Thursday, June 4, 2015

kuih siput manis

4/6/2015



Kejap jer hari ni dah khamis .. dah seminggu cuti sekolah berlalu .. tak pergi  mana lagi bawa anak jalan jalan .. kesian pulak duk rumah je .. hurmm ... dan lagi tinggal 13 hari lagi rasanya kita nak sambut bulan ramadhan kan  ..
oke  Hari ni nak Tepek resepi kuih siput manis .salah satu my fav aku ni..kalu gi kedai ,nampak je kuih siput duk tergantung dalam plastik dan ropanya menggoda buat ku meleleh leleh liur jer ( haha nampak benor menipunya ) , sah sah memang aku akan beli .. hari ni firtstime mencuba ini resepi aku google ..tp yg aku google resepinya sume yg berempah ..tak suke hokey .. aku suka yg rasa manis manis persis kuih siput mak mak kita dulu2 kan .. asyik duk cari2 akhirnya terjumpa juge .. tp resepinya ade yg tak kena aku rasa.. oke.. tanye ibu pulak .. ibu kata tambah telor.. telor mesti ade.. next bermula lah tengahari tadi aku menyiput ..dah macam2 gaya aku cuba.. alahai bercinta lah jugak nak buat sisiput ni.. asyik tak menjadi .. lagi tak menjadi .. akhir nya, ada gak lah gaya siput siput tu..meski kejadiannya tak berapa santek lagi .. aihh kena lagi menjiwai ni.. tangan memang tak berseni .. muahah..



Semalam jalan2 mydin mall sini.. sungguh lama betol tak gi mydin mall ni.. last pergi masa pregnant kan dik solihin tahun lepas .. masa tu pregnant dah sarat benor .. biase kalu nak membeli belah memborong ke apa suka aku pergi sabasun hyper runcit jer ..
oke, masa jalan2 cuci mata semalam terjumpalah papan siput seperti gambo yg atas tu untuk buat kuih siput .. murah jew dalam rm1.70 .. terus je lelaju dia masuk dengan sendirinya dalam troli.. hihii..  lama gak la nak mende ni tp tak tercari pun ,tak berkesempatan lak .. bercampur dengan lupa lagi. 
oke jom sama sama tengok resepi bawah pulak ya.. 




Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum ( saly letak lebih skit)
  • 3 sudu makan gula (kisar halus )
  • 3 sudu makan marjerin / mentega
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur ( saly letak separuh jew)
  • Air sejuk dari peti (ikut kesesuaian )
  • Minyak untuk menggoreng


Caranya :
  1. Tepung , gula dan garam dicampur sebati
  2. Masukkan marjerin dan gaul rata sehingga menjadi crumbs
  3. Kemudian masukkan telur dan  sedikit air.. 
  4. Uli hingga doh tak melekat ditangan
  5. Cubit doh sekadar saiz hujung jari dan golekkan pada papan acuan siput.
  6. Kemudian, panaskan minyak dan goreng atas api yg sederhana hingga warna siput kekuningan ..
  7. Tips menggoreng : pastikan minyak betol2 panas kemudian kecilkan api .. masukkan baby siput kedalam minyak dan kacau kacau lah ye.. guna api sederhana untuk menggoreng sehingga lah hampir keemasan.. kecilkan api semula dan toskan siput td.. ulangi langkah yg sama utk mendapatkan hasil yg memuaskan .






Teramat mudah je kan resepi siput ni .. memang sedap dan lembut rangup je.. makan depan tv memang ralit tak sedar boleh abis .. hihihi .. sama jugak dengan anak2..kepala street depan tv ,tapi tangan je yg turun naiknya..  nanti dihari lain bleh try yg berempah pulak, tp bukan yg banyak rempah ratus, cuma nak letak lada hitam jew.. 





3 comments:

Normi Nieza said...

cik nor buat mls..mkn jer rajin..:)

dalila said...

resepi mcm senang tp cmne die blh jd mcm siput tu kak?

Hieyra Eyra said...

Boleh tak sy nak minta izin ambil resepi kuih siput ni?Err,sy ambik ye..teringin nk mkn..😊