Monday, October 13, 2014

4th pregnancy :: set bersalin pilihan




Hari ni kandungan aku dah masuk 38w 2d.. kalu tak silap la.. belom ade tanda nak bersalin ye.. yg ada cuma sakit-sakit belakang.. sakit pinggang.. semakin letih... nak bangun pun dah terasa malas dan berat.. hihii... preggy ke4 ni memang betol2 berbeza dengan yg sebelomnya.. mungkin jarak setahun, tubuh belom sedia agaknya... jadi cepat sangat letihnya..
Oke, hari ni nak update pasal set bersalin pilihan untuk preggy ke4 ni.. terlupa ,dah lama nak apdet tp terlupa u.... hari ni tetiba teringat..jadi sebelom mak buyong ni beranak, jadi elok la di apdet dulu...hehee

preggy yg pertama dulu aku guna set bersalin homoepathy... hihii betol ke tidak ejaan aku tuh..hentam je laa..  set bersalin tu aku beli dari bekas (pesara) jururawat klinik desa Losong, sini.... yg tempat biasa2 aku buat check up bulanan.... entah camne bila time buat check up je memang akn terjumpa dia ni... dah dia promote set tu.. aku pun tk sampai hati, ambik le jugak akhirnya.. oke la jugak...

Preggy kedua ... aku guna set bersalin leesa formula... tp bukan 1 set ..beli asing2... yg mana aku minat jek.. ada jugak beli sikit yg sendayu tinggi...minuman herba yg 60days tu... bagi aku set bersalin leesa formula ni oke..lg2 yg tablet haruan tu... cepat jek baik jahitan tu...

Preggy ketiga.. tahun lepas.. aku teringin nk berpantang cara simple..tanpa herba bagai.. ala2 omputeh gitu..haha... teringin nk guna set bersalim shaklee.... beli 1 set punya.... semuanya tablet2 untuk dimakan ye...  takde satu pun yg rebus2 punye atau apa ..apa yg aku suka, berpantang kali ketiga ni betol2 menyenangkn... jahitan cepat sangat2 sembuh.. tak terasa jahitan.. badan cergas.. sampai saudara datang umah tanya, makan ubat apa ,sihat benor nampak.. jom lihat sini testimoni set berpantang shaklee





Oke....untuk preggy ke4 ni, aku rasa nak campur2 gak.. hati sebenornya teringin sangat nk guna set tanamera... tp takut kalo beli 1 set kan tak terguna plak.. jadi aku cuma ambik 3 item set tanamera... yg penting yg aku rasa berkenan jer..


Vco (minyak kelapa dara) .. herbal bath dan brown soap .. 



Minyak vco ni aku dah start guna masa 37w ... untuk sapu2.. kawasan perineal dan diperut.. minum pagi dan malam .. dan semestinya diteruskan hingga habis pantang.. 
Mandian herbal dan sabun brown tu nak guna masa pantang nanti... herbal mandian tu rebus je..dan dibuat mandian.. segar bugar kot..hehe... 
dan sabun brown tu dah boleh  guna masa hamil ni tp aku nk guna masa pantang nanti..untuk hilangkan daki hitam masa pregnant... Aku kalu prgnant memang ada jugak sikit2 hitam tu... nak kena sental abisan laa nampaknya... memang kena time ni.. hahaa...memang tak cantik kulit aku.. dari putih (ehh...putih kew..?? Hahaa) dah jadi kusam dan gelap time prgnant..  anda camne.. ada tanda pregnant camni ke..??  ^___^



Bukan set tanamera je ya.. hanya sampingan .. untuk dalaman nanti aku guna juga set bersalin dherbs..tp tak semua.. cuma beli yg dibawah ni... (sory pic aku tak cantik n jelas).. 


Pati herbal mak bidan dan Krim panas mak bidan ...
Pati herbal minuman sepanjang berpantang nanti. Senang dan mudah..  takde pil2 bagai ,,, aku suka yg senang ... baby pun takle kepanasan... tapi kalu simple sangat tak terasa pulak macam berpantang kan ...  ^___^

Dan krim panas untuk sapuan bila nak berbarut / bengkung nanti .. haaa... kan nak slim balik.. mestilah berusaha sikit.. hihii... nak try yg dherbs ni pulak.. nampak ok je.. nak beli 1 set tak suka la.. nanti takut tak terguna ... beli loose item lg senang .. sebelom ni suka guna losyen pati halia tu .. tp kali ni try guna dherbs pulak, krim panas mak bidan.. katanya, panas terasa sampai 12 jam..hii... betol ke.. cuba dulu... baru tahu... 

Dan lagi.... ehhh banyak le pulak..aku ni bila dah mula menaip susah nak berhenti ni haa... banyak sangat citer nye..
Dan ada lagi... minuman wajib time berpantang ...
 teh herbal HPA ..  yg ni memang aku minum... ringan je badan ni.. nak tunjuk gambo, barang belum ambil lagi.. 

Oke... yg ni saja .. sikit saja..tp celotehnya panjang..nanti in syaa Allah bila abis pantang, kalu ok dan puas hati.. boleh i n3 kan pasal set berpantang ni... 





11 comments:

Mar Mansor said...

ramai review pasal set tanamera..

dalila said...

ingtkan kak sally dh besalin..senyap je..ramai pulak yg pakai tanamera ni kan..ila nk try set afiat je kot..sbb sebelum ni bli yg nonaroguy xgune pun..

aTieYusof Family said...

seronok sally dpt cuba pelbagai set berpantang..skrg ni pn dh mcm2 kan..senang tinggal pilih yg kita nak...dulu atie guna yv set amway tu..:-)

Niesa said...

omg!lama xsinggah sini baru tau akak preggy?wahh..semoga dipermudahkan melahirkan nnti kak! :*

adianiez AIDA said...

aida 3 org anak semua guna set simple mustika ratu :)
penakut makan ubat la kata kan...
anyway, selamat la ye bersalin nanti in shaa Allah...

CintaHati Lina said...

Alhamdulillah...sama pilihan kita... set pantang Shaklee... dan set tu juga bukan setakat untuk berpantang.. tapi untuk penyusuan..dan juga kesihatan seterusnya...

TAHNIAH dan salam kenal dari mommylina untuk bloggers hebat...

QasehnyaRania said...

akak..sy datang ni.mesti dh bersalin kan..
selamat bpantang.
set tanamera sy guna semuanya.
paling suka teh, sabun n scrub dia.. paling suka minyak vco tu.alhamdulillah perut cun je masa mengandung.lps bsalin ada juga la strechmark.huhu.
yg guna skli bngkung pon best cma leceh la bila kering hbs bertaburan ke lantai.
teh dia hati ketiga saya minum alhamdulillah, senang aje mmbuang.xda maslh sembelit..

eMMe said...

tak tau lagi set bersalin ape.. hurm.. ape yg best ek Saly, camner gune tanamera, best tak? mahal tak? okey nak google la. heee~

THINK!!! said...

Tq for the post sis, nak tny dkt mane beli loose item dherbs tu?

THINK!!! said...

Tq sis for the post, nk tny mane beli loose items dherbs tu?

Najihah Sudi said...

saya pun banyak beli yang tanamera punye utk pantang kali ni.. tak sabar nak guna!! tapi sedih.. beli vco tapi xleh nak guna sebab beku.. iolls dok cameron.. so sejukk sini.. abes beku minyak vco ku.. ahhahaha

Terjah blog saya, jom! DAPATKAN INFO , TIP , PETUA MENGENAI KEHAMILAN DAN KESUBURAN DI SINI