Friday, December 6, 2013

pray for pantai timur

                                                                 seluruh pantai timur banjir... turut bersimpati..semoga mereka yg menghadapinya diberi kekuatan...aku pun duk pantai timur..terengganu.. foto- foto di bawah adalah kampung aku.... Pulau Duyong.. juga di naiki air..tp cuma ia akan surut siangnya.... air sungai jadi pasang besar..... satu suasana yg biasa tiap musim begini......kredit: foto Pulau Duyong

 .








 

Thursday, December 5, 2013

sama berdoa mangsa banjir


kesian kan pada mangsa banjir seluruh pantai timur...terengganu..kuantan..kelantan...... semoga mereka semua tabah dalam menghadapi nya....                                                                                                                                                                                                                                                                                                   "Wahai bumi telanlah airmu dan langit berhentilah dari curahan hujanmu"                surah Hud ayat 44                                                                                              

Sunday, December 1, 2013

morning..

morning semua.... alhamdulillah ceria selalu dipermulaan hari..hati sihat...jiwa bersih..sekarang kat sini terengganu dan seluruh irea pantai timur ni sperti biasa laa dah pun dilanda musim tengkujuh... hujan & serta angin..nasib tak banjir lg..huhuu....cuaca sejuk..o_O.... salah satu nikmat dunia dari Allah ialah masih dapat bernafas dan menghirup udara pagi...

Monday, November 4, 2013

majlis cukur jambul




sedikit catatan kenangan majlis cukur jambul ...
my baby iman qaisarah..
majlis ni kiranya dah sebulan berlalu.. 10  oktober 2013.
buat hanya majlis kecilan..tp tetap meriah.. syukur segalanya berjalan lancar.




surah yassin antara kenangan untuk family dan yg hadir..























pic dengan mama pulak....
^__^



hello...
sy dah pun botak..
@___@

..................................................................


sebenarnya, majlis cukur jambul anak-anak belum pernah aku buat..
kalau pun cukur, tak buat majlis sebegini pun..
anak yg ketiga ni aku dah berniat masa mengandung lagi, seandainya dapat baby gurl akan ku buat majlis cukur jambul....
Allah telah memakbulkan impian suci aku ni..
jadi,,,,
inilah majlis yg istimewa
istimewa buat kami sekeluarga..





Saturday, November 2, 2013

Detik kelahiran anak ketiga


As'salam semua.......
 salam untuk my blog .. rindunyaaaaa pada 'semanis mama ' ni...rindunyaaa pada teman -teman maya ... salam rindu semua.. ^__^
dah lama aku menyepi dari dunia blog..semenjak dua bulan melahirkan my baby.. hati rindu tak tertahan tapi seluruh masa aku begitu suntuk dan bermakna untuk anak-anak.. belajar untuk sesuaikan diri dengan dunia 3 anak,,, hehee...
terasa kekok pulak..ahaa.. oke...untuk permulaan cerita...
my baby baru.............. ..



hai dunia. ini lah puteri saya.. IMAN QAISARAH...
cantik tak nama .. hehe.. mamanya cuma panggil adik ICHA.. dah 2 bulan lebih..
sebelah neneknya nak panggil iman...panggil manja pun ada,,
tokmi nya pulak mahu panggil qaisara.... ara pun ada ..
huhu.. tak kisahlah..
asal panggilan itu indah di dengar
^___^

enty kali ni aku cuma nak abadikan sedikit kenangan melahirkan anak ketiga.. biarpun dah lama berlalu, tapi mahu jugak abadikan kenangan terindah detik itu...


.............................................................................................










sedikit foto kenangan sewaktu prgnant 7 bulan.....segalanya tinggal kenangan...kekadang  rindu datang....:)








foto terakhir sebelum melahirkan..... ini sewaktu hari raya pertama .. huhu...
 sempat lagi nak beraya ..



