Friday, November 30, 2012

Mengenali tingkahlaku anak berumur 2- 4 tahun


 
 
 
 
Semasa umur ini anak-anak penuh dengan sifat ingin tahu .. benda yg dilarang adalah benda yg akan dibuat .. kadangkala habis idea kita hendak menegur mereka..... pernahkah kalian alami.. saya dah pun alami sekarang .. bila baca artikal di bawah, dari sumber FB ... ada juga benarnya.... yup ,kita sama -sama kongsi
kenalilah tingkahlaku anak2 dengan lebih mendalam ....




Perkembangan Fizikal

Sangat aktif , suka berlari dan melompat. Mereka sukar duduk diam dalam jangkamasa yang lama disebabkan mereka belum dapat mengawal otot -otot badan...

Penyelesaiannya : Bawalah mereka ke taman permainan selalu bagi melatih fizikal mereka di bawah pengawasan ibu bapa.



Perkembangan Mental

Mempunyai daya konsentrasi sangat rendah dan mudah merasa jemu. Tetapi mempunyai sifat rasa ingin tahu yang sangat tinggi.Percakapan mereka  juga masih terbatas tetapi mempunyai pemikiran dan imaginasi yang cepat berkembang ..

Penyelesaiannya : Ibu bapa perlu bertindak sebagai pendengar yang setia pada setiap bebelan mereka.. tingkatkan penggunaan 5 pancaindera mereka setiap hari supaya setiap deria terangsang dengan seimbang .Berikan mereka permainan yang melatih kreativiti mereka seperti menyusun blok ataupun puzzle...


Perkembangan Emosi

Menyukai suasana yang sudah di kenali dan takut jika dalam suasana asing.

Penyelesaiannya : Bawalah mereka sekerap mungkin bergaul dengan orang sekeliling. Lama kelamaan rasa takut itu akan hilang.



Perkembangan Sosial

Mempunyai sifat berdikari dan ingin berkawan yang tinggi. Sifat ego mula wujud dalam diri  mereka yang banyak  'Menentang ' dalam setiap arahan ibu bapa dan seringkali mengatakan 'Tidak' . Sikap mereka ketika ini merupakan satu tindak balas bagi mereka mengetahui perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

penyelesaiannya: Ibu bapa perlu mengingatkan mereka berulang kali dan menegur mereka dengan penuh kasih sayang.. pelukan dan hubungan baik melalui rakan sosial mampu melembutkan sifat egoistik mereka.





Thursday, November 29, 2012

Donut .....oh donut ....






Donut .... donut .. donut ....
memang tak puas kan..? memang je sllu aku biasa buat donut ni tp bila ikhwan yg mahu .... pagi tadi sebelum pegi kelas iqra' (hari last..) ikhwan dah pesan ... katanya.: " abang nak onat mama....( pssstt..ikhwan masih pelat tau ,skit2..) .. mama uwat ehh... " entah tetiba jew budak ni nak donut .. huhu
mimpi ker apa... ! huh .... terus jew teringan tangan ni .. walo pun malas n letih melanda diri hari ni ..!
ikhwan memang kuat makan kuih2... kalau nasi makan juga tp tak banyak ... dan biasa pagi2 dia suka makan telur separuh masak tuu ..tapi takle selalu.... memang dia suka telur ... sama dengan abah dia .... dalam satu minggu pasti 3 atau 4 kali dia pekena telur separuh masak... kekadang hari2 .. entah.. elok atau tidak ...!!
agaknya memang kalau anak lelaki kuat makan kot ... rumah mesti terisi tau ..
tadi baru jew siap goreng donut ni ..
cuba tengok donut atas tu ada kaler hijau ..huhuu..
terkejut ikhwan .. ! tapi .... bila tabur gula icing skit atas tu terus jew dia ambil.... irfan pun sama .. gula memang dua2 nak lebih.... tapi mama tk kasi tau makan gula banyak2 ... !!
hari ni akuncuma campurkn sikit kaler hijau .. sengaja ... boring le .. kite kasi ceria kan  sikit..
Nampak tak munasabah lak donut brkaler ginim kan
.... hik3
 pernah akuncuba dua  resepi ....tapi antara yg ini dan entry resepi donut sebelum ni Donut celup coklat  aku suka yg di celup coklat tu.... donut tu rasanya kena dengan selera kot di sebabkn coklatnya kan , walopun tk seberapa .... yg hari ni pula buat ringkas2 jew... tp oke juga..lembut .... walaupun dah sejuk ...!
yup... aku share juga  resepi donut ni di sini untuk rujukan ..
Bahan2:-
(sy buat setengah adunan jew)
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan  susu tepung
  • 2 sudu kecil yis
  • 4 sudu makan gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air (tambah sikit jika tak cukup)
  • 2 - 2 1/2 sudu makan butter/marjerin (sy campur dengan lemak sayur)
cara:-
Satukan kesemua bahan dan gaulkan hingga sebati ..
uli hingga licin dan tidak melekit di tangan..
biarkan doh di dalam bekas yg tertutup dan tutup dengan tuala yg lembab hingga doh kembang..
bila dah kembang kemudian tumbukkn untuk keluar angin... bentukkn menjadi donut ...
(kalau nk buat warna warni lg cantik....!)
biar sebentar selama 15 minit  @ hingga donut naik.
kemudian bolehlah digoreng dengan api sederhana...
bolehlah disalut gula halus/ icing / coklat ....
siap.....

