Thursday, May 30, 2013

belum ultrasound lagi .....

hari ni saja-saja buat entry ni yg entah apa-apa.... bosannyaaaaaaa.....

entry tentang anak2 banyak tp malas lah...

oke lah.. citer hal baby lah sikit..... oke
yg firtsnya....  aku nak tahu sangat-sangat jantina my baby yg kukandung ni... hehe
tapi takut pun ada.... resah gelisah juga di buatnya..
dah boleh tahu sangat-sangat ni...


memang ler jauh disudut hati aku mengharapkan pompuan.. kalu di tanya sape-sape pun sama jer jawapannya...
dah dua-dua anak dah hero kan kannn..
tp jauh di sudut hati juga aku tak kesah llaki ke pompuan ker.
asal sihat sempurna...
andainya Tuhan nak kurniakan aku anak lelaki lagi, aku terima dengan hati yg lapang..mungkin ada hikmah tu yg kita tak tau.. haha ayat menyedapkan hati..huuu...
 ikhlas, memang aku tak kesah...:)

tapi... aku memang belum buat ultrasound lagi untuk tahu jantina..
en.somi ada juga  suruh aku pergi buat ultrasound....tp sorry ye abang.. kali ni biarlah surprise gitu... llaki or pompuan.. tetap satu anugerah yg amat bernilai... mama yg lahirkan, mama akan kasih dunia akhirat....
biarlah yg ketiga ni aku anggap surprise saja..
nak tahu...nak tahu sesangat...aahh...
sabar je.. mmm








boy
atau ....
Gurl
 
 









kalu ditanya pada anak sulong aku si ikhwan....
abang nak baby lelaki ke pompuan....?
jawapannya.... abang nak baby llaki... hihiii
agaknya belum puas lagi nak punya adik lelaki lagi teman berebut mainan....hehe
hari-hari berebut mainan dengan adiknya irfan...walopun mainan tu dah di beli satu sorang tetap jer nak berebut... yg akhir-akhirnya adik pun ...huwaaaaaa..! bising gamat rumah aku ni..
kadang2 aku malas nak layan... biar jer dia reda sndiri... tp tu kekadang je, yg banyak nya mama nya ni lah yg ambik peranan memujuk ..pujuk2 marah lagak mama..! hentah apa2 memang bising mulut ni.. kalu dah start bising susah nak berhentinya....=_=
nanti kalu dah cukup 3 pulak hero, lagi kena tingkatkan lagi lah kesaboran aku ni ....
bersiap sedia berkhidmat.... kehkehhh....

barang-barang baby belum sedia lagi... bukannya banyak, sebab yg sebelum pun masih oke sangat2... so beli apa yg tiada jer...
nanti lah sebelum menjelang puasa ni nak settle semua.. dari bersalin... barang baby... dan baju raya lak... nanti senang... bulan pose aku relax je.. duk belai2 perut je... hiii




Wednesday, May 29, 2013

bila mood u_u begini datang.......................o_0



sob.. sob .... sob...
alahai sedih aku bila terbaca kata-kata atas tu..
secara tak sengaja terjumpa di laman FB..
rasanya mood dah turun ke laut hari ni.. ahahaa...!
oke yup.... layan hari bersedih-sedih aku nim... hehe

bila ulang-ulang ayat atas tu dalam minda ni, datang semua segala episod suka duka lara merana ..oppss takle sampai situ...
sebenonya teringat zaman-zaman bersahabat dulu-dulu.. dimana zaman belum kawin lagi lah..
satu persatu membuka kenangan..
 seyess ...... semua kawan-kawan aku dulu dah tiada dalam kamus hidup..
satu persatu pergi.. entah ke mana menghilang..
aahhh... sarat rindu pada kalian semua tauu..!
rindu yang tiada penghujungnya...