18 ogos 2013

tarikh atas tu adalah due date sebenar.... cantik jugak tarikh tu kan....
tapi belum punya rasa nak bersalin.. hari ni ada keluar sikit tanda, keluar seketul lendir.. tp aku tak tau jika itupun tanda nak bersalin... aku pun tak ambik kisah.. sebab hari rabu 21/8/2013 jika aku belum bersalin, klinik bulanan tu akan buat surat refer ke hospital... apalagi induce laaa..... dalam hati berdoa agar kali ni aku mintak dijauh dari bersalin secara paksa..... cukup lah pengalaman lahirkan kedua-dua anak aku dulu... keduanya paksa.... yg pertama terlebih tarikh 10 hari.... di masukkan ubat untuk lahirkan anak.... yg kedua pula, lahir awal 2 minggu dari jangka, itupun di masukkan ubat cetusan...sebab aku ada kencing manis masa tu.. dan.... moga yg ketiga ni sakit normal dan segalanya di permudahkan......!
ingin sangat nak merasa sakit semulajadi ... insyaallah, moga dikabulkan...


19 ogos 2013

pagi-pagi lagi jam 9.30 dah keluar jalan-jalan sambil shopping dengan si irfan...abangnya  pergi sekolah..so berdua je lah... pergi maydin mall....ini lah hobi aku sepanjang mengandung ni, seminggu sekali tersa wajib pulak pergi bershopping .... dah ni terlebih hari masih gagah lagi bawak perut ni.. tapi memang dah tak larat sebenarnya... pelan-pelan dah jalanan mak buyong ni,, en.suami bimbang nak kasi keluar gitu takut tiba-tiba datang sakit susah pulak..haha.. tp cam biasa aku berdegil nak jugak jalan-jalan...hahh...hambek ko pi laa jalan-jalan............



20 ogos 2013

hati dah tak tentu arah...esok pergi klinik ambik surat ke hospital... walopun  baru terlebih dua hari,ya Allah.... permudahkan urusanku....
hari ni bangun pagi je dah takde semangat... perut pun asyik mengeras... bukan hari ni baru terasa... mengeras dan rasa sakit sikit di ari-ari tu aku dah rasa hari raya baru ni.......... agaknya mungkin my baby dah mula turun agaknya..... aku buat kerja rumah seperti biasa....masak.. dan layan dua hero aku tu...
malam pulak jam 8 tidurkan dua orang tu.... en.suami pulak pergi masjid.....tinggal aku dengan anak-anak...sambil tidur anak ,mama nya ni pun turut terlelap.... kejut-kejut en.suami dah pun pulang jam 10 mlm... sempat lagi dia ke rumah umi nya... huhu..
bermula  jam 10 lebih tu ,aku kerap kencing.. letih turun naik tangga....rumah aku 2 tingkat....so,nak kebilik air harus turun dibawah.. semakin lama perut pun mula sedikit sakit..seperti anak tekan-tekan kat bawah perut ni... mula-mula sakit 15 minit sekali... pastu semakin kerap sampai ler aku tengok jam ,sakit 5 minit sekali... nak turun kencing dah tak larat.... akhirnya keluar sedikit darah....jam waktu tu  dah 12 lebih.....lekas aku kejutkan suami.... terkejut suami sebab tetiba aku sakit ....pastu bersiap-siap apa yg patut.....hampir jam 1 pagi hantar anak kerumah tokmi....peluk  cium kedua dua hero tu.... menitis airmata mama ni.... insyaallah,nnti kita jumpa lagi... mama bawa pulang hadiah terindah .... si comel ...
sampai hospital jam hampir 1 setengah lebih....tunggu punya tunggu proses daftar, aku dah tak tertahan.....adeh, lama betul doktor nak periksa bukaan jalan.. nak masuk nama dalam komputer la....bla..bla... laaa.. aku naik nak marah je waktu tu ,rasa nak bagi penampor jer ....
sebab walopun sakit aku biasa-biasa je tp aku rasa nak buang air  sangat-sangat...aku bagitahu pun dia cakap sabar ye dik ,kejap jer lagi....aduh.....rasa nak teran pun ada....pelik jugak rasa  sebab sakit biasa-biasa je... pastu doktor tengok aku dah lain macam jer, terus dia suh baring nak cek bukaan jalan....periksa punya periksa katanya dah pun 9cm.....
hahhh....!!? 9 cm.... aku pun terkejut.....lantas terus diaorang semua tu angkat aku atas katil bad dia tu di sorongnya aku masuk laboor room... nasib ada tempat kosong.....sampai jer...buang air kencing aku , terus aku teran....dah tak tertahan.....
alhamdulillah....akhirnya lahirlah seorang lagi umat nabi Muhammad saw atas  dunia ni....  my puteri ..... jam 2.37 pagi...... berat 3.3 kg..dah pun masuk 21 ogos 2013...






