Saturday, September 27, 2014

4th Pregnancy :: Boy ke Girl ......??







kalau pasal jantina baby ni, memang sedari awal aku mengharap yg preggy ke4 ni dapat puteri lagi.. ahahaa.. verangan jap ..!! Pernah aku suarakan dan buat ujian kat  SINI ..
impian tu memang mggunung jugak laa.. dua lelaki dan dua pompuan .. cantik kan.... 
tp aku hanya mengharap dan memasang impian, segalanya Allah tentukan..





oke... first nak citer...
masa kandungan 5 bulan aritu, aku ada jugak pegi scan klinik swasta.. di klink umi azizan.. alaa cuma scan 2d aje.. cuma masa tu nk tau kandungan camne.. sebab mase masuk 20 minggu kandungan tu aku masih tk rasa pergerakan baby.. biasa yg pregnant sebelom ni kalu dh 5 bulan memang dh terasa tendangan2 halus si comel mama .. 
oke..masih aku ingat lg masa tu awal2 pagi jam 8.30 dh sampai klinik...haha..dapat nombor 1 uolssss antara yg hadir tu..aku duluan.. malas nk tunggu lelama.. panggil.. masuk .. doktor pun mula scan... first doktor kata baby oke.. cukup  sifat semua dh.. uri..jantung.. tengok degupan jantung si anak, alahaii..... sebak hati mama.. trharu.. 

sebenor nak citer pasal jantina.. oke.. lepas tu.. 
tetiba doktor umi tu kata , " haa...... dah nampak dh... baby awk boy.."..  
alamak ..... terkejut kejap aku ni...alahai doc tak tanye punn..!!
 "ishh ... dh nampak ke dokter, kecik baru 5 bulan.... " 
.. padahal nak control aku punye perasaan .. 
 " iye.. dah nampak dh..kalu lelaki cepat dapat tau sebab 'bebird' dia tuu.... haa ..ni haa.. tengok.."
huwaaa...... control lagi aku... 

pastu doktor pun tanye lagi.. pasal anak lelaki wape.. gegirl wape..
aku pun jawab laa..
" yg sulong,lelaki.. kdua pun llaki.. yg ketiga dapat pompuan doktor... hheehe.. ".. aku ketawa jew.. 

"takpe... kasi mama dia 
Lagi bising lepas ni.. askar 3 orang... bersiap sedia la.. gamat riuu rumah..".. doktor ketawa je tengok reaksi aku... 

doktor pun tmbah lagi .." takpe la.. llaki ke pompuan ke.. doa agar dia sihat sempurna.... ".. 


Darmmm... tetiba aku dah boleh control pikiran aku ,masa tu aku dah terima.. lelaki pun lelaki lah... asal sihat sudah baby aku ni.. syukur alhamdulillah .. kurniaan Ilahi yg sangat2 berharga ,.. 

oke.. yg kedua....
aku pegi scan lgi 3 hari yg lepas.. bukan klinik yg sama ye.. pergi klinik berhampiran je.. 
scan 2d jugak ye...  kandungan dah masuk 36 minggu, uuhh lewat benar nk tau jantinanya .. alahai.. sebenornya, mai duk fikir aje.. nak tau.. atau taknak.. nak tau.. tak nak... sampai sarat dah haa...  ingat yg ni nak tau mase lahir je.. naluri sebagai ibu tu dah boleh rasa kan.. tapi aku dah tak bleh nk rasa naluri tu sebab keinginan pada gegirl kuat sangat .. kihkihhh.... 

Tapi takmo bagitau lagi kat my blog ni..hihii.... tunggu bila selamat semua la ya.. untuk diri sndiri dah tau.. cuma harapan ,biarlah selamat semuanya.. mama dan baby baru nanti... in shaa Allah... 
Dua hari ni pinggang aku duk sakit je.. nak bangun jd malas ..tido lagi lah tak selesa... ibaratkan, selagi tak lahir memang segalanya tak selesa .. hihiii...

 Doa2 kan buat saly ye semoga dipermudahkan .... aamiin ...




Monday, September 22, 2014

4th pregnancy : repeat scan O&G





Ni kelmarin punyer cerita .. 21/09/2014



Kandungan dah pun masuk 35w .. 





