Saturday, January 26, 2013

kita sama....alhamdulillah

Setiap kejadian pasti bersebab ... Allah tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia -sia .. Sesungguhnya perancangan-Nya jua yang terbaik.

Cantik sungguh ayat atas tu ....
Cukup terkesan dalam hati ni .. Allah sebaik baik perancang .

Masa hari khamis baru ni ,ikhwan cuti sekolah .. sempena cuti maulidur rasul ..
 nak di jadikan ceritanya.. berpanjang lebar lagi,  di sekolah PASTI  ikhwan ada buat perjumpaan BIBG ..aduh malas rasanya.. badan lemah longlai rasenya .. tak bermaya.. pape pun terpaksa la aku merajinkan diri untuk pergi...itupun  bile dah  berpakat untuk pergi sama2 dengan my biras ...
isteri adik ipar.. adik pada en.abang..kalu tak berpakat gi sama2 pun,  terpaksa gak aku pergi, en.abang kojer ..
Umur kami takde bezanya, cuma lebih aku setahun dari dia.. .anak anak kami juga sebaya cuma yg bezanya dia dah dapat sepasang, boy & girl.. aku je dua hulubalang.
anaknya sama2 bersekolah dengan ikhwan ...(sepupu)

Aku panggil biras, moksu waa.. memang payah kami nk berjumpa.. kalu takde 'aktiviti makan2' atau penting dirumah mertua, memang tak berjumpa lah kami ..muahaa
 Dah hampir 2 bulan tidak ketemu. huhu.. jadi seperti baisalah kalau lama tidak ketemuan pasti banyaklah citer2 nya.. hahaa... aku citer, dia pun citer... saling meluahkan.. cheeh.. 
Memula tu... aku tarik nafas dulu ... hembuss... tarik lagi.. kih3..cari kekuatan jahh ...
bile dah sedia sepenohnye, aku pun memulakan citer ....
1.. 2 .... dan...... 3
akuuuuu...... mengandungg .... ggrrrr
Dia sikit terkejut .. tapi.... aku lagi terkezut..
Diaa pun mengandung gak rupenya ... huhu ..terkedu seketika...
Tidak ku menyangka.. tidak ku duga
untuk anak ketiga (insyaAllah) ni kami juga sama2 pregnant..

kami berdua banyak persamaan .. dari segi peroleh zuriat ni .... anak yg pertama dulu, kami berdua sama2 mengandung, masa tu kami nikah pun ditahun yg sama ... anak sulong kami berbeza cuma sebulan.. aku 4/8/2008 diaa 20/9/2008

Kenangan semasa kami sama2 punye permata hati pertama.. baby boy..!
My  biras berbaju purple .. i warna pink ..
5 tahun yg lalu


Gambo ni dalam list kesayangan i jugok ye .. happy happy masa ni
Kenangan bercuti di cameron highland
2009
Kami berdua banyak persamaan .. dari segi memperolehi cahaya mata ..
Kami kahwen di tahun yg sama .. mengandung .. dan melahirkan ditahun yg sama juga
..anak pertama kami cuma beza nya sebulan .. 
aku lahir 4/8/2008 .. dia .. 20/9/2008

Kemudian ..
tahun 2010 , aku di sahkan pregnant lagi ..tp kali ni aku keseorangan pregnant.. my biras takde tanda2 ..
 anak kedua lahir 21 febuary 2011..
sebulan sebelum melahirkan cahaya mata kedua ..
Alhamdulillah...aku dapat berita gembira lagi ..
my biras akhirnya mengandung .. walaupun agak lewat dari aku , sebulan lagi aku akan melahirkan baby ni..
tapi insya Allah, anak kami akan sebaya nanti..
anak keduanya lahir bulan 9 .. alhamdulillah ... moksu waa dapat baby gurl .. dah sepasang diaa.. bestnye ..
Semoga anak ketiga yg aku kandung sekarang ni baby gurl .. aamiin

Anak2 biras (anak saudara)

Anak2 aku ... dua hulubalang yaa,. 

untuk tahun ini 2013 ..
kami sama2 lagi pregnant.... alhamdulillah...
dia duluan 3 @ 4 minggu dari aku dan jangkanya 3 ogos..
aku 18 ogos..berbeza sebulan rasanya ..

kali ketiga ni memang dia duluan lah .heheh
semuanya rezeki datang dari Allah ... sesuai dengan ayat atas tu... perancangan -Nya jua yg terbaik....!

berkahwin ditahun sama ....
insyaallah bakal sama2 punya ank tiga nanti...
Wahh meriah nya.. 

doakan  kesejahteraan kami ....
>,<



Nota kaki : hanya sebagai catatan kenangan buat diri sendiri... tiada kena mengena dengan sesiapa...



Wednesday, January 23, 2013

Apam dewa Teganu

As Salam ......
alahai.... dah lame benor aku tk ngpdet kat sini... rindu tetiba bertandang... dan datang sikit mood..
diri dah rasa oke skit.. semakin bersemangat... walopun 'morning sickness' tetap jadi peneman setia aku buat masa ni...  alhamdulillah....
tau tak ngape yang aku tetiba bersemangat kejap ni....? hahaa... macam lah orang ada ambik peduli kat engko saly.....( cakap2 dalam ati jer tau...huhu).  kalo facebook agak rajin jugak buka.... tukar itu ini... tapi kalo blog, buka ..tutup.. buka.. tutup.... sudah2 nya baru hari ni terasa nak 'menaip' .......!
tak ada aktiviti yang menarik pun nak citer tau .... boring3...
oke... kelmarin aku merajinkan diri kedapur.... sudah lama beno aku tak masak... tak dapat nak masak... sudahnya ,en abang bungkus kat kedai jew...  entah kelmarin datang teringin nak makan apam dewa ... teganu ... gitu lah, waktu prgnent memang kuih ni menjadi salah satu feberet ..
tengok pic bawah ....!