alhamdulillah.... terima kasih Ya Allah..... Engkau permudahkan urusan aku lahirkan anak kedunia... tanpa ada masalah...cukup indah aku rasakan saat melahirkan anak ini... satu pengalaman yg menakjubkan.. cukup indah..........

tak terjangka aku lahirkan anak pada tarikh itu..jam itu... sebab ingatkan mungkin seminggu lambat lagi dan aku akan di induce jugak... ini pengalaman pertama aku, sakit semulajadi..... inilah yg sentiasa aku doakan setiap kali lepas solat.... semasa usap perut............... semoga di permudahkan....dipermudahkan.... dipermudahkan..... dan sakitnya tidak lama..... ahh... tak terucap rasanya rasa syukur ini......



Tuesday, September 3, 2013

alhamdulillah..dh selamat

alhamdulillah......
21 ogos 2013   bsamaan 14 syawal aku dah selamat melahirkn anakanda yg tersayang yg kukandung selama 10 bln..
baby gurl..hehe.penyeri dan pelengkap buat mama..abah dan abang2nya...hari ni dah pun 14 hari..baru berkesempatan nk update blog..nanti insyaallah ada kesempatan ingin jugak nak abadikn kenangan mengandung dan detik kelahiran sicomel ketiga....
insyaallah...
 
 
 
 
 
 

Saturday, July 27, 2013

Tungku untuk Baby

 
 
akhirnya  dapat jugak  aku miliki  'benda alah' ni....
taraaaaaaaa...... Tungku baby...!hehe


 
tungku  baby ni salah  satu yg aku 'idamkan' untuk memilikinya semenjak mula-mula pregnant baru ni... dah ni dah hampir nak bersalin baru je dapat...walo  hanya sekadar tungku kecil  tapi sweet dan bermakna buat aku.....
 
memula tu terjumpa  di laman fb dan internet.. ingat nk order juge.... tp malas pulak.. cuba-cuba cari kat sini je lah... mana le tau kot  ada.... pastu  kebetulan pergi ke klinik swasta ,klinik umi.... seminggu yg lepas.... berdekatan sini je... tup-tup ternampak ler satu benda ,bagaikan mimpi lak... hehe.... apalagi terus je aku beli si tungku baby ni untuk si manja aii nanti... kecik sangat... comel je.. siap pilih warna pink lagi.... tinggal yg ni je colornya cantik .... tapi harga nya wow.. rm10... tapi kalu order internet pun harganya sama juga rm10 itupun di tambah dengan postage pulak.... sini senang...rm 10 tak payah order.....hehehhe
 
masa  lahirkan anak first dan kedua aritu aku takde guna pun tungku baby ni bagai... bertungku untuk baby cuma guna cara kampung je...cari daun entah apa aku tak ingat.. tapi yg ketiga ni teringin nak guna tungku sebegini.. berherba lagi.. mungkin elok juga. cara pun senang ...
 
 buat baby mama cayang.... mama  tak sabar nak jumpa tau.. perut mama asyik mengeras jew...kenapa ya... baby dah oke kepala di bawah dan tak melintang lagi  ,tapi belum terasa lagi tanda-tanda nak lahir.. mungkin sempat sambut raya kot.. InsyaAllah  tinggal  11  hari jew lagi kita nak sambut syawal ..kejap  je kan .. mood raya ada jugak datang sikit-sikit tp persiapan kuih raya semua tu tak ada... kemalasan lah pulak ... huhu

puasa pulak alhamdulillah.....mama belum tinggal lagi.. kekadang ada jugak hari yg mama terasa sangat-sangat tak bermaya.. tp berjaya mama teruskan...insyaAllah semoga mama tabah untuk lalui hari-hari puasa seterusnya ..
 
sejak  akhir  ni  abang -abang baby ni asyik duk cium perut mama je..
 assalammualaikum baby.... kata  ikhwan dan irfan....hehe..ayat tu yg selalu mama ucap  
untuk baby....
 
 sejak  akhir ni  aku memang jarang nk buka blog apalagi nk update.. rumah teman-teman pun tak bertandang.... maaf ya kawan-kawan  mama semua .. ada kesempatan akan ku tinggal jejak.....


