Saturday, June 28, 2014

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN



Esok seluruh umat islam akan menyambut Ramadhan Al-Mubarak..
selamat berpuasa dan ahlan wa sahlan ya Ramadhan..
marilah kita sama-sama menyucikan hati dan jiwa..
maaf dipinta pada teman2 maya  andai daku ada kekhilafan dalam tutur bicara..






nota mama : 

pssssttt..Bulan ramadhan bulan memperbanyakkan ibadah.bukan bulan memperbanyakkan juadah segala..membazir itu amalan syaitan..  tp bulan pose semua syaitan diikat..jadi kalu membazir juga paham2 sendiri la kan..apapun ,bersederhana itu lebih baik ..!







Wednesday, June 25, 2014

ICHA DAH BOLEH JALAN ....!


ini entry yg sepatutnya minggu lepas..
aduh... terasa tk ada masa untuk mengarang bagai.. bukan takde citer pun.. banyak sangat tp dilupakan aje.. nak sangat aku hari2 citer pasal anak-anak dan sesuatu peristiwa... tp ... mama sibuk... dengan my baby icha.. dengan dua anak teruna yg makin lasak gasak tu...sob....
nak taip mesti sikit2. tunggu si puteri intan payung tu tido dulu.. kalo dok abis dikaco nya mama dia ni..sudahnya, mama cium2 dia... mama geletek2 dia.. hehee.. uwah uwahh puas hati mama... !!

 yg mama duk gembiranya bukan pe.. si puteri mama icha dah dapat berjalan.. bertatih... walopun tak laju lg... nanti raya boleh lah sama jalan dengn abang2 nya...
icha baru 10 bulan... anak yg ketiga ni mendahului abang2 nya.. dlu abang2 icha masuk umur setahun baru dapat jalan... mungkin icha tak nak menyusahkn mama nya kot..ye laa, duk merangkak lama-lama letih mama duk kutip si icha ni... kadang2 bimbang duk masuk ke mulut apa saja yg dijumpanya di lantai...!! kalo dh leh jalan kan lega hati mama...

meh layan selfie dik icha yg tk seberapanya ni..mama dh edit sikit kasi lawo..kalo tk memang tk comelnya puteri mama ni...hiiii... 











oke dah cukup...sikit dh le..
tengok pic bawah ni pulak... abang2 icha...
abang dan angah nye.. nk sibuk2 jugak dia nak selfie...
yg ni gambo fresh td.. katanya nak jugak letak dalam ni gambo dia...hehee
mana aci asyik2 dik icha jer... alahai.... kesian teruna mama...



abang dh pun 6 tahun... si angah pulak baru je 3 thun.. angah belom sekolah.... tahun depan pun mngkin mama nya tak kasi sekolah lagi... sebab thun depan baru 4 tahun..dan sekarang pun angah lah yg jadi mangsa mama jaga dik icha...kalo time mama nak mandi..tandas... dan nak masak ke...angah lah yg setia main2 dengn adiknya.. walo kekadang tu terpksa mama berteriak ..duk melilau je mata ni bila angah duk usik2 adik.. bimbang jugak kan tah ape2 di buatnya.. 
apapun terima kasih buat anak2 mama sebab menyenangkn hati dan tugas mama... sayang kalian...
^___^





Sunday, June 22, 2014

JAGA



Ramadhan seminggu lagi. JAGA ini bermula sekarang...



Saturday, June 21, 2014

teringin sudaaa ..sarak lada



sarak lada..... 
siapa yg pernah makan sarak lada ni...


sarak lada ni salah satu yg aku suka..
ehh.. korang panggil apa ya..?
kat teganu ni orang panggil " sarok lade"
hihii jangan gelak ya..tu bahasa negeri aku.

mmm..dh hampir nk bulan puasa ni mai terigin sangat-sangat...
hahaaa.... jangan lah kata yg atas tu aku yg buat.. google je...
rasa nk makan yg ibu aku buat...
sob..sob .. rindu air tangan ibu..
semoga terlaksana impian aku yg satu ni..