tiada sengketa... tiada juga perselisihan..
tapi nak buat camne kan... episod dunia silih berganti.. dari zaman ke zaman..
dari solo ke  berumahtangga.. tapi aku belum tua lg...ahaks... baru je masuk 3 series...ehh... mudo ke tuhh..perasan k0..!
jauh di sudut hati berharap, moga suatu saat nanti kami akan berjumpa.. bersua muka.. bergurau mesra..
nanti kalau jumpa bila masing-masing dah tua lagi menarik... ahahahaaa.. tuu pun kalu panjang umur..insya-Allah... mudah mudahan....
dapatlah tengok wajah tua masing-masing.. pasti comel-comel kan......  =_=



tapi kan.........
kita rindu sangat-sangat pada sorang sahabat ni... aku gelarkan dia sahabat sejati..
entah..baik sesangat dia ni.. walaupun perkenalan tak berapa lama... 5 tahun jer... tapi begitu banyak kenangan yg dia tinggalkan untuk aku... rasanya memang tak hilang kenangan bersama dia ni... tapi dia dah pergi tinggalkan aku buat selamanya...
Allahyarham Normira Mohamad... perginya seorang sahabat yg paling aku senangi.. tempat luahan aku..
masih segar lagi diingatan.... suatu hari dia dimasukkan ke hospital kerana sakit kanser usus... lalui proses pembedahan .. lalu berjaya untuk seketika .. dan lalui proses kimoterapi pula.. pergi lawat arwah di wad, masih teringat wajahnya yg ceria waktu tu ... keluar wad.... dan tak disangka dalam waktu terdekat juga dia di masukkan kembali.. 100% berubah si arwah..
saat melawatnya,aku tak dapat tatap dia lama-lama .... air mata asyik tertahan .. terlampau sedih.... bimbang dilihat oleh arwah yg aku bersedih lantas aku hulurkan salam.... kucupan sayang dan bisikan semangat... terus aku berlalu tanpa menoleh... tp tak sangka itu kali terakhir kami bertentang mata... aahh....
masih ingat lg tanggal 3 julai 2006... hati dah rasa tak enak..
ayah arwah datang kerumah pada pagi tu dan bagitau yg arwah dah takde..... darmmmm......!!!! bagai luruh jantung aku.... laju jer airmata ni keluar....
 tanpa dipaksa-paksa.. tak percaya yg aku telah kehilangan sahabat... sahabat yg aku kenali sewaktu aku pertama kali kerja di klinik... mudanya arwah pergi.. masa tu kiranya kami masih muda.. dia pergi ketika umurnya 23 tahun..
kali terakhir sempat melihat arwah sebelum dikebumikan.. masih ingat lagi.. tenang nya wajah arwah.. ambil masa aku nak pulih semangat.. tapi alhamdulillah..... dapat terima kenyataan yg arwah memang dah tiada.. aku hanya mampu doakn semoga rohnya di rahmati oleh Allah dan di tempatkan dikalangan orang-orang yg beriman... Al-fatihah untuk mu sahabat..!





pergi lah saat duka lara... lupakan masa derita..
hadirmu merubah segala.. dunia bagaikan syurga..
luka di hatiku engkaulah pengubatnya, cintamu yg syahdu, satu dalam sejuta....
terimalah sayang cintaku seadanya..
jangan dikesalkan, aku pernah terluka...
hanya pada Tuhan ku serahkan segalanya...
tiap perancangan suka duka manusia ditentukan_Nya.....


"takdir yang menentukan pertemuan yg tak disangka..
takdir jua yg menentukan perpisahan..
di talian cinta ini terjalin ikatan mesra.. walau hanya seketika,
bagiku sungguh bermakna.....
masih terkenang lagi, kepadamu insan misteri
yg sudi bertamu dihati..
tersentuh hatiku ini ,rasa ingin bersama mu..
menyapu si air mata...menghilangkan rasa sendu dihati....."

semua atas tu lirik lagu kumpulan arrow....
jiwang jugak si mama ni... o_O




dah....
jangan  sedih-sedih saly...
yg hidup pasti pergi..
kita ni yg hidup teruskan hidup seperti biasa..
dan pasti juga kita pun akan ikut jejak mereka bila tiba saatnya..

wah....wah..
panjang lebar lak citer aku hari ni.. hehe
sesekali.. luah perasaan di sini..
yg aku tahu bila nak taip je aku teruskan... haha

oke ...
sampai sini luahan 'sedih ' aku....
sob... sob.....
u_u



Monday, May 27, 2013

Placenta Previa

hai mommies...
 