 
 

Monday, July 22, 2013

Mengawal marah terhadap anak-anak .....




 
✔ ketika marah, ingatlah bahawa ALLAH selalu mengawasi kita dan ingatlah bahawa anak tidaklah terus dewasa dan memahami kehendak kita

... ✔ tarik nafas dalam-dalam dan santai ( relax )

 ✔ jika kedua-dua cara tadi gagal mengawal emosi kita , beristighfar. Apabila ingin meninggikan suara maka lakukanlah sehingga anak mendengar suara kita.

 ✔keletihan antara punca kita cepat marah, maka bincang dengan suami/isteri cara untuk menguruskan rumah tangga anda

 ✔ Berdoalah kepada ALLAH agar hati kita masih di dalam genggaman-NYA , kita tidak akan membiasakan diri lagi menyumpah anak kita ketika mara


 

Friday, July 19, 2013

..... kasih sayang




Kasih sayang itu umpama AIR..
Tanpanya kita akan KEHAUSAN..

... Kasih sayang umpana UDARA..
Tanpa itu kita terasa sesak di dada..

Kasih sayang umpama MENTARI..
Tanpanya hidup tak BERSERI..

Kasih sayang umpama BULAN..
Tanpa itu kita tarasa GELAP..

Sesungguhnya kasih sayang adalah milik semua insan yang Allah hadirkan dalam kehidupan kita. Karena setiap insan membutuhkan kasih sayang baik dari Allah,orang tua,saudara,sahabat,dan dari orang-orang di sekelilingnya..

Dengan kasih sayang hidup damai nan tenteram akan kita dapatkan.. (◠‿◠✿)


 
 
 
 
 

Sunday, July 14, 2013

:: My choice : Set bersalin Shaklee


Hai Mommies ....

salam  ramadhan semua.. alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke 5 kita menjalani ibadah puasa...
dan hari ni kandungan mama dah pun 35 weeks.......

and finally ......
berkenan jugak mama dengan satu set bersalin nim.... selepas berkurun-kurun lamanya membelek dan membanding mana satu yg akan jadi pilihan ......!

SHAKLEE adalah pilihan hati hamba ... hee.... rasa sangat teruja untuk mencuba set brsalin dari shaklee ni.... dengar testimoni pengguna ramai yg berpuas hati... dan satu lagi keistimewaannya, ia boleh dimakan sejurus selepas melahirkan .. ia bukan berasaskan jamu..
 i like..............



shaklee ni aku order dengan rakan yg kenal melalui blog juga... asal terengganu.. senang tau.. aku memang jenis yg tak suka order barang dari internet ni,lagi-lagi kalau luar dari terengganu... mula-mula tu cari punya cari tak jumpa...last-last jumpa jugak..rakan blogger sendiri...  Yaya Azura .. jika ada rakan blogger yg nak order dengan yaya ni boleh ke blognya... bagi aku senang berurusan dengannya .. tempat tinggal kami pun dekat sangat-sangat... berjiran aje.. tak sangka juga ya....

2 minggu lepas baru sampai set shaklee ni... dah lama nak order tapi masalah demi masalah yg melanda jadi aku tangguhkan ..dan bila dh sampai ke tangan shaklee ni hati dah lega sangat.. suka... inilah set berpantang aii nanti.. hehe..

berpantang sebelum ni aku pernah gunakan set homophaty semasa yang sulong aritu.... berpantang anak kedua pulak guna set bersalin leesa formula.. yg sebenarny semuanya ada kelebihan .. cuma yg shaklee ni aku tak tau lagi camner... harap-harap berguna sangat untuk aku.. nantilah insyaallah bila selamat bersalin dan berpantang nanti akan aku update tentang penggunaan shaklee ni...



dan untuk bulan puasa  ni juga  aku dah mula guna ESP shaklee ni.. sebab untuk tambahkan tenaga.. kasi cergas ... preggy memang letih di bulan puasa ni ..lagi-lagi melayan karenah anak-anak yg sememangnya memerlukan kita .. tapi betul, setakat ini dengan ESP  berpuasa kali ni buat aku ada tenaga sikit... bersemangat... suka juga dengan rasanya ,,, harap-harap cukuplah sampai aku berpantang nanti... kalu tak mesti lah order ESP ni lagi... >_<








Friday, July 12, 2013

kerana Lidah......



