Monday, February 24, 2014

iman Qaisarah @ icha 6 bulan



jumaat 3 hari yg lepas icha  dah cukup 6 bulan... 21/2
dan icha dah dapat merangkak sepenuhnya.. siap dapat duduk bertongkat tangan lg.. aduh mata mama duk perhati dia sebab dia merangkak dan pergi ketempat yg tak sepatutnya.. bukan main seronok lagi icha ya dapat kesana kemari... tu belum dapat berjalan lagi... kalo lah dapat berjalan, tak tau le aktifnya camne.. hihiii...
foto2 icha  jumaat yg lepas....

hari ni sepatutnya ada appoinment kat klinik desa sini.. ada imunisasi dan berat timbangan.. tp mama tak dapat bawa icha keklinik sebab dah dua hari icha demam.. batuk dan selsema.. kesian..asyik merengek jje.. 

tapi pagi tadi kan mama perasan yg gusi icha diatas nampak cam putih skit... seperti nak tumbuh gigi jew..tapi bila  mama rasa tak bergaram pun gusi dia..biasa kan kkalu nk tumbuh gigi tu ada lah rasa skit2 kat gusi tu.. heee entah kan bbetul ke tidak mama ni..

alahai icha cayang, da nak tumbuh gigi kew.. awal lagi..hehe.. takpe lah..nanti still comel icha dengan gigi prmulaannya nanti.. (>‿◠)















kek cheese Leleh



hari ni mama nk merajinkan diri nak letak resepi cheese leleh atau kek snow cheese ni dalam blog usang aku ... kek yg tengah meletop letop pop popp sekarang ni.. sana sini aku tengok orang buat.. duk tempek lam facebook masing2.. kadang tu boleh jadi pendapatan sampingan pulak... memang popular lah.. muehehe . 




nampak kek aku cam tempah jew kan.. hehehee..
haa kan dah nmpak aku perasan..! kalu tempah, taburan cheese atas tu tak le gitu.. mesti cantik taburannya, yg aku punye taburan cheese besar dan tak penuh.. tak pandai laa....:)

dah rancang nk buat jugak.. nak merasa jugak si leleh ni.. jadi tunggu birthday my hero ,lagi senang sekaligus.. jadi sekeluarga dapat merasa kek dari tangan mama sendiri.. masa buat tu bimbang jugak kot nya tak jadik.. khan khann.. malu pulak dengan my en.somi.. sebab aku yg beriya-iya nk buat kek cheese leleh ni..ajak en.somi shopping bahan2 kek... bukan kemain aku pakai tengok terus ambik..lagak cam orang dah pandai ber baking plop.. kat kepala dah set apa yg nk dibeli..bunga .. lilin antara bahan pilihan jugak... pisau plastik kek pula simpanan beli kek tahun lepas.. masih ada kaa..? boleh lah buat potong kek kan...hihii


birthday irfan jatuh hari jumaat 21/2/14.. jadi khamis malam tu aku dah buat.. tunggu semua anak2 tido, barulah dapat bergerak aktif mama.. kalo budak2 tu tak tido, semestinya hero dua orang tu akan jadi  "penolong " mama buat kek.. haru biru mama jadinya nanti.. hihii......

hasil keseluruhan yg aku buat, memang  puas hati juga.... cuma parutan cheese atasnya tak menjadi langsung.. tp ummmm... memang maveles la... cukup dengan semua rasanya.. suami..anak2.. kakak.. dan ank2 saudara kata sedap.. haha.. bangga diri nampok mama ni.. ԅ( ˘͡o˘͡)o O

ishh ... patot la kek ni jadik kesukaan orang ramai kan..aku sendiri pun tak cukup..hehe.. nak kena buat lagi ni.. kena baiki mana yg kurang...

bahan2 aku lupa nak snap gambo..semuanya lupa..lupa.. huhuu.. yg aku snap cuma kek sedang dalam oven jer.. buat bentuk sgiempat.. tapi sesuai untuk bentuk bulat tau..yg aku punya kek ni agak rendh..sebab guna loyang tk sesuai..besar..hehe ..kek jd agak nipis..






dalam oven dahh....


oke... bab resepi pulak.. disini aku nak simpan resepi..nanti bila2 senang boleh rujuk smula.. buat teman bloger tersayang  i MummyCyda (>‿◠
) ... yup ...





