Wednesday, February 13, 2013

kelebihan wanita mengandung (Morning sickness)


terdapat sebilangan wanita mengandung yg akan mengalami muntah atau mual terutamanya diwaktu pagi ... aku pun sebenarnya sampai saat ini ( 14 weeks) masih ada muntah-muntah.. bukan pagi je ,tapi tidak kira petang atau sampai ke malam.. Alhamdulillah.... aku bersyukur kerana dapat merasai ' nikmat'  alahan itu... bertuah alami saat itu... walaupun kali ni berbeza dengan yg sebelum... sedikit adventure .... kelmarin 12.2.13 ke klinik ibu dan anak air jernih kena minum air gula (MOGGT).. ini antara yg paling aku tak tahan.... terpaksa juga aku lalui.. bukan kerana berat badan aku yg lebih..dan bukan juga aku punya keturunan kencing manis ni.. tapi oleh kerana aku ada sejarah keguguran 3 kali berturut-turut.... pengalaman yg lepas mengandung anak kedua (irfan), kandungan masuk 8 bulan aku di sahkan kencing manis.. nasib baik dah 8 bulan.... taklah lama sangat.. yg ini pula result tak tahu lagi.. oke dah sampai sini ..




sekarang aku nak share info kelebihan bagi wanita-wanita yg mengandung yg mengalami mual atau muntah terutamanya di awal kehamilan.. jangan bimbang , setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya...



    1. Risiko keguguran lebih rendah berbanding dengan mereka yg tidak mengalaminya.
    2. Mual merupakan mekanisme perlindungan untuk embrio yg masih muda.kepekaan ibu terhadap pelbagai makan dapat menjauhkannya dari makanan yg berpotensi membahayakan si bayi yg belum lahir.
    3. Kematian bayi selepas dilahirkan lebih rendah pada wanita yg mengalami mual-mual
    4. Mual- mual berkaitan dengan rendahnya risiko kelahiran pra -matang
    5. Lebih tingginya berat lahir
    6. Lebih rendahnya kecacatan selepas di lahirkan
    7. Ukuran plasenta bertambah --> kurang makan disebabkan mual menyebabkan kurangnya pertambahan berat badan di awal kehamilan. Kurangnya berat badan menyebabkan peningkatan ukuran plasenta yg menyalurkan darah kepada janin yg sedang tumbuh. Plasenta yg lebih besar menjamin tersedianya makan dan oksigen yg sihat..


11 comments:

yan's cottage said...

salam sally....

memang tak tahan betul bila di suruh minum air gula tu...kan rasa nak keluar semua isi perut....dahlah yan nie...bukan jenis minum manis pula tu....

norhidana miswan said...

akak takde alahan masa awal2 peknen dulu, agaknyer sbb tu aiyan ada banyak masalah masa peknen ngn lps bersalin... huhuhuhui...

NoEn said...

aiiii rasa macam serik nak pregnen bila ingat alahan yg teruk...tapi nak baby lagi...ehehe

aTieYusof Family said...

Betul tu Sally..setiap yg berlaku pasti ada hikmah nya.. Ibu yg mengandung ni byk kelebihan nya yg telah Allah tulis kan..:)

Ena's Palace said...

Ooooh...begitu rupanya...suka info nih...

Nastyna said...

setiap perkara ada hikmahnya kan.

Rai Ourkizuna said...

oo.. ye ke.. doktor saya kata morning sickness tu menunjukkan ada kekurangan vitamin b. so kalau teuk dia suggest suh ambik vit b complex. wallahualam.

fairus mohamad noor said...

tq sharing..alahan mmg xleh nk elak,,saya pregnant tiga2 anak sume mornink sickness smpai 4bln..

Ann Ishak said...

ada banyak kelebihan dari morning sickness tu ye...nice sharing

izzah said...

Moga selamat hingga melahirkan yek akak..rindu plk nk rasa mual2 ni lg...rasa mcm nk baby lg plk...hehe...

sal ya said...

redha sajalah.