Saturday, July 27, 2013

Tungku untuk Baby

 
 
akhirnya  dapat jugak  aku miliki  'benda alah' ni....
taraaaaaaaa...... Tungku baby...!hehe


 
tungku  baby ni salah  satu yg aku 'idamkan' untuk memilikinya semenjak mula-mula pregnant baru ni... dah ni dah hampir nak bersalin baru je dapat...walo  hanya sekadar tungku kecil  tapi sweet dan bermakna buat aku.....
 
memula tu terjumpa  di laman fb dan internet.. ingat nk order juge.... tp malas pulak.. cuba-cuba cari kat sini je lah... mana le tau kot  ada.... pastu  kebetulan pergi ke klinik swasta ,klinik umi.... seminggu yg lepas.... berdekatan sini je... tup-tup ternampak ler satu benda ,bagaikan mimpi lak... hehe.... apalagi terus je aku beli si tungku baby ni untuk si manja aii nanti... kecik sangat... comel je.. siap pilih warna pink lagi.... tinggal yg ni je colornya cantik .... tapi harga nya wow.. rm10... tapi kalu order internet pun harganya sama juga rm10 itupun di tambah dengan postage pulak.... sini senang...rm 10 tak payah order.....hehehhe
 
masa  lahirkan anak first dan kedua aritu aku takde guna pun tungku baby ni bagai... bertungku untuk baby cuma guna cara kampung je...cari daun entah apa aku tak ingat.. tapi yg ketiga ni teringin nak guna tungku sebegini.. berherba lagi.. mungkin elok juga. cara pun senang ...
 
 buat baby mama cayang.... mama  tak sabar nak jumpa tau.. perut mama asyik mengeras jew...kenapa ya... baby dah oke kepala di bawah dan tak melintang lagi  ,tapi belum terasa lagi tanda-tanda nak lahir.. mungkin sempat sambut raya kot.. InsyaAllah  tinggal  11  hari jew lagi kita nak sambut syawal ..kejap  je kan .. mood raya ada jugak datang sikit-sikit tp persiapan kuih raya semua tu tak ada... kemalasan lah pulak ... huhu

puasa pulak alhamdulillah.....mama belum tinggal lagi.. kekadang ada jugak hari yg mama terasa sangat-sangat tak bermaya.. tp berjaya mama teruskan...insyaAllah semoga mama tabah untuk lalui hari-hari puasa seterusnya ..
 
sejak  akhir  ni  abang -abang baby ni asyik duk cium perut mama je..
 assalammualaikum baby.... kata  ikhwan dan irfan....hehe..ayat tu yg selalu mama ucap  
untuk baby....
 
 sejak  akhir ni  aku memang jarang nk buka blog apalagi nk update.. rumah teman-teman pun tak bertandang.... maaf ya kawan-kawan  mama semua .. ada kesempatan akan ku tinggal jejak.....


 
 

Monday, July 22, 2013

Mengawal marah terhadap anak-anak .....




 
✔ ketika marah, ingatlah bahawa ALLAH selalu mengawasi kita dan ingatlah bahawa anak tidaklah terus dewasa dan memahami kehendak kita

... ✔ tarik nafas dalam-dalam dan santai ( relax )

 ✔ jika kedua-dua cara tadi gagal mengawal emosi kita , beristighfar. Apabila ingin meninggikan suara maka lakukanlah sehingga anak mendengar suara kita.

 ✔keletihan antara punca kita cepat marah, maka bincang dengan suami/isteri cara untuk menguruskan rumah tangga anda

 ✔ Berdoalah kepada ALLAH agar hati kita masih di dalam genggaman-NYA , kita tidak akan membiasakan diri lagi menyumpah anak kita ketika mara


 

Friday, July 19, 2013

..... kasih sayang




Kasih sayang itu umpama AIR..
Tanpanya kita akan KEHAUSAN..

... Kasih sayang umpana UDARA..
Tanpa itu kita terasa sesak di dada..

