Sunday, November 30, 2014

miss this moment :: buku pink



 ig: chiqnaa_qaisarah


Kenangan .. kenangan ..kenangan
Tersangat lah kenangan kan ..
Bagi yg pernah memilikinya pasti merasai seperti yg aku rasa sekarang ni.

Buku pink atau buku catatan kehamilan merupakan permulaan detik pertama kita bakal memiliki permata hati ..
Alahai .. ke aku je yg rasa rindu .. ngeh ngeh
T__T

Pernah gak dalam sedang2 duk teringat pregnat demi pregnant ,
Tetiba mai ingat .. ehh buku pink, kat mana aku letak yew ..
Huhu.. takutnya hati buku tu ilang ke apa.. tp aku dah simpan elok kemas lagi haa dalam almari .. sebab buku tu kenangan sangat. Dulu waktu pregnant suka sangat belek2.. entah apa yg aku belek tak tau la .. oleh kerna sayang , sempat aku sampulkan plastik buku pink tu masa pregnant 3rd & 4th..haha sampai camtu skali yew.. 

Sekarang ni, bile duk nyimpan barang2 dalam almari tetiba terpandang lg buku pink ni ..alahai mule laa belek2.. 
 Aku belek  satu persatu ..masih tersimpan rapi ....
 tiap helaian ada ceritanya tersendiri .. 
susah payah sebelum jadi seorang ibu .. bermacam harus dilalui .. manis bila dikenang .. 

Dah 4 pengalaman aku tempuh .. bila dah berlalu semua, 
Rindu pulak kenangan mengandungkan anak2..
Tiap tiap bulan check up... kesana kesini ...
miss this moment ..!!

Masih ingat lagi , bila pengalaman mengandung kali pertama tahun 2008 ... permata hati pertama .. kadang2 hari hari aku suka belek buku pink tu .. kadang tu bila nak tidur pun sempat lagi .. apa yg di lihatnya aku ni entah ... yg pasti masa tu aku sedang lalui sebuah pengalaman yg indah .. hari hari suka tengok perut membesar .. dan tiap2 bulan pasti pergi check up.. misi catat berat dan segala masalah .. kekadang waktu ada jugak bosan teramat tp bila dah berakhirnya sebuah kehamilan, dah hadirnya cahaya mata di depan mata, alahai..... rindu tetiba datang bila teringat saat2 mengandungkannya .. 
40 minggu nan indah ..

Kemudian .. di susuli yang kedua 2011.. yg ketiga 2013 ..
Dan baru je selamat lahir yg keempat 2014 ..
Tp perasaan aku sama je.. rindu kenangan pregnant ..
Bila tengok buku tu semuanya datang satu persatu kenangan ..
Terasa begitu tulus hati ni mengandung dan melahirkan anak-anak .. 
Satu anugerah Allah swt izinkan merasai nikmat tu semua..
Bukan semua boleh merasainya.. 
alhamdulillah ..

Sekarang umur dah 32 tahun uolss ..
Haha baru ptama kali habaq umor ni.. ade ke yg panggil aku kakak atau dik.. kih3 .lau ade tu aku tak marah pun.. klau lah tua beza umur stahun dua tu takyah lah berkakak adik.. lagi mesra kan ..

Oke diusia 32 ni telah
Di kurniakan 4 orang cahaya mata..
Alhamdulillah.. syukur sangat sangat ..
Akan aku jaga sebaik2nya amanah pinjaman Allah ini selagi di beri keizinan dan peluang ..selagi hayat di kandung badan ..
Mama akan jaga kalian dan akan cuba menjadi ibu yg terbaik ..
In sya Allah ...


^___^

Oke .... dah dulu ..




Sunday, November 16, 2014

alhamdulillah ... selamat lahir baby keempat





Alhamdulillah..... 
Dengan rasa syukur yg tak terhingga pada Allah swt... 
Selamat lahirkan baby ke empat ..
Allah huakbar ..!!

Tarikh : 28 october 2014 (selasa)
Bersamaan : 4 Muharram 1436H
Jam : 5 pagi
Baby : boboy


Hari ni ke 20 hari berpantang .. alhamdulillah.. mama dan baby sihat.. baru je dapat update.. hihi.. mama memang kelam kabut sangat2.. busy.. bila dah masuk anak 4 ni, aku kena belajar..belajar lagi nak sesuaikn keadaan .. alhamdulillah.. dah makin tenang.. suami dan ibu banyak membantu .. anak dara mama iman qaisarah  yg ketiga tu, baru je setahun 3 bulan .. memang mencabar skit .. merajuk dia dengan mamanya.. takmo tengok mama .. asyik nangis je dia..nenek dia yg uruskan segalanya anak dara sorang tu ..sedih hati mama .. tp dua tiga hari ni dah oke sikit.. dah mula senyum pada mamanya .. dah boleh duk dekat...alahai... mama rindu ..!!