Wednesday, November 28, 2012

Pencarian Bloglist Disember


oooooh... masih sempat lagi ..sy nak join segmen dari Nurfara..
segmen akan tutup pada 28 disember 2012, jam 11.59 malam ...malam ni tau ... kiranya ada yang nak join masih sempat lagi ni... ^__^
 
syarat2 yang cukup mudah ..
dan ramai yg sudah join... sy jer yg agak ketinggalan ...
dan sy pun mahu berada dalam senarai bloglist Nurfara...
 
okey ... ada yg nak join segmen jom klik banner atas ...
 
wassalam.
 
 
 

Dapat Air zam zam dari giveaway


sy nak n3 pasal hadiah saguhati pertama yg sy dapat dari sertai giveaway.. dari Maya Amir ..
sini entry sy klik sini ..
dan yup klik sini juga senarai pemenang ....


baru hari ni sy dapat tengok hadiah ni... sampai hari khamis baru ni dah tapi alamat rumah ibu .... hehe.. sy rumah sewa je. jadi apa2 urusan sy teruskan alamat rumah ibu. hari ni baru pulangnya dan rasa happy sangat2 sebab dapat hadiah dari Maya ni.... sebotol air Zam zam ...
terima kasih banyak2 ya Maya .. ucapan yg tk terhingga dari sy sekeluarga
alhamdulillah murah rezeki Maya ..

ini bungkusan hadiahnya.... dah buka abis baru tangkap pic...huhuu.
di situ tertera alamat salah.. kuala terengganu jadi kuala lumpur.. hihii
rupanya itu  problem sbb tu lambat sampai ya..:)

 
 
ini hadiahnya.... air zam zam .. cantik sangat botolnya.. rasa sayang pulak nk minum air yg penuh kebaikan ni  ... tapi cuba tengok isinya,dah separuh ..hehee..... hero sy dah minum.. tak sabar2 tau tak ..... nak ambik pic pun tak sempat ...
 
sesiapa yg nak berkenalan lebih dekat dengan Maya ni jom ke laman blognya ....
ada yg  menarik di sana...
 
wassalam
 
 
 
 

Tuesday, November 27, 2012

sebab rezeki susah nak masuk..!

Salam selasa semua.. hari ni cuma  sekadar nak berkongsi tentang rezeki.... moga2 ia memberi manfaat buat saya dan kita semua...
 


Antara sebab mengapa rezeki susah nak masuk :-
 
  • Gemar mengungkit-ungkit pemberian
  • Asyik mencanang perihal duit yang tidak cukup untuk urusan itu dan ini
  • Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
  • Berkira untuk membantu memudahkan hal yang baik
  • Riak bila bersedekah
  • Banyak berbuat maksiat/ kemungkaran
  • Tidak / Kurang beristighfar
  • Tidak bersyukur / banyak mengeluh





P/S: Rezeki bukan saja dalam bentuk wang ,tapi kebahagiaan,peluang menyambung belajar, peluang kerja.... anak.. jodoh dan sebagainya. Ada juga yang berbuat kemungkaran tetapi tetap memperoleh rezeki yang melimpah ruah... Tp ketahuilah  ,itu nikmat yg paling azab .....

