Thursday, May 28, 2015

penyusuan susu ibu :: baby solihin

28/5/2015



Alhamdulillah .. hari ni 28hb dah cukup solihin 7 bulan .. dan alhamdulillah juga , mama masih teruskan penyusuan susu ibu pada solihin.. sejak lahir.. memang dah pasang niat untuk menyusu anak secara eksklusif dan dimakbulkan Allah swt.. dan insya Allah akan aku bagi sampai cukup 2 tahun  .. 

Anak yg sebelum ni pun mama bf jugak .. 
yg sulong, sempat  bf dia setahun jew.. sebab mama tetiba pregnant masa dan atas nasihat doktor kena bercerai susu .. 
anak yg kedua pula , bf sepenuhnya sehinggalah dua bulan lagi dia nak masuk 2 tahun .. itu pun bercerai susu jugak ..kerana pregnant lah juge ..
dan anak perempuan yg ketiga nii , mama sempat bf  nya pula hanya dua bulan lebih jaaa... sedih  sangat .. masa bf dia tu sampai terketar ketar dan menitis air mata ni .. sabar aje masa tu .. dah cuba macam cara tapi memang aku tak dapat nk teruskan ..my breast masa tu luka..pedih.. tak sembuh2 .. tak tau laa kenapa .. kalau anak yg sebelomnya pun luka gak, tp lepas 2 minggu tu akan sembuh dengan sendirinya .. ada gak orang2 kata masa menyusu tu mulut baby melekap tak betul.. tp bila misi tengok memang dah betol caranya. Dan kemudian atas nasihat doktor, sarankan berhenti sebab takut ade efek kuman ..tetapi rupe2nya,tak lama kemudian dia nak dapat adik .. hehh.. 


breast aku sememangnya sensitif..dari anak pertama lagi..  dia akan luka .. yg tu la aku paling seriauu nak bf .. kalau luka mama cuma sapu dengan minyak gamat atau minyak but but (HPA)..  tapi untuk yg keempat ni , mama dah siap awal2 ..cuba google.. cuba juga cari penawarnya .. cari punya cari info, ade orang suggest guna cream coco butter .. bile sebelum nk bf anak tu sapu dulu cream tu .. agak2 nya camtu lah.. aku pun pegi laa farmasi ..standby awal awal .. bawak gi hospital lagi cream ni .. 

alhamdulillah.. buat pertama kali nya sepanjang menyusukn anak2, kali ni takde luka.. tp kena sentiasa sapu ubat .. tiap kali nak menyusu akan ku sapu sikit.. ubat sapu ni tak racun ya ..
lepas dari 3 bulan penggunaan , sekarang dh takde guna lagi.. breast dah oke ..dah boleh terima.. Allah dengar doa2 hambanya yg bersungguh sungguh ..  kawan kawan , kalau ade masalah macam aku ni boleh cari cream ni yer... macam pic bawah ni .. bukan nak promote tapi share apa yg terbaik ..



Aku ni hanyalah suri rumah sepenoh masa .. semestinya ada suara2 mengatakan  " oo ..awak tak kije takpe nak bf anak pun tak susah .. duk umah je . mase tu banyak lah lebih ... !

Bagi aku , kalu nak bagi anak susu ibu tu takde alasan oke.. selagi kesihatan baik dan takde masalah .. boleh jew.. yang pentingnya nawaitu kita .. sekarang ni banyak dah alat mengepam yg membantu memudahkan .. 
satu lagi, bila bf anak ni ibu memerlukan banyak kekuatan.. susah senangnya tetap ada .. semuanya perlu dijaga ..emosi.. pemakanan .. masa .. time menyusukan anak di luar di khalayak ramai .. macam macam lagi ..  tp bagi aku juga, jika ade ibu2 yg SRT macam aku ni atau yg bekerjaya yg tidak menyusukan anak2 , pasti ada alasan mereka yg tersendiri... setiap ibu tidak sama masalah nya ya...