Nanti ada masa , in sya Allah akan aku catat kenangan lahirkn baby ke4.. alhamdulillah... berpeluang sekali lagi merasai nikmat lahirkan anak .. 

Sekarang Dapat tunjuk kaki baby je dulu ya.... hik3 .. nanti abis pantang boleh lah tunjuk wajah my baby boboy mama ni ... 


Oke.. dah dulu ...
Rindu ...rindu...kamu semua..
 my blog juga  ...uwahhh
♡♡♡♡



Monday, October 13, 2014

4th pregnancy :: set bersalin pilihan




Hari ni kandungan aku dah masuk 38w 2d.. kalu tak silap la.. belom ade tanda nak bersalin ye.. yg ada cuma sakit-sakit belakang.. sakit pinggang.. semakin letih... nak bangun pun dah terasa malas dan berat.. hihii... preggy ke4 ni memang betol2 berbeza dengan yg sebelomnya.. mungkin jarak setahun, tubuh belom sedia agaknya... jadi cepat sangat letihnya..
Oke, hari ni nak update pasal set bersalin pilihan untuk preggy ke4 ni.. terlupa ,dah lama nak apdet tp terlupa u.... hari ni tetiba teringat..jadi sebelom mak buyong ni beranak, jadi elok la di apdet dulu...hehee

preggy yg pertama dulu aku guna set bersalin homoepathy... hihii betol ke tidak ejaan aku tuh..hentam je laa..  set bersalin tu aku beli dari bekas (pesara) jururawat klinik desa Losong, sini.... yg tempat biasa2 aku buat check up bulanan.... entah camne bila time buat check up je memang akn terjumpa dia ni... dah dia promote set tu.. aku pun tk sampai hati, ambik le jugak akhirnya.. oke la jugak...

Preggy kedua ... aku guna set bersalin leesa formula... tp bukan 1 set ..beli asing2... yg mana aku minat jek.. ada jugak beli sikit yg sendayu tinggi...minuman herba yg 60days tu... bagi aku set bersalin leesa formula ni oke..lg2 yg tablet haruan tu... cepat jek baik jahitan tu...

Preggy ketiga.. tahun lepas.. aku teringin nk berpantang cara simple..tanpa herba bagai.. ala2 omputeh gitu..haha... teringin nk guna set bersalim shaklee.... beli 1 set punya.... semuanya tablet2 untuk dimakan ye...  takde satu pun yg rebus2 punye atau apa ..apa yg aku suka, berpantang kali ketiga ni betol2 menyenangkn... jahitan cepat sangat2 sembuh.. tak terasa jahitan.. badan cergas.. sampai saudara datang umah tanya, makan ubat apa ,sihat benor nampak.. jom lihat sini testimoni set berpantang shaklee





Oke....untuk preggy ke4 ni, aku rasa nak campur2 gak.. hati sebenornya teringin sangat nk guna set tanamera... tp takut kalo beli 1 set kan tak terguna plak.. jadi aku cuma ambik 3 item set tanamera... yg penting yg aku rasa berkenan jer..


Vco (minyak kelapa dara) .. herbal bath dan brown soap .. 



Minyak vco ni aku dah start guna masa 37w ... untuk sapu2.. kawasan perineal dan diperut.. minum pagi dan malam .. dan semestinya diteruskan hingga habis pantang.. 
Mandian herbal dan sabun brown tu nak guna masa pantang nanti... herbal mandian tu rebus je..dan dibuat mandian.. segar bugar kot..hehe... 
dan sabun brown tu dah boleh  guna masa hamil ni tp aku nk guna masa pantang nanti..untuk hilangkan daki hitam masa pregnant... Aku kalu prgnant memang ada jugak sikit2 hitam tu... nak kena sental abisan laa nampaknya... memang kena time ni.. hahaa...memang tak cantik kulit aku.. dari putih (ehh...putih kew..?? Hahaa) dah jadi kusam dan gelap time prgnant..  anda camne.. ada tanda pregnant camni ke..??  ^___^



Bukan set tanamera je ya.. hanya sampingan .. untuk dalaman nanti aku guna juga set bersalin dherbs..tp tak semua.. cuma beli yg dibawah ni... (sory pic aku tak cantik n jelas).. 


Pati herbal mak bidan dan Krim panas mak bidan ...
Pati herbal minuman sepanjang berpantang nanti. Senang dan mudah..  takde pil2 bagai ,,, aku suka yg senang ... baby pun takle kepanasan... tapi kalu simple sangat tak terasa pulak macam berpantang kan ...  ^___^

Dan krim panas untuk sapuan bila nak berbarut / bengkung nanti .. haaa... kan nak slim balik.. mestilah berusaha sikit.. hihii... nak try yg dherbs ni pulak.. nampak ok je.. nak beli 1 set tak suka la.. nanti takut tak terguna ... beli loose item lg senang .. sebelom ni suka guna losyen pati halia tu .. tp kali ni try guna dherbs pulak, krim panas mak bidan.. katanya, panas terasa sampai 12 jam..hii... betol ke.. cuba dulu... baru tahu... 