Monday, November 26, 2012

si bantal busuk



Topik sy hari adalah bantal busuk .... istilah bantal busuk ni tak taw lah datangnya dari mana... tapi ia merujuk kepada sesuatu ( kadang2 tak semestinya bantal, selimut, kain pun jadik juga) yg mana tidak boleh dipisahkan dengan kita..... terutamanya waktu tidor.. kalo takde memang tak leh nak tido....  bole demam di buatnya......! hihiiii
nak cerita skit pasal bantal busuk ni.... bukan sy tau.. sy pernah ada tapi selepas kahwin ni dah dilupakn terus... ( malu ehhh...) yang sy cuma bantal petak kusyen kecil yg biasa ada dalam kereta tuuu... .. sampai buruk rupa tau jadinya di buat peluk waktu nak tidur.... dan sekarang bantal busuk sy tu masih ada di simpan di bilik sy ,rumah mak ...! malas lah nak citer ...wat malu jew.....huhu
 
yang nak citernya pasal hero sulong sy ni ,Ikhwan ....
dari baby dan sampai sekarang dah 4 tahun lebih masih kekal dengan si bantal busuk nya tu ... tapi ikhwan panggil   'KEKE' ..panggilan manja untuk bantal busuknya.... pendamping setianya jika mau tidur .... kihkih....

ini lah bantal busuk ikhwan ~ pssst .. cuma bantal peluk kecik yg baby2 tu...hiii
 bantal busuk ikhwan tu sebenarnya dari waktu dia baby lagi...  masa prgnant kan dia ,sy beli 2 set tilam baby ..maklumlah anak pertama ....! teruja yg lebihnya... tapi yg istimewanya, bantal peluk kecik atas tu lah yang kekal sampai hari ni dia peluk, tiba time nak tido je,tak kira siang atau malam pasti di carinya bantal tu... di cium2 nya  dua tiga kali, pastu terussss lena ..... haa giteww..... !



gambar atas tu tika ikhwan masih baby, tengok kiri kanan nya...masih cantik bantal peluk baby nya dan ....... seterusnya......... pic2 di bawah tetap ada bantal busuknya .. dan banyak lg,cuma setakat pic yg ni jer dapat masuk ...... muahahaaa....!





tika demam 'KEKE' nya adalah penawar..!


bila tidor... wajib ada di sisi.....!



 
 
|
|
|
|
 


ini pic yg terbaru ,semalam ..... bantal busuk tetap di hati.... hee.....
pernah juga mama cuba simpan dari pandangan ikhwan, tapi kesian tengok dia duk cari2 KEKE  nya tu ..... aduhai ..... macam2 ragam kan ....
 
korang ada ker kisah bantal busuk ni.....?
@_____@
 
 
 
 
 
 

Sunday, November 25, 2012

1st Giveaway by Nanie

 
 
 
 
rasa nak join giveaway lah pulak...
boring menerjah fikiran ku...huhu..
oke..kalau ada sesiapa nak join atau nak tahu selanjutnya tentang giveaway ni sila klik banner atas tu yer..
 
tarikh akhir GA ni : 29 Desember 2012 | 11.59 pm
 
 
sy nak tag 3 orang kawan ni untuk join GA ni :
 
 
dan sy tag semua follower sy untuk sama2 memeriahkan GA ni..
 
oke
wassalam
 
 
 
 
 

Surah Al-Fatihah


Sejuta rahsia dan penawar  berada dalam makna surah Al-Fatihah :-

  • Surah yang menjadi rukun solat
  • Ketua dan ibu segala surah
  • Surah Fatihah boleh dijadikan doa yang terbaik
  • Menjadi senjata dan pendinding yang paling kuat
  • Boleh diniatkan sebagai sedekah apabila membacanya
  • Apabila membacanya, kita memuji Allah dan mengabdikan diri kita pada-Nya.









sekadar berkongsi untuk semua dan diri sendiri.





Saturday, November 24, 2012

harus ada masa untuk Relax.....!!



masa untuk relax ...
huhuu..... comel kan kucing ni...  rasa cam nak cium2 jew.. @____@
 
salam sabtu semua....
hari ni memang relax dan boring sikit.. nak n3 apa sy buntu kejap..
banyak juga dalam n3 draf tapi malas nk usik huhu.. entah..
tetiba duk guger jumpa si comey atas tu.. tetiba rasa nak letak dalam blog je...
rugi rasanya di biarkn gitu.... shomel...shomel ...
sy cuma untuk ngomelan kosong je di waktu petang2 gini..
yup layan jerk my pic atas tu... muahahaha..!
 
anak2 duk tido lah bila time ni.. biasa mereka tidur serentak dalam pukul 2 lebih .. jadi mama yang dh keletihan sangat2 uruskn rumahtangga dari sepagi tadi... duk layan hero2 aktif 2 orang tu..
 jadi sekarang masa duk relax2 .. seperti si kucing atas buai tuu... hii..
nak  tido mata tak ngantuk... jadi layan tenet laa jawapnya ...
 
kawan2 ..apa xtvt korang di hari sabtu ni..
ecehh...saja2 je tau..:D
 
oke dah..
wassalam
 
 
 
 
 
 
 

Friday, November 23, 2012


belajar ... belajar.... belajar ...
proses pembelajaran berlaku seumur hidup.
Walaupun kita sudah bergelar seorang ibu, bapa, datuk atau nenek,
Masih banyak lagi perkara yang kita perlu belajar ...
so, jangan jemu mencari ilmu....
 