 

 
=>> KERANA LIDAH Adik beradik bergaduh,
=>> KERANA LIDAH sahabat menjadi musuh,
=>> KERANA LIDAH bisa berdusta,
... =>> KERANA LIDAH badan binasa,
=>> KERANA LIDAH juga kita berdakwah,
=>> KERANA LIDAH kita bercakap benar,
=>> KERANA LIDAH kita berukhwah,
=>> KERANA LIDAH kita memuji Allah,

 


 LIDAH walaupun lembut tidak bertulang,peranannya hebat sekali...boleh MENDAMAIKAN dan boleh MEMPORAK-PERANDAKAN..boleh MEMPESONA dan boleh MELIARKAN..boleh MENGHASUT dan boleh MEMUJUK..maka gunakan lidah dengan sebaik-baiknya..~~

 
 

 
 
 

Tuesday, July 9, 2013

Salam Ramadhan Al Mubarak








Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna  ....  agar dapat ku lalui dengan sempurna ... selangkah demi selangkah ... setahun sudah pun berlalu ... masa yang pantas berlalu .. hingga tak terasa ku berada di bulan Ramadhan semula ... puasa satu amalan ... sebagaimana yang diperintah- Nya .. moga dapat ku lenturkan ..nafsu yang selalu membelenggu diri tiada henti-henti ...... tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja ... Tuhan pimpinlah daku yang lemah ... mengharungi segalanya dengan sabar ... Kita memohon pada Tuhan di berikan kekuatan  .. ku merayu pada Tuhan di terima segala amalan  ..... selangkah demi selangkah ... dengan rahmat- Mu oh Tuhan ku .... ku tempuhi jua ....................................................


  



 
  



Salam ramadhan buat semua muslimin muslimat.... teman alam maya ku..
alhamdulillah.. esok dah 1 ramadhan .. syukur dipertemukan lagi kita dengan bulan yang penuh berkat .. bulan di mana pahala amalan dilipat kali gandakan ..
kali ini yang pertama berpuasa dengan hamil sarat begini .. semoga mama di beri kekuatan dalam menempuh bulan yang penuh berkat .. di beri kesihatan yang berpanjangan .. tanpa sebarang halangan .... amin
oke selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak
selamat berpuasa ..
semoga kita sama -sama di berikan keberkatan oleh Nya..
amin



Sunday, July 7, 2013

catatan ...34 minggu


hai  mommies......

sekarang kandungan dah masuk 34w...
tinggal 6 minggu lg untuk sampai 40w..uhh.... makin berdebar mama rasakan..
harap-harap jangan lah terlebih tarikh jangka... seperti anak pertama aritu....
ingin yg normal tanpa di paksa...!
buat masa sekarang update blog dh takde citer lain, lagi2 tentang my baby kan.... yg sebenarny itu jer dalam kepala aku bila mhadap blog..catatan  saat-saat akhir 40 minggu nan indah ni.... hehe ..

minggu lepas  aku baru jew beli sikit barang-barang baby.. baru berkesempatan.. berjalan-jalan asyik termengah-mengah je.. macam orang dh cukup bulan lagak.. pastu bila lama-lama sikit pusing-pusing carik barang baby, mula lah terasa sakit  dibawah perut ni... letih sangat... lagi-lagi bawak si hero kecik ni ... irfan...
senarai barang baby takle banyak.. beli apa yg tiada .. lagipun dah ada keperluan dari abang sulong dan abang kedua yg masih elok dan boleh sangat di guna ..
 kalau baju baby untk bilik bersalin semestinya  aku akan  beli.. anak yg sebelum ni pun memang beli.. itu kenangan buat anak-anak.. baju pertama yg akan di pakainya.. baju tu tak di kongsi dengan yg lain.. sayang sangat-sangat tau ... !
kalau baju, ada jugak aku sediakan beberapa helai baju baby gurl .. kikii...  manalah tau rezeki aii nanti dapat 'gurl' .. alhamdulillah... kalau tak dapat gurl, baju tu boleh bagi pada baby orang lain nanti .. takle ruginya .. geram tau bila duk belek baju baby, mata ni tertarik ..menjeling-jeling ke baju gurl... cantik sangat.. geram .. wahahaaa ......bagaimana rasanya andai memiliki baby gurl ya..... hihiihii... tersenyum sendiri aku dengan soalan yg entah apa2 dalam kepala otak  aku nim.....!
barang baby dah aku settle kan.. dan dh masukkan dalam beg khas nya ... huhu macam esok dah nak beranak .. stanby tau..... kalo takdir jadi apa-apa, senang skit barang semua dh cukup.. kalo kelahiran yg dulu,masuk 7 bulan barang dh siap semua... ni agak terlewat sikit...
cuma barang mama jew belum standby lagi...... nanti ada masa boleh siapkan....!......

