Thursday, May 7, 2015

pengat jagung versi terengganu


7 mei 2015




Salam khamis sume ..
Malas rase nya petang gini ni nak cIter pepanjang.. hehe.. hari ni takle busy mane tp mood tak maii.. acanerr .. ggrrr .. direct to the resepi kat atas boleh kan kann.. 

Owh .. oke, nk citer gak walo pun sikit.. hihi. Mane lah boleh aku citer dua tiga patah jer. So, jangan percaya kata2 kat atas tu.takde mood la bagai .mmm.. 
Nampak kan pengat jagung kat atas tu kan.. kalu terengganu ni cuma panggil pengat jagung jer..rasenya kalu tempat lain ade gak panggil pengat kot.. kalu tak pun bubur jagung ..

Dah dua hari lepas aku buat pengat tu .. mulanya tak nak simpan dalam blog ni, akhirnya terbuka gak pintu hati aku nak simpan ..jagung tu sebenor nya beli kat tepi jalan masa balik dari dungun ahad lalu.. nama kampung ende entah, dh lupe.. memang kalu lalu kat situ ,tak lupa aku akn membelinya.. ade dijual sepanjang jalan tu.. aku beli yg siap dah rebus dengan yg belum rebus.. dah terbayang kemanisan jagung rebus tu.. bile makan yg dah rebus, ya Allah memang tersangat lah manis sampai tak terkata kata aku memakannya ..ahahaa
Jagung yg belum rebus tu, balik memang nak buat pengat.. anak2 suka pengat..dah tu ,sah2 dah dapat kelulusan dari en.abang, jadi terjadi lah pengat jagung yg lemak manis.. 
Dah panjang lebar nampaknya celoteh aku.. haa kan aku dah kata jangan percaya kan kata2 atas tu..cuma nak menarik perhatian jah ..

Oke, balik pada tajuk utama ya . Sebenarnya nak buat pengat jagung ni senang ja.. dan cepat dimasak. Tapi resepi pengat jagung aku ni dari my mum ... tak rujuk resepi google ke apa ya.. orang tua dulu2.. datang original dari terengganu ..hik3.. pengat / bubur jagung terengganu ni ada letak telur .. mungkin nak rasanya lemak2 manis kot.. mungkin yg ni la bezanya agaknya dengan tempat lain.
Tak pandai gak aku nk olah2 resepi ni .. jom rujuk gambar bawah ni, sambil aku bercerita ya ..






Sediakan beberapa biji jagung.. aku cuma buat 6 biji je.. dah cukup untuk keluarga kecil aku ni .
  1. Kupas kulit jagung yg nk dimasak td.. dengan penuh semangat berkobar-kobar ye. Kalu boleh bina azam baru
  2. Lepas siap kupas kulitnya, boleh lah di bilas air sikit..
  3. Lepas dah siap bilas ,bolehlah di hiris jagung tadi ..hiris biar betul2. Jangan nipis sangat .. yg sedang sedang saja.. yg penting dia setia..opps
  4. Ikut contoh gambar atas ya ..


Ni lah bahan2 asas nya .. yg aku punye


  1. Agak2 3 atau 4 cawan isi jagung
  2. 5-6 cawan air.. ikut korang ya agak2
  3. 1 cawan santan segar (aku beli santan segar yg dah siap rm2)
  4. 4 sudu atau lebih gula pasir (aku agak2 je, ikut nk manis mane)
  5. Sedikit gula nisan / melaka
  6. 1 biji telur
  7. 1 helai daun pandan
  8. Sedikit garam (tabur secubit ja)

Caranya :
  • Mula2 masak isi jagung td dengan air hingga mendidih ..jangan lupa masukkan daun pandan skali ( simpulkan comel2 gitu)
  • Bila dah mendidih, dah nampak jagung tu masak , masukkan gula dan nisan (gula melaka) agak2 lah nak manis camne.. tp kalu pengat best manis kan.
  • Lepas tu, terus masukkan santan dan sedikit garam. Kacau2 selalu dengan api yg sederhana... 
  • Bila dah agak mendidih santan tu, masukkan telur yg telah dipukul sikit ya .. kacau supaya telur tidak berketul2.
  • Bila dah mendidih, dah sebati semua.. dah rasa manis selera kena selera dengan tekak, boleh lah tutup api tu ..


Taraaa...
Dah siap sedia untuk dimakan
Nyummeh


Nak makan pengat ni kena tunggu sejuk suam2 kuku ya, kalu lepas masak gi makan selalu gak memang nk kena lah melecur mulut tu..naya karang .alahai susah plak nak cover mulut bengkak tu.. hehee
Memang aku suka sangat2 dengan pengat jagung.. dari dulu lg kecik2 ,ibu suka sangat lah buat .. slurpp .. rindu .. bila dah ada keluarga sendiri dan anak2 ni ,kita pulak yg buatkn untuk mereka ..










3 comments:

Maria Firdz said...

Sedapnya., lama tak makan...

norhidana miswan said...

bt terliur je tau... sedap2.... tp tak penah try bt yg ada boh telur lg

aTieYusof Family said...

sedapnya... teringin nak cuba nti..Pae suka jagung...:)