Wednesday, October 1, 2014

4th Pregnancy :: minum air gula @ glucose


1/10/2014





Ini citer masa 1 september sebulan yg lepas.. sebulan baru nk update.. hoho.. terlupa hokey ... super busy mama la katakan.. 
Masa tu kandungan 32 minggu... seingat aku laa.. dah sekarang 36w 5d.. lagi 2 hari nk masuk 37 minggu.. 
Akhir2 ni.. lagi2 update pasal pregnancy ... dah takde citer lain ke..?? Nak buat camne...cuma ini je yg tertumpu dalam kepala ni.. hihii... lagi2 dah saat2 akhir.. citer lain memang ler banyak..banyak sangat nak hapdetnya... tp dah takde mood idea laa... dah larik entah kemana.. mood... mood tak mai.. hanya orang yg prnah berada di situasi aku sekarang je yg dapat rasa..
Nanti.. in shaa Allah bile selamat sumenya... citer pasal baby lak.. hehee...

Oke... lanjutkan aje citernya.. untuk catatan kenangan 
'Sepanjang preggy ke 4' ni...

Pagi tu, 1/9/2014 jam 7.30 dah sampai klinik..memang kena pergi awal2. Kalo tak , dapat nombor giliran belakang.. haha..nunggu sampai ke tengahari la jawabnya..
 pergi ke klinik kesihatan ibu dan anak..air jernih.. kuala terengganu.. dah ada appoinment minum air gula.. 
kiranya ini adalah kali kedua preggy ni minum air glucose .. 
yg first, masa kandungan 4 bulan baru ni....  masa tu aku baru buat buku pink.. 

memang dan semestinya... dan memang aku dah dapat agak...
 kena minum air gula tu sebab2nya, aku ada sejarah keguguran 3 kali berturut-turut..dah nasib... kena redah juga .. 
tapi lega lah result baru ni memang takde kencing manis, comel jer resultnya.. tapi lepas kali kedua ni kalau nasib aku ada kencing manis terpaksa pulak beranak awal dua minggu dari jangka...
memang itu prosedurnya.. 

kalu bab minum air gula ni memang ngeri skit bagi aku ...aku jew.. yg mummy2 laen aku taktau... haha kot3 suka dengan glucose tu...

haiyaa.. nk perabih satu gelas macam gambo atas tu, terkejip-kejip mata ni, nak muntah pun ada .. dahla kena puasa dari 10 malam hngga keesokkannya , bleh makan minum lepas dua jam minum air gula tuh.. nak tak nak memang kena abih satu gelas tu.. tahan deh ... kalu di beri pilihan dah takmo minum laaa... sob2....
Inilah yg aku takmo hadap kalu preggy.. 

Lepas selesai sume tu..ambik darah.. minum glucose .. tunggu lagi sampai 2 jam.. lepas tu ambik darah lagi... oke.. baru dapat makan minum.. aah lega... naik fening kepala ni... bagaikan masih terasa manisnya.. likatnya air tuh ... 

Dia pun bagitau, result paling awal dapat dalam masa 1 hari..paling lama 1 minggu pun ade... tp kalau yg memang dah ade kencing manis tu, dia akan bagitau secepatny paling kurang 3 hari .. 

Huhh berdebar pulak nk tunggu result.. mintak2 la takde 'penyakit ' tu..  
Tunggu punyer tunggu..seminggu berlalu..masih jugak jururawat desa tak call... pergi klinik pun ,bile aku tanye, jawabnya result tak sampai lg.. kenapa begitu lama ya..... ??
Hingga lah sampai tarikh temujanji di klinik yg sma.. 10 september.. jumpa doktor pasal uri ... repeat scan .. bile doc duk belek2.. katanya nak tau result MOGGT .. stuff nurse dia pun pergi la cari result .. surat takde sampai katanya ... cuma ade tanda dalam book dia je.. 
Oke resultnya .... 

4.6 / 7.5 
Kata doctor.. result comel.. takde gdm ye.. 
Tapi aku tak pandai tengok resultnya... yg GDM  camne... kalu yg tak camne .... ade sape2 pandai tengok tak result diatas tuu.... ? Hihii

Papepun.... akhirnya.....
Cuma yg aku tau... aku tiada GDM pregnant kali ni ya... yeahh... 
Alhamdulillah ...

Oke... sudah dulu ya.. 
^___^








4 comments:

dalila said...

yeahhh..ila pun xde ms cek 18w aritu..tp nnt kene repeat lagi..aduhh..nk muntah rase..

cik dah faridah said...

sy gdm masa preknen aritu..utk minum air gula ye xleh lebih 8...mcm sy aritu sblm minum 5.6 slps minum air gula 8.2..jadi sah2 gdm on diet control

eMMe said...

Salam mama saly, belum lagi merasa air gula utk pregnant kali ini, tp mesti kene punye, mane leh elak.. hahaha.. okeyla tu kak normal, harap time saya nant pun result cantik, saya sampai GDM kak, kene cucuk kat jari 1-4 kali dari pagi ke malam check gula, tapi yg tu normal lak resultnya.. coz leh tahu trus, nurse tu leh check on the spot... yg minum air gula tu yg risau tu, hope saya normal juga la.. doakan kite selamat time hamil hingga melahirkan.. InshaAllah.. Amiin.............

munna said...

Kat Pahang Atas pada 6 dah Kira Ada GDM