Tuesday, April 28, 2015

solihin 6 bulan sudah

28/04/2015


Mama.... bubur ayam plisss....!!


Amboi caption kamu dik .... bubur ayam ya.... hahah.. mana bleh awal2 bagi  bubur ayam.. nanti besor sikit boleh mama bagi ye.. 
Hari ni 28hb, solihin dah cukup 6 bulan... bermakna dh bole bagi solid food ya.. tp mama takle tunggu cukup2 bulan hari ni, dah 2 minggu mama dahului nooo... tak sabar2 nk suap si baby.. hihii.. kemain nganga luas mulot tu.. first, mama cuma suapkn puri pisang..
Lepas tu, puri kentang.. kentang solihin tak berapa nk.. lepas dari tu mama pun masak bubur nasi ,taruk sayur...kemudian blend .. huhh suka sangat... sekarang ni, wajib makan tengahari dan petang .. sila tengok tubuh badan saya laa ye besor mana..segar bugar ^___^



Nak share info :
Terdapat tanda yg menunjukkan bayi kita sudah bersedia untuk mencuba makanan.. (solid food)
  1. Mempunyai berat badan yg dua kali ganda dari waktu dilahirkn
  2. Kalau kita makan dengan khusyuknya baby kita tengok yg sedia terhidang kat atas meja
  3. Memasukkan jari didalam mulut mereka kekadang lebih dari satu jari
  4. Setiap kali diacah dengan Tangan ataupun sudu pasti dia akan membuka mulut (nganga)
  5. Kebolehan menggerakkan lidah atas dan bawah
  6. Mencuba untuk mencapai sudu,pinggan, mangkuk dan sebagainya..

Semua 1 hingga 6 diatas, solihin dah buat.. hehe... tp tetap mama suapkan dia bila dah masuk 6 bulan.. tak suap awal bimbang perut dan ususnya belum matang lagi ..



Makanan lain yg boleh dimulakan pada usia 6 bulan :
  • Buah buahan seperti pisang, epal dan pir yg dipurikan
  • Sayur sayuran seperti lobak merah, labu ,brokoli dan bunga kubis
  • Boleh juga mencuba sayur sayuran berkanji seperti kentang dan keledek


Resepi puri yg senang dan ringkas 

Saja2 nak share kat sini, boleh dijadikan rujukan... boleh cuba ya ibu2 semua .. 














1 comment:

aTieYusof Family said...

comelll Solihin ni Sally..geram nengok dia.. dah nak start mkn kan..Alhamdulillah..boleh lah cuba resepi2 puri tu utk solihin :)