Pagi kelmarin  7.30 pagu aku dah siap nak pergi checkup seperti biasa klinik desa.. pergi awal dapat balik cepat kan.. en.abang kita nk gi kije plak.. si sulong pulak dah mula sekolah , seminggu dah bercuti kan .. so semua mama dah siapkan awal2.. gosok baju.. buat air dan sikit kek marble ada, abahnya beli malam sebelomnya.. sarapan yg tu je pepagi.. 

Sampai klinik, aku dapat nombor 2 giliran.. bila di check jururawat, ternyata rupanya hari ni ade appoinment di O&G pasal placenta previa  patut la dari hari ke hari aku tunggu tak call2 pun..sebab janji nk call nk bagi tarikh .. adeh.. nasib jam 10 pg temujanji.. siap check up yg ni ,bergegas plak ke hospital o&g.. ikutkan hati memang membara malas aku hari ni ..nak marah pun ade, kenapa la tk bagitau awal2 .. macam2 ..!! 

Sampai hospital o&g, terus pergi kaunter nak ambik nombor .. rupanya tempat o& g dan tempat untuk ibu mengandung dah berpindah ke tempat baru .. keluar plak aku ,jauh pulak dari tempat bangunan asal .. dah tak bercampur dengan pelbagai sakit luar tuh .. cepat sikit kot .. gambo tak sempat nak snap .. hihii.. super busy .. ! 

Oke .. lega rasa hati.. bile di periksa doktor pakar o&g, katanya uri aku dah oke agaknya ..agakk..? Sebab kata doc tu, uri tak nampak dah mungkin dah naik atas.. doc scan sampai guna yg scan ikut bawah tu .. nk kasi jelas ..tp tak nampak pape pun .. jadi kesimpulan doc, uri aku dah naik..dah oke.. kedudukan my baby pun dah oke sangat.. alhamdulillah... inn shaa allah .. dengan izin-Nya mungkin dapat bersalin normal... masalah di akhir kehamilan dah selesai .. 





Saturday, September 20, 2014

selfie dari my hero ...!

20/08/2014



Muahahaa.... 
nak tergelak mama tengok aksi anak teruna mama dua orang ni...
Hari ni punyer citer .. tadi kuar pegi jalan jap ..en.abang bawak wife n anak2 dia yg kebosanan ni kuar gi pusing2 je.. tk singgah mane2 pun .. 
Aku pun seperti biase la kalu berpeluang suka tangkap gambo tak kire la mane2.. memang hobi aku ni..kadang2 sampai en.abang dh paham benor, tengok muka wife dia ni ,reaksi muka nk bagitau nk begambo, sampai en.abang beri laluan ye.. oke .. macam iklan tv lak.. ekekek .. berselfie sakan noks..!!menggambarkan kebosanan lak aku tengok reaksi muka hubby aku ni .. alolo.. 

Bukan setakat aku jew.. kadang2 kalu mood anak2 oke.. budak  dua orang tu pun terangkat sama .. jadi comel je gambo .. kalu takde mood diaorang, macam rela dalam paksa je muka tuh ..

Tengok selfie hari ni .. entah.. mama taktau bile mase laa budak2 ni buat muka gitu .. biase 'lagak macho' jew .. dok lawo laa ..ahaha... takut mama tengok .. 



Fakta atas ni tetiba jumpa dalam laman fb tadi ...
Hohoo ..macam ni ade kew ... 
Macam kelakor je bila baca ...
Hiiiii...





sel otak anak






Salam pagi sabtu ..
Suka aku nk kongsikan gambo atas tu .. satu info yg menarik juga kan ..
Sel otak anak .. jika duk imbas kembali sepanjang Allah kurniakan anak-anak, memang ada juga la duk marah-marah anak .. kadang tu ada ketika memang menguji sangat .. sabar.. sabar .. anak sedang membesar kan ..tapi yg banyaknya aku ni penyabar orangnya..jika sedang emosi sangat ,barulah tetiba boleh marah..  tapi mungkin kita sebagai ibu kadang tu tersilap lahgkah .. sepatutnya kita tunjuk ajar bukannya marah-marah ..  bile tengok petikan info atas tu datang juga rasa sesal .. ya Allah kesiannya anak2 aku .. kalu boleh dah takmo marah-marah dah..kesian kan .. mereka sedang membesar..