 








Thursday, November 22, 2012

dah pandai ...! ~ irfan


MAMA ....ABAH.......  ayat pertama yang si irfan dah pandai sebut.. 
Irfan dah setahun 9 bulan dan seminggu ni baru je pandai sebut dan panggil2 mama... huhu..
kiranya kalau dah hampir dua tahun tu dah di kira lama sangat baru nak pandai.. budak2 lain yang sebaya dengannya pun dah lama pandai sebut itu ini.. jiran sebelah rumah saya yang sebaya dengan irfan cuma dia lahir 1 hari sebelum irfan, dah pandai sebut macam2 masa umurnya setahun..cepat kan...?
tapi irfan memang berat mulutnya... sebelum ni kalo nak apa2 dia cuma akan tunjuk je dengan jarinya... atau dia akan nanges kalo mama nya tak paham.. risau juga tau.. tapi bila tup....tup.... tetiba jer dah pandai sebut mama.. abah... hati mama jadi lega ...berbunga rasa... muahahaa....
 seterusnya yg selalu hari2 dia suka sebut,bila ada iklan atau cerita Boboi Boy di TV..laju je dia sebut Bobo boo.... masih pelat .. hehe.. irfan memang suka Boboi boy dari upin ipin...  !

ILHAM IRFAN



ada juga orang2 kata kalau mahu anak cepat2 dapat sebut atau bertutur, selalu ajarkan dia..... selalu cakap dengan dia.. tapi sy dah pun buat apa yg di perkatakn orang.. selalu cakap2 dan ajar2 anak tidak pernah putus asa.. tapi mungkin dari anak2 itu sendiri kan.. seperti irfan..
sampai setahun 9 bulan.. lagi 3 bulan nak masuk 2 tahun .. baru dapat sebut mama... abah ... dan apa yg ada di sekelilingnya .... huhuu... oh irfan ....
 
 

Monday, November 19, 2012

saudara kita....

 

 
Kita Di malaysia Di hujani dengan hujan rahmat...
Saudara Kita di palestine di hujani dengan hujan peluru dan bom..
Ya Allah lindingilah saudara2 kami di gaza:(
Berilah mereka keteguhan Iman dan berikanlah mereka kekuatan dan kesabaran yang tinggi..Amin 
 

Taman rekreasi Mini Zoo Kemaman

jalan-jalan ni sempena cuti awal muharam khamis baru ni..
oopps..terlewat sikit nk entry pasal jalan2..

 
Mini Zoo ni terletak di Kemaman,  Terengganu..
kebiasaannya waktu cuti memang ramai pengunjung.. tak le takut dan sunyi sangat..
pernah sy pergi masa tahun 2010.. masa tu bukan waktu cuti.. ikhwan kecik lagi setahun 8 bulan .. masa pergi tu ada dua tiga orang jer..memang ada perasaan takut tau.. maklumlah suasana seprti hutan juga.. pergi kejap je.. tak habis pun melawat dalam2 tu.. terus keluar pulang..!
 
kalau nak masuk dalam dikenakan tiket sebanyak rm10 seorang untuk dewasa.. kanak2 pula 5 tahun ke atas rm7 seorang .... apa yg menariknya, kalau nak menuju kedalam mini zoo sana boleh naik kereta api kecil yg di sediakan ... ikhwan dan irfan yg paling seronoknya.. mula2 takut nak naik, tapi bila dah naik takmo turun pulak... !huhuhuu
.
.
kalau nak tahu lebih lanjut klik SINI atau  SINI

 
yup....
layan my pic...
 
naik kenderaan ni nak masuk dalam .... kalau berjalan kaki jauh juga tau ...
 
 
 
 
 
merah muka kami.....!!!
 
 
sangkar burung gergasi .....
nampak kecik jew kami kan ..ekekekee
 
 
my hero
 
 
 





 
pak belang ...
 
 
 
 
 
 














duk tengok Tapir sedang berendam

 
taman istirehat & permainan kanak2..



post istimewa irfan & ikhwan ...


bye bye ..... jumpa lagi ya...!!