pastu.... oke,abis bab barang baby...
2 minggu lepas, pergi klinik periksa kandungan seperti biasa ... apa yg jadik problem nya adalah HB.. Hb tetap je gitu, tak naik-naik.. yg sebelumnya dulu 9.8 ... pastu naik sikit 10.1 ... last2  baru ni 10... tahan telinga mama di buatnya...nanti  rabu ni  dia nk tengok hb aku... kalu hb masih jew gitu, ambik darah lah jawabnya.... ikut  hati  malas  rasanya nak gi klinik ,  ambik darah dua botol lak tuh kat lengan  ni.. ngeri dan sakit tau.!!.
lagi-lagi kalo tk jumpa urat.. merana aku dibuatny...  kalau ubat untuk tambah darah tu memang aku jarang-jarang makan.. sebab bila makan je gerenti aku akan sembelit.... sembelit..!alaa 'penyakit' biasa ibu-ibu preggy ni.. seram aku kalu bab sembelit ni .. haha... lagi-lagi kalau dah masuk 8 bulan ni.. huhh... di suruhnya aku makan 2 biji pagi dan 2 biji malam.... gerun tu....
aku dah makan sayur-sayur bayam .. buahan .. susu ... kekacang ... jus delima ..tapi masih jew cair darah ni .. huwaa.. camne yer nak naikkan hb secara semulajadi, maksudnya tanpa makan ubat tambah darah tu ...
untuk kandungan kali ni  jugak  dah 2 bulan aku amalkan makan jus delima.. masalah sembelit memang dapat di atasi lah sikit.. tp hb belum...huhuu


oke.. sekarang bab baby tecik ni..
kompius mama di buatny... baru-baru ni pegi o&G dah oke kedudukan baby kan.. dan uri dah oke juga..  baby kepalanya dah di bawah .. fuhhhh ... saat-saat lega tuuu.... kemudian pastu pegi temujanji pakar di klinik harian biasa , dia kata melintang pulak..... kena tengok dan tunggu 37w nanti bagaimana ia berpusing atau tidak .. kalu tak berpusing jugak ,camner yer..... ?
and  pastu minggu lepas pegi klinik desa dia kata kepala kat bawah pulak .... alahai baby mama, kenapa ni .... belum puas nak pusing-pusing lagi ye ... pening mama  tau cayang...!




masuk minggu ni aku rasa letih sangat...
kadang-kadang  tak sihat ... batuk ... flu..... tubuh lemah ... dah musim agaknya...
kaki dan tangan dah pun mula sembab ... nak bergerak pun tak secergas sebelumnya .. lagi-lagi dah nak masuk bulan puasa ni.. hurmm..... gimana nanti ya.. harap-harap boleh berpuasa penuh tanpa halangan ..
kedua anak teruna aku ni pulak lasak-lasak... sabar jew lah ... malas dah nak berteriak marah-marah mereka,buat letih je...hehee.... sekali mama berteriak,  terkejut si tecik lam perut ni... hahaaa.... sabar-sabar ....



buat hero-hero tercinta mama, jangan nakal-nakal ya... jangan gaduh-gaduh... kalian anak terbaik mama kan .... nanti tak lama nak punya adik baru..  kalu andainya  se ' geng' dengan kalian, main  lek lok ya.... kesian mama....ekekekeee
adik baru kalian ni aktif sangat-sangat duk menendang kat dalam... perut mama ni dah macam taman permainan dia.. uhh tak sabar rasanya mama ni nak jumpa adik baru .... >_<
harapan  sebenonya nak beraya bersama... 3 anak  ...  itu pun kalo si comel ni kuor awal..
kalu tak hari raya ataupun lepas raya lah jawapannya...