 
 
yg sebenarnya ni en3 kelmarin..
 usia kandungan dalam perut ni dah pun 28 minggu lebih..
dah masuk trimester ke 3...huwaaa...dah tak lama dah kan...
dan jururawat pun sudah mula suruh  tanda carta gerak janin.. o_0
start kandungan 28 minggu  - 23/5/13 baru ni..
skarang baru je stakat 25 hb tanda..
seperti biasa lah aku kalu bab tanda ni jadi malas... haha..
 kira tu tetap kira tp kemudiannya baru tanda..
 
 
 
 
so kelmarin ada temujanji dengan doktor di klinik kesihatan ibu dan anak Air jernih.. temujanji untuk repeat scan yang aritu masa 4 bulan... sebab uri bermasalah kot .katanya..aku memang tak paham la tulisan doc nii..hehe

pastu bila diperiksa kelmarin ... doc sahkan yang kududukan baby cayang mama ni melintang (transvers) ... macam pic kat bawah nim..

tapi sepatutnya kan bila kandungan dah masuk 7 bulan kepala dah ke bawah kan..



dan satu lagi , uri pulak duk kat bawah.. aduh... macam-macam..
patut lah aku rasa penuh je kat tengah-tengah perut ni..bawah perut rasa kosong jer...
rupanya anak duk melintang kat tengah-tengah perut.. macam mana ya.. ?
alahai baby mama cayang, baik-baik ye sayang..
 
sebenarnya, aku tak pernah alami lagi keadaan begini walaupun dah anak dua.. biasanya normal lah kan ia berpusing-pusing..and last bila dah masuk terimesta ke 3 ni kepala kat bawah... yang tu aku tak berapa bimbang lagi... mungkin my baby ni belum puas nak berpusing-pusing lagi.. haha... sampai masa kot, dengan keizinan Allah pasti tidak mustahil ia semulajadi duk kat bawah....
dan paling aku bimbang skali adalah uri... doktor namakan aku alami placenta Previa...
type I-II.... katanya doc belum pasti type berapa..
aku tak berapa paham jugak sebenarnya..
 
 permasalahan uri ni bermula dari kandungan 4 bulan dan sampai sekarang berlanjutan.. takut juga.. pastu doc refer aku kat hospital pakar O&G pada 13 jun nanti...
huh .. O&G lagi.. di sana mungkin canggih sikit scan dia...
mintak-mintak lah ulasan doktor di sana nanti, plancenta still masih boleh berubah kedudukan dan aku dapat bersalin normal... amin
mommies ada pernah tak alami seperti saya nim..?
 
andai kata pergi jumpa tok bidan kampung dan mintak dia merasa atau alihkan anak dan placenta.. hingga ke tempat sepatutnya, macam mana ya..
bahaya or tidak..?
 
=_=
 
 
 
 
 


Jika anda sering memukul anak ......!

hai mommies.....

skrg dah bermula cuti sekolah.... happy sangat bagi budak sekolah ye.. termasuk jugak sorang anak teruna aku ni... si ikhwan.. pulang sekolah khamis baru ni awal-awal lagi dah signal bgi tau mama...
begini bunyi nye....o_O

Ikhwan : mama... cikgu kata esok cuti uwer....!

Mama : dua apa tu...? (nak tergelak tengok budak ni cakap)

Ikhwan : uwe ini.. (sambil jari tunjuk dua..)

Mama : owhhh.... tu dua minggu sayang... bukan dua hari.. (he.he.)

Ikhwan : 2 minggu ?(dalam dialog pelatnya..).. lama dop mama.?

Mama : lama lah.. abang suka dop (di alek teganu...) ..?

Ikhwan : suka................ yeee.....yeeeeaaa...!