Dan lagi.... ehhh banyak le pulak..aku ni bila dah mula menaip susah nak berhenti ni haa... banyak sangat citer nye..
Dan ada lagi... minuman wajib time berpantang ...
 teh herbal HPA ..  yg ni memang aku minum... ringan je badan ni.. nak tunjuk gambo, barang belum ambil lagi.. 

Oke... yg ni saja .. sikit saja..tp celotehnya panjang..nanti in syaa Allah bila abis pantang, kalu ok dan puas hati.. boleh i n3 kan pasal set berpantang ni... 





Sunday, October 5, 2014

salam aidiladha




Salam aidiladha....
Buat semua umat islam..
Buat rakan yg mengenali..
Maaf juga dipinta ..




Thursday, October 2, 2014

cuti sekolah sempena aidiladha



Hari ahad ni kita bakal sambut aidiladha.. ada yg masuk qurban tak... aku untuk tahun ni memang tak ambil bahagian..  in syaa Allah.. ada rezeki dan panjang umur mungkin tahun depan .. 

Jam 3 petang tadi, ikhwan anakanda sulong mama pulang sekolah.. dah memang hari2 si abang ikhwan balik jam 3..sebab lepas abis sesi sekolah tu , terus bersambung dengan kelas iqra'..  oke .. terus pada citer ya....  
bila abang ikhwan sampai je rumah terus di bukanya zip beg dia tu, dah memang aku dah agak, tentu ada sesuatu yg dia nk tunjuk pd mama dia ni... biasanya surat dari cikgu la..  yeahh... memang betol pun.. ada surat... dua keping surat dari cikgu.. Ahaha... surat nak bagitau cuti lewtu.. 




Surat pertama... Surat cuti sempena aidiladha.. eh lama jugak ye.. sampai 5 hari .. dari 5/10 - 9/10 .. 5 hari..   kalu kat terengganu ni dah memang hari jumaat dan sabtu tak sekolah.. jadi buka nya hari ahad laa.. 12/10... huhu... seminggu juga la awak cuti ya anak mama ...  tapi kalu kat lain taktau la.. abang ikhwan ni baru je sekolah PASTI .. 6 tahun baru ya.. tahun depan darjah 1..  Ehehe..
Tapi biasanya cuti sekolah dia sama je dengan budak2 sekolah besar cuti .. 

Surat kedua pulak... seperti biasa.. kalu cuti sekolah pun still ade kelas iqra' .. dalam 5 hari cuti sekolah tu ade kelas iqra' dua kali.. tapi 2 jam je.. sebelah pagi.. wajib pergi ya ..... 


Haaa... pic yang sebelah kiri tu.. si abang ikhwan..yg kanan itu angah dia.. bukan kembar ye... budak dua orang ni kalu boleh serba serbi nak sama..  yg utamanya, baju... tengok ... !! 
Tapi rupa jew tak boleh nak sama ... hihii...

Ikhwan, kalu bab cuti memang suka sangat dia.. ermm.. besar ni dah pandai tunggu cuti.. belom tahun 1 lagi.. aduhai.. dia memang rajin sangat.. sekolah tak pernah tingga tau.. tp bab cuti kemain lg.. ahah..
Nak buat camne ..itula ragam anak2 bila dah besar sikit.. lucu jugak kalu mama tengok dia ni...

^___^








Wednesday, October 1, 2014

4th Pregnancy :: minum air gula @ glucose


1/10/2014





Ini citer masa 1 september sebulan yg lepas.. sebulan baru nk update.. hoho.. terlupa hokey ... super busy mama la katakan.. 
Masa tu kandungan 32 minggu... seingat aku laa.. dah sekarang 36w 5d.. lagi 2 hari nk masuk 37 minggu.. 
Akhir2 ni.. lagi2 update pasal pregnancy ... dah takde citer lain ke..?? Nak buat camne...cuma ini je yg tertumpu dalam kepala ni.. hihii... lagi2 dah saat2 akhir.. citer lain memang ler banyak..banyak sangat nak hapdetnya... tp dah takde mood idea laa... dah larik entah kemana.. mood... mood tak mai.. hanya orang yg prnah berada di situasi aku sekarang je yg dapat rasa..
Nanti.. in shaa Allah bile selamat sumenya... citer pasal baby lak.. hehee...

Oke... lanjutkan aje citernya.. untuk catatan kenangan 
'Sepanjang preggy ke 4' ni...