Thursday, June 19, 2014

Diri punye cerita ....




hai semua...
lama betol mneyepi kan..kan..
..walopun baru 3 bulan tp dh terasa lama bagi aku..ewah..
rindu membuak2 nk blogging nih tp keadaan sehari hari aku tk mngizinkn.. 
nk buka blog, alahai malasnya..

ermmm.. untuk prmulaan cerita ye...makinkurang idea dlm kepala aku ni tau..maklumlh lama tk 'mengaktifkn'.. hihii..kekok  lak rasa.
nak tunjuk foto dik icha ats tuu..
sekarang dah pun 10 bulan.. 
dan.......
Insya Allah bakal jadi 'kakak'  4 bulan lagi....





hah...... ????????
ada yg terkejut kew...??
ehhh..... btol kew..??
eh..eh..

kesian tak tengok muka si icha..?
kecik lagi kan

ehh.. btol ke tidak nii...
acaner la kalo icha ni betol2 jd kakak ye ..maksudnya dalam tahun ni jugak..
heee..

pernah suatu hari tu aku duk bual2 dengan kakak aku.. masa tu umur icha dua bulan..

aku: kak...ahh ari ni period datang.. hehee.. sihat dah aku agoknya..kan kann..

kakak : hek nnti lepas ni bleh aa ngandung lagi...hahaa.. taknak kew mcam akak ni stahun sorang.. 

aku : hah...apa..??? huh.... seram aku dengor.. .. nnti la dik icha ni 2 tahun dulu.. letih tau tak.. agak2 laa.. kikii.. nanti lepas ni rasa2 aku nk planning nak inject 2 bulan skali.. lagi senang dari makan perancang.. 

kakak: ye ke.. nnti...nk tengok je.. jangan aa 4 bulan lg mai sini.. akak ...aku ngandung lagi..huwaa.. 

aku hanya mampu senyum je.. heheee.. 



bulan satu baru2 ni pernah jugak berbual kosong dengan kakak ipar.. kakak ipar aku ni ada 3 anak.. anak saudara i la jugak.. yg last skali anaknya dah pun 7 tahun.. umur kakak ipar aku ni muda setahun dari aku.. hehee.. maknanya kami bukan setakat ipar je..tapi dah macam kawan pun..

kata kak ipar.. yg aku panggil dia kak sue ni.. 

kak ipar :kak sue kalo boleh nak anak lg ahh tahun ni.. hahaa oke ke na.. ? sukanya sebab rindu nk ada baby lak.. 

aku : hehee molek la k.sue.. bagus sgt2 la tu.. ( riak muka happy aku ni)
dari sekarang kak sue dah kena rancang.. maknanya kalo k.sue ngndung bulan satu ni jugak , bulan 10 k.sue dah ada baby dah.. hihiii.. 

kak ipar : hahaa.... ye ke...

aku : ye laa.... camni, kita sama2 ngandung bulan ni nak tak..... kikiiii

kak ipar : apaaa.....??? nanti masin mulot sungguh baru tahu dia tu.. hahaa... baru padan dengan muka.. kan icha kan.... ( sambil tengok dik icha) kecian dik icha, kecik lg.. mama icha  tak kesian icha tau...nak icha jadi kakak..!

ketawa kak ipar aku..
dalam hati aku pulak.... grrrrrr.... terlepas cakap lak mulut ni.. ish ishh.. !! masin mulut aku kan.. kata2 kita macam doa jgk..




oke.. sudah dulu bab sembang2 tuu.. mai aku nak citer skit...
pregnant ke tak aku nii.....
jom...



lepas dua bulan lahirkn dik icha kesayangan mama ni , aku di datangi period..bulan 10.. kiranya dalam ketiga tga pengalaman lahirkn anak, yg ketiga ni lah paling cepat aku period.. masa lahirkan yg sulong, hampir setahun baru datang .. lahirkan anak kedua pula, 2 bulan nak dua tahun umunya baru datang period.. tp yg ketiga ni cepat jew... hairan jugak aku..mungkin tak teruskan susu ibu kot...

lepas dari tu.... seingat2 aku dua bulan pulak tak datang... fikirku mungkin hormon tk stabil lagi kot... tapi dalam masa tu penah jugak buat upt.. tapi tak pregnant pun.... lega rasa .... 

masuk bulan 1 aku pun period lg... kali ni memang banyak sangat keluar darahnya... tp takpe la... itu normal...fikir ku... 
masuk bulan dua... aku tak sihat... mula2 tu demam... selsema..... tak selera nk makan..mulut rasa makanan semunya takde rasa..pastu melarat larat sampai bengang dan sakit telinga ni.. pergi klinik... makan ubat jadi makin ok la sikit.. 

