Saturday, February 8, 2014

testimoni set berpantang shaklee



salam pagi sabtu..... 

hari ni mama nk citer skit pasal SHAKLEE.... jangan salah faham tau, bukan nk promote shaklee...atau nk jual bagai.... hehee... takde lah sume tu... tapi nk citer pasal set berpantang shaklee.... yg aku guna untuk berpantang baru2 ni... dh 5 bulan lebih berlalu..heee... baru sekarang nk bukak citer nya.... 

hari ni tetiba mai teringat, tiga hari yg lepas terima satu sms bertnya khabar dari kawan yg aku order shaklee dari dia... juga seorang blogger.... YAYA AZURA... masa order tu baru tahu yg yaya ni jiran sekampung ku.. tp bukan sekampung..jiran...heheee...jadi urusan nk beli tu senang .. oke, ber sms dengan dia bertanya khabar.. dia pun baru lepas lahirkn anak jugak.. baru 3 bulan... kiranya sama2 pregnant la rituu..  


oke... dah dulu pasal tu.. sekarang nk kasi tau testimoni aku menggunakan set pantang shaklee... 





set berpantang ni aku dah start guna masa pragnant lagi.. tp masa sebulan sebelum melahirkn..guna yang ESP tu..  untuk tenaga juga.. sebab masa bulan puasa tu aku dah sarat sangat2, terpikir juga, mampukah aku lalui ramadhan ni, dengan anak2 lagi.. Allah itu Maha Penyayang,masuk ramadhan je aku jadi bersemangat ..Tuhan bagi kekuatan...
jadi bila minum ESP ni masa sahur, waktu siang puasanya memang bertenaga dan tak lapar  sangat... memang betul, ESP ni membantu dalam bentuk tenaga..tp kalu tk lapar sangat  bohong la kan... puasa dan pragnant lg ,memang lapar..tp lapar2 pun still ada sikit tenaga.. untuk puasa tahun lepas juga alhamdulillah dapat berpuasa penuh... dan ESP ni dapat diteruskan hingga berpantang...

bagi aku berpantang kali ketiga ni memang menyenangkan... sebab..?? 

sebab nya guna shaklee bagi aku ni mudah..... cuma telan dan takde sapu2 bagai... aku guna hari kedua slepas lahir anak...bila pulang dri hospital... dik icha ada jugak kuning /jaundis masa tu..tapi mujur tk tinggi mana...misi ada jugak  suruh prgi klinik ambik sikit darah baby tp ai tak pergi.. ketiga2 anak memang ada kuning,, risiko memang ada sebab aku ni berdarah jenis 'O' ... darah O ni risiko kuning pada baby baru lahir memang ada... okeh... smbung semula... makan shaklee ni takde efek pada anak...tak panas... tak le seperti jamu2 lain...nk makan kena tggu anak tk kuning.. tp shaklee ni b ukan jamu tau...

yang paling terkesan sekali ialah pada jahitan luka tu.. heheh.. cepat sangat2 sembuh... biasa kan kalau sebelum ni nk sembuh tu makan masa dalam 10 ke  14 hri....dan bila nk sembuh akan terasa jugak pada jahitn tu... yg ni  memang cepat dari biasa dan kesan jhitan tu memang tk terasa.... ini pengalaman aku  la..... mungkin atas tubuh badan masing2... 


oke.... bab menyusu pulak.. aku beli set berpntang ni sekali dengan set mnyusu...  memang dah niat nk menyusu anak.... lepas lahir aritu, dua tiga hari memang susu tk kluar... sikit sangat... tapi bila lepas mengurut 3 hari tu susu dah keluar banyak... tapi yg sedihnya aku tk dapat nk susukn si icha ni sebab puting sakit dan luka..... heheh..........tk malu betol la nk citer..tkper la, just nk share sj.. lepas tu bermula lah episod perah susu..dan dibaginya icha dengan botol....aduh sedih sangat2...sampai aku demam bengkak susu..menangis2 icha.. aku dah usaha sapu ubat dan krim luka klinik tp memang susah nk sembuh...bila sembuh sikit akan tjdi semula.. orang kata salah cara hisapan pada anak  ..tp dah betol laa... misi yg datang umah pun tolong ajarkn..... jadi krana luka gitu,misi tk sarankn bgi dulu takut kuman pada baby.. yg sebenarnya dri anak pertama lg aku luka gitu..kulit sensitif...tp dulu tk melarat..  anak pertama dapat teruskn hingga umurnya nk masuk setahun kemudian terpaksa berhenti sebab hamil lgi...tp takde rezeki...mmm.... 

anak kedua juga pula bgitu tp lepas dari pantang tu dapat teruskn hingga dua tahun..elok je..tp yg ketiga ni ,bila dah sembuh sepenuhnya, si icha pulak tak mau menyusu...nak botol...sebab dh tbiasa..mama nya bagi jugak ,paling tidak pun malam.....tp makin lama dia takmo...sob..sob... susu yg banyak mungkin sebab makan set mnyusu ni tetiba makin berkurang....dan smpai sekarang icha dah nk msuk 6 bulan tak menyusu terus....sedih jugak sebab  impian memang nk menyusu penuh...
 oke dah dulu bab menyusu..... 

masa pantang hingga abis pantang tu, tubuh badan memang sihat...tak macam orang berpantang pun.... sampai ada sedara yg datng umah tanya aku makan ubat apa yg nampak tk macam orang berpantang... sihat dan takler pucat sangat... hehehh..baby pun start hari kedua dah mandikn sendiri...kebetulan masa tu ibu aku tak sihat.. dalam tak berani pun aku tetap belajar urus anak...

memang aku guna set pantang ni ikut step dia lah... kalau berpantng yg dulu guna ubat lain.. oke jugak.... atas tubuh badan masing2 kan.... aku suka mncuba... nanti kalau rezeki anak ke 4 nk guna set pntang mana pulak ..entah...hehh..... mungkin shaklee atau yg laen plak... 


oke dah..... itu jer cerita ku pasal set berpantang ni.... setakat yg ku ingat.. :)





10 comments:

Mama Lynd said...

Alhamdulillah..
Set Shaklee memang best.

Kakzakie said...

Bila dah menggunakan baru tahu. Tapi bila dah tahu baik tak salah teruskan bila dpt yg ke4 kelak. Bila tu? Tunggu adik besar sikitlah kan:)

Niesa said...

terbaik kat set shaklee ni..hehe..niesa pun mkn vit dr shaklee..happy weekend kak! :*

Yanie Andierah said...

Pencarian Sponsor http://babysiiwan.blogspot.com/2014/02/pencarian-sponsor-untuk-giveaway.html

QasehnyaRania said...

pernah cuba satu je produk shaklee utk rambut. sbb rambu selalu gugur dulu hihi

QasehnyaRania said...

pernah cuba satu je produk shaklee utk rambut. sbb rambu selalu gugur dulu hihi

aTieYusof Family said...

Memang bagus set Shaklee ni kan Saly.. atie dok cuba vit C, Vit E & Alfafa skrg...

Mama Lynd said...

Kak Saya pinjam buat testimoni ye kak.
Nanti saya link ke blog akak..

mama_saly said...

@Mama Lynd

owh oke mamaLynd..
tq ya:)

Yaya Azura said...

Alhamdulillah... ;)