Kasih sayang umpama MENTARI..
Tanpanya hidup tak BERSERI..

Kasih sayang umpama BULAN..
Tanpa itu kita tarasa GELAP..

Sesungguhnya kasih sayang adalah milik semua insan yang Allah hadirkan dalam kehidupan kita. Karena setiap insan membutuhkan kasih sayang baik dari Allah,orang tua,saudara,sahabat,dan dari orang-orang di sekelilingnya..

Dengan kasih sayang hidup damai nan tenteram akan kita dapatkan.. (◠‿◠✿)


 
 
 
 
 

Sunday, July 14, 2013

:: My choice : Set bersalin Shaklee


Hai Mommies ....

salam  ramadhan semua.. alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke 5 kita menjalani ibadah puasa...
dan hari ni kandungan mama dah pun 35 weeks.......

and finally ......
berkenan jugak mama dengan satu set bersalin nim.... selepas berkurun-kurun lamanya membelek dan membanding mana satu yg akan jadi pilihan ......!

SHAKLEE adalah pilihan hati hamba ... hee.... rasa sangat teruja untuk mencuba set brsalin dari shaklee ni.... dengar testimoni pengguna ramai yg berpuas hati... dan satu lagi keistimewaannya, ia boleh dimakan sejurus selepas melahirkan .. ia bukan berasaskan jamu..
 i like..............



shaklee ni aku order dengan rakan yg kenal melalui blog juga... asal terengganu.. senang tau.. aku memang jenis yg tak suka order barang dari internet ni,lagi-lagi kalau luar dari terengganu... mula-mula tu cari punya cari tak jumpa...last-last jumpa jugak..rakan blogger sendiri...  Yaya Azura .. jika ada rakan blogger yg nak order dengan yaya ni boleh ke blognya... bagi aku senang berurusan dengannya .. tempat tinggal kami pun dekat sangat-sangat... berjiran aje.. tak sangka juga ya....

2 minggu lepas baru sampai set shaklee ni... dah lama nak order tapi masalah demi masalah yg melanda jadi aku tangguhkan ..dan bila dh sampai ke tangan shaklee ni hati dah lega sangat.. suka... inilah set berpantang aii nanti.. hehe..

berpantang sebelum ni aku pernah gunakan set homophaty semasa yang sulong aritu.... berpantang anak kedua pulak guna set bersalin leesa formula.. yg sebenarny semuanya ada kelebihan .. cuma yg shaklee ni aku tak tau lagi camner... harap-harap berguna sangat untuk aku.. nantilah insyaallah bila selamat bersalin dan berpantang nanti akan aku update tentang penggunaan shaklee ni...



dan untuk bulan puasa  ni juga  aku dah mula guna ESP shaklee ni.. sebab untuk tambahkan tenaga.. kasi cergas ... preggy memang letih di bulan puasa ni ..lagi-lagi melayan karenah anak-anak yg sememangnya memerlukan kita .. tapi betul, setakat ini dengan ESP  berpuasa kali ni buat aku ada tenaga sikit... bersemangat... suka juga dengan rasanya ,,, harap-harap cukuplah sampai aku berpantang nanti... kalu tak mesti lah order ESP ni lagi... >_<








Friday, July 12, 2013

kerana Lidah......



 

 
=>> KERANA LIDAH Adik beradik bergaduh,
=>> KERANA LIDAH sahabat menjadi musuh,
=>> KERANA LIDAH bisa berdusta,
... =>> KERANA LIDAH badan binasa,
=>> KERANA LIDAH juga kita berdakwah,
=>> KERANA LIDAH kita bercakap benar,
=>> KERANA LIDAH kita berukhwah,
=>> KERANA LIDAH kita memuji Allah,

 


 LIDAH walaupun lembut tidak bertulang,peranannya hebat sekali...boleh MENDAMAIKAN dan boleh MEMPORAK-PERANDAKAN..boleh MEMPESONA dan boleh MELIARKAN..boleh MENGHASUT dan boleh MEMUJUK..maka gunakan lidah dengan sebaik-baiknya..~~