Sepanjang menyusukan anak pula , aku tak pernah pun guna pam bagai .. simpan stok susu kaa.. ini sepenuhnya (fresh) dari mama dia .. hiii ..  susu nak kata banyak sangat tak laa.. tp cukup untuk my baby ni .
Antara yg aku selalu buat untuk membanyak kan susu : 
  • Banyak minum air masak (air putih) memang aku selalu je minum tak kire laa haus ke tak .. yg penting dalam hati , aku wajib susu kan anak aku nanti..
  • Selalu je makan yg berkhasiat .. nasi putih sayur sayuran .. makan lebih dari biasa.. sikit sikit tapi kerap .. memang kalu susu kan anak kita jadi cepat haus dan lapar .. 
  • Suka minum air koko/ milo ( biasa aku minum koko eman je ) kalau minum air ni bertenaga je rasa .. 
  • Selalu juga amalkan makan biji habbatussauda .. 7 biji sehari ... bukan yg kapsul tp yg bijik2 kecik tu.. warna nya hitam .. antara untuk banyakkan susu adalah habbatussauda .. (murah je yg biji2 ni, sebotol kecik aku beli rm10 ) 

Itulah aje milkbooster aku ..hih simple je.. takde minum minuman khas yer .. Allah bagi semua anugerah pada ibu ibu susu badan .. cuma kite je yg kena usaha sungguh sungguh.. Susu ibu itu adalah hak anak ..



Sedikit saja  tips yg aku nk kongsikan disini untuk menjayakan sepenuhnya penyusuan susu ibu sehingga anak2 kita berusia 2 tahun .. semoga sama sama kita berjaya ya.. insya Allah.


  1. Sebaik sahaja disahkan hamil, pasang niat dan azam untuk menyusukan anak kita sepenuhnya .. ( yg ini sentiasa aku lakukan setiap kali pregnant ) tidak kiralah samada kita surirumah mahupun wanita bekerjaya.. tolak tepi segala perasaan seperti " boleh ke susu nanti..? " setiap ibu pasti boleh susukan anak masing masing.. ia adalah fitrah dan tanggungjawab ibu kepada anaknya.
  2. Sekiranya anda wanita bekerjaya , sediakan peralatan untuk membantu menjayakan penyusuan secara eksklusif ini.. 
  3. Jaga pemakanan sewaktu hamil lagi. Pastikan kita mengambil zat dan nutrisi yang secukupnya. Protein dan kalsium adalah antara nutrisi yang paling penting sebagai persediaan untuk penghasilan susu ibu.
  4. Sebaik baby lahir , pastikan jam yg pertama kita terus susu kan baby kita.. ingat ya, jam pertama ini sangat penting untuk terus memastikan kita berjaya teruskan ke peringkat seterusnya.. 
  5. Pastikan emosi kita sentiasa terkawal dan jangan stress ya ibu ibu.. sebab bila kita stress secara tak langsungnya mengganggu pengeluaran susu ibu..
  6. Jaga pemakanan supaya apa yang kita makan tak beri kesan tak baik pada baby. Makan makanan berzat dan seimbang.
  7. Sokongan para suami tersangat lah penting.. sokong dan bagilah semangat untuk isteri anda menyusu sepenuhnya.. 
  8. Akhir sekali, berbalik pada nawaitu kita. Ikhlas kan hati kita.. bagi yang mungkin ada masalah dalam penyusuan jangan sekali patah semangat mencuba .. dan andaikata memang ditakdirkan untuk tidak dapat teruskan penyusuan atas sebab sebab seperti kesihatan , mendatangkan mudarat atau sebagainya, janganlah bersedih. Kita harus redha dan yg penting kita dah berusaha.





Sunday, May 24, 2015

anniversary :: 8 tahun sudah


24/5/2015


Alhamdulillah hari ni 24 mei ,genap 8 tahun  pernikahan aku dan en.abang yg tercinta.. pejam celik dah 8 tahun... masih terasa baru semalam kami berada diatas persandingan.. hiii





Sempena ulangtahun kita ini ...
ingin isteri abang ni mengucapkan jutaan terima kasih yang tak terhingga diatas kesabaranmu.. kasih sayangmu dan segala galanya selama ini.. semoga ianya berkekalan  selagi hayat dikandung badan .. tiada hadiah mewah untukmu duhai suami..
hanyalah secebis doa yang dititipkan ... semoga Allah swt sentiasa merahmati dan memberkati perkahwinan kita ..
aamiin



Dulu dan sekarang..
No feeling2 ya bergambar berdua dengan en.suami..
Aduhai anak anak ..


Thursday, May 21, 2015

anak ibarat kain putih


21/5/2015



Salam khamis semua .. 
Hari ni takde citer ape2 .. cuma nak share info didikan anak anak .. yg kadangkala kita sebagai ibu bapa terlepas pandang..sekadar renungan kita bersama .. anak anak ibarat kain putih .. ibu bapalah yg mencorakkannya .. semoga ia bermanfaat untuk diri kita semua yaa ..Renung -renungkan dan selamat beramal. 