1 bentakan atau makian mampu membunuh lebih dari 1 milion sel otak anak.. 
1 cubitan atau pukulan mampu membunuh lebih dari 10 milion sel otak anak ..
Tapi sebaliknya , hanya 1pujian atau pelukan akan membangun kecerdasan lebih dari 10 trilion otak anak ...





Thursday, September 18, 2014

nak tau jantina or pregnant .. betol ke tak ni..?

18/09/2014



Ahahaa.... betol ke tak ni.. kompius dibuatnya..
First dengor ni..

Masa akhir bulan ogos bru ni  buka fb tetiba ada terbaca petua nak tau jantina baby dan nak tau samada pregnant ke tak .. dalam group kelab ibu hamil  dan berpantang.. suka aku ikut kelab ni sebab banyak isu2 menarik dan persoalan wanita diutarakan...
Nah ..sekarang bab jantina baby.. suka sangat lah mak buyong ni gak ..ekekee..
Baca komen masing2 ade yg betol dan ade yg tak.. yg betol tu mungkin kebetulan kot kan.. 

Aku pun sibuk dah verangan nk buat test nk tau jantina.. sebab mase tu scan pun aku tak buat pasal jantina nih..
Okeh .. pagi2 esok sebelom nak solat subuh tu aku pun cuba laaa.. soda bikarbonat dh memang ready ade sokmo .. sebab aku buat test waktu pagi tu, orang2 kata time tu air kencing kita memang sensitif dan pekat kot..ahaha.. tak tau ler aku..mungkin lama terperam kot.. 
So aku pun buat..  resultnya....
Memang tak berbuih langsung ..!! Agagaga... girl kah..?? 
Menaik kan semangat aku lak yg sedari awal memang nk pompuan sangat... orang teganu kata, cukup gu .. boy 2, girl 2 ... 
Tp aku kompius ..macam percaya tu di tahap 20% jew .. 

Kalau ade yg nak cuba, boleh cuba kot .. setakat suka2 .. ahaha.. 
Mommies2 semua, ada pengalaman tak pasal ni .. mana tau ade yg betol kot.. 

Aku tak gi scan lg .. nak tau sangat.. tp tak sedia .. biar lah.. surprise lagi la yg ni .. dah tak lame dah.. in shaa Allah..
Tak kesah boy atau girl .. semoga sihat sempurna.. amiin ..






Monday, September 15, 2014

mommies.. sama2 amalkan ..







Jom mommies2 yg preggy...
Kita jadikan ayat ini sebagai amalan harian kita ..
Semoga kita dipermudahkan segalanya..
Aamiin..
Kita hanya berusaha dan bertawakal.

Inn shaa Allah ..


Saturday, September 13, 2014

turun temurun la sangat .......

13/08/2014













boleh agak tak ketiga-tiga gambo atas tuh....
muahahaaa....

itu baju turun temurun... dari si abang hingga adik-adik .. 
turun temurun lah sangat kan... kehkeh...
semua ketiga-tiga anakanda tu umur setahun lebih. setahun sebulan ..
yg puteri mama pun turut mama sarungkn.. takpe laa baju boboy pun..still cute.. 

pernah aku buat entry ni sebelom ni SAMA TAK SERUPA..
suke sangat aku ,jika takde kejaan mula la duk imbas2 gambo lama anak2.. gambo baru pun... kenangan sangat2..