Bahan2 untuk kek 

  • 100g tepung kek/gandum ( aku guna t.gandum je) *
  • 60g tepung jagung *
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • 2 sudu besar ovellete
  • 100 g  gula 
  • 6 biji telor (dibuang 2 putih telor) tp aku tk buang,semua ku masuk..haa
  • 50 ml air sejuk / susu cair (guna air sejuk biasa je)
  • 75 g mentega cair
  • sedikit perisa strawberry dan pewarna merah (ni perasa pilihan aku..terpulang nk buat perasa apa, pandan ,lemon, coklat atau perasa asal kek..)


caraya:


  1. Ayak kan dahulu bahan yg bertanda * .. tepung gandum, tepung jagung,baking powder.. ketepikan dulu.
  2. mix kan bahan telor,gula,ovellete hingga kembang.. lepas tu masukkan bahan2 yg di ayak tadi (gandum,tepung jagng baking powder)
  3. kemudian masukkan air dan marjerin cair...kacau hingga sebati.
  4. griskn loyang dengan mentega dan tabur sikit tepung.. tuang bahan2 mix td dalam loyang
  5. bakar dalam oven pada suhu 160-170c..api atas bawah.. bergantung pd oven masing2 ya.. bakar selama 45 minit..


untuk cream cheese
  • 250 g cream cheese 
  • 1 cawan susu pekat
  • 50 ml susu cair/ susu segar /whiping cream (yg ni kalau nk lg leleh, kalau tk letak pun takpe..) tp aku letak,nk kasi leleh lagi...
mix (pukul) semua bahan atas hingga sebati.. adunan ini memang cair..


Topping

untuk hiasan atas kek nanti 1 buku (250g ) cheddar cheese  seperti foto bawah tu-diparut.. yg ni aku guna tak sampai pun 1 buku...cuma separuh..parutan aku tk menjadi sebab aku tk guna pemarut..tk ingat nk beli la.. cantik je kek ni kalau parutan keju menutupi keseluruhan kek...


Cara penyediaan:

  1. kek yg masak td sejukkan dulu kemudian potong ditengah2 kek sehingga menjadi dua bahagian.. kalau tk mahir bab potong2 ni boleh la dibakar dalam dua acuan..
  2. sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan bahagian kedua diatasnya..
  3. kemudian sapukan lebihan krim cheese tadi sehingga menutupi keseluruhan kek.
  4. Akhir sekali taburkan cheese yg telah diparut tadi di keseluruhan kek sehingga menjadilah topping nya..
  5. Lagi sedap sejukkan dalam peti sejuk sebelum sedia untuk di makan.....


oke....da siapppp....boleh try ek IDA ..pasti mletop...hehehee... 




Saturday, February 22, 2014

3th ~birthday hero kedua mama



kelmarin  21 februury 2013



21 february 2011..........
detik jam 4.30 petang.. ..
Muhammad ilham Irfan .. masih di ingatan detik mama lahirkn hero kedua mama.. kejap je masa berlalu kan.. alhamdulillah..anak mama dah pun 3 tahun.. terasa bagaikan semalam mama lahirkan sayang tau... segar dek dingatan mama ni..



selamat hari lahir sayang...


semalam mama siapkan satu kek buat irfan.. kek yg tengah meletop letopp sekarang ni..hehe.. kek snow cheese.. atau biasa kat trengganu sebut kek cheese leleh.. leleh kew...? haa nk jugak mama try buat kek ni.. nanti mama nk share juga resepi disini... entry seterusnya....oke



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




sedikit gambar birthday irfan... nak mama abadikan disini..
meh layan kejap....





















hehe....birthday boy tp ada bunga... 
mama yg belikan bunga tu... 6 kuntum rm1.50.. sebab shomell jew...
lilin juga beli 3 batang sebab irfan 3 tahun....




apapun mama doakan yg terbaik buat anak mama.. semoga dipanjangkn umur.. dan semoga menjadi anak yg soleh dunia akhirat buat mama dan abah....dan doa mama juga buat kalian semua, semoga Allah sentiasa merahmati perjalanan hidup mu wahai kesayangan mama............ ♥♥♥♥