■ Jangan pukul anak dari lutut ke atas

■ Jangan gunakan tangan atau anggota tubuh kita untuk memukul anak dengan tangan dan Jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita . Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

■ Rotan atau pukul anak di telapak kakinya ..secara saintifik nya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang kebahagian otak... sabda Rasulullah s.a.w .. 
"berguraulah dengan anak kamu kala usianya 1 hingga 7 tahun ..berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek ..kejar atau usik asalkan hubungan rapat. Lepas 7 hingga 14 tahun kita didik dan ajar , kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran ) "

■ Mulakan hidup anak kita dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak kita malu dan merasa rendah diri.. ( dalam islam sendiri nama panggilan yg baik adalah digalakkan )

■ Berikan anak anda pelukan setiap hari (kajian menunjukkan anak yg dipeluk tiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yg jarang di peluk )

■ Pandanglah anak kita dengan pandangan kasih sayang  ( pandangan ini akan membuatkan anak -anam  lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran. 

■ Berikan peneguhan setiap kali anak berbuat kebaikan (berilah pujian, pelukkan ,ciuman, hadiah atau sekurang kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yg dilakukan )

■ Janganlah mengharapkan anak kita yg belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan ..mereka hanya kanak kanak yg sedang berkembang.perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuk lah membuat silap .

■ Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah mengeluh .. keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

■ Dengarlah cerita anak-anak , cerita itu tak akan kita  dengar lagi pada masa akan datang.Tunggu giliran untuk kita bercakap ( ini akan mengajar anak tentang giliran untuk bercakap )

■ Tenangkan anak -anak setiap kali mereka memerlukannya.

■ Luangkanlah masa bersama anak diluar rumah ,peganglah tangan anak-anak apabila berjalan dengan mereka .. mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan kita suami isteri.

■ Dengarlah mimpi ngeri anak- anak .. mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

■ Hargailah permainan kesayangan anak-anak.. mereka juga dalam masa yg sama akan menghargai barang-barang kesayangan ibubapanya .elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak .mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian ..

■ Janganlah membiarkan anak-anak tidur tanpa ciuman selamat malam.

■ Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka .. dua puluh tahun dari sekarang kita pula yg akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi .. anak -anak kita mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri ..

■ Terimalah yg kadangkala kita bukanlah ibubapa yg sempurna. 





Wednesday, May 13, 2015

WW :: aiskrim goreng vs gigi





Balik sekolah kelmarin .. tetiba abang ikhwan tunjuk satu plastik kecik  jernih..tergantung dijari tangannya .. haaaa.. ape plak si abang bawak balik .. biase2 ubi kentang goreng sos keju..kalu tak pun sosej ... 
trang tangg  .... ais krim goreng katanya .. 
eee.. sejak bile plak anak mama ni kenal aiskrim goreng.. elok2 je dia beli.. terliur agaknya.. muahaha.. sampai mama pun terliur.. rsenya nak je mama makan terus , sejuk gak tekak panas gini .. tp bawa balik dua je, dia satu, angah nya satu .. abes yg kak cik punye mana ... ? Hihihi

Tp ,mama nya memang tak senang hati ank2 duk beli makanan kat luar skolah tu.. mcm2 dijualnya skrang.. pernah mase bulan pertama skolah aritu ,abang ikhwan beli mainan entah apa dh lupe, tp mainan yg murah lah, kedai runcit jual tu ..agak2 rm1.50 @ rm 2 kot.. rela budak sorang ni tak beli dan makan waktu rehat.. semata2 nk beli banyak makanan kat luar skolah .. air dah mama bekalkn.. ( bukan air masak, tp hari2 air milo ) nk bekal kan nasik atau mee ke dia takmo..  adeh .. 

kalau dah mula mama marah.. mama pesan, kalo waktu rehat gi kantin, makan nasik .. tak kire la nasik ape pun.. bagi rm3.. tp balance duit ttap ade dlm beg dia .. oke , lepas kena marah tu, mama tanye laa bile dia pulang dari skolah, 
abang makan ape mse rehat td.. ?  Abang makan nasik ayam .. bestt... "  rm2 ... kih3 .. 
ambek ko mama.nasik ayam ye nak .. lepas dari tu ,hari2 makan nasik ayam .. pernah skali tu dia bgitau makan nasi pulut nyior ., katanya tak sedap .. 
Kalu nak tahu, abang ikhwan ni kalu bab makan selalu je nk sedap2 .. memang dah ade tanda2 'cerewet ' sejak kecil .. aduii makk .. 




