Thursday, May 28, 2015

penyusuan susu ibu :: baby solihin

28/5/2015



Alhamdulillah .. hari ni 28hb dah cukup solihin 7 bulan .. dan alhamdulillah juga , mama masih teruskan penyusuan susu ibu pada solihin.. sejak lahir.. memang dah pasang niat untuk menyusu anak secara eksklusif dan dimakbulkan Allah swt.. dan insya Allah akan aku bagi sampai cukup 2 tahun  .. 

Anak yg sebelum ni pun mama bf jugak .. 
yg sulong, sempat  bf dia setahun jew.. sebab mama tetiba pregnant masa dan atas nasihat doktor kena bercerai susu .. 
anak yg kedua pula , bf sepenuhnya sehinggalah dua bulan lagi dia nak masuk 2 tahun .. itu pun bercerai susu jugak ..kerana pregnant lah juge ..
dan anak perempuan yg ketiga nii , mama sempat bf  nya pula hanya dua bulan lebih jaaa... sedih  sangat .. masa bf dia tu sampai terketar ketar dan menitis air mata ni .. sabar aje masa tu .. dah cuba macam cara tapi memang aku tak dapat nk teruskan ..my breast masa tu luka..pedih.. tak sembuh2 .. tak tau laa kenapa .. kalau anak yg sebelomnya pun luka gak, tp lepas 2 minggu tu akan sembuh dengan sendirinya .. ada gak orang2 kata masa menyusu tu mulut baby melekap tak betul.. tp bila misi tengok memang dah betol caranya. Dan kemudian atas nasihat doktor, sarankan berhenti sebab takut ade efek kuman ..tetapi rupe2nya,tak lama kemudian dia nak dapat adik .. hehh.. 


breast aku sememangnya sensitif..dari anak pertama lagi..  dia akan luka .. yg tu la aku paling seriauu nak bf .. kalau luka mama cuma sapu dengan minyak gamat atau minyak but but (HPA)..  tapi untuk yg keempat ni , mama dah siap awal2 ..cuba google.. cuba juga cari penawarnya .. cari punya cari info, ade orang suggest guna cream coco butter .. bile sebelum nk bf anak tu sapu dulu cream tu .. agak2 nya camtu lah.. aku pun pegi laa farmasi ..standby awal awal .. bawak gi hospital lagi cream ni .. 

alhamdulillah.. buat pertama kali nya sepanjang menyusukn anak2, kali ni takde luka.. tp kena sentiasa sapu ubat .. tiap kali nak menyusu akan ku sapu sikit.. ubat sapu ni tak racun ya ..
lepas dari 3 bulan penggunaan , sekarang dh takde guna lagi.. breast dah oke ..dah boleh terima.. Allah dengar doa2 hambanya yg bersungguh sungguh ..  kawan kawan , kalau ade masalah macam aku ni boleh cari cream ni yer... macam pic bawah ni .. bukan nak promote tapi share apa yg terbaik ..



Aku ni hanyalah suri rumah sepenoh masa .. semestinya ada suara2 mengatakan  " oo ..awak tak kije takpe nak bf anak pun tak susah .. duk umah je . mase tu banyak lah lebih ... !

Bagi aku , kalu nak bagi anak susu ibu tu takde alasan oke.. selagi kesihatan baik dan takde masalah .. boleh jew.. yang pentingnya nawaitu kita .. sekarang ni banyak dah alat mengepam yg membantu memudahkan .. 
satu lagi, bila bf anak ni ibu memerlukan banyak kekuatan.. susah senangnya tetap ada .. semuanya perlu dijaga ..emosi.. pemakanan .. masa .. time menyusukan anak di luar di khalayak ramai .. macam macam lagi ..  tp bagi aku juga, jika ade ibu2 yg SRT macam aku ni atau yg bekerjaya yg tidak menyusukan anak2 , pasti ada alasan mereka yg tersendiri... setiap ibu tidak sama masalah nya ya...