Friday, February 21, 2014

:; keberkatan jumaat #6





muhasabah diri kita..


salam jumaat hari yg penuh berkat..:)






Thursday, February 20, 2014




selamat petang sume...
jom minum kopi.. hehee best kan minum kopi petang-petang gini.. orang lain minum pagi kopi, aku jer suka minum petang2..hiii
petang ni kurang sihat skit... nyut nyutt kepala ni haa.. sakit badan lagi.. dah musim agaknya.. ramai yg tk sihat.. 

petang ni cuma layan anak2.. duk tengok diaorang main-main. .. happy je tengok budak-budak.. kerjanya cuma bermain.. bermain.. tanpa fikir masalah apepun.. indahnya dunia anak-anak.. 




sibuk mereka-mereka ni..


aumm  caakkkkkk





irfan nak begambo dengan dik icha..... 





"apa sahaja kenangan dengan anak-anak ia sangat manis..
kerana saat tersebut tidak mampu di dapati di mana-mana atau dengan orang lain..."




satu kata semangat buat kita ibu bapa.. 
anggaplah karenah dan keletah anak-anak itu sebagai penghibur kita.. tanpa mereka tentu sunyi sepi dunia..
selamat berhujung minggu ya...
wassalam............



berpuasa ramadhan di akhir kehamilan

selamat pagi sume....

semalam ada mama  terbaca dari komen tentang satu entry yg mama buat semasa preggy tahun lepas...komen dari teman blogger tersayang mama ni ... su minta mama buatkan entry khas tentang pragnancy mama sewaktu ramadhan tahun lepas.... bagaimana mama lalui hingga akhir ramadhan..menarik juga tu.. kak hargai permintaan su itu...terima kasih ya sue sebab sudi luangkn baca entry2 akak... terima kasih juga ya dik, sudi jadi teman akak di alam maya ni... akak doakn yg terbaik buat su... semoga rezeki su bertambah murah dan berkat hendaknya... amiin.. Ya Rabb..






~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




masa masuk ramadhan tu,  kandungan mama dh masuk 35 minggu..lagi berbaki 5  minggu ...kita sambut ramadhan seingat mama masa tu 10 july 13 kan.... masih ingat lg masa tu aku dh risau sangat, esok puasa camne lah  nak lalui... Ya Tuhan, tolonglah hamba yg lemah ini semoga ramadhan esok dan seterusnya aku dpat lalui dengan mudah.. terdetik doa dalam hati.. 

ada juga mengadu pada suami... tp kata-kata semangat yg di berinya membuatkn aku bersemangat.. kata en.suami .. "sayang, esok cuba puasa dulu.. masa sahur makan yg berkhasiat.. pastu jangan lupa makan kurma banyak.. nanti ada tenaga.... kalau syg memang tk larat sangat dibolehkn berbuka demi anak dan syg...."

iya....kata2 tu simple tp berkesan buat jiwa ibu yg mengandung....





semua yg dibawah ni adalah rutin harian pemakanan mama sepanjang ramadhan .. jom sama-sama tengok dan menilai:


1 ) yg pertama masa hari pertama sahur hingga 30 ramadhan, aku selalu amalkn makan buah kurma...  kata orang ,makanlah ikut bilangn biji tp aku akan makan selagi boleh makan..  itu yg pertama aku amalkn...tp benar amat membantu aku..
buah  kurma juga beberapa kali disebutkn didalam Alquran sebagai buah yg memiliki kelebihan dibanding buah lain .. 
Rasulullah saw bersabda, "berilah makan kurma wanita yg sedang hamil pada bulan-bulan terakhir kehamilannya supaya anaknya menjadi anak yg penyabar dan suci."




2)  yg kedua ,aku tk pernah makan nasi bila waktu bersahur..sememangnya tak dapat nak makan masa tu.. kalo makan dah gerenti aku termuntah semula..yg aku dapat makan cuma roti... roti berintikan kacang.. tp yg sebenarnya makan nasi lagi elok sebab tenaga dpt disimpan lama sikit... oleh kerana memang tak dapat nak makan nasi dipagi hari, aku gantikan dengan roti dan ,lebihkan buah kurma... lagi banyak tenaga yg dapat.