bila telinga dh hampir nk sembuh, my breast pulak sakit ,,, ada sikit bengkak warna merah..berdenyut2... aku jadi takut.. apakah ini petanda ada ketumbuhan...!! dalam hati aku waktu tu hnya mampu berdoa..Ya Allah... jangan lah ku uji aku dengn penykit yg pling aku geruni ini Ya Allah.. anak2 aku masih kecil... 
aku semakin tk semangat dan makin tk sihat.. aku pergi klinik lagi.. rujuk doktor apa bengkak merah ni.. bila doktor periksa, kata doktor itu cuma bengkak sebab kuman..... sebab kalau ketumbuhan kanser ke mesti ada bengkakan kat dalam..tp aku hanya bengkak diluaran..takde sebarang benjolan didalam... Allah.... Maha Penyayang Engkau..
lega sangat2...  doktor bagi ubat..
dan sampai sekarang,bengkk tu sembuh....
tp yg menjadi persoalan aku... selera makan ku makin tak menentu...asyik nk muntah je ... tengok sinki pun tk bleh.. makn ikan tk lalu... perut cepat lapar... hari2 aku cepat letih..... rasa nk  tidor sokmo.. hati ni mengatakan mungkin aku mngandung agaknya..!!

sob..sob.... camne ni.. dalam pikiran asyik ada dik icha je... 
macam2 bermain di pikiran ku.. andai betul2 pregnant, mampukah aku laluinya..? sedia kah aku..? camne dengan emosi aku, dengan dua hero yg sedang lasak tu.. dik icha yg masih perlukan sepenuh perhatian ku... termenung... termenung...

akhir.... 
aku beli jugak upt test...  
harapan semoga negetif la.. dengan hati yg tak keruan aku buat upt.. 
dup dap dup dap.... 
bila bejalan je air kencing yg aku titik tu, jantung aku bagaikan terhenti kejap... mata aku ni nampak macam ada 2 line..tp kabur sangat2.. 
ya Allah, pregnant kew...?...
tak puas hati ,suruh en.somi beli 1 lagi upt.. en.suami tanya kenapa?.. pregnant tak..? 
amboi abang...?? isteri duk debar2 ni slamber je soklan tu...!
hahaa.... mcm2..

pagi esok masa nak ambik wudhu' solat subuh, aku test kali kedua... ya Allah andai benar aku mengandung, jelaskan lah garisnya..jika tidak jangan lah main kabur2 lagi.. doa ku...
dup dap dup dapp lagi....
akhirnya... jelas.. 
yg aku memang positif mengandung..
tak tahu masa tu aku nak gambarkan perasaan ku, adakah aku patut gembira..?atau patutkah aku meratap sedih..? 
oowwhh nooo... cepat2 aku buang perasaan negatif aku.. 


tetiba.. terdetik dalam hati ini...

Alhamdulillah.. 
rezeki dariMu Ya Allah.. aku bersyukur atas anugerah indah dari-Mu ini... 
aku tahu, sekuat mana pun rancangan aku...
 segigih mana aku elakkan, andai Engkau menghendakinya terjadi, tetap terjadi.. walau secpat inii...
 namun aku  tahu ,sesungguhnya Engkau sebaik-baik perancang.. 
alhamdulillah..



sekarang sudah terjawab sgala persoalan...
aku sudah terima knyataan.. trnyata kehadiran insan baru dalam rahim ku cukup2 membuat aku bahagia.. bahagia atas kurniaan ini..
semoga anak yg bakal lahir nanti menjadi anak yg baik dan soleh buat mama dan abah dunia akhirat.. amiin..



nanti ramadhan kandungan cukup2 masuk 6 bulan.. dah nampak pun..hee.. nanti bulan 10 insya Allah bkal lahirkn baby baru mama ni.. 
alhamdulillah, suami ,ibu dan kluarga bagi semangat buat aku.. membuatkn dunia aku jdi happy sangat2 di samping dua putera dan satu puteri aku tuu..

bagi org2 terdekat aku mmang ada yg terkejut..almaklumlah baby icha msih kecik..tak sangka pulak.. ada jugak yg kata kenapa tk rancang.. aku sndiri pun tak jangka.. memanglh kita merancang kan...? tp seprti yg aku jelaskn td' perancangan Allah itu mengatasi kehendk kita.. tak baik kita mempersoalkan nya.. bersangka baiklah dengn Allah..


Alhamdulillah..




aku kembali



hai semua......
rindunyeeeeeeee


selamat kembali 'berblogging '  buat diri sendiri... heeee....
lama betol menyepi. kekok  pulak....