Tuesday, February 18, 2014

ikhwan menabung

selamat tengahari  sume... dah lunch belum..


dh 3 hari tanpa n3.. kosong .kosong.. ada juga cerita nk muat dlm my blog tp penyakit 'M' datang.. m.a.l.a.s ...kikii
oke nk citer pasal anak teruna sulong mama lak.. ikhwan..


serius sangat muka ikhwan.. hahaa.. ni kes kena paksa begambo..(>‿◠)

3 feb dua minggu lepas, ikhwan pulang sekolah ada satu surat ditangannya..surat tu biasa lah dah tentu dari cikgunya.. kan..kan.. takkan lah dari awek kot..hishhh.. pandai...!

"mama cikgu bagi surat...nii..!!"  aku ambil dan teruus  buka.. 





dari dua  tahun yg lepas,  ikhwan dah mula diajar menabung disekolah... cukup akhir tahun cikgu akan bagi semua simpanannya..masa umur ikhwan 4 tahun ikhwan  cuma dapat rm145.. sebab masa tu ikhwan mula sekolah dah bulan 4.. tahun lepas ikhwan dapat rm300.. duit hasil simpanan tu mama dah pun masuk di bank ikhwan...
abah nya bagi duit bukan banyak sangat.. kadang2 yg paling banyak rm5.. kat sekolah dah tersedia tabung masing2..
masa  umur 5 tahun, tahun lepas bila abahnya kasi duit dah tak payah pesan bagai kat dia sperti memula dulu ,

'"abang, nanti abang bagi duit ni kat cikgu ya.... bagi cikgu tau..." ' 
sekarang bagi je duit terus ambil... bila pulang sekolah jew bagitau mama yg abang dh bgi duit kat cikgu.... 

kadang2 bagus juga ya ajar anak2 menabung sedari kecil..
memupuk sikap berjimat.. pandai mengurus wang.. sekurangnya dia akan tahu betapa duit itu susah nak dapat.. bila nk sesuatu dia akan berusaha simpan duit ..

ikhwan masa dapat duit tahun lepas tu kemain suka sangat dia.. lepas tu di baginya pd mama lepas dia puas2 pegang.. mama bagitau dia yg mama nk simpan duit abang dalam bank sambil tu mama tunjuk buku banknya... 
kata mama,
"nanti bila abang dah besar abang boleh ambil... duit abang akn jadi banyak nnti.. abang suka tak..?mmm...

jawab ikhwan..
" yeaayyy.... !! nnti abang nk beli lori besar......beli kapal terbang besar....."  

hehee...besarnya impian anak lelaki mama ni... 

(>‿◠)



3 comments:

mamiraysha said...

Senang nanti mama nak kemana-mana.. ada lori besar dengan kapal terbang besar.. tapi nak parking mana ek? hehe..

Bagus juga inisiatif yang dibuat oleh cikgu sekolah tu. Mengajar anak-anak menabung dari kecik. Anak saya pulak menabung kat kedai runcit dekat sekolah je kejenya..hhehe..

Nora Karim said...

wah... bagusnya sekolah ikhwan ni... siap buat tabungan untuk murid... menarik juga idea ni kan?!

Cho Zila said...

oo gi tadika dulu tak pernahler anak2 akak bawak duit.. kalau dia bawak duittu sbab nak beli buku ker apa jenuh pesan banyak kali takut dia leka...