Mama : kihkih.... tergelak dalam hati jew tau... bukan apa, banyak tak berubah pelatnya....!




jumaat 3 hari yg lepas bajet memang nak gi jalan-jalan ke kota bharu 2 hari.... tapi tak jadi ler.. ayah mertua ku di masukkan ke wad.. jadi terpaksa di tunda.... mungkin minggu ni atau minggu depan kot.. hehe.. harap-harap jadi le.. tak sabar nak berhabes duit ni...hohoooo.....! o_0

Dah hari ni masuk hari ke 4 cuti... aduh... aktif terlampau anak-anak teruna aku ni..
yang si adik (irfan) sama naik aktifnya dengan ikhwan. marah jugak.. bising mulut mama duk teriak. nak marah-marah sangat tak sampai hati. happy sangat kot... nak buat acanner.... sabar jew laaaa....
kat bawah ni ada aku selit kan sikit info.. tetiba terjumpa kat laman FB.. jadi sebagai renungan aje untuk kita para ibu bapa...!







 
Kajian menunjukkan kanak-kanak berumur setahun yang sering dipukul (pukulan atau tamparan seperti menepuk punggung, kaki atau tangan ketika melakukan kesalahan) oleh ibu atau bapa mereka akan menjadikan anak tersebut agresif dan tidak mencapai tahap yang baik ketika menjalani ujian kognitif.

Walaupun ibu bapa menganggap 'pukulan kecil' itu tidak mendatangkan mudarat kepada anak-anak, namun kajian... mengesahkan pukulan kepada anak sekecil usia setahun mendatangkan kesan negatif kepada pembesaran tubuh dan minda mereka.

Kajian tersebut turut menunjukkan kanak-kanak yang dipukul seawal usia setahun menjadi semakin nakal pada usia dua tahun dan apabila menjelang usia tiga tahun mereka tidak menunjukkan perkembangan yang baik terhadap daya pemikiran mereka.

Awas dan beringatlah dalam mendidik anak..kesan itu bukan sahaja nampak dalam jangka masa pendek tetapi akan meninggalkan kesan untuk jangka masa panjang.




Friday, May 24, 2013

ulangtahun ke 6




kenapa aku letak pic ' manis' kat atas tu....?
cantik kan.... manis kan.....
anda teringat tak nostalgia semasa hari persandingan dolu.... ?
sob3....!
hehe.....
 
 
 

 
 
hari ni 24 mei 2013
'anniversary perkahwinan'
dah cukup 6 tahun usia perkahwinan aku dan en.somi tersayang...
terasa kejap jew kan... tup-tup dah 6 tahun...
oke le tu... baru je 6 tahun...
masih banyak perjalanan dan pengalaman yg perlu kami lalui...
 
 
 

Ya Allah.....
Syukur atas pemberian Mu ini Ya Tuhan
Anugerah yang terlalu tinggi nilainya.
Janganlah Kau putus memberi hidayah Dan petunjuk kepada kami Ya Allah...
semoga pernikahan kami ini berkekalan hingga ke Jannah Mu..
amin.
 







Bersyukur dengan setiap anugerah yang di berikan .....



Janganlah terlalu memikirkan masa yang berlalu ... Biarkan ianya berlalu.
Tidak ada apa-apa yang boleh kamu lakukan untuk mengubahnya ...
Berikan yang terbaik hari ini ,
agar masa depan kamu menjadi lebih baik .....
 
 
 


"Saya ingin tua bersama awak.... awak merajuk saya pujuk ... saya lemah awak beri sokongan...." INSYA-ALLAH
 

Ya Allah
jadikan permulaan hari ini dengan penuh kebaikan
pertengahannya membawa kejayaan
dan bahagian akhirnya suatu keberuntungan....
 
Ya Allah..
Jadikan awalnya rahmat
Pertengahannya nikmat
Penghujungnya penuh berkat ..




Tuesday, May 21, 2013

SET BERSALIN : yang mana 1 pilihan hati...?

sekarang ni aku duk search yg mana 1 set bersalin yg sesuai.... hohoho.... kandungan baru jer jangkau 7 bulan.... tp dh pun aku 'tersibuk2 ' neh.... haha... walopun peknen kali ke3 mama totap poning taooo set bersalin mana lak yg nak diguna semasa proses pantang nnti..
banyak sangat set bersalin yg berlambak di pasaran nim... semuanya ada kelebihan dan kekurangannya.. sampai hari ni aku asyik duk pikir2 lg set bersalin yg mana satu aku nk beli.. Hurm.
 