 
kebiasaannya.... apam dewa teganu ni berwarna merah jambu & krim gitu.. tapi oleh kerana sekarang aku cuma ada kaler hijau jew.... jadi pelik sikit... haha...  kenapalah aku ni tak lari dengan kaler hijau...? huhu..... tampak menarik juga ..... dah banyak kali juga buatnya...tp hari ni tup2 kaler hijau jadi rasa nak abadikan dalam blog ni...  silalah menjamu mata ya pada yg sudi.... nak bagi jauh sangat..hehe tak ada yg istimewa pun tentang apam ni.... yg istimewa mungkin pada namanya...apam dewa.... itu orang teganu yg panggil. .... cara buat pun senang sangat2....
 


resepinya...... ringkas...... 6 biji telur pukul dengan 1 setengah cawan gula hingga kembang... kemudian masukkan esen vanila @  esen ros ( kasi mau hilang hanyir telor) ... lagi kemudian masukkan  2 cawan tepung gandum ( ayak tau...)... kacau sebati... bahagikan adunan 2 bahagian... letak lah warna.... 1 warna... 1 lagi yg asal adunan.... kemudian masuklah selang seli dalam loyang dan lepas tu kukus selama 45 minit @ hingga masak......
mudah kan....!
 
kebetulan anak saudara ada datang..... cepatlah abisnya..
biasa aku buat setengah dari adunan atas tu.. tapi oleh kerana rumah ni ramai juga.. dapatlah juga seloyang besar... cukup .... skali ngap berebut-rebut.... dah abes....
>,<
 
 
 

Thursday, January 10, 2013

morning sickness


As Salam semua .....
alahai dah lama tk buka blog ni.. rindunyaaaa......
tuannya tk berapa sihat. nak bukak pun tak terlaksana. blog kawan2 dh lama tk jenguk jg.maaf ya semua, nanti bila rasa dah sihat sikit dan datang semangat akan ku bertandang....

untuk masa sekarang alahan aku memang sedikit teruk. pelik juga..berbeza dengan kandungan yg dulu2.. sampai nak makan nasi pun tak punya selera... asyik nak muntah... memang tak selera langsung.. tubuh badan pun lemah ,asyik nak tido jer.... tapi semua tu aku lawan juga, gagahkn diri sebab anak2 perlu aku uruskan.. kalu ikutkan hati mau jer aku tido.... tido.. tido...

sekarang kalo tk silap kandungan baru nak masuk 9 minggu.. huhu nampaknya lama lagi lah nak tunggu alahan ni menghilang.. sabar ya saly....>,<
apa yg aku alami sekarang ni terkadang terselit sebuah keinsafan... mengenangkan jasa ibunda yg  telah mengandung dan melahirkan kita....begitu besar jasa dan pengorbanan kan,...! melalui sebuah kehamilan..... melahirkan ... membesarkan ...... dan sekarang kita pula merasai susah senangnya......


cukup ringkas entry aku kali ni...
oke lain kali ada masa yg berkualiti dan sihat akan ku update lagi..
wassalam




nota kaki: bagaimana dengan kawan mama2 yg  preggy pula....... apa perkembangan kalian..?

Wednesday, January 2, 2013

bermula sekolah ~ ikhwan

hari ni 2 january 2013,
ikhwan dah mulakan hari pertama sekolah di Pasti As-Sabiqun..
dah 5 tahun anak mama ya..! tapi ikut bulan belum lagi... bulan 8 nanti..hehe
kelmarin dah mula sekolah tapi cuma ibu bapa turut  harus hadir ada taklimat dan hari suai kenal jew ... masa tu tak lama ..
 
 
pagi ni ikhwan lagi tak semangat... moody jew mukanya tu..
nak bangun tido pun susah.... suruk mandi takmo mula2 katanya sejuk..
pagi td hujan..
tapi nasib dia tak buat perangai..
sebab tahun lepas dia dah terbiasa dengan suasana nak gi sekolah ni..


kelmarin dia bersemangat sangat2 maklumlah hari pertama.
dan ada sorang sepupunya sekolah sama dengan ikhwan..
hehehe apalagi memang gembira dia,itu sepupunya yg rapat juga.. lahir tahun yg sama cuma dulu ikhwan 1 bulan.. jadi dua2 tak banyak perbezaan..>,<
 
 
haa... budak yg sebelah kiri , Rafiq itulah sepupunya ikhwan, anak saudara en.abang dan aku juga...
nak tangkap pic berdua masa sekolah tadi tapi takde peluang...
suasana agak sibuk sebab permulaan sekolah..

 
huhu.. yg atas tu  adalah beg sekolah baru nya.. baru je beli semalam..
kata ikhwan dia mahu beg yg punya tayar...dan boleh tarik atsnya... hahahahaa.....!
tapi pic yg diambil ni tika dia galas tadi.... dia takmo lepaskan begnya bila mama nk ambik pic ..
jadi tak berapa jelas....dan inilah saja pic beg barunya  >,<
beli semalam ,tunjuk yg takde tayar dibawah dia takmo... jumpa jew yg spiderman ni cepat2 dia mahu..
nasib begnya tak besar.. kecil dan sepadan dengan dia 5 tahun ...
tak letak apa pun dalam tu,cuma baju dan seluar untuk persalinan sesi iqra' petang nanti.....
buku2 dan semua peralatan sekolah cikgunya tak bagi pulang,
semuanya cikgu sana yg jaga..
nanti bila akhir sekolah barulah semuanya akan dibagi..