3) yg ketiga nya, selalu minum air milo suam... bab  tu wajib.. air susu langsung tak minum sebab tak boleh nak telan... tapi yg sebenarnya susu elok sangat buat ibu mengandung.. mama, ketiga-tiga preggy langsung tidak boleh minum susu..





4) masa sahur suka sangat minum air masak banyak-banyak... walopun dah takleh nak minum,aku cuba juga..sebab dalam fikiran masa tu dah set kalau puasa esok harinya sekurang-kurangnya tubuh kita tidak kekurangan air.. kulit pun kurang keringnya..




5) yg kelima,satu lagi tambahan aku cuba minum ESP soya dari shaklee...sebab dah beli elok terus guna bulan puasa ni.. masa mula-mula minum awal sahur tu betapa gelinya tekak..tp belajar juga telan air tu, paling sikit 1 gelas je... kadang2 ada juga tak minum sebab ada hari tk boleh nak minum langsung..mama minum ESP tu sebab ada dengar testimoni orang2 yg dah guna  ESP ni juga  membantu untuk menambah tenaga kita..






6) sewaktu berbuka puasa aku selalu amalkan makan buah  tembikai..dan kadang-kadang buat jus tembikai...hidangan yg wajib ada..entah dimana khasiatnya aku tak tahu sangat..mungkin kerna ia nya manis dan banyak kandungan air ,dapat kembalikan tenaga disiang puasanya.. aku selalu amalkn makan buah tembikai sampailah sekarang... suka buah tembikai... lagi-lagi kalau dibuat jus..




Rasulullah saw bersabda.. "Apabila kamu makan buah2an, makanlah tembikai kerana buah itu buah syurga yg mengandungi 1000 berkat dan 1000 rahmat. Memakannya menyembuhkan setiap penyakit."

Lagi sabda Nabi saw. "Perempuan yg hamil yg selalu makan buah tembikai akan melahirkan anak yg baik parasnya dan pekertinya."

"semangka (tembikai) adalah makan,minuman dan raihan(tanaman harum), mncucikan pundi kkencing, membersihkann perut, memperbanyakkan air punggung,membantu bercampur, mencerahkn kulit dan mengatasi kelemahan."


7) dan yg paling last, sepanjang pragnant ni sampai la bersalin aku juga suka amalkan minum jus delima.. gulsan. pagi dan malam..memang selalu ambil.memang elok juga untuk kandungan..elok juga bagi yg sembelit.. elok juga untuk kulit..






dari keseluruhan ketujuh-tujuh yg aku amalkan,  memang banyak membantu aku disiang hari puasa, badan lambat nak letih.. lapar tu tetap ada..tp tenaga still ada walopun sedikit hingga lah waktu berbuka.. lapar itu normal kan...kadang-kadang tu pernah jugak jalan-jalan dengan anak kedua waktu tu pergi membeli belah di siang hari... betapa bersemangatnya mak buyong masa tu..hehe



ubat bekalan dari klinik desa yg bagi ,semuanya aku tak makan..makan pun masa 3 bulan pertama je..kasi kuat peranakkan..sebab kalau makan,lagi2 yg untuk tambah darah tu membuatkan aku sembelit sangat tau..tersiksa.. HB masa pragnant memang rendah , 9.8 ..sampai doktor marah dan disuruhnya aku makan 4 biji sehari..tp aku tetap tk makan..jalanya aku makan bayam dan jambu batu.. memang membantu..naik sikit HB ,10.4 paling tinggi......



alhamdulillah.... 

untuk ramadhan tahun lepas berjaya aku lalui.. mungkin berkat kesungguhan dan kesabaran.. Tuhan akan tolong hamba nya yg berusaha ,lebih-lebih lagi pada jalan-Nya.. ramadhan tahun lepas adalah satu pengalaman puasa yg menakjubkan.. 
manakan tidaknya, berpuasa sambil membawa nyawa didalam rahim... kadang-kdng masa tu terfikir juga, kesian anak didalam.. tp Allah Maha Penyayang.... segalaya berlaku dan berlalu dengan tenang dan begitu pantas....alhamdulillah..
anak masa puasa  tu bergerak aktif tp kadang-kadang ada juga lemah..bila time lepas berbuka je,haa masa tu lah my baby menendang, aktif sangat...alahai kesian anak mama .. nasib baby mama dh besar masa tu..tp kalau diawal kehamilan masa 3 bulan pertama tu bimbang juga kan..lagi-lagi kalau bulan puasa..bagi yg takde alahan boleh la teruskan..tapi bagi yg alahan teruk, dengan tubuh badan yg lemah  ..memang tak dapat nak berpuasa....