Hihii ...dah tercabut pagar depan saya ..
Sebelum ni, pantang bergambar pasti nak senyum tunjuk gigi .. lepas dari tercabut sendiri gigi nya tu dua bulan lepas , nak tunjuk gigi terkiput kiput mulut senyum ..malu agaknye.. atau tak selesa kot dia . Tp sempat gak mama snap gambo, nampak laa 'senyuman ikhlas ' abg ikhwan .. kih3
Tp minggu nin dah nmpak skit Gigi ade tumbuh sebatang .. 
oke2 sayang, nanti tak lame comel semula lah senyuman abang yer .. 





Monday, May 11, 2015

hukum bergambar dengan kawan




Salam isnin sume .. ape kabor..?harap baik2 belaka yer ... ^__^
Hari ni takde citer pasal diri, anak2 .. cuma hari ni aku nak share satu perkara yg kadang tu belum tentu kite tau pasal ni..  aku pun baru jer tahu .. 

Hukum bergambar dengan kawan .. 
Kite tutup aurat tapi kawan sebelah kite tak tutup aurat ..!



Jadi boleh ke upload gambar tu di laman sosial ..?
Jawapannya : yang haram dilihat , maka haram ditunjuk.
#UAI

Perumpamaan :

★ air soya + air arak = tak boleh minum
★ daging ayam + daging khinzir = tak boleh makan
★ gambar kita tutup aurat + kawan tak tutup aurat 
= tak boleh upload..


"Dan jangan lah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah " Al-Baqarah (42)


Sebagai contoh:

Halal + Halal = /
Halal + Haram = ×
Haram + Haram = ×


Something goes on uploading picture :

Kita tutup aurat + kawan tutup aurat = halal upload
Kita tutup aurat + kawan tak tutup aurat = haram upload
Kita tak tutup aurat + kawan tak tutup upload = haram upload



Ingat  .. 
Bile kita upload gambar kita yg tutup aurat tapi kawan Kawan kite tak tutup aurat , kita akan tanggung semua dosa dia setiap kali si ajnabi ( bukan muhrim) lihat aurat dia .. MasyaAllah, dosa2 kite pun tak tertanggung, ini plak nak tanggung dosa orang ... nauzubilah..









Nota MS : share2 lah benda kebaikan.. agar semua orang tahu. 





Sunday, May 10, 2015

selamat hari ibu

10 mei 2015




Selamat hari ibu buat semua yg bergelar ibu .. 
Ibu ... umi .. mak ..emak ..mama .. mummy .. bonda .. mother .. mum .. tak kira lah gelaran apa sekalipun .. sesungguhnya, ibu insan mulia .. 

Insan yg melahirkan  .. berkorban nyawa ,,
Sesungguhnya, jika dikumpulkan semua harta benda paling berharga didunia ini belum tentu setanding dengan nilai pengorbanan yg dicurahkan .
Terkadang datang difikiran ,cukupkah segala jasa  dan pengorbanan kita pada ibu ..??
Namun jika dihikayatkan dlm seribu halaman sekalipun Takkan termampu oleh kita .. 





Penat lelah dan pengorbanan untuk menjadi seorang ibu telah pun kita semua lalui .. sungguh kuat kita ibu2 kan .. separuh nyawa kita bertarung .. menyusu.. mendidik anak2.. 
Sungguh .. 
betapa tingginya nilai pengorbanan seorang ibu.



Buat ibunda ...
Sesungguhnya aku teramat amat 
menyayangi dan mengasihi mu ..
Terima kasih kerna melahirkan ku.. menyusu kan aku .. membesarkn aku .. mendidik aku. Sehingga aku juga menjadi seorang 'ibu' seperti kamu .. sudah aku rasai 'nikmat' nya menjadi seorang ibu .. menuntut pengorbanan nyawa .. 
Segala penat lelah mu ..
Hanya Allah sahaja 
yg selayaknya membalas segala pengorbananmu duhai ibu .. 
Sungguh , aku sayang kamu ..