Sepanjang menyusukan anak pula , aku tak pernah pun guna pam bagai .. simpan stok susu kaa.. ini sepenuhnya (fresh) dari mama dia .. hiii ..  susu nak kata banyak sangat tak laa.. tp cukup untuk my baby ni .
Antara yg aku selalu buat untuk membanyak kan susu : 
  • Banyak minum air masak (air putih) memang aku selalu je minum tak kire laa haus ke tak .. yg penting dalam hati , aku wajib susu kan anak aku nanti..
  • Selalu je makan yg berkhasiat .. nasi putih sayur sayuran .. makan lebih dari biasa.. sikit sikit tapi kerap .. memang kalu susu kan anak kita jadi cepat haus dan lapar .. 
  • Suka minum air koko/ milo ( biasa aku minum koko eman je ) kalau minum air ni bertenaga je rasa .. 
  • Selalu juga amalkan makan biji habbatussauda .. 7 biji sehari ... bukan yg kapsul tp yg bijik2 kecik tu.. warna nya hitam .. antara untuk banyakkan susu adalah habbatussauda .. (murah je yg biji2 ni, sebotol kecik aku beli rm10 ) 

Itulah aje milkbooster aku ..hih simple je.. takde minum minuman khas yer .. Allah bagi semua anugerah pada ibu ibu susu badan .. cuma kite je yg kena usaha sungguh sungguh.. Susu ibu itu adalah hak anak ..



Sedikit saja  tips yg aku nk kongsikan disini untuk menjayakan sepenuhnya penyusuan susu ibu sehingga anak2 kita berusia 2 tahun .. semoga sama sama kita berjaya ya.. insya Allah.


  1. Sebaik sahaja disahkan hamil, pasang niat dan azam untuk menyusukan anak kita sepenuhnya .. ( yg ini sentiasa aku lakukan setiap kali pregnant ) tidak kiralah samada kita surirumah mahupun wanita bekerjaya.. tolak tepi segala perasaan seperti " boleh ke susu nanti..? " setiap ibu pasti boleh susukan anak masing masing.. ia adalah fitrah dan tanggungjawab ibu kepada anaknya.
  2. Sekiranya anda wanita bekerjaya , sediakan peralatan untuk membantu menjayakan penyusuan secara eksklusif ini.. 
  3. Jaga pemakanan sewaktu hamil lagi. Pastikan kita mengambil zat dan nutrisi yang secukupnya. Protein dan kalsium adalah antara nutrisi yang paling penting sebagai persediaan untuk penghasilan susu ibu.
  4. Sebaik baby lahir , pastikan jam yg pertama kita terus susu kan baby kita.. ingat ya, jam pertama ini sangat penting untuk terus memastikan kita berjaya teruskan ke peringkat seterusnya.. 
  5. Pastikan emosi kita sentiasa terkawal dan jangan stress ya ibu ibu.. sebab bila kita stress secara tak langsungnya mengganggu pengeluaran susu ibu..
  6. Jaga pemakanan supaya apa yang kita makan tak beri kesan tak baik pada baby. Makan makanan berzat dan seimbang.
  7. Sokongan para suami tersangat lah penting.. sokong dan bagilah semangat untuk isteri anda menyusu sepenuhnya.. 
  8. Akhir sekali, berbalik pada nawaitu kita. Ikhlas kan hati kita.. bagi yang mungkin ada masalah dalam penyusuan jangan sekali patah semangat mencuba .. dan andaikata memang ditakdirkan untuk tidak dapat teruskan penyusuan atas sebab sebab seperti kesihatan , mendatangkan mudarat atau sebagainya, janganlah bersedih. Kita harus redha dan yg penting kita dah berusaha.





2 comments:

dalila said...

alhamdulillah..bkn main bambam lg baby solihin menyusu susu ibu yer..ila pun xpenah lg citer psl penyusuan darwish..mmg byk dugaannye kan kak..ms dalam pantang pun puting luka..kali ni lain mcm btl lukanya spi kene stoop bg direct..kene bg pakai botol spi skarang..harap kite terus kuat sehingga ckp 2 tahun..

aTieYusof Family said...

Alhamdulillah baby solihin membesar dgn sihat hasil susu Ibu.. tahniah Sally.. susu Ibu adalah yg terbaik buat anak..:)