Friday, June 28, 2013

Tidak mudah .... Tapi Akan Terasa INDAH




Tidak MUDAH tersenyum ketika hati menangis dan terhiris
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyedari itu sebahagian dari kasih Ilahi
... Agar Allah memindahkan kebaikan-kebaikan orang yang menyakiti kita

Tidak MUDAH bangkit dalam keadaan kesedihan
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyedari...
Bahwa Allah sedang menyapa dengan cinta-Nya Agar kita tumbuh besar dan kuat

Tidak MUDAH memberi ketika diri sendiri dalam kekurangan
Tapi akan terasa INDAH ketika kita bisa membahagiakan orang lain
Bukan membahagiakan diri sendiri

Tidak MUDAH memaafkan ketika kita dibenci dan di hina
Tapi akan terasa INDAH kalau itu bagian dari penyucian diri...
Dan ikhlas hanya mengharap redha Ilahi

Tidak MUDAH melupakan kegagalan ketika kita masih berada didalamnya
Tapi akan terasa INDAH ketika menyedari itu adalah awal dari kesuksesan kita

Tidak MUDAH melupakan masa lalu yang menyakitkan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyedari itulah jalan yang harus ditempuh
Untuk merasai kebahagiaan yang akan diberikan Allah sebagai penggantinya

Tidak MUDAH menghilangkan duka kerana kehilangan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyedari...
Bahwa Tuhan telah meminjamkan kepada kita beberapa saat

Tidak MUDAH menghadapi penderitaan dan cubaan yang terus mendera
Tapi akan terasa INDAH ketika menambahkan kesabaran dan rasa syukur
Dan menyedari itu sebahagian dari cara Allah menyayangi hambanya...
Seperti Allah menyayangi para Nabi dan Rasul-Nya


 





nota mama :
salam  jumaat semua.. tiada entry hebat dari ku.. cuma sekadar pengisian kosong..
sedikit sibuk dan kemalasan yg melanda, memang takde masa.... dan ini pun curi2 masa... hehe
takde ayat yg sesuai sebeno nya... kosong.. kosong ... kosong....
oke... dahhh !!!


Saturday, June 22, 2013

Ayah mertua kembali ke Rahmatullah



Alfatihah ..... innalillah hiwainna ilaihirajiun .. daripadaNya kita datang dan kepadaNya jua kita kembali .. kelmarin , 21.6.2013 bersamaan 12 syaaban 1434H , jam 6.45 petang .. ayah mertua yg dikasihi pergi jua , menghembuskan nafas yg terakhir .. Allahu .. tidak terbendung rasa kesedihan ini .. rasa kehilangan ini .. Ya Rahim , campakkan lah rasa ikhlas dan redha aku , anak anak ,ahli keluarga dan saudara mara arwah dengan pemergian nya .. aamiin .. alfatihah .. semoga roh ayah ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman dan beramal soleh ..


Kehilangan orang yg tersayang dalam hidup memang suatu yg menyedihkan .. tetapi kenangan bersama tetap berada dalam ingatan .. tidak akan terpadam selagi jasad dikandung badan ..



Kenangan demi kenangan yg tercipta sepanjang menjadi menantu ayah .. walaupun hanya untuk 6 tahun Allah izinkan aku menjadi sebahgian dari kehidupan dia .. Allahu Rabbi , sesungguhnya ayah insan yg banyak beri inspirasi pada aku .. dengan tenang raut wajahnya .. lembut tutur bicaranya .. gurau senda dia .. sedih hati ini , terkadang dengan tak sedar mengalir air mata .. ayah adalah seorang imam di surau .. setiap kali lalu berdekatan surau tu, terngiang2 bacaan solat suara ayah , lagi2 kalau solat terawih ..,arwah juga menguruskn dan mengimamkan solat jenazah .. masih terbayang dimata , kalau pulang rumah mertua , kalau ada panggilan dari keluarga simati dan rakan2 yg uruskan jenazah , ayah cepat2 bersiap  ..
Semuanya dalam kenangan ........





Nota MS
----> sedih masih terasa .. tak sempat ayah nak tengok cucu baru nya nanti .. lagi dua bulan ..




Thursday, June 20, 2013

kepulangan yg di nanti.....