Buat ibu mertua ..
Aku menyayangi  umi sama seperti ibu sendiri ..
Umi juga ibu kepada sang suami..
Terima kasih umi, kerna menghadirkan insan pendamping hidup ku .. melahirkn membesarkan .. sesungguhnya pengorbanan mu tiada tandingnya .. 

I love u mums ..





Nota ms : hari2 adalah hari ibu.. tiada batasnya.. 



Thursday, May 7, 2015

pengat jagung versi terengganu


7 mei 2015




Salam khamis sume ..
Malas rase nya petang gini ni nak cIter pepanjang.. hehe.. hari ni takle busy mane tp mood tak maii.. acanerr .. ggrrr .. direct to the resepi kat atas boleh kan kann.. 

Owh .. oke, nk citer gak walo pun sikit.. hihi. Mane lah boleh aku citer dua tiga patah jer. So, jangan percaya kata2 kat atas tu.takde mood la bagai .mmm.. 
Nampak kan pengat jagung kat atas tu kan.. kalu terengganu ni cuma panggil pengat jagung jer..rasenya kalu tempat lain ade gak panggil pengat kot.. kalu tak pun bubur jagung ..

Dah dua hari lepas aku buat pengat tu .. mulanya tak nak simpan dalam blog ni, akhirnya terbuka gak pintu hati aku nak simpan ..jagung tu sebenor nya beli kat tepi jalan masa balik dari dungun ahad lalu.. nama kampung ende entah, dh lupe.. memang kalu lalu kat situ ,tak lupa aku akn membelinya.. ade dijual sepanjang jalan tu.. aku beli yg siap dah rebus dengan yg belum rebus.. dah terbayang kemanisan jagung rebus tu.. bile makan yg dah rebus, ya Allah memang tersangat lah manis sampai tak terkata kata aku memakannya ..ahahaa
Jagung yg belum rebus tu, balik memang nak buat pengat.. anak2 suka pengat..dah tu ,sah2 dah dapat kelulusan dari en.abang, jadi terjadi lah pengat jagung yg lemak manis.. 
Dah panjang lebar nampaknya celoteh aku.. haa kan aku dah kata jangan percaya kan kata2 atas tu..cuma nak menarik perhatian jah ..

Oke, balik pada tajuk utama ya . Sebenarnya nak buat pengat jagung ni senang ja.. dan cepat dimasak. Tapi resepi pengat jagung aku ni dari my mum ... tak rujuk resepi google ke apa ya.. orang tua dulu2.. datang original dari terengganu ..hik3.. pengat / bubur jagung terengganu ni ada letak telur .. mungkin nak rasanya lemak2 manis kot.. mungkin yg ni la bezanya agaknya dengan tempat lain.
Tak pandai gak aku nk olah2 resepi ni .. jom rujuk gambar bawah ni, sambil aku bercerita ya ..






Sediakan beberapa biji jagung.. aku cuma buat 6 biji je.. dah cukup untuk keluarga kecil aku ni .
  1. Kupas kulit jagung yg nk dimasak td.. dengan penuh semangat berkobar-kobar ye. Kalu boleh bina azam baru
  2. Lepas siap kupas kulitnya, boleh lah di bilas air sikit..
  3. Lepas dah siap bilas ,bolehlah di hiris jagung tadi ..hiris biar betul2. Jangan nipis sangat .. yg sedang sedang saja.. yg penting dia setia..opps
  4. Ikut contoh gambar atas ya ..


Ni lah bahan2 asas nya .. yg aku punye


  1. Agak2 3 atau 4 cawan isi jagung
  2. 5-6 cawan air.. ikut korang ya agak2
  3. 1 cawan santan segar (aku beli santan segar yg dah siap rm2)
  4. 4 sudu atau lebih gula pasir (aku agak2 je, ikut nk manis mane)
  5. Sedikit gula nisan / melaka
  6. 1 biji telur
  7. 1 helai daun pandan
  8. Sedikit garam (tabur secubit ja)

Caranya :
  • Mula2 masak isi jagung td dengan air hingga mendidih ..jangan lupa masukkan daun pandan skali ( simpulkan comel2 gitu)
  • Bila dah mendidih, dah nampak jagung tu masak , masukkan gula dan nisan (gula melaka) agak2 lah nak manis camne.. tp kalu pengat best manis kan.
  • Lepas tu, terus masukkan santan dan sedikit garam. Kacau2 selalu dengan api yg sederhana... 
  • Bila dah agak mendidih santan tu, masukkan telur yg telah dipukul sikit ya .. kacau supaya telur tidak berketul2.
  • Bila dah mendidih, dah sebati semua.. dah rasa manis selera kena selera dengan tekak, boleh lah tutup api tu ..