Pagi tu, 1/9/2014 jam 7.30 dah sampai klinik..memang kena pergi awal2. Kalo tak , dapat nombor giliran belakang.. haha..nunggu sampai ke tengahari la jawabnya..
 pergi ke klinik kesihatan ibu dan anak..air jernih.. kuala terengganu.. dah ada appoinment minum air gula.. 
kiranya ini adalah kali kedua preggy ni minum air glucose .. 
yg first, masa kandungan 4 bulan baru ni....  masa tu aku baru buat buku pink.. 

memang dan semestinya... dan memang aku dah dapat agak...
 kena minum air gula tu sebab2nya, aku ada sejarah keguguran 3 kali berturut-turut..dah nasib... kena redah juga .. 
tapi lega lah result baru ni memang takde kencing manis, comel jer resultnya.. tapi lepas kali kedua ni kalau nasib aku ada kencing manis terpaksa pulak beranak awal dua minggu dari jangka...
memang itu prosedurnya.. 

kalu bab minum air gula ni memang ngeri skit bagi aku ...aku jew.. yg mummy2 laen aku taktau... haha kot3 suka dengan glucose tu...

haiyaa.. nk perabih satu gelas macam gambo atas tu, terkejip-kejip mata ni, nak muntah pun ada .. dahla kena puasa dari 10 malam hngga keesokkannya , bleh makan minum lepas dua jam minum air gula tuh.. nak tak nak memang kena abih satu gelas tu.. tahan deh ... kalu di beri pilihan dah takmo minum laaa... sob2....
Inilah yg aku takmo hadap kalu preggy.. 

Lepas selesai sume tu..ambik darah.. minum glucose .. tunggu lagi sampai 2 jam.. lepas tu ambik darah lagi... oke.. baru dapat makan minum.. aah lega... naik fening kepala ni... bagaikan masih terasa manisnya.. likatnya air tuh ... 

Dia pun bagitau, result paling awal dapat dalam masa 1 hari..paling lama 1 minggu pun ade... tp kalau yg memang dah ade kencing manis tu, dia akan bagitau secepatny paling kurang 3 hari .. 

Huhh berdebar pulak nk tunggu result.. mintak2 la takde 'penyakit ' tu..  
Tunggu punyer tunggu..seminggu berlalu..masih jugak jururawat desa tak call... pergi klinik pun ,bile aku tanye, jawabnya result tak sampai lg.. kenapa begitu lama ya..... ??
Hingga lah sampai tarikh temujanji di klinik yg sma.. 10 september.. jumpa doktor pasal uri ... repeat scan .. bile doc duk belek2.. katanya nak tau result MOGGT .. stuff nurse dia pun pergi la cari result .. surat takde sampai katanya ... cuma ade tanda dalam book dia je.. 
Oke resultnya .... 

4.6 / 7.5 
Kata doctor.. result comel.. takde gdm ye.. 
Tapi aku tak pandai tengok resultnya... yg GDM  camne... kalu yg tak camne .... ade sape2 pandai tengok tak result diatas tuu.... ? Hihii

Papepun.... akhirnya.....
Cuma yg aku tau... aku tiada GDM pregnant kali ni ya... yeahh... 
Alhamdulillah ...

Oke... sudah dulu ya.. 
^___^








Saturday, September 27, 2014

4th Pregnancy :: Boy ke Girl ......??







kalau pasal jantina baby ni, memang sedari awal aku mengharap yg preggy ke4 ni dapat puteri lagi.. ahahaa.. verangan jap ..!! Pernah aku suarakan dan buat ujian kat  SINI ..
impian tu memang mggunung jugak laa.. dua lelaki dan dua pompuan .. cantik kan.... 
tp aku hanya mengharap dan memasang impian, segalanya Allah tentukan..





oke... first nak citer...
masa kandungan 5 bulan aritu, aku ada jugak pegi scan klinik swasta.. di klink umi azizan.. alaa cuma scan 2d aje.. cuma masa tu nk tau kandungan camne.. sebab mase masuk 20 minggu kandungan tu aku masih tk rasa pergerakan baby.. biasa yg pregnant sebelom ni kalu dh 5 bulan memang dh terasa tendangan2 halus si comel mama .. 
oke..masih aku ingat lg masa tu awal2 pagi jam 8.30 dh sampai klinik...haha..dapat nombor 1 uolssss antara yg hadir tu..aku duluan.. malas nk tunggu lelama.. panggil.. masuk .. doktor pun mula scan... first doktor kata baby oke.. cukup  sifat semua dh.. uri..jantung.. tengok degupan jantung si anak, alahaii..... sebak hati mama.. trharu.. 

sebenor nak citer pasal jantina.. oke.. lepas tu.. 
tetiba doktor umi tu kata , " haa...... dah nampak dh... baby awk boy.."..  
alamak ..... terkejut kejap aku ni...alahai doc tak tanye punn..!!
 "ishh ... dh nampak ke dokter, kecik baru 5 bulan.... " 
.. padahal nak control aku punye perasaan .. 
 " iye.. dah nampak dh..kalu lelaki cepat dapat tau sebab 'bebird' dia tuu.... haa ..ni haa.. tengok.."
huwaaa...... control lagi aku... 

pastu doktor pun tanye lagi.. pasal anak lelaki wape.. gegirl wape..
aku pun jawab laa..
" yg sulong,lelaki.. kdua pun llaki.. yg ketiga dapat pompuan doktor... hheehe.. ".. aku ketawa jew.. 