Wahh wah.... kemain tajuk kat atas tu yer.. kepulangan yg dinanti...macam lagu raya lak... haha.. kalu taksilap aku lagu aishah ni... sedih beno lagu dia.mendayau-dayu.... hehee... oke, sabo-sabo.. puase blum lagi.. kikii


alhamdulillah.....
ibunda ku dah selamat sampai ke sini... 11 hari ibu pergi mengerjakan umrah..
so ,rindu teramat..
yeeeeeeey....
ahad 5 hari yg lepas (16/6/2013)
 jam 8.40 malam penerbangan ibu selamat tiba di sini.. dari kuala lumpur.... dan awal-awal lagi kami semua anak-anak dan adik- beradik  pergi kelapangan terbang ,tunggu kepulangan ibu.. xcited tau.. harapan dihati ibu baik-baik saja... dah lama tak dengar khabar.. HP pulak ibu lupa bawak..


 
dan..........
masa yg ditunggu-tunggu.... tepat pada masa jadual yg di tetapkan....
 sorang-sorang kami lihat keluar dari pintu kat atas tu ... lagi... dan lagi.... dan .... akhirnya ternampaklah kelibat ibu tersayang..... alhamdulillah sekali lagi.... rindunya..
 


 
ibu ceria dan kurang sihat sikit... ada batuk-batuk je dan demam sikit... mungkin perubahan cuaca kat sana kan....
salam ...peluk dan cium pipi ibu...
sob..sob.. bagaikan hidup semula hati anak-anak...

 



terubat rindu di hati... menitis air mata ini.... nasib pergi mekah saja.... andainya ibu dah betul-betul t........ macam mana lah agaknya ya... ibu tiada galang gantinya... kami hanya punya ibu... ayah dah lama pergi, masa aku umur 5 tahun lagi..so tak terasa lah ketiadaannya.... sebab waktu tu belum ngerti apa=apa lagi....


foto ibu diatas ni adalah foto istimewa pada kami adik beradik...
kata ibu, foto yg ibu ambil bersama unta ni berharga rm10 sekeping , dan ibu sempat mintak izin ambil sikit masa turun dari bas semata-mata nak bergambar kenangan di sana
dan bawa pulang untuk 6 orang anak-anaknya ini..
semuanya 6 keping ibu ambil...
untuk sekeping sorang dan ibu pesan simpan baik-baik..
....terima kasih ibu ....
akan kami simpan pemberian istimewa ibu ini....!
ibu tak bawa handphone dan kamera kat sana,
jadi foto ini dijadikan tatapan dan kenangan untuk anaknya..!!

 
lepas tu sempat lagi berposing sikit-sikit .. waktu nak pulang rumah ritu...
posing mak buyong bersama ibunda ,kakak dan anak-anak saudara...yg lain ramai lg,tapi jadi penonton jew..hihii... posing mak buyong macam mana lah sangat.....
dah kembang sana sini.. hidung... muka ... semua dh tak stabil.... hahaha.....
oopps.. dah mengarut lalut dh ni.. hai saly, umum niii  hokey ?..o_O
 
layan pic-pic dibawah ...
 








 
 
lepas dari tu.. rombongan pulang ke rumah lah pulak... rumah dah tak sabar nak tengok tuannya..
sampai rumah jam 9 lebih agaknya lah...
sampai... dah ramai saudara mara yang tunggu.. tp takle ramai sangat..hehe.. setakat yg terdekat jew..
menjamu selera sikit-sikit...memasing bawak kuih muih.. aku lak bawak keropok lekor losong jew.. ambik mana yang dekat dan senang .. sambil tu dihidang dengan buah kurma dan air zam-zam ...
dengar-dengar sikit cerita dari ibu tentang kehebatan di sana ..... tapi tak banyak lah. dibiarkan ibu rehat-rehat dulu ..agak keletihan...

keesokkannya, ibu makin tak sihat.. demam dan batuk-batuk..
akhirnya bila dipujuk-pujuk,barulah ibu setuju pergi klinik ... injec satu jarum..
dan sekarang untk hari kelima ibu dah agak sihat...
hari ni aku baru berpeluang untuk tulis entry yg tertangguh ni.. baru dapat rehat-rehat kat rumah aku..
kemas rumah yg dah berhabuk ..hehe
 
so... setakat sini jer lah...
catatan kenangan untuk my mom lovely
................................................