 
sebenarnya ada pelbagai jenis dan brand set bersalin yg dijual di serata Malaysia..... seyesss la awak.. nak sebut satu-satu sampai lusa tulat pun tak habes.. yang pastinya nak cari yg mana satu yg terbaik dan sesuai itu yg tak taoo..!! hokey, sekarang ni aku nak list kan set yg berada 'di carta hatiku' cewah... kehkeh..  cuma nak list kan yg sedang hangat dipasaran dan popular jer...  yang mana aku tertarik dan dah baca testimon-testimoni pengguna.... yup
 
 


 
Set Bersalin Amway -Tropikal Herbs
 
 

Set bersalin Amway- tropikal Herbs .. pernah jadi pilihan hati semasa mula-mula pregnant baru ni.. kalau yg jenis yg suka ala-ala traditional boleh cuba set bersalin ni.. Produk-produk di Amway ni bagus sebab semuanya made from bahan-bahan yg semulajadi...
Set bersalin tropikal herbs ni merupakan sistem herba lengkap untuk membantu mommies memulihkan tubuh badan didalam dan diluar dengan cepat.... ada terbaca jugak review dan testimoni yg set bersalin ni berkesan... maybe sesuai dengan diaorang kot.. dan sesetengahnya yang guna tak habes pun ada....:)

set lengkap tropikal herbs ni mengandungi 10 produk.

1) untuk dimakan : Teh herba , kapsul lepas bersalin 1 dan kapsul lepas bersalin 2.

2) untuk kegunaan luaran : Herba pembersih wanita, herba mandian , minyak urut herba , minyak bayi , campuran peramping perut , campuran penghangat badan dan campuran penenang.

Dan.... yang menariknya set bersalin amway ni percuma bengkung.. ^__^


Harga : RM300 .tapi mungkin berbeza harga kot...mesti kena bijak cari dengan harga yg menarik tau...! :)




Set Bersalin Leesa Formula (confinemum)



Set bersalin Leesa formula... salah satu set bersalin yg menjadi pilihan ramai sebelum ni.. termasuk jugak empunya tuan blog ni.... hehe... pernah guna set ni sewaktu lahir anak kedua..tapi bukan semua tau ,cuma aku beli yg perlu jer... bengkung correctuer , Body contour gel (sapu sebelum pakai bengkung) ,cotet  emas uncang , tablet prawan dan minyak telon (untuk baby).... yang itu jer aku guna... best jugak la..
semua produk di dalam set leesa formula ni di buat dari sumber yg telah digunakan sekian lama oleh pelbagai bangsa di Malaysia seperti ikan haruan, ubat periuk, halia dan penggunaan bengkung.. set yg lengkap dan ekslusif ..

Mengandungi 8 produk:

1) untuk dimakan: tablet haruan, tablet prawan dan Cotet emas uncang.

2) kegunaan luar : Bengkung correcteur, Body contour gel ,Ginger cream ,tungku herba dan minyak telon.


Harga : terdapat 3 set . Set A, Set B dan Set C.. kalau yg set C (lengkap 8 item) RM 335 (mesti bijak cari harga.. search je..ok)




Set Bersalin Herbanika Nona Roguy (NR)

Set bersalin Nona Roguy atau dikenali sebagai NR...
salah satu set bersalin yang sangat mendapat sambutan oleh para mommies.. aku sendiri pun tertarik jugak tau....suka... dalam senarai jugak neh..! ramai pengguna yg berpuas hati menggunakan set bersalin ni.. kalo ada mommies yg biasa kena sembelit lepas bersalin atau nak mengatasi sembelit bila lepas bersalin nanti (sembelit adalah salah satu yg aku geruni bila lepas bersalin...hiii..)
boleh cuba pakai set bersalin ni  confirm takde masalah sembelit.. Ianya sesuai untuk mommies yg bersalin normal ataupun secara caesarian..

Produk yg terdapat dalam set herbanika ni:

*PhytoNatal 90 biji
*Akar Herbanika 10 paket
*Krim herbanika barut 60 g
*Herbanika Lulur 100 g
*Minyak Herbanika 100 ml
*Uncang Cuci Herbanika 10 paket

Untuk maklumat lanjut mengenai produk, silalah goggle ya..:)

Harga :RM300 (kalau pandai cari siap dapat free gift menarik lagi...hik...



