Monday, October 13, 2014

4th pregnancy :: set bersalin pilihan




Hari ni kandungan aku dah masuk 38w 2d.. kalu tak silap la.. belom ade tanda nak bersalin ye.. yg ada cuma sakit-sakit belakang.. sakit pinggang.. semakin letih... nak bangun pun dah terasa malas dan berat.. hihii... preggy ke4 ni memang betol2 berbeza dengan yg sebelomnya.. mungkin jarak setahun, tubuh belom sedia agaknya... jadi cepat sangat letihnya..
Oke, hari ni nak update pasal set bersalin pilihan untuk preggy ke4 ni.. terlupa ,dah lama nak apdet tp terlupa u.... hari ni tetiba teringat..jadi sebelom mak buyong ni beranak, jadi elok la di apdet dulu...hehee

preggy yg pertama dulu aku guna set bersalin homoepathy... hihii betol ke tidak ejaan aku tuh..hentam je laa..  set bersalin tu aku beli dari bekas (pesara) jururawat klinik desa Losong, sini.... yg tempat biasa2 aku buat check up bulanan.... entah camne bila time buat check up je memang akn terjumpa dia ni... dah dia promote set tu.. aku pun tk sampai hati, ambik le jugak akhirnya.. oke la jugak...

Preggy kedua ... aku guna set bersalin leesa formula... tp bukan 1 set ..beli asing2... yg mana aku minat jek.. ada jugak beli sikit yg sendayu tinggi...minuman herba yg 60days tu... bagi aku set bersalin leesa formula ni oke..lg2 yg tablet haruan tu... cepat jek baik jahitan tu...

Preggy ketiga.. tahun lepas.. aku teringin nk berpantang cara simple..tanpa herba bagai.. ala2 omputeh gitu..haha... teringin nk guna set bersalim shaklee.... beli 1 set punya.... semuanya tablet2 untuk dimakan ye...  takde satu pun yg rebus2 punye atau apa ..apa yg aku suka, berpantang kali ketiga ni betol2 menyenangkn... jahitan cepat sangat2 sembuh.. tak terasa jahitan.. badan cergas.. sampai saudara datang umah tanya, makan ubat apa ,sihat benor nampak.. jom lihat sini testimoni set berpantang shaklee





Oke....untuk preggy ke4 ni, aku rasa nak campur2 gak.. hati sebenornya teringin sangat nk guna set tanamera... tp takut kalo beli 1 set kan tak terguna plak.. jadi aku cuma ambik 3 item set tanamera... yg penting yg aku rasa berkenan jer..


Vco (minyak kelapa dara) .. herbal bath dan brown soap .. 



Minyak vco ni aku dah start guna masa 37w ... untuk sapu2.. kawasan perineal dan diperut.. minum pagi dan malam .. dan semestinya diteruskan hingga habis pantang.. 
Mandian herbal dan sabun brown tu nak guna masa pantang nanti... herbal mandian tu rebus je..dan dibuat mandian.. segar bugar kot..hehe... 
dan sabun brown tu dah boleh  guna masa hamil ni tp aku nk guna masa pantang nanti..untuk hilangkan daki hitam masa pregnant... Aku kalu prgnant memang ada jugak sikit2 hitam tu... nak kena sental abisan laa nampaknya... memang kena time ni.. hahaa...memang tak cantik kulit aku.. dari putih (ehh...putih kew..?? Hahaa) dah jadi kusam dan gelap time prgnant..  anda camne.. ada tanda pregnant camni ke..??  ^___^



Bukan set tanamera je ya.. hanya sampingan .. untuk dalaman nanti aku guna juga set bersalin dherbs..tp tak semua.. cuma beli yg dibawah ni... (sory pic aku tak cantik n jelas).. 