Wednesday, September 10, 2014

4th Pregnancy :: Repeat Scan (placenta Previa)

10/8/2014


nak citer lgi psal pregnant... dah sepertii biasa la  kan,,kalo ibu  mengandung ni yg banyaknya entry pasal hamil la.. memang bgitu... termasuk la aku ni...ehee



hari ni temujanji doktor nak repeat scan pasal placenta previa  aritu... sebulan yg lepas doktor kata aku ada masalah uri..type II... di mana tahap 2 tu belum berbahaya lg...
pergi pagi tadi jam 8.. sampai pukul 1 dah azan zohor pun,,barulah giliran aku dipanggil..aduh.. betapa  sakitnya pinggang aku ni lenguh duk tunggu... bangun duduk dibuatnya... 



di sini la klinik desa rujuk dengan doktor  jika ada masalah... berkaitan dengan HB ke... minum air  gula (mOGGT) .. uri..banyakk lagi la.. check baby punn juga..



angah @ irfan.... hero kedua mama yg setia temani kalo pegi klinik... takmo ajak pun still nk ikut.. buat muka sedih  manja nye.. alahaii cair  hati mamanya.. muka  ala jambu.. ahaha... tp gigi dah hampir rongak... 
kalo angah boring,  mulalah  mintak phone mama nk main game.. gitulah budak zaman IT ni kan... setakat game tu pandai dia dari kita ... nasib budak ni tak berlari  sana sini.. kalo dia duk situ, di situ la dia... bagus... anak baik mama kan.... baby icha pulak mama tinggal dia dengan tokmi nya.. kesian  dia...mama rindu adik...!!






oke...
bila tiba giliran, fuhh doktor yg sama scan aku ritu... elok jugoknye, sebab dia dh tau permasalahan aku ni... 

terus scan.... gambo takde doktor tk kasi... bile di scan, sikit lagi uri aku duk bawah, doktor kata type I ... alhamdulillah.. ahh lega sikit...tp belomm sepenohnye...  kata doktor anak kedudukan dh oke.. tak melintang lg...kepala dah ke bawah.. sampai doktor nk memula scan kasi tolak kepala baby  keatas skit... kata dokto anak dah memang  ke bawah.. patut la aku rasa selalu sakit je kat bawah..anak selalu je duk tekan2...  awal lagi la dik.... 

pastu aku tanye doktor.. " boleh  bersalin normal ke sy ni doktor..??"  doktor kata kena rujuk pakar O&G dulu... peratusan bersalin normal tu tengok dia scan nnti... mgkin seminggu lg, nnti aku kena scan semula kat sana O&G... semoga aku boleh bsalin normal.. aamiin....









Tuesday, September 9, 2014

3 perkara terjadi bila........






ada benar nya jgk kan..kan ...
biarlah sekeliling kita nk mngutuk atau mengumpat ke.. yg penting diri kita sendiri .. aku tk kesah jika terjadi tu semua.. kita happy2.. muahaha.. 

oke, entry yg tersangatlah ringkas..









Saturday, September 6, 2014

4th Pregnancy :: dah 8 bulan trimester 3 ..


6/8/2014


mood nk update blog ada je datang.... tp nk jenjalan ke blog kawan2 alahai terus jer ke laut..acaner ni.. 
preggy ke 4 ni memang lain sangat rasaan nya dengan pregnant yg sebelom ni.. cepat sangat letih.. kalo malam bile anak2 tido awal, mama pun turut serta..kepenatan... mungkin keadaan uruskn anak-anak.. yg kecik si icha lagi.. sangat manja2 icha.. seluruh perhatian tetap pada baby setahun mama tu.. tp mama tetap happy dan bersyukur .. dapat rasai nikmat ni semua.. letih2 tp bila tengok wajah anak-anak yg sedang lena tido, mama puas hati .. puas hati melayani segala karenah mereka disiang hari yg kadangkala turut uji kesabaran mama.. yg kadangkala juga buat mama tersenyum sendirian.. !!

sedar tk sedar baby mama kandung ni dah 8 bulan.. 33 minggu.. syukur.... kejap jer. kalu dikira-kira dari  40 minggu nan indah tu, lagi tinggal 7 minggu lg permata ke4 mama ni nk lihat dunia.. in shaa Allah sayang ......  semoga kita bersua nanti dengan izin Allah.. aamiin




tengok mama ... gemoks sangat.. sihat..hehe.. itulah aku yg dah sarat 8 bulan.. dan itulah wajah mama saly tiap kali pregnant .. memang tak comel pun..tp still happy sangat dikeliling sijantung hati ...mereka bertiga semangat mama .. 

muah..muahhh.. sayang kalian ketat-ketat.. eheee....