Set bersalin Tanamera Post Natal






Set bersalin Tanamera Post Natal .... di formulakan berdasarkan cara rawatan melayu ,cina dan ayuverdic(India) sebagai satu cara semulajadi para ibu yg baru bersalin kembali pulih dari segi dalaman dan luaran secara seimbang dari segi hormon dan fizikal.Dibuat 100% berasaskan tumbuhan semulajadi dengan penggunaan herba tropikal minyak pati.. menarik kan..? huh... set ni membuat aku tergoda tau.. di dalam senarai aku jugak ni.. yg paling aku tertarik dalam set ni takde jamu atau kapsul bagai... cuma ia berasaskan minyak dan serbuk untuk digunakan..... minyak Cold Press Virgin Coconut Oil(VCO).. minyak ni dah boleh di gunakan seawal kandungan 26 minggu... dan terus boleh digunakan hingga lepas bersalin...

Terdapat 11 produk dalam set tanamera ni :

1) Cold Press Virgin Coconut Oil -100 ml
2) Herbal Tea - 14 sacet
3) Feminin Herbal Wash -14 sacet
4) Herbal Bath - 14 sacet
5) Herbal massage Oil - 100ml
6) Firming Herbal Blend paste -14 sacet
7) Boreh Body Scrub - 4 sacet
8) Brown Formulation Soap - 125g
9) Calming Herbal Blend Paste - 4 sacet
10) Lavender Floral Water  - 70ml
11) Bengkung

Harga :RM 360



Set bersalin Shaklee




Set bersalin Shaklee... tinggi sambutannya di kalangan mommies sekarang.. yg sebenarnya tak terlintas pun nak masuk dalam list aku..hihi..tp dek kerana komen dari teman blogger dalam entry sebelum nih dari Cik Dah Faridah.... cik Dah syorkan shaklee.. jadi aku pun terus jer google.. wallah.. tergugat jugak iman ku.. yela dalam pikiran ni cuma pikirkan set NR dan Amway  je .. nahh... datang pulok set bersalin yg bagus dari jenama Shaklee. testimoni2 semuanya kata bagus-bagus.. jadi mungkin juga akan akan jadi pilihan hati hambe nanti..?.. hurm...
Bagi mommies yang tak suka akan jamu-jamu dan herba bagai tu, set bersalin shaklee ni sesuai untuk anda... set bersalin shaklee selamat kerana produk-produknya terdiri daripada vitamin-vitamin semulajadi dimana ianya tak mendatangkan kemudaratan kepada ibu dan bayi ..


Produk-produk yang terkandung di dalam Set Bersalin Shaklee adalah:
  • Vitalea Iron Formula
  • B-Complex
  • Vitamin C
  • Zinc Complex
Untuk satu set di atas harganya dalam RM100 (untuk 40-44 hari)

Biasanya untuk hasil yang lebih ohsem untuk tubuh badan dan penyusuan, seller turut menawarkan 2 produk tambahan iaitu:
  • Energizing Soy Protein (ESP) berharga RM120
  • Ostematrix Berharga RM49
*Harga yang anda dapat mungkin berbeza :)

 
 
 
 
 
Hurmm... nampak menarik semuanya...
aku masih kompius nak pilih yg mana satu.. rambang mata dan kehendak dibuatnya..
keempat-empat produk yg aku review atas tu , set bersalin Nona Roguy... Amway ... Tanamera... dan shaklee memang diantara carta tertinggi dalam kepala otak ni .... huwaaa.... ! tapi nak beli yg mana satu ya ..... Tolommmm mommies.....
atau aku akan guna set tanamera untuk luaran dan shaklee untuk dalaman seperti salah sorang  teman bolgger  Ummu Shifa yg baru selamat melahirkan baby pada 17 mei yg lepas...
 ermmm..... tengok lah nanti ...bagaimana ya...!
 
