Tuesday, July 8, 2014

ayuh semangat laaa



sudah 10 hari kita berpuasa.. terasa kejap je..
ramadhan tahun ni rasa mncabar skit. tak terdaya..kadang terasa cepat letih sangat-sangat.. tp cuba kuatkn semangat.. ye la,  tahun lpas puasa dalam pragnant .. sarat lagi... tp oke sikit..tahun ni pun puasa pragnant gk... 6 bulan lebih kandungan.. tp cepat sangat rasa keletihan.. smangat saly.. ayuh.. semangat....!
nak nyanyi ar sket.. heheee
ku  mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna... agar dapat ku lalui dengan sempurna  ^__^
smoga ramadhan tahun ni aku brjaya laluinya.. 
kerana cepat letih, aktviti memasak aku awal skit.. biasa lepas zohor dh start..senang, nnti petang rehat jew.. nk baring ke tidow ke.. tp kalu hari isnin hingga khamis jam 3 petang wajib 'rehat' sebentar bagi laluan citer gila aku ni  " TEMPTATION OF WIFE "  hahaha .. berhantu ko tahu dok.....!  best kan citer philipine nii.... comel2 orang nye.. kan kann..... 



oke dh dulu ya.... 
secebis kata di bulan mulia ni..

Sebelum menghadapi bulan Ramadhan, bukan manusia sahaja yang membuat persiapan. Malah, syaitan juga membuat persiapan untuk menghadapi Ramadan.
 Tetapi, bagaimana caranya?
Syaitan membuat persiapan dengan cara 'melatih' nafsu kita untuk melakukan kejahatan. Maka, ketika bulan Ramadan, sungguhpun syaitan tiada, nafsu masih lagi mampu menguasai manusia untuk melakukan kejahatan.
Disebabkan itu, tidak pelik sekiranya masih ramai manusia yang mengumpat, berprasangka buruk, riak, dan mempunyai banyak lagi sifat mazmumah yang lain, ketika bulan Ramadan.
Jadikan Ramadan sebagai madrasah. Sekolah untuk kita didik diri agar menjadi graduan yang berjaya. Celakalah sekiranya Ramadan datang, kemudian berlalu pergi tanpa ada sebarang perubahan yang baik pada diri kita.

3 comments:

PetakBunga said...

tu lh.. sekejap je dah 10 hr..
mula2 pose rsa pent jugak.. alhmdulillh semua mkn baik.

ecah khalili said...

Ecah sempat puasa 5 hari je..kamis lepas pergi checkup doc ckap berat baby tak naik langsung..maybe sebab puasa..sekarang dah 37weeks berat bby cuma 2.1kg je..sebelum ni berat baby naik ok je..
tahniah boleh berpuasa..teruskan usaha..tapi kalau dah tak mampu jangan tahan2 yer..

aTieYusof Family said...

Salam ramadhan Saly..
mmg tak sedar dah masuk 10 hari puasa.. :)