Sunday, February 2, 2014

kepadaNya kita kembali.............( u,u / )




Pagi khamis lepas aku menerima khabar berita ,yang jiran depan rumah kemalangan.... kemalangan tu di kampung aku sendiri, PULAU DUYONG..  sedih dan terkejut..  jiran yg ku panggil kak Lah baru pulang dari hantar anak2 nya kesekolah.. so, pulang tu lalui jalan besar yg menuju laluan ke monsoon cup tu, k.lah bagi signal untuk masuk ke lorong rumah, tetiba datang satu motosikal besar, MOTORBIKE tu terus langgar arah belakang jiran and than terus kedua2 nya tercampak.... yg motobike tu tk luka apa pun..... tp my jiran luka parah dikepala dan terus tak sedarkn diri... bila di hospital doktor buatkn pembedahan dikepala.. juga masih koma...... kata doc peluang untuk hidup 50-50..





sedih sungguh anak2, suami dan saudr mara yg hadir... anak-anak sentiasa bercakap dengn maknya walaupun sedang koma... setiap yg datang melawat,anaknya akan bgitau maknya... mengalir airmata mak nya .. mungkin dia dengar... anak2 menangis merayu mahu mak nya buka mata .. mak bngun lah mak.... kak tak mahu mak begini.... kak perlukan mak.. mengalir lagi ar mata maknya..... 

dan petang jumaat pula.............. dapat berita sedih lagi, yg jiran aku tu dah meninggal dunia.........INNALILLAH.... aku menangis... kehilangan sorang jiran yg teramat baik... apa kan daya, Tuhan lebih menyayanginya.... ALFATIHAH... semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman...amin










pagi kelmarin, sabtu aku peri melawat jiran... sempat melihat wajahnya kali terakhir... yg menyedihkn sedih lihat anak2 nya yg masih kecil tu ....masih muda lagi arwah 41 tahun... arwah tnggalkn suami dan 7 org anak... yg sulong 18 tahun dan yg paling kecil setahun setengah.... menangis semua ank2 tanpa henti.... pnggil mak.... mak.... bangun mak... abang mintak maaf  mak.... kak mintak maaf mak..... kak mahu mak.... mak....kesian adik umairah cari mak.....mak... abah sakit mak..... sampai nak kafan pun di mainnya muka mak dia.. di kuis- kuisnya pipi mak dia.. mengharap mak nya hidup kembali... aku turut sebak dan keluar air mata tengok semua situasi ini.... sabar dan tabahlah duhai anak2 yg kematian ibu... semoga kamu semua menjadi ank2 yg soleh solehah.. sentiasa mendoakn kesejahteraan mak disana...

aku cuba pejam mata membayangkn yg aku di pembaringan sana.... di keliling anak2... mengharap doa dan belas kasihan.. aduh betapa sedih dan sayu sangat2 kan......!!






buat jiran terbaik ku..... semoga bahagia dan tenang di sana.... sesungguhnya kenangan bersama membawa seribu erti buat aku dan keluarga.... al-fatihah..







9 comments:

aTieYusof Family said...

Salam Takziah pada keluarga arwah...Al-Fatihah! sedihnya :(

Niesa said...

takziah buat keluarga arwah dan alfatihah buat arwah..sedihnya..kesian kt anak2 dia dah kecik2 lg.. :(

norhidana miswan said...

akak baca dlm ntry awak nih pun akak dh nk nngis... camne lah kalu dpt tgk depan2... mmg sedih...yelah anak2 kecik lg msh perlukan mak nyer utk membesar...

al fatihah utk arwah...moga rohnya dicucuri rahmat

Ena's Stories said...

alhaiii sedih baca...takziah

Cho Zila said...

walaupun tak kenal tak tau namanyer pun air matani mengalir juga.. moga diampunkan segala dosa.. moga dapt meningatkan kita juga yang hidup ini.. mati itu pasti.. tua atau muda bukan ukuran... beringat selalu...
moga anak nya juga akan menjadi insan berguna...

dalila said...

Ya Allah..sedihnya bace
takziah buat keluarga arwah..
semoga arwah tergolong dlm kalangan org2 beriman..
al fatihah..

Ibu Lala said...

Baca pun dah sedih. Belum.tgk anak anak beliau lagi. Mau bercucuran air mata. Moga ada la yg menjaga anak anak beliau mcm mn mak dia jaga.

Ibu Lala said...

Baca pun dah sedih. Belum.tgk anak anak beliau lagi. Mau bercucuran air mata. Moga ada la yg menjaga anak anak beliau mcm mn mak dia jaga.

QasehnyaRania said...

innalillah.
salam takziah.
anak anak masih kecil