"takpe... kasi mama dia 
Lagi bising lepas ni.. askar 3 orang... bersiap sedia la.. gamat riuu rumah..".. doktor ketawa je tengok reaksi aku... 

doktor pun tmbah lagi .." takpe la.. llaki ke pompuan ke.. doa agar dia sihat sempurna.... ".. 


Darmmm... tetiba aku dah boleh control pikiran aku ,masa tu aku dah terima.. lelaki pun lelaki lah... asal sihat sudah baby aku ni.. syukur alhamdulillah .. kurniaan Ilahi yg sangat2 berharga ,.. 

oke.. yg kedua....
aku pegi scan lgi 3 hari yg lepas.. bukan klinik yg sama ye.. pergi klinik berhampiran je.. 
scan 2d jugak ye...  kandungan dah masuk 36 minggu, uuhh lewat benar nk tau jantinanya .. alahai.. sebenornya, mai duk fikir aje.. nak tau.. atau taknak.. nak tau.. tak nak... sampai sarat dah haa...  ingat yg ni nak tau mase lahir je.. naluri sebagai ibu tu dah boleh rasa kan.. tapi aku dah tak bleh nk rasa naluri tu sebab keinginan pada gegirl kuat sangat .. kihkihhh.... 

Tapi takmo bagitau lagi kat my blog ni..hihii.... tunggu bila selamat semua la ya.. untuk diri sndiri dah tau.. cuma harapan ,biarlah selamat semuanya.. mama dan baby baru nanti... in shaa Allah... 
Dua hari ni pinggang aku duk sakit je.. nak bangun jd malas ..tido lagi lah tak selesa... ibaratkan, selagi tak lahir memang segalanya tak selesa .. hihiii...

 Doa2 kan buat saly ye semoga dipermudahkan .... aamiin ...




Monday, September 22, 2014

4th pregnancy : repeat scan O&G





Ni kelmarin punyer cerita .. 21/09/2014



Kandungan dah pun masuk 35w .. 





Pagi kelmarin  7.30 pagu aku dah siap nak pergi checkup seperti biasa klinik desa.. pergi awal dapat balik cepat kan.. en.abang kita nk gi kije plak.. si sulong pulak dah mula sekolah , seminggu dah bercuti kan .. so semua mama dah siapkan awal2.. gosok baju.. buat air dan sikit kek marble ada, abahnya beli malam sebelomnya.. sarapan yg tu je pepagi.. 

Sampai klinik, aku dapat nombor 2 giliran.. bila di check jururawat, ternyata rupanya hari ni ade appoinment di O&G pasal placenta previa  patut la dari hari ke hari aku tunggu tak call2 pun..sebab janji nk call nk bagi tarikh .. adeh.. nasib jam 10 pg temujanji.. siap check up yg ni ,bergegas plak ke hospital o&g.. ikutkan hati memang membara malas aku hari ni ..nak marah pun ade, kenapa la tk bagitau awal2 .. macam2 ..!! 

Sampai hospital o&g, terus pergi kaunter nak ambik nombor .. rupanya tempat o& g dan tempat untuk ibu mengandung dah berpindah ke tempat baru .. keluar plak aku ,jauh pulak dari tempat bangunan asal .. dah tak bercampur dengan pelbagai sakit luar tuh .. cepat sikit kot .. gambo tak sempat nak snap .. hihii.. super busy .. ! 

Oke .. lega rasa hati.. bile di periksa doktor pakar o&g, katanya uri aku dah oke agaknya ..agakk..? Sebab kata doc tu, uri tak nampak dah mungkin dah naik atas.. doc scan sampai guna yg scan ikut bawah tu .. nk kasi jelas ..tp tak nampak pape pun .. jadi kesimpulan doc, uri aku dah naik..dah oke.. kedudukan my baby pun dah oke sangat.. alhamdulillah... inn shaa allah .. dengan izin-Nya mungkin dapat bersalin normal... masalah di akhir kehamilan dah selesai .. 





Saturday, September 20, 2014

selfie dari my hero ...!

20/08/2014



Muahahaa.... 
nak tergelak mama tengok aksi anak teruna mama dua orang ni...
Hari ni punyer citer .. tadi kuar pegi jalan jap ..en.abang bawak wife n anak2 dia yg kebosanan ni kuar gi pusing2 je.. tk singgah mane2 pun .. 
Aku pun seperti biase la kalu berpeluang suka tangkap gambo tak kire la mane2.. memang hobi aku ni..kadang2 sampai en.abang dh paham benor, tengok muka wife dia ni ,reaksi muka nk bagitau nk begambo, sampai en.abang beri laluan ye.. oke .. macam iklan tv lak.. ekekek .. berselfie sakan noks..!!menggambarkan kebosanan lak aku tengok reaksi muka hubby aku ni .. alolo.. 