Pati herbal mak bidan dan Krim panas mak bidan ...
Pati herbal minuman sepanjang berpantang nanti. Senang dan mudah..  takde pil2 bagai ,,, aku suka yg senang ... baby pun takle kepanasan... tapi kalu simple sangat tak terasa pulak macam berpantang kan ...  ^___^

Dan krim panas untuk sapuan bila nak berbarut / bengkung nanti .. haaa... kan nak slim balik.. mestilah berusaha sikit.. hihii... nak try yg dherbs ni pulak.. nampak ok je.. nak beli 1 set tak suka la.. nanti takut tak terguna ... beli loose item lg senang .. sebelom ni suka guna losyen pati halia tu .. tp kali ni try guna dherbs pulak, krim panas mak bidan.. katanya, panas terasa sampai 12 jam..hii... betol ke.. cuba dulu... baru tahu... 

Dan lagi.... ehhh banyak le pulak..aku ni bila dah mula menaip susah nak berhenti ni haa... banyak sangat citer nye..
Dan ada lagi... minuman wajib time berpantang ...
 teh herbal HPA ..  yg ni memang aku minum... ringan je badan ni.. nak tunjuk gambo, barang belum ambil lagi.. 

Oke... yg ni saja .. sikit saja..tp celotehnya panjang..nanti in syaa Allah bila abis pantang, kalu ok dan puas hati.. boleh i n3 kan pasal set berpantang ni... 





Sunday, October 5, 2014

salam aidiladha




Salam aidiladha....
Buat semua umat islam..
Buat rakan yg mengenali..
Maaf juga dipinta ..




Thursday, October 2, 2014

cuti sekolah sempena aidiladha



Hari ahad ni kita bakal sambut aidiladha.. ada yg masuk qurban tak... aku untuk tahun ni memang tak ambil bahagian..  in syaa Allah.. ada rezeki dan panjang umur mungkin tahun depan .. 

Jam 3 petang tadi, ikhwan anakanda sulong mama pulang sekolah.. dah memang hari2 si abang ikhwan balik jam 3..sebab lepas abis sesi sekolah tu , terus bersambung dengan kelas iqra'..  oke .. terus pada citer ya....  
bila abang ikhwan sampai je rumah terus di bukanya zip beg dia tu, dah memang aku dah agak, tentu ada sesuatu yg dia nk tunjuk pd mama dia ni... biasanya surat dari cikgu la..  yeahh... memang betol pun.. ada surat... dua keping surat dari cikgu.. Ahaha... surat nak bagitau cuti lewtu.. 




Surat pertama... Surat cuti sempena aidiladha.. eh lama jugak ye.. sampai 5 hari .. dari 5/10 - 9/10 .. 5 hari..   kalu kat terengganu ni dah memang hari jumaat dan sabtu tak sekolah.. jadi buka nya hari ahad laa.. 12/10... huhu... seminggu juga la awak cuti ya anak mama ...  tapi kalu kat lain taktau la.. abang ikhwan ni baru je sekolah PASTI .. 6 tahun baru ya.. tahun depan darjah 1..  Ehehe..
Tapi biasanya cuti sekolah dia sama je dengan budak2 sekolah besar cuti .. 

Surat kedua pulak... seperti biasa.. kalu cuti sekolah pun still ade kelas iqra' .. dalam 5 hari cuti sekolah tu ade kelas iqra' dua kali.. tapi 2 jam je.. sebelah pagi.. wajib pergi ya ..... 


Haaa... pic yang sebelah kiri tu.. si abang ikhwan..yg kanan itu angah dia.. bukan kembar ye... budak dua orang ni kalu boleh serba serbi nak sama..  yg utamanya, baju... tengok ... !! 
Tapi rupa jew tak boleh nak sama ... hihii...

Ikhwan, kalu bab cuti memang suka sangat dia.. ermm.. besar ni dah pandai tunggu cuti.. belom tahun 1 lagi.. aduhai.. dia memang rajin sangat.. sekolah tak pernah tingga tau.. tp bab cuti kemain lg.. ahah..
Nak buat camne ..itula ragam anak2 bila dah besar sikit.. lucu jugak kalu mama tengok dia ni...