 
 

 
 
 

Tuesday, July 9, 2013

Salam Ramadhan Al Mubarak








Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna  ....  agar dapat ku lalui dengan sempurna ... selangkah demi selangkah ... setahun sudah pun berlalu ... masa yang pantas berlalu .. hingga tak terasa ku berada di bulan Ramadhan semula ... puasa satu amalan ... sebagaimana yang diperintah- Nya .. moga dapat ku lenturkan ..nafsu yang selalu membelenggu diri tiada henti-henti ...... tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja ... Tuhan pimpinlah daku yang lemah ... mengharungi segalanya dengan sabar ... Kita memohon pada Tuhan di berikan kekuatan  .. ku merayu pada Tuhan di terima segala amalan  ..... selangkah demi selangkah ... dengan rahmat- Mu oh Tuhan ku .... ku tempuhi jua ....................................................


  



 
  



Salam ramadhan buat semua muslimin muslimat.... teman alam maya ku..
alhamdulillah.. esok dah 1 ramadhan .. syukur dipertemukan lagi kita dengan bulan yang penuh berkat .. bulan di mana pahala amalan dilipat kali gandakan ..
kali ini yang pertama berpuasa dengan hamil sarat begini .. semoga mama di beri kekuatan dalam menempuh bulan yang penuh berkat .. di beri kesihatan yang berpanjangan .. tanpa sebarang halangan .... amin
oke selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak
selamat berpuasa ..
semoga kita sama -sama di berikan keberkatan oleh Nya..
amin



Sunday, July 7, 2013

catatan ...34 minggu


hai  mommies......

sekarang kandungan dah masuk 34w...
tinggal 6 minggu lg untuk sampai 40w..uhh.... makin berdebar mama rasakan..
harap-harap jangan lah terlebih tarikh jangka... seperti anak pertama aritu....
ingin yg normal tanpa di paksa...!
buat masa sekarang update blog dh takde citer lain, lagi2 tentang my baby kan.... yg sebenarny itu jer dalam kepala aku bila mhadap blog..catatan  saat-saat akhir 40 minggu nan indah ni.... hehe ..

minggu lepas  aku baru jew beli sikit barang-barang baby.. baru berkesempatan.. berjalan-jalan asyik termengah-mengah je.. macam orang dh cukup bulan lagak.. pastu bila lama-lama sikit pusing-pusing carik barang baby, mula lah terasa sakit  dibawah perut ni... letih sangat... lagi-lagi bawak si hero kecik ni ... irfan...
senarai barang baby takle banyak.. beli apa yg tiada .. lagipun dah ada keperluan dari abang sulong dan abang kedua yg masih elok dan boleh sangat di guna ..
 kalau baju baby untk bilik bersalin semestinya  aku akan  beli.. anak yg sebelum ni pun memang beli.. itu kenangan buat anak-anak.. baju pertama yg akan di pakainya.. baju tu tak di kongsi dengan yg lain.. sayang sangat-sangat tau ... !
kalau baju, ada jugak aku sediakan beberapa helai baju baby gurl .. kikii...  manalah tau rezeki aii nanti dapat 'gurl' .. alhamdulillah... kalau tak dapat gurl, baju tu boleh bagi pada baby orang lain nanti .. takle ruginya .. geram tau bila duk belek baju baby, mata ni tertarik ..menjeling-jeling ke baju gurl... cantik sangat.. geram .. wahahaaa ......bagaimana rasanya andai memiliki baby gurl ya..... hihiihii... tersenyum sendiri aku dengan soalan yg entah apa2 dalam kepala otak  aku nim.....!
barang baby dah aku settle kan.. dan dh masukkan dalam beg khas nya ... huhu macam esok dah nak beranak .. stanby tau..... kalo takdir jadi apa-apa, senang skit barang semua dh cukup.. kalo kelahiran yg dulu,masuk 7 bulan barang dh siap semua... ni agak terlewat sikit...
cuma barang mama jew belum standby lagi...... nanti ada masa boleh siapkan....!......