Bukan setakat aku jew.. kadang2 kalu mood anak2 oke.. budak  dua orang tu pun terangkat sama .. jadi comel je gambo .. kalu takde mood diaorang, macam rela dalam paksa je muka tuh ..

Tengok selfie hari ni .. entah.. mama taktau bile mase laa budak2 ni buat muka gitu .. biase 'lagak macho' jew .. dok lawo laa ..ahaha... takut mama tengok .. 



Fakta atas ni tetiba jumpa dalam laman fb tadi ...
Hohoo ..macam ni ade kew ... 
Macam kelakor je bila baca ...
Hiiiii...





sel otak anak






Salam pagi sabtu ..
Suka aku nk kongsikan gambo atas tu .. satu info yg menarik juga kan ..
Sel otak anak .. jika duk imbas kembali sepanjang Allah kurniakan anak-anak, memang ada juga la duk marah-marah anak .. kadang tu ada ketika memang menguji sangat .. sabar.. sabar .. anak sedang membesar kan ..tapi yg banyaknya aku ni penyabar orangnya..jika sedang emosi sangat ,barulah tetiba boleh marah..  tapi mungkin kita sebagai ibu kadang tu tersilap lahgkah .. sepatutnya kita tunjuk ajar bukannya marah-marah ..  bile tengok petikan info atas tu datang juga rasa sesal .. ya Allah kesiannya anak2 aku .. kalu boleh dah takmo marah-marah dah..kesian kan .. mereka sedang membesar..

1 bentakan atau makian mampu membunuh lebih dari 1 milion sel otak anak.. 
1 cubitan atau pukulan mampu membunuh lebih dari 10 milion sel otak anak ..
Tapi sebaliknya , hanya 1pujian atau pelukan akan membangun kecerdasan lebih dari 10 trilion otak anak ...





Thursday, September 18, 2014

nak tau jantina or pregnant .. betol ke tak ni..?

18/09/2014



Ahahaa.... betol ke tak ni.. kompius dibuatnya..
First dengor ni..

Masa akhir bulan ogos bru ni  buka fb tetiba ada terbaca petua nak tau jantina baby dan nak tau samada pregnant ke tak .. dalam group kelab ibu hamil  dan berpantang.. suka aku ikut kelab ni sebab banyak isu2 menarik dan persoalan wanita diutarakan...
Nah ..sekarang bab jantina baby.. suka sangat lah mak buyong ni gak ..ekekee..
Baca komen masing2 ade yg betol dan ade yg tak.. yg betol tu mungkin kebetulan kot kan.. 

Aku pun sibuk dah verangan nk buat test nk tau jantina.. sebab mase tu scan pun aku tak buat pasal jantina nih..
Okeh .. pagi2 esok sebelom nak solat subuh tu aku pun cuba laaa.. soda bikarbonat dh memang ready ade sokmo .. sebab aku buat test waktu pagi tu, orang2 kata time tu air kencing kita memang sensitif dan pekat kot..ahaha.. tak tau ler aku..mungkin lama terperam kot.. 
So aku pun buat..  resultnya....
Memang tak berbuih langsung ..!! Agagaga... girl kah..?? 
Menaik kan semangat aku lak yg sedari awal memang nk pompuan sangat... orang teganu kata, cukup gu .. boy 2, girl 2 ... 
Tp aku kompius ..macam percaya tu di tahap 20% jew .. 

Kalau ade yg nak cuba, boleh cuba kot .. setakat suka2 .. ahaha.. 
Mommies2 semua, ada pengalaman tak pasal ni .. mana tau ade yg betol kot.. 

Aku tak gi scan lg .. nak tau sangat.. tp tak sedia .. biar lah.. surprise lagi la yg ni .. dah tak lame dah.. in shaa Allah..
Tak kesah boy atau girl .. semoga sihat sempurna.. amiin ..






Monday, September 15, 2014

mommies.. sama2 amalkan ..







Jom mommies2 yg preggy...
Kita jadikan ayat ini sebagai amalan harian kita ..
Semoga kita dipermudahkan segalanya..
Aamiin..
Kita hanya berusaha dan bertawakal.

Inn shaa Allah ..


Saturday, September 13, 2014

turun temurun la sangat .......

13/08/2014













boleh agak tak ketiga-tiga gambo atas tuh....
muahahaaa....

itu baju turun temurun... dari si abang hingga adik-adik .. 
turun temurun lah sangat kan... kehkeh...
semua ketiga-tiga anakanda tu umur setahun lebih. setahun sebulan ..
yg puteri mama pun turut mama sarungkn.. takpe laa baju boboy pun..still cute.. 

pernah aku buat entry ni sebelom ni SAMA TAK SERUPA..
suke sangat aku ,jika takde kejaan mula la duk imbas2 gambo lama anak2.. gambo baru pun... kenangan sangat2..