nota mama: 
(>‿◠tetiba kenangan berpuasa tahun lepas menggamit di ingatan.. ingat masa bersahur..teringat pula waktu beli juadah di bazar ramadhan.. ingat indahnya waktu berbuka bersama..
sungguh aku rindu.. ♥♥




foto kenangan semasa masih punya dua anak..
(>‿◠





Wednesday, February 19, 2014

:: WW #8 : comel gilaa si meow ni




hihihii
... Comel bila haiwan takut kerana di tuduh..
alahai kesian pulak..

(>‿◠)



:; WW #7 :Super bizi


Surirumah yg super bizi...hihihi 
ada pernah alami camni...

Tuesday, February 18, 2014

ikhwan menabung

selamat tengahari  sume... dah lunch belum..


dh 3 hari tanpa n3.. kosong .kosong.. ada juga cerita nk muat dlm my blog tp penyakit 'M' datang.. m.a.l.a.s ...kikii
oke nk citer pasal anak teruna sulong mama lak.. ikhwan..


serius sangat muka ikhwan.. hahaa.. ni kes kena paksa begambo..(>‿◠)

3 feb dua minggu lepas, ikhwan pulang sekolah ada satu surat ditangannya..surat tu biasa lah dah tentu dari cikgunya.. kan..kan.. takkan lah dari awek kot..hishhh.. pandai...!

"mama cikgu bagi surat...nii..!!"  aku ambil dan teruus  buka.. 





dari dua  tahun yg lepas,  ikhwan dah mula diajar menabung disekolah... cukup akhir tahun cikgu akan bagi semua simpanannya..masa umur ikhwan 4 tahun ikhwan  cuma dapat rm145.. sebab masa tu ikhwan mula sekolah dah bulan 4.. tahun lepas ikhwan dapat rm300.. duit hasil simpanan tu mama dah pun masuk di bank ikhwan...
abah nya bagi duit bukan banyak sangat.. kadang2 yg paling banyak rm5.. kat sekolah dah tersedia tabung masing2..
masa  umur 5 tahun, tahun lepas bila abahnya kasi duit dah tak payah pesan bagai kat dia sperti memula dulu ,

'"abang, nanti abang bagi duit ni kat cikgu ya.... bagi cikgu tau..." ' 
sekarang bagi je duit terus ambil... bila pulang sekolah jew bagitau mama yg abang dh bgi duit kat cikgu.... 

kadang2 bagus juga ya ajar anak2 menabung sedari kecil..
memupuk sikap berjimat.. pandai mengurus wang.. sekurangnya dia akan tahu betapa duit itu susah nak dapat.. bila nk sesuatu dia akan berusaha simpan duit ..

ikhwan masa dapat duit tahun lepas tu kemain suka sangat dia.. lepas tu di baginya pd mama lepas dia puas2 pegang.. mama bagitau dia yg mama nk simpan duit abang dalam bank sambil tu mama tunjuk buku banknya... 
kata mama,
"nanti bila abang dah besar abang boleh ambil... duit abang akn jadi banyak nnti.. abang suka tak..?mmm...

jawab ikhwan..
" yeaayyy.... !! nnti abang nk beli lori besar......beli kapal terbang besar....."  

hehee...besarnya impian anak lelaki mama ni... 

(>‿◠)



Saturday, February 15, 2014




pagi semua
n3 cuma sekadar gambar je hari ni...
hari ni mama busy... huwaa
oke yup.. jangan lupa senyum tau..
happy2 selalu.

wassalam



Friday, February 14, 2014

:: keberkatan jumaat #5 :SAY NO TO VALENTINE





salam jumaat semua & selamat berhari minggu bsama family...

say no to velentine okay... untuk peringatan kita bersama


wassalam