Taraaa...
Dah siap sedia untuk dimakan
Nyummeh


Nak makan pengat ni kena tunggu sejuk suam2 kuku ya, kalu lepas masak gi makan selalu gak memang nk kena lah melecur mulut tu..naya karang .alahai susah plak nak cover mulut bengkak tu.. hehee
Memang aku suka sangat2 dengan pengat jagung.. dari dulu lg kecik2 ,ibu suka sangat lah buat .. slurpp .. rindu .. bila dah ada keluarga sendiri dan anak2 ni ,kita pulak yg buatkn untuk mereka ..










Wednesday, May 6, 2015

WW :: 'photoshoot' suka- suka

07052015




Salam rabu sume ..
Ukir senyuman semanis madu, baru lah orang pandang tak pernah jemu .. ^__^

Senyum.. senyum lah.. 
Ia juga satu sedekah .. 




Pada pic atas ni, ada nampak apa2 kaaa ..?
Oke.. lagi pic kasi dekat yaa .. tengok bawah ..



Haaaa .. kan dah jelas sikit kan... amboii kemain hero mama dan kezen nya aktif diaorang nii.. sampai atas tuh pun mereka panjat .. sempat pulak ber'peach2 atas tu bile abah nya nak ambik gambo..  oke cantik plak gambo ni kan .. 


Chakk ... !! Adik solihin bambam dengan tokmi nya .. (mak mertua i.. ) sempat mama tangkap .. terima kasih umi .. memang sporting tokmi .. gitau nk ambik gambo je, terus senyum .. hii.. mama sayang gambo ni ..


Gambo atas ni  .. anakanda dengan kazen nya juga ..  di taman tasik tanjung sura, dungun .. seronok2 duk main, tetiba ade iklan kejap, kena lah berhenti lah ya anak2 ..beri laluan mama nk ambik gambo ni.. hehehee... tak letak la gambo banyak2, kita cantum kan aje ..

Sebenarnya, masa ni lepas sudah gi kenduri kawen sepepu en.abang, masa 4 hari lepas ..rehat2 lah dulu sebelum pulang.. selalu je family kami singgah sini ..anak2 suka main .. luas juga la kawasan permainan .. memang selamat .. belakang dari tempat permainan ni, nun ade sebuah tasik ..cantik ..tasik tanjung sura .. 

bile sudah letih budak2 ni main terus kami pulang ..
adehh, bau masham2 masin pahit manis sume adaa .. menerjah idung kami..
Tak sanggup rasanya..muahahaa... Berpeluh kalian ya.. mm seronok kalian .. mak ayah masing2 cuma duk tengok je ya, memerhati anak2 .. kalu turut sama2 main ,apa jadi agaknya yaa.. runtuh wehh .. hihii







Monday, May 4, 2015

rezeki hari ni



04052015


Alhamdulillah.... rezeki hari ni.
Congobars .. kawan yg bagi petang kelmarin. Mm sedap2..first merasa ni..suke..suke..  laen kali bleh order ni.
Kelmarin pergi ke kenduri kawen di paka, dungun.. sepupu en.abang..  suka sangat lah kalu time ni, suka jalan2 ngan family ramai2..  bertolak dah hampir tengahari..sampai bila dh zohor dah.. berhenti solat kejap .. pastu barulah bleh pergi kenduri .. lapor nya lah haii perut .. hihii .. alhamdulilah, kenyang ..

Dari rumah pengantin

Pastu, time balik petang tu, dapat mesej dari kawan yg bagi kuih congobars atas tu .. katanya, saja nk bagi sebab ade lebihan .. di hantarnya umah ibu aku .. baru hari ni dapat merasa .. terima kasih tie..  dia kawan sekolah aku dulu ..sama umur .. dan sekarang dah ank 3 .. tahun lepas terjumpa semula dalam instagram .. sambilan jual kuih Tart telor, cheese tart dan juga segala kek lah .. biase lah aku order.. kuih tart memang wajib ..hihi i like tart .. 

Ni antara yg pernah aku order


Hihii .. siap dia repost lg dalam instgram nya  ..