Wednesday, September 10, 2014

4th Pregnancy :: Repeat Scan (placenta Previa)

10/8/2014


nak citer lgi psal pregnant... dah sepertii biasa la  kan,,kalo ibu  mengandung ni yg banyaknya entry pasal hamil la.. memang bgitu... termasuk la aku ni...ehee



hari ni temujanji doktor nak repeat scan pasal placenta previa  aritu... sebulan yg lepas doktor kata aku ada masalah uri..type II... di mana tahap 2 tu belum berbahaya lg...
pergi pagi tadi jam 8.. sampai pukul 1 dah azan zohor pun,,barulah giliran aku dipanggil..aduh.. betapa  sakitnya pinggang aku ni lenguh duk tunggu... bangun duduk dibuatnya... 



di sini la klinik desa rujuk dengan doktor  jika ada masalah... berkaitan dengan HB ke... minum air  gula (mOGGT) .. uri..banyakk lagi la.. check baby punn juga..



angah @ irfan.... hero kedua mama yg setia temani kalo pegi klinik... takmo ajak pun still nk ikut.. buat muka sedih  manja nye.. alahaii cair  hati mamanya.. muka  ala jambu.. ahaha... tp gigi dah hampir rongak... 
kalo angah boring,  mulalah  mintak phone mama nk main game.. gitulah budak zaman IT ni kan... setakat game tu pandai dia dari kita ... nasib budak ni tak berlari  sana sini.. kalo dia duk situ, di situ la dia... bagus... anak baik mama kan.... baby icha pulak mama tinggal dia dengan tokmi nya.. kesian  dia...mama rindu adik...!!






oke...
bila tiba giliran, fuhh doktor yg sama scan aku ritu... elok jugoknye, sebab dia dh tau permasalahan aku ni... 

terus scan.... gambo takde doktor tk kasi... bile di scan, sikit lagi uri aku duk bawah, doktor kata type I ... alhamdulillah.. ahh lega sikit...tp belomm sepenohnye...  kata doktor anak kedudukan dh oke.. tak melintang lg...kepala dah ke bawah.. sampai doktor nk memula scan kasi tolak kepala baby  keatas skit... kata dokto anak dah memang  ke bawah.. patut la aku rasa selalu sakit je kat bawah..anak selalu je duk tekan2...  awal lagi la dik.... 

pastu aku tanye doktor.. " boleh  bersalin normal ke sy ni doktor..??"  doktor kata kena rujuk pakar O&G dulu... peratusan bersalin normal tu tengok dia scan nnti... mgkin seminggu lg, nnti aku kena scan semula kat sana O&G... semoga aku boleh bsalin normal.. aamiin....









Tuesday, September 9, 2014

3 perkara terjadi bila........






ada benar nya jgk kan..kan ...
biarlah sekeliling kita nk mngutuk atau mengumpat ke.. yg penting diri kita sendiri .. aku tk kesah jika terjadi tu semua.. kita happy2.. muahaha.. 

oke, entry yg tersangatlah ringkas..









Saturday, September 6, 2014

4th Pregnancy :: dah 8 bulan trimester 3 ..


6/8/2014


mood nk update blog ada je datang.... tp nk jenjalan ke blog kawan2 alahai terus jer ke laut..acaner ni.. 
preggy ke 4 ni memang lain sangat rasaan nya dengan pregnant yg sebelom ni.. cepat sangat letih.. kalo malam bile anak2 tido awal, mama pun turut serta..kepenatan... mungkin keadaan uruskn anak-anak.. yg kecik si icha lagi.. sangat manja2 icha.. seluruh perhatian tetap pada baby setahun mama tu.. tp mama tetap happy dan bersyukur .. dapat rasai nikmat ni semua.. letih2 tp bila tengok wajah anak-anak yg sedang lena tido, mama puas hati .. puas hati melayani segala karenah mereka disiang hari yg kadangkala turut uji kesabaran mama.. yg kadangkala juga buat mama tersenyum sendirian.. !!

sedar tk sedar baby mama kandung ni dah 8 bulan.. 33 minggu.. syukur.... kejap jer. kalu dikira-kira dari  40 minggu nan indah tu, lagi tinggal 7 minggu lg permata ke4 mama ni nk lihat dunia.. in shaa Allah sayang ......  semoga kita bersua nanti dengan izin Allah.. aamiin




tengok mama ... gemoks sangat.. sihat..hehe.. itulah aku yg dah sarat 8 bulan.. dan itulah wajah mama saly tiap kali pregnant .. memang tak comel pun..tp still happy sangat dikeliling sijantung hati ...mereka bertiga semangat mama .. 

muah..muahhh.. sayang kalian ketat-ketat.. eheee....













Sunday, August 31, 2014

selamat menyambut hari merdeka ke-57

31/8/2014






selamat menyambut hari  kemerdekaan Malaysia
ke -57 tahun..