Apepun ,tak kira set bersalin yg mana satu kita pilih pasti ada pros and consnya... ye dop.... bukanlah semua sesetengah produk tuh tak bagus.. atas si penggunanya jugak...kalu sesuai dan serasi pada dia, maka berkesanlah set bersalin tu pada dia..... :)
tapi kan....still lah nak sihat dalaman dan luaran... hehe.. nak kembalikan berat yg asal..
aku memang dah cikit punya 'debok' laa...
canner tuuh...@___@

 
oke lah..
dah.. sampai sini dulu ya..:)
 
 
 
 
 
 
 



Sunday, May 12, 2013

pegi O&G

kandungan aku dh 26w.. kirany dalam 6 bln lebih la.. huhu...dh beberapa kali prgnant pun still rasa takut..


 pagi tadi ada appoinment dengan pakar O&G di hospital..pbidanan sakit puan kot..huh entah.. cam biasa lah aku ni..dari prggy ank kedua lg dah ulangalik pegi O&G..dalam sbulan skali kot..cuma kes nya keguguran yg sebelumnya la.. prggy yg ni fisrt pegi.rmai pulak tu .naik sakit pinggang aku duk tggu.                            ..itu aje yg aku nk catatny..       sekarang ni aku duk sibuk2 google nak cari set lepas bersalin.....hahaha....awal noks...!!huhu fening2 tau nak milih yg mana satu...semuany terbaekk.....yg murah ada..mahel pun ada tau...kalau yg set sendayu tinggi tu oke jugak tp hampir ke angka4...fuh..bukan bkira tp still bjimat...kihkih...nnti lah...   masih awal lg..nnti bleh cuba yg tbaek kot... nnti jupa yg berkenan akan aku apdate sini.....   pendek je entry aku ni...
  oke .. dah




 

Sunday, May 5, 2013

PRU 13 selamat mengundi.......


selamat mengundi semua warga malaysia....
buatlah yg terbaik... plihan ditangan kita.
 
 
cuma entry pendek dari ku..
catatan kenangan. ",
apapun ini kali ke 2 aku mengundi
yg pertama ditahun 2008... masa tu masih ingat lagi aku preggy anak pertama..
dan PRU kali ni aku juga preggy... hohoo....
 
 
 
 

Friday, May 3, 2013

rindunya........

As'salam semua........
salam jumaat.


apa khabar teman2 maya ku...lama betul aku menyepi ..kan? kan?..blog pun dh lama tk buka... uwahhh....rindunya.. mungkin semua dh melupai daku..sob..sob.. oke.  tau tak?lantaran jd pemalas yg tegar skrg ni, aku hapdet blog guna phone je tau! lappy .aku simpan buat masa skrang ni.. phone pulak  pasti yg pintar kalo tak haram mana bleh ko nk hapdet blog..huhu tp kan aku rasa lebih sesuai phone bagi aku yg surirumah spenuh masa ni,kalo rasa nk melayari tenet tekan je.... kalo lappy ,haduss paling susah bagi aku nk bukak tutup...dengan anak2 yg ikut sama sibuk..
erm 1 mei baru ni cuti hari pekerja...
aku pun cuti gak tau! haha cuti dari memasak dan segalanya kerja rumah... en.suami ajak isteri serta anak2nya ini gi jalan2... tak jauh.dekat jew.. di kg jabi besut...ala kat teganu ni je... sebabkan aku ngidam nak makan satay jabi (glemer la jugak satay ni)..di panggil satay jabi sebab entah mgkin sempena nama kampung kot.... lupa  nk ambik pic kedainya... nah hanya pic ini saja....................cuma ragam2 si anak.............. layannn


 
 
 
 

ni masa berhenti di pantai...
kalo si irfan ni memang suka buat aksi macam ni kalo nak di ambil picnya....



abangnya jadi malu2 nak bergambar..... hoho


tengok ! dah pandai buat muka gitu...... jelir2 lidah... tak mo di tangkap pic dia.... huhu
dah marah pun tetap buat muka gitu ....
 


 @____@
 
 
itulah ragam anak2 tersayang mama ni.....
bila dah besar cenggitu macam2 aksi pulak.. oke udah le setakat ni..setakat nak lepas rindu tau.. ada masa dan kerajinan akan ku hapdet lagi.. blog 'semanismama' muaahhh.....!!!