^___^








Wednesday, October 1, 2014

4th Pregnancy :: minum air gula @ glucose


1/10/2014





Ini citer masa 1 september sebulan yg lepas.. sebulan baru nk update.. hoho.. terlupa hokey ... super busy mama la katakan.. 
Masa tu kandungan 32 minggu... seingat aku laa.. dah sekarang 36w 5d.. lagi 2 hari nk masuk 37 minggu.. 
Akhir2 ni.. lagi2 update pasal pregnancy ... dah takde citer lain ke..?? Nak buat camne...cuma ini je yg tertumpu dalam kepala ni.. hihii... lagi2 dah saat2 akhir.. citer lain memang ler banyak..banyak sangat nak hapdetnya... tp dah takde mood idea laa... dah larik entah kemana.. mood... mood tak mai.. hanya orang yg prnah berada di situasi aku sekarang je yg dapat rasa..
Nanti.. in shaa Allah bile selamat sumenya... citer pasal baby lak.. hehee...

Oke... lanjutkan aje citernya.. untuk catatan kenangan 
'Sepanjang preggy ke 4' ni...

Pagi tu, 1/9/2014 jam 7.30 dah sampai klinik..memang kena pergi awal2. Kalo tak , dapat nombor giliran belakang.. haha..nunggu sampai ke tengahari la jawabnya..
 pergi ke klinik kesihatan ibu dan anak..air jernih.. kuala terengganu.. dah ada appoinment minum air gula.. 
kiranya ini adalah kali kedua preggy ni minum air glucose .. 
yg first, masa kandungan 4 bulan baru ni....  masa tu aku baru buat buku pink.. 

memang dan semestinya... dan memang aku dah dapat agak...
 kena minum air gula tu sebab2nya, aku ada sejarah keguguran 3 kali berturut-turut..dah nasib... kena redah juga .. 
tapi lega lah result baru ni memang takde kencing manis, comel jer resultnya.. tapi lepas kali kedua ni kalau nasib aku ada kencing manis terpaksa pulak beranak awal dua minggu dari jangka...
memang itu prosedurnya.. 

kalu bab minum air gula ni memang ngeri skit bagi aku ...aku jew.. yg mummy2 laen aku taktau... haha kot3 suka dengan glucose tu...

haiyaa.. nk perabih satu gelas macam gambo atas tu, terkejip-kejip mata ni, nak muntah pun ada .. dahla kena puasa dari 10 malam hngga keesokkannya , bleh makan minum lepas dua jam minum air gula tuh.. nak tak nak memang kena abih satu gelas tu.. tahan deh ... kalu di beri pilihan dah takmo minum laaa... sob2....
Inilah yg aku takmo hadap kalu preggy.. 

Lepas selesai sume tu..ambik darah.. minum glucose .. tunggu lagi sampai 2 jam.. lepas tu ambik darah lagi... oke.. baru dapat makan minum.. aah lega... naik fening kepala ni... bagaikan masih terasa manisnya.. likatnya air tuh ... 

Dia pun bagitau, result paling awal dapat dalam masa 1 hari..paling lama 1 minggu pun ade... tp kalau yg memang dah ade kencing manis tu, dia akan bagitau secepatny paling kurang 3 hari .. 

Huhh berdebar pulak nk tunggu result.. mintak2 la takde 'penyakit ' tu..  
Tunggu punyer tunggu..seminggu berlalu..masih jugak jururawat desa tak call... pergi klinik pun ,bile aku tanye, jawabnya result tak sampai lg.. kenapa begitu lama ya..... ??
Hingga lah sampai tarikh temujanji di klinik yg sma.. 10 september.. jumpa doktor pasal uri ... repeat scan .. bile doc duk belek2.. katanya nak tau result MOGGT .. stuff nurse dia pun pergi la cari result .. surat takde sampai katanya ... cuma ade tanda dalam book dia je.. 
Oke resultnya .... 

4.6 / 7.5 
Kata doctor.. result comel.. takde gdm ye.. 
Tapi aku tak pandai tengok resultnya... yg GDM  camne... kalu yg tak camne .... ade sape2 pandai tengok tak result diatas tuu.... ? Hihii

Papepun.... akhirnya.....
Cuma yg aku tau... aku tiada GDM pregnant kali ni ya... yeahh... 
Alhamdulillah ...

Oke... sudah dulu ya.. 
^___^