Thursday, October 25, 2012

salam aidiladha



kesempatan ni saly ucapkan salam aidiladha buat seluruh umat islam ......
buat teman2 blogger tersayang.... andai di perantauan,semoga kemeriahan hari raya korban di tanah air sentiasa segar di ingatan..... ceria2 selalu ... dan buat teman2 yg dah mula bercuti.... atau dah dalam perjalanan pulang.... selamat bercuti dan hati2 di perjalanan ya.... moga selamat sampai ketempat tujuan ......
 
 

Wednesday, October 24, 2012

Selamat malam sahabat semua..




Marilah bersama mengamalkan sunnah-sunnah Nabi saw sebelum ,ketika dan selepas tidur.


  1. Sebelum dan selepas tidur.Ramai orang memperlekehkan doa harian .Tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.
  2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat.Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.
  3. Barang siapa yang mebaca tasbih fatimah, sekiranya dia mati malam itu, dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu tasbih fatimah? Subhanallah 33x, alhamdulillah 33x, Allahuakbar 33 x.
  4. Baca 4 Qul (An-nas, Al-falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun). Tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia. Kemudian baca Bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali. Barangsiapa membaca Bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur , nescaya terpelihara daripada godaan dan gangguan syaitan dan bencana manusia dan jin daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut.
  5. Niat untuk bangun tahajjud. Sekiranya tidak terjaga Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.
  6. Ambil wudhu' sebelum tidur dan solat sunat taubat 2 rakaat.
  7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu...
  8. Tidur cara Rasulullah saw  dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.


Selamat malam sahabat semua.....!



Hargailah dan berikan kasih sayang  kepada keluarga kita...
 Tiada yang dapat menggantikan diri mereka.. 
sentiasa ada walau dalam keadaan susah dan senang..
 
 
 
 
 
 

Monday, October 22, 2012

istimewa 20/10/2012






20 oktober , 2 hari lepas hari lahir en.abang ....
dah 34 tahun .. takpe, masih muda lg tau... ehee
^__^

'selamat hari lahir abang..
semoga pnjang umur... dimurahi rezeki ... dan semoga Allah sentiasa merahmati dan mberkati perjalanan hidup abang...salam kasih sayang....!!
'
sambut biasa2 je, bersama anak2 je... hehe..
dan ada la juga bagi present..... adatlah kan berhadiah2 ni...  dan paling istimewa juga 'isteri nya yg baik hati ni' buat kek ..... sebagai pemanis untuk hari lahirnya.....
rajin tak...?? huhu.... takde laa..... buat2 rajin  je tuh..

present ...!! ala kadar jer tau.... takmo bagitau sesape ... ngeee....
oke yup ... ini hasil tangan aku untuk en.abang .... sekadar kek je... tak hias2 pun... tak sempatlah nak deco2 ni .... eheee.... yup tengok resepi SINI
simple n biasa2 je,tp yg pasti ikhlas tau...
hanya sekadar simpanan kenangan.....!!
 
 



cotton japanese soft cake

Pavlova ....
tak berapa menjadi ..hiasannya pula tak cantik.... ... dan tak cantik pic nya..maklum la percubaan pertama..
buah juga  tak sesuai laaa.. sebab terlupa nak beli..
huhu... nanti kena cuba lagi ni....!
best sesangat....



pavlova ni saya teringin sangat2 nak buat...... terima kasih akak Nur Bijen..
sebab kerana pavlova nya buat saya semangat nak buat.. ehee


 






si irfan yg sibuk ....ngee







wassalam
 
 
 
 

Cotton soft japanese cheese cake







kek yang lembut macam kain cotton ker ni....?
lembut seperti kapas..??? gulrp...........
hahaha... bukan kain cotton atau kapas tau ......muahaha......
hanyalah cotton soft japanese cheese cake....
sesiapa penggemar cheese pasti suka ..
 
 
apa yang menggerakkan hati aku nak buat kek keju ni
kerana hanya untuk hari lahir suami tercinta ... 20 oktober .... bagi aku buat kek ni kena luang masa tau, sebab tu aku jarang2 sangat buat kek .. kecuali kalu si ikhwan merungut nak makan kek ... atau sempena hari lahir atau ulangtahun ... itu tetiba je jadi rajin dengan sendirinya .... mungkin kerana orang yang 'tersayang' aku jadi semangat semacam .. ekekeke..
oke.... cotton soft japanese cheese cake ni..( panjang tol nama kek nim)
 alkisahnya aku bersungguh  nak cuba buat, ketika aku duk gugerl cari resepi kek keju ....
tetiba asyik duk jejalan dari 1 resepi ke 1 resepi... hati rasa nak buat kek ni ahh ... dari blog Izah muffin love... terima kasih atas resepi yg sedap.... best .... lembut ni ....
dan seperti biasa.. saya rakam kan  di blog ini pula.. untuk rujukan dan simpanan .....
sebetulnya, kek keju ni memang lembut dan sedap sangat ... keju .. keju .. keju .. memang fav i tau ...!rasa gembira hati sebab berjaya buat kek ni untuk en.abang ...
 










 
Resepi 
 
Bahan2:
 
Bahan A:
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm butter
  • 100 ml susu segar @ susu cair 70 ml + 30 ml air
  • 6 biji telur kuning (gred A- 7)
  • 1 sudu besar jus lemon @ esen vanila
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 60 gm tepung kek @ gandum (ayak 3x)
  • 20 gm tepung jagung
 
Bahan B:
  • 140 gm gula halus
  • 6 biji putih telur (gred A-7)
  • 3/4 sudu kecil jus lemon @ cream of tartar
 
 
Cara:-
 
Cara:Step 1: Adunan bahan 'A'
  • Cairkan cream cheese, butter dan susu dengan teknik double boiler.. kacau-kacau dengan whisk sehingga sebati. bila dah cair, sejukkan adunan cream tadi... kemudian campurkan adunan cheese tadi kedalam tepung gandum & tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon.... gaul hingga betul2 sebati (guna mixer pun takpe)
 
Step II ( adunan 'B')
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih .. Lepas tu tambahkan gula dan pukul lagi sampai gebu dan bertanduk ..
 
 
Step III
 
  • Campurkan adunan A tadi kedalam adunan bahan B tadi yang dah gebu2 tu ..dan kacau sampai sebati.. kemudian sediakan tin/ bekas kek yang bulat berukuran 9 inci yg groskan bawahnya dan alskan dengan kertas minyak...