsmore lagi lembut ,yg aku buat ni rasa chipsmore tu memang ada.. cume bentuk je lah yg tak sama.. 

Oke .. seperti biasa kalu aku tayang kuih muih yg menjadi pasti aku akan simpan resepi disini.. meh ar jenguk jenguk ye kekawan.. nak cube lagi la bagus..kita sama sama kongsi ilmu masakan.. kita sama-sama baru belajar .. aku  bab masakan ,kuih muih , aku memang tidak pandai.. tapi aku berani mencuba .. bila jadi berani mencuba, dah jadi seakan hobi pulak .. nak jugak buat.. padahal kat kedai boleh beli ... kan..!



Biskut Chipsmore 

Bahan2:

● 1 cawan marjerin @ 125 g butter
● 1/2 cawan gula halus
● 2 biji kuning telor
● sedikit esen vanila
# Mix semua bahan atas sampai gula sebati dan marjerin bertukar warna krim ..)

● 2 cawan tepung gandum
● 1/2 cawan tepung jagung
● 1 sudu teh baking powder
● 1 sudu teh cream off tartar ( jika ade )
● 1/2 cawan serbuk koko

# ayak semua bahan diatas , kemudian masukkan dalam adunan atas tadi yg sudah di mix .. kacau hingga semua sebati .. 
Setelah sebati masukkan
 ● 1 cawan coklat chipss .... ( nak tambah kebih tkpe )

# gaul semua adunan atas tu hingga sebati ..kalau lembek sanagt tambah tepung gandum.. sampai adunan tak melekat di tangan oke .., kemudiam boleh bentukkan sesuka hati..
Bakar pada suhu 160 °  (ikut kesesuaian oven masing2 ) bakar selama 20 - 25 minit... bergantung kepada besar mana saiz biskut anda ya ...







1 comment:

norhidana miswan said...

rajin nyer mengokies....

selamat hari raya maaf zahir batin