Sunday, July 7, 2013

catatan ...34 minggu


hai  mommies......

sekarang kandungan dah masuk 34w...
tinggal 6 minggu lg untuk sampai 40w..uhh.... makin berdebar mama rasakan..
harap-harap jangan lah terlebih tarikh jangka... seperti anak pertama aritu....
ingin yg normal tanpa di paksa...!
buat masa sekarang update blog dh takde citer lain, lagi2 tentang my baby kan.... yg sebenarny itu jer dalam kepala aku bila mhadap blog..catatan  saat-saat akhir 40 minggu nan indah ni.... hehe ..

minggu lepas  aku baru jew beli sikit barang-barang baby.. baru berkesempatan.. berjalan-jalan asyik termengah-mengah je.. macam orang dh cukup bulan lagak.. pastu bila lama-lama sikit pusing-pusing carik barang baby, mula lah terasa sakit  dibawah perut ni... letih sangat... lagi-lagi bawak si hero kecik ni ... irfan...
senarai barang baby takle banyak.. beli apa yg tiada .. lagipun dah ada keperluan dari abang sulong dan abang kedua yg masih elok dan boleh sangat di guna ..
 kalau baju baby untk bilik bersalin semestinya  aku akan  beli.. anak yg sebelum ni pun memang beli.. itu kenangan buat anak-anak.. baju pertama yg akan di pakainya.. baju tu tak di kongsi dengan yg lain.. sayang sangat-sangat tau ... !
kalau baju, ada jugak aku sediakan beberapa helai baju baby gurl .. kikii...  manalah tau rezeki aii nanti dapat 'gurl' .. alhamdulillah... kalau tak dapat gurl, baju tu boleh bagi pada baby orang lain nanti .. takle ruginya .. geram tau bila duk belek baju baby, mata ni tertarik ..menjeling-jeling ke baju gurl... cantik sangat.. geram .. wahahaaa ......bagaimana rasanya andai memiliki baby gurl ya..... hihiihii... tersenyum sendiri aku dengan soalan yg entah apa2 dalam kepala otak  aku nim.....!
barang baby dah aku settle kan.. dan dh masukkan dalam beg khas nya ... huhu macam esok dah nak beranak .. stanby tau..... kalo takdir jadi apa-apa, senang skit barang semua dh cukup.. kalo kelahiran yg dulu,masuk 7 bulan barang dh siap semua... ni agak terlewat sikit...
cuma barang mama jew belum standby lagi...... nanti ada masa boleh siapkan....!......

pastu.... oke,abis bab barang baby...
2 minggu lepas, pergi klinik periksa kandungan seperti biasa ... apa yg jadik problem nya adalah HB.. Hb tetap je gitu, tak naik-naik.. yg sebelumnya dulu 9.8 ... pastu naik sikit 10.1 ... last2  baru ni 10... tahan telinga mama di buatnya...nanti  rabu ni  dia nk tengok hb aku... kalu hb masih jew gitu, ambik darah lah jawabnya.... ikut  hati  malas  rasanya nak gi klinik ,  ambik darah dua botol lak tuh kat lengan  ni.. ngeri dan sakit tau.!!.
lagi-lagi kalo tk jumpa urat.. merana aku dibuatny...  kalau ubat untuk tambah darah tu memang aku jarang-jarang makan.. sebab bila makan je gerenti aku akan sembelit.... sembelit..!alaa 'penyakit' biasa ibu-ibu preggy ni.. seram aku kalu bab sembelit ni .. haha... lagi-lagi kalau dah masuk 8 bulan ni.. huhh... di suruhnya aku makan 2 biji pagi dan 2 biji malam.... gerun tu....
aku dah makan sayur-sayur bayam .. buahan .. susu ... kekacang ... jus delima ..tapi masih jew cair darah ni .. huwaa.. camne yer nak naikkan hb secara semulajadi, maksudnya tanpa makan ubat tambah darah tu ...
untuk kandungan kali ni  jugak  dah 2 bulan aku amalkan makan jus delima.. masalah sembelit memang dapat di atasi lah sikit.. tp hb belum...huhuu


oke.. sekarang bab baby tecik ni..
kompius mama di buatny... baru-baru ni pegi o&G dah oke kedudukan baby kan.. dan uri dah oke juga..  baby kepalanya dah di bawah .. fuhhhh ... saat-saat lega tuuu.... kemudian pastu pegi temujanji pakar di klinik harian biasa , dia kata melintang pulak..... kena tengok dan tunggu 37w nanti bagaimana ia berpusing atau tidak .. kalu tak berpusing jugak ,camner yer..... ?
and  pastu minggu lepas pegi klinik desa dia kata kepala kat bawah pulak .... alahai baby mama, kenapa ni .... belum puas nak pusing-pusing lagi ye ... pening mama  tau cayang...!




masuk minggu ni aku rasa letih sangat...
kadang-kadang  tak sihat ... batuk ... flu..... tubuh lemah ... dah musim agaknya...
kaki dan tangan dah pun mula sembab ... nak bergerak pun tak secergas sebelumnya .. lagi-lagi dah nak masuk bulan puasa ni.. hurmm..... gimana nanti ya.. harap-harap boleh berpuasa penuh tanpa halangan ..
kedua anak teruna aku ni pulak lasak-lasak... sabar jew lah ... malas dah nak berteriak marah-marah mereka,buat letih je...hehee.... sekali mama berteriak,  terkejut si tecik lam perut ni... hahaaa.... sabar-sabar ....



buat hero-hero tercinta mama, jangan nakal-nakal ya... jangan gaduh-gaduh... kalian anak terbaik mama kan .... nanti tak lama nak punya adik baru..  kalu andainya  se ' geng' dengan kalian, main  lek lok ya.... kesian mama....ekekekeee
adik baru kalian ni aktif sangat-sangat duk menendang kat dalam... perut mama ni dah macam taman permainan dia.. uhh tak sabar rasanya mama ni nak jumpa adik baru .... >_<
harapan  sebenonya nak beraya bersama... 3 anak  ...  itu pun kalo si comel ni kuor awal..
kalu tak hari raya ataupun lepas raya lah jawapannya...







8 comments:

Normi Nieza said...

sdang menanti saat indah bersama org baru..tahniah..:)

Nurul Husna said...

kak, try makan jambu batu lebih sket..elok utk naikkan HB... tula, tinggal lg 6 minggu je kita ni..sy takut ni sbb baru 1st time kan...hehe

mama_saly said...

@Nurul Husna

owh jambu batu..first dgr uk naik hb ni. nanti hari ni akak nk cuba..trm kasih ya husna..
bdebar n tk sabar rasanya kan, tggu org baru..harap2 kita n baby slmt semuanya..amin

mama_saly said...

@Normi Nieza

betulk tu..trm kasih ya cik nor..^__^

Fifi Nadhrah said...

wah.. mesti tak sabar nak melahirkan..

Ibu Lala said...

Ok jugak klw bb kluar lps ry. X payah ganti pose byk byk. Apa apa pun moga dipermudahkan segalanya

Aine Ainun said...

Semoga segalanya dipermudahkan...=)

teringat masa menghitung hari taun lepas..=)
Tapi..memang indah bila dkenang, terasa pcm nk preggy lagi..tak serikkan.==))))

Cik Matahariku said...

tahniah, bakal menimang cahaya mata tak lama lagi ye, kl ikut pengalaman sy, kelia-lima bby sy dulu sume overdue..ada pro n cons baby overdue ni, apa2 pun kita doa yang terbaik ye..:)-