Sunday, November 30, 2014

miss this moment :: buku pink



 ig: chiqnaa_qaisarah


Kenangan .. kenangan ..kenangan
Tersangat lah kenangan kan ..
Bagi yg pernah memilikinya pasti merasai seperti yg aku rasa sekarang ni.

Buku pink atau buku catatan kehamilan merupakan permulaan detik pertama kita bakal memiliki permata hati ..
Alahai .. ke aku je yg rasa rindu .. ngeh ngeh
T__T

Pernah gak dalam sedang2 duk teringat pregnat demi pregnant ,
Tetiba mai ingat .. ehh buku pink, kat mana aku letak yew ..
Huhu.. takutnya hati buku tu ilang ke apa.. tp aku dah simpan elok kemas lagi haa dalam almari .. sebab buku tu kenangan sangat. Dulu waktu pregnant suka sangat belek2.. entah apa yg aku belek tak tau la .. oleh kerna sayang , sempat aku sampulkan plastik buku pink tu masa pregnant 3rd & 4th..haha sampai camtu skali yew.. 

Sekarang ni, bile duk nyimpan barang2 dalam almari tetiba terpandang lg buku pink ni ..alahai mule laa belek2.. 
 Aku belek  satu persatu ..masih tersimpan rapi ....
 tiap helaian ada ceritanya tersendiri .. 
susah payah sebelum jadi seorang ibu .. bermacam harus dilalui .. manis bila dikenang .. 

Dah 4 pengalaman aku tempuh .. bila dah berlalu semua, 
Rindu pulak kenangan mengandungkan anak2..
Tiap tiap bulan check up... kesana kesini ...
miss this moment ..!!

Masih ingat lagi , bila pengalaman mengandung kali pertama tahun 2008 ... permata hati pertama .. kadang2 hari hari aku suka belek buku pink tu .. kadang tu bila nak tidur pun sempat lagi .. apa yg di lihatnya aku ni entah ... yg pasti masa tu aku sedang lalui sebuah pengalaman yg indah .. hari hari suka tengok perut membesar .. dan tiap2 bulan pasti pergi check up.. misi catat berat dan segala masalah .. kekadang waktu ada jugak bosan teramat tp bila dah berakhirnya sebuah kehamilan, dah hadirnya cahaya mata di depan mata, alahai..... rindu tetiba datang bila teringat saat2 mengandungkannya .. 
40 minggu nan indah ..

Kemudian .. di susuli yang kedua 2011.. yg ketiga 2013 ..
Dan baru je selamat lahir yg keempat 2014 ..
Tp perasaan aku sama je.. rindu kenangan pregnant ..
Bila tengok buku tu semuanya datang satu persatu kenangan ..
Terasa begitu tulus hati ni mengandung dan melahirkan anak-anak .. 
Satu anugerah Allah swt izinkan merasai nikmat tu semua..
Bukan semua boleh merasainya.. 
alhamdulillah ..

Sekarang umur dah 32 tahun uolss ..
Haha baru ptama kali habaq umor ni.. ade ke yg panggil aku kakak atau dik.. kih3 .lau ade tu aku tak marah pun.. klau lah tua beza umur stahun dua tu takyah lah berkakak adik.. lagi mesra kan ..

Oke diusia 32 ni telah
Di kurniakan 4 orang cahaya mata..
Alhamdulillah.. syukur sangat sangat ..
Akan aku jaga sebaik2nya amanah pinjaman Allah ini selagi di beri keizinan dan peluang ..selagi hayat di kandung badan ..
Mama akan jaga kalian dan akan cuba menjadi ibu yg terbaik ..
In sya Allah ...


^___^

Oke .... dah dulu ..




6 comments:

dalila said...

btl kak..bile dh besalin tu mmg rindu sgt rs nk ngandung blk, nk rasa baby gerak2 dlm perut..hihi..alhamdulillah sgt2 dpt rasa sume ni..

*bace cmmnt akak..akak amik vco yang mn?brand ape?ingat nk try jygak..tp skang kan dh byk sgt..xtau mn yg ok..mcm dh berminat ngan minyak kelapa dara as syifa (d aura)..tp mcm belah bagi lg nk bli ke x..

eMMe said...

oh saya tua setahun la dari saly, heee beza anak saly ramai dari saya heee... n saya kawen lambat, dpt anak pun lambat, saly kawen awal, so awal la dpt anak, heee~ rezeki anak kan saly.. Alhamdulillah..pelihara la anugerah yg satu ini sebaik baiknya...

QasehnyaRania said...

hihi.kenangan kan.sy yg prtama kali buat buku pink ri tu pon siang malam dibeleknya.ntah apa yg dibelek dibacanya.. kepuasan ;)

akak, serius mmg rindu saat mengandung tu.tunggu 6 tahun.bawa perut 42 minggu sy rasa skejap je.ni anak lagi 6 hari nak msuk 4 bulan dah Allah!! sekejap je rasa.mcam mimpi :)

cik dah faridah said...

mcm2 pengalaman ada kan stiap kali preknen...

eh eh..umur kita beza setaun je rupanya...kita muda hihih..tp xyoh berkakak beradik ah...setaun je kut.

Azian Elias said...

salam kenal..


akak last mengandung masa umur 36.. now dah lagi tua dr u.. 3 sons enuf for me..cuma nak tunggu besar je...

Ibu Lala said...

Akk lastbersalin umo 33. First bersalin umo 29. Dapat 3 anak je. X cukup tapi x larat nak peknen lagi memandangkan anak anak yg ada ni pun sume kena handle sendiri