pastu.... oke,abis bab barang baby...
2 minggu lepas, pergi klinik periksa kandungan seperti biasa ... apa yg jadik problem nya adalah HB.. Hb tetap je gitu, tak naik-naik.. yg sebelumnya dulu 9.8 ... pastu naik sikit 10.1 ... last2  baru ni 10... tahan telinga mama di buatnya...nanti  rabu ni  dia nk tengok hb aku... kalu hb masih jew gitu, ambik darah lah jawabnya.... ikut  hati  malas  rasanya nak gi klinik ,  ambik darah dua botol lak tuh kat lengan  ni.. ngeri dan sakit tau.!!.
lagi-lagi kalo tk jumpa urat.. merana aku dibuatny...  kalau ubat untuk tambah darah tu memang aku jarang-jarang makan.. sebab bila makan je gerenti aku akan sembelit.... sembelit..!alaa 'penyakit' biasa ibu-ibu preggy ni.. seram aku kalu bab sembelit ni .. haha... lagi-lagi kalau dah masuk 8 bulan ni.. huhh... di suruhnya aku makan 2 biji pagi dan 2 biji malam.... gerun tu....
aku dah makan sayur-sayur bayam .. buahan .. susu ... kekacang ... jus delima ..tapi masih jew cair darah ni .. huwaa.. camne yer nak naikkan hb secara semulajadi, maksudnya tanpa makan ubat tambah darah tu ...
untuk kandungan kali ni  jugak  dah 2 bulan aku amalkan makan jus delima.. masalah sembelit memang dapat di atasi lah sikit.. tp hb belum...huhuu


oke.. sekarang bab baby tecik ni..
kompius mama di buatny... baru-baru ni pegi o&G dah oke kedudukan baby kan.. dan uri dah oke juga..  baby kepalanya dah di bawah .. fuhhhh ... saat-saat lega tuuu.... kemudian pastu pegi temujanji pakar di klinik harian biasa , dia kata melintang pulak..... kena tengok dan tunggu 37w nanti bagaimana ia berpusing atau tidak .. kalu tak berpusing jugak ,camner yer..... ?
and  pastu minggu lepas pegi klinik desa dia kata kepala kat bawah pulak .... alahai baby mama, kenapa ni .... belum puas nak pusing-pusing lagi ye ... pening mama  tau cayang...!




masuk minggu ni aku rasa letih sangat...
kadang-kadang  tak sihat ... batuk ... flu..... tubuh lemah ... dah musim agaknya...
kaki dan tangan dah pun mula sembab ... nak bergerak pun tak secergas sebelumnya .. lagi-lagi dah nak masuk bulan puasa ni.. hurmm..... gimana nanti ya.. harap-harap boleh berpuasa penuh tanpa halangan ..
kedua anak teruna aku ni pulak lasak-lasak... sabar jew lah ... malas dah nak berteriak marah-marah mereka,buat letih je...hehee.... sekali mama berteriak,  terkejut si tecik lam perut ni... hahaaa.... sabar-sabar ....



buat hero-hero tercinta mama, jangan nakal-nakal ya... jangan gaduh-gaduh... kalian anak terbaik mama kan .... nanti tak lama nak punya adik baru..  kalu andainya  se ' geng' dengan kalian, main  lek lok ya.... kesian mama....ekekekeee
adik baru kalian ni aktif sangat-sangat duk menendang kat dalam... perut mama ni dah macam taman permainan dia.. uhh tak sabar rasanya mama ni nak jumpa adik baru .... >_<
harapan  sebenonya nak beraya bersama... 3 anak  ...  itu pun kalo si comel ni kuor awal..
kalu tak hari raya ataupun lepas raya lah jawapannya...