Di sini Lahirnya Sebuah Cinta
MERDEKA .. MERDEKA .. MERDEKA ..

Alhamdulillah .. 
syukur pada Allah swt atas kurnia aman dan merdeka buat Malaysia ..
semoga keamanan berkekalan dengan keberkatan ..
aamiin..








Saturday, August 30, 2014

4th Pregnancy :: segalanya belom siap



30/8/2014


minggu ni dah masuk 8 bulan..32w..
kalu di kira2 tinggal 8 minggu lg.
alahai.. sume barang mama belum prepare ..yg mama punyer..juga yg baby punyer.. biasa kalu prggy sebelom ni ,kalu masuk 8 bulan sume barang mama & baby dah siap... masukkan yg perlu dalam beg .. senang,nanti kalu ada pape ambik je kan.. tp yg 4th pregnancy ni mama berani la sangat2 belom siap apepun.. nanti dua tiga hari lg, bila si icha dan angah nya sihat boleh la nk gi beli semua keperluan tu.. anakanda aku brdua tu demam dan batuk2..yg sulong sihat2 je.. nak beli bukan banyak  pun.. beli apa yg tiada ..yg mama n baby.. ada jugak barang baby yg abang2 dia sebelom ni masih elok.. senarai tk tulis pun, sume dah ready dalam kepala aku nim.. perkara yg paling menyeronokkn di hujung kehamilan, siap keperluan barang baby.. dah yg ke4 pun still suka borong brang baby ni... geram...gerammss..!!

minggu ni aku dah start nak jalan2 sambil shopping.. ahahaa... kalu nk tahu itula kejaan aku jika di hujung kehamilan.. suka jalan2 walo kadang2 tu tak berminat nak beli pape pun. pregnant thun lepas, preggy ke 3.. dua hari sebelom beranak pun aku sempat ke mydin mall.. jalan2 dengan anak kedua msa tu..yg sulong gi skolah.. en.suami pulak kerja.. cuma wife nya ni mintak tolong hantar mana2, so mudah je..nak drive sendiri masa prggy ni memang tk suka.. rimas.. 
fikir ku, itula cara untuk permudahkan bukaan jalan.. mudah nk lahir nanti.. sebab masa prenant prtama dan kedua, aku tk buat pun camni, jalan2 aktif kesana sini.. lgi2 masa preggy sulong, alahai manja nya aku nk gerak2.. sampai masa due,tk jugak ada tanda2 bersalin..sampai over due.. pregnant ke-3, aku bertekad cuba buat apa2 untuk memudahkn dan mempercepatkn kelahiran.. jalan2.. selalu  bergerak.. minum dan sapu minyak selusuh.. tp alhamdulillah, Allah swt menolong aku... mudah sangat2..

kalu yg untuk preggy ke empat ni.. aku nak cuba praktik kan yg tahun lepas.. harap2 dipermudahkn.. 
untuk jalan2 bershopping terpaksa la aku  bawak kedua anakanda.. angah dan baby kecik icha.. takpe,  tersedia troli kn.. cuma tolak jew.. ahah.. seminggu biasanya dua kali keluar gitu.. dua tiga jam.. layan2 cuci mata.. berkenan ambik.. dah oke.. suka  bagi aku.. ibu2 lain biasanya  letih.. tp aku tk.termengah-mengah pun semangat lg.. shopping kan... perempuan mana yg tk suke.. lepas tu gi minum2 kejap, hello en.suami datang ambik.... setia pulak abang aku ni.. hihii.. takpe la, isteri dh  banyak  berkorban, apa salahnya..lagipun en.abang sendiri yg mahu camtu..tkyah drive2.. selagi dia ada, dia akan jaga aku dan anak2 sepenohnya... itu katanya.... apalagi, bangge benor  bini nya ni..hhehee.... silakan jangan menyampah yer... 


sekarang ni masuk 32w... kerap sangat terasa nk kencing.. baby pun aktif sangat bergerak2.. kadang2 sampai tk selesa..  dah terasa menekan nekan kebawah.. rasanya awal sangat pregnant kali ni menekan nekan gitu.. hrap2 jngan la lahir awal sangat.. mmm..... aktif sangat la baby mama ni yer.. heheh... 


adoyai..... 
isnin nanti 1/9/2014 , aku kena minum air gula / glucose lg.. misi klinik dah call khamis dua hari lepas,katanya kena minum air gula buat kali kedua .. geli tekak dah terasa ni.. ! best sangat2 ..nak termuntah..muahahaa.. harap2 nnti takde la kencing manis..bimbang jugak di hujung kehmilan ni..







Friday, August 29, 2014

bersihkan hati


29/8/2014



salam jumaat semua.. jumaat penuh barakah ..
sekadar renungan kita bersama..




sifat yg mudah hadir dalam diri manusia ialah
 " Bersangka Buruk "..maka berdoalah supaya ALLAh bersihkan hati kita dan jadikan kita orang yang selalu
 " Bersangka Baik " ..