Alhamdulillah .. terima kasih ya temanku 'uddinecha' ..
Semoga Allah murahkn lagi rezeki awak sekeluarga .. aamiin
Nanti tak sabor2 rase nk repeat order tart .. egg dan cheese tart .. -_-)


Saturday, May 2, 2015

imbas kembali :: qaisarah permaisuri hati





Hari ni nak Story pasal permaisuri hati mama , iman qaisarah ..
kecian dear jarang sangat citer pasal ank girl tersayang ni.. ye laa, tahun lepas mama duk sibuk ngan perut je.. bawak adik .. nak berblog bagai jadi terhad, takde mood... padahal banyak sangat citer tentang kakak ni.. dari selamat melahirkan.. boleh meniarap..merangkak ..  dah boleh jalan.. oke..takpe.. kite slow story mory yer... hiks..
Imbas kembali ... atau kata glemernya throwbackkkk.....

Iman qaisarah ..
nama istimewa dari mama .. bukan abah ya. Hihii.. kalau ikutkn abah dia nk nama ringkas lagi dari tu... lupa dh mama nama ape entah.. tp iman qaisarah tu dh ringkas sangat2.. aku kurang suka juga nama panjang2 ni.. biar ringkas.. makna alhamdulillah senang pulak nak sebutnya .. qaisarah maksudnya permaisuri .. permaisuri hati mama dan abah ..



Masa mula2 dah dapat nama ,dalam pikiran mama ni nak panggil si kakak ni ICHA .. aihs.. rase manja je ..tak pikir pun nk tiru sesape atau nk glemer.. jadi mula lah episod... Panggilan dia icha .. icha .. kalau nenek dia (my mom) suka panggil dia , manja .. sebab kata nenek selalu je nanges .. mase kecik2 dulu, dengan orang lain selain mama abahnya langsung dia taknak.. di agah2 orang pun dia takmo. apalagi kalu diambil dukung ke.. lagi laaa... selalu je sembunyi kat mama .. kih3.. memang manja dear ni .. tapi sekarang, mama suka panggil dia kakak, atau kak chik.. kalau panggilan lain, suka juga mama panggil sara atau rara ..  atoii... berapa banyak nama daaaa....



Alhamdulillah... sekarang umur kakak dah setahun 8 bulan dah .. dah makin besar .. nnti 21hb cukup lah setahun 9 bulan.. masih segar di ingatan detik-detik kelahiran  puteri mama nii..

kakak tak semontel budak2 lain.. dia kecik jer.. tp takle rendah..mm.. tinggi jugak dia ni.. hihi.. cuma tubuhnya je tak gemok..  kulit tak putih macam mamanya.. (alamak... putih ke ko ni saly....!!!!) Kih3...macam kulit abang2 nya laa.. cerah le juga. . tkpe lah tak putih pun tp still comel ... yer.. geram geram lg..mm ..  cayang cikedd.. mmuah...♡♡♡

Oke yg ni lg satu , kakak Masih belom boleh cakap.. cuma sikit2 jer... tp kalu panggil mama ,abah, abang adik boleh plak.. tp dalam versi tak wape clear molek lah..  nak susu pun dia cuma nanges je.... kalu mama tk paham ,terus ambik botol bagi pada mama... tu kalu mama layan ..kalu mama buat2 taktau je,nak nya dilemparkn terus tepat kesasaran dahi ku.. aiseyy... sakitnya tuh disini jadinya.. ekekekk... nampak diam2 je suke senyum tp kalu abang2 usik, kuat juga jeritnya.. aduyaii

Kaki jer cepat... boleh jalan bila umurnya 10 bulan... tp mulut lambat nooo... mungkin gitu gamoknya budak2 kot, bila kaki lambat jalan,mulut cepat bleh cakap.. kaki cepat,mulut lak lambat... ke camne ... muahehe .. alaa.. kebetolan sj.. ade juga kaki cepat, mulut pun cepat jgk..dan sebaliknye ..


Yg paling mama suka skali, Kakak ni bagus sangat dia.. tak banyak ragam ... tp manjanya alahai kadang tu tak duk diam mama ni... bile mama layan adik, pandai pula dia bawak hal dia.. main2 boneka si yaya dan candy... kadang tu tengok tv.. tp bile adik nya tido, dan mama letak dalam buai, cepat2 dia duk atas riba mama... dan kemudian rengek2 minta di dukung.. pandai ambil peluang nk bermanja ... hihi... cian dear...