 


            
 
 
 Note: alfatihah buat ibu saudara en.abang yg meninggal dunia pagi kelmarin 18/11/2012.. semoga arwah cik ngah di tempatkn disisi orang2 yg beriman.. amin
 
 
 

Wednesday, November 14, 2012

Selamat Tahun Baru Hijrah





♥¸.•°*”˜˜”*°•.♥ Bismillah ♥
..♥ •°*”˜˜”*°•.♥ Assalaamu'alaikum ♥ (◕‿◕)

Semakin jauh perjalanan, semakin dekat kematian.
Semakin bertambah bebanan, semakin kurang keupayaan.
...
Hanya iman dan keyakinan mampu mengayuh perahu kehidupan.
Penuh ketenangan merempuh kehidupan.
Berhijrahlah kita ke arah kebaikan..

Salam Maal Hijrah tahun baru Masihi (1434) pada Khamis 15 November 2012, dan 1433 hijrah akan pergi meninggalkan kita. InsyaAllah..
Moga jiwa makin tenang, muka makin ceria dan hidup lebih berkat...InsyaAllah..♥
 


..WW :# UAI


Tuesday, November 13, 2012

Mega GiveAway Dari www.yanayassin.com



nak join juga Mega GiveAway www.yanayassin.com ni.. tetarik sy nak join.. ada siapa-siapa yang nak join yup klik banner atas ya..
 
 
pengalaman dalam dunia bloging ni adalah 1 pengalaman yg paling manis bagi sy sebab
yg paling bestnya dapat ramai kenalan ..dari situ terjalinnya  ikatan silaturrahim .. kita dapat share cerita-cerita..  saling memanfaati segalanya.....
berbloging ..... memang terbaik...!
 
 
 
 tag sy:- ......

 
 
 
 
Fiza 
 
dan tag semua follower sy.. jom join Mega Giveaway ni..


wassalam


 

Sunday, November 11, 2012

Ibu solehah



hanya sekadar berkongsi rasa ... kita yang sudah menyandang status ibu pasti dapat menyelami kata-kata di bawah ini .. pasti tersentuh naluri keibuan kita ...
 
|
|
|


Ibu solehah .......
Ibarat tajamnya seperti mata pisau yang mampu melakar masa depan gemilang buat anaknya yang tercinta ..dan boleh juga menghancurkan masa depan seorang anak yang derhaka. Allah memakbulkan doa-doa nabi a.s kepada umat ,Allah juga memakbulkan doa seorang ibu kepada anaknya, begitu tinggi Allah mengangkat seorang ibu yang solehah.
 
Akhi Shahrul al-Mizan




Friday, November 9, 2012

mood ... mood ... mood

 
Salam jumaat semua....
 
 
 
 


Mood korang sekarang ni .... ?????
cer komen nombor yg mana satu milik mood korang tika ini.....
yup kawan2 cayam semua...
mana satu milikmu di hari jumaat ni..!! 


 

 
ini mood milik saya sekarang .... tapi takde nombor pun yg mood cam ni di atas ... muahahaa ....
mungkin terlebih gembira dan ceria ni ..
@_____@




 
 
 
 

Thursday, November 8, 2012

Majlis IHTIFAL di PASTI Ikhwan

Hari ni berakhirnya persekolahan....
 
tepat jam 9 pagi tadi,saya dengan bersemangatnya ke sekolah pasti ikhwan..  bersama dengan irfan .. abah ikhwan tak pergi sebab kerja..
semua ibu bapa di jemput hadir.. jadi sy tak melepas kan peluang untuk tengok ikhwan naik atas pentas ... dan tak melepas peluang untuk ambil gambar nya.... hehee
masa pulang dari sekolah kelmarin, ikhwan bagi surat ini pada mamanya.. katanya ,cikgu yg bagi....
 
 
kad jemputan untuk ibu bapa
Konvokesyen Pasti As-Sabiqun kali ke 27











persembahan nasyid pelajar 6 tahun




tengok ....ikhwan punya gaya.....
 naik atas pentas...
^__^


ini gambar kelas ikhwan ~ 4 tahun
ikhwan di barisan hadapan ,di kiri sekali ...
simpan sebagai kenangan ya sayang.....



majlis selesai tepat2 jam 12 tengahari tadi... lepas tu jamuan makan-makan ..
selesai.... pulang ...
gembira bukan main si ikhwan ni bila dapat hadiah , kain pasang baju melayu dan set tupperware ..
sekolah dah berakhir .. cuti panjang.. insyaallah.. sekolah tahun depan untuk 5 tahun pula..
tapi kelas Iqra' tetap ada seperti biasa .. sampai bulan 12 nanti..