Monday, May 27, 2013

Placenta Previa

hai mommies...
 
 
 
yg sebenarnya ni en3 kelmarin..
 usia kandungan dalam perut ni dah pun 28 minggu lebih..
dah masuk trimester ke 3...huwaaa...dah tak lama dah kan...
dan jururawat pun sudah mula suruh  tanda carta gerak janin.. o_0
start kandungan 28 minggu  - 23/5/13 baru ni..
skarang baru je stakat 25 hb tanda..
seperti biasa lah aku kalu bab tanda ni jadi malas... haha..
 kira tu tetap kira tp kemudiannya baru tanda..
 
 
 
 
so kelmarin ada temujanji dengan doktor di klinik kesihatan ibu dan anak Air jernih.. temujanji untuk repeat scan yang aritu masa 4 bulan... sebab uri bermasalah kot .katanya..aku memang tak paham la tulisan doc nii..hehe

pastu bila diperiksa kelmarin ... doc sahkan yang kududukan baby cayang mama ni melintang (transvers) ... macam pic kat bawah nim..

tapi sepatutnya kan bila kandungan dah masuk 7 bulan kepala dah ke bawah kan..



dan satu lagi , uri pulak duk kat bawah.. aduh... macam-macam..
patut lah aku rasa penuh je kat tengah-tengah perut ni..bawah perut rasa kosong jer...
rupanya anak duk melintang kat tengah-tengah perut.. macam mana ya.. ?
alahai baby mama cayang, baik-baik ye sayang..
 
sebenarnya, aku tak pernah alami lagi keadaan begini walaupun dah anak dua.. biasanya normal lah kan ia berpusing-pusing..and last bila dah masuk terimesta ke 3 ni kepala kat bawah... yang tu aku tak berapa bimbang lagi... mungkin my baby ni belum puas nak berpusing-pusing lagi.. haha... sampai masa kot, dengan keizinan Allah pasti tidak mustahil ia semulajadi duk kat bawah....
dan paling aku bimbang skali adalah uri... doktor namakan aku alami placenta Previa...
type I-II.... katanya doc belum pasti type berapa..
aku tak berapa paham jugak sebenarnya..
 
 permasalahan uri ni bermula dari kandungan 4 bulan dan sampai sekarang berlanjutan.. takut juga.. pastu doc refer aku kat hospital pakar O&G pada 13 jun nanti...
huh .. O&G lagi.. di sana mungkin canggih sikit scan dia...
mintak-mintak lah ulasan doktor di sana nanti, plancenta still masih boleh berubah kedudukan dan aku dapat bersalin normal... amin
mommies ada pernah tak alami seperti saya nim..?
 
andai kata pergi jumpa tok bidan kampung dan mintak dia merasa atau alihkan anak dan placenta.. hingga ke tempat sepatutnya, macam mana ya..
bahaya or tidak..?
 
=_=
 
 
 
 
 


9 comments:

aTieYusof Family said...

Saly..InsyaAllah baby akan berpusing ke bawah nti..doa byk2.. banyak kes mcm ni kan, tapi nti nya bila dah dekat nk bersalin baby akan pusing juga..InsyaAllah..
nak urut kampung? ada jg org bgtau elok kan, tapi sy ni penakut skit..takut lain plak jadinya nti..
Tapi klu berurut kt bidan yg ada sijil tu, berani lah jg...:)

mama_saly said...

Betul tu atie..
Sampai masa tntu ia pusing kan.. Kalu b'urut kg macam saly pun takut sbeno nya.. Talut timbul masalah lain plak kan.. Tp dengar buat oke je..hehe.
Apapun thanks ats pandangan atie ..tq atie..:-)

ummu syifa said...

Saly, ms preggy ank 1st pn sy placenta previa ni type 1-11 ni jg...pas tu kena refer pakar kt hosp..bila smpi tarikh temujanji tu, bila scan dah ok.uri dh naik blik..bby pn ok...x berurut, x buat ape pn..doa je bnyk2..insyaallah...semoga baik2 jg utk kamu..misi pesan jgn berurut, takut terbelit tali pusat...ada kwn sy ms 7bln dh kena duduk wad..dia nyer tupe 111 rsnya...tp slmt je bersalin...dh besar pn ank..

Aine Ainun said...

nanti kalo nak dekat bersalin baby x pusing jugak, kena tahan wad kan..

sabar ye mama,
pregnant ni mmg mcm2 dugaan kan..


cantik blog=)

Lynda Che Lah said...

sy dulu mengalami placenta previa tahap 4..mmg bahaya dan sejak usia kandungan 6 bulan..sy diarah bed-rest shj..sy diberikan cuti sakit sehingga hari melahirkan..bila masuk usia 8 bulan..pemeriksaan menunjukkan baby dah berpusing dan masalah ini telah selesai..uri kat bawah ni bahaya sbb kemungkinan utk bersalin normal adalah kerana uri akan keluar dulu..jd bahaya utk bayi..itu sbb doc akan suggest czer..tp insya allah..khidmat urut tidak perlu sbb baby secara normal akan berpusing dan akan berada di jalan keluar kecuali kuasa Allah menentukan semuanya..dont wori kak :)

mama_saly said...

Trima kasih ya ummu shifa, anne.. Lynda ats pndapat dan pandangan...
Skurangny sy bleh jdikan ruiukan..sbb bila org tua tahu je mula lah suruh jumpa tok bidan..membetulkan... Itu yg takut tu.. Bimbang risiko ats kita n baby.. Jadi bserah dan bdoa sj mgkin ada keajaiban nnti.. Tq semua dear2...

MyFreeMinded said...

Dah besar kan, dah 28 minggu... tak sabar lak nak tengok si comel keluar... Insya Allah akan selamat semuanya nanti...

My Firdz said...

Moga dipermudahkan... Bykkan baca surah al-Inshirah.. Smpai melahirkan..

Ibu Lala said...

Saya pun dulu camtu. Tp alhamdulillah dapat gak bsalin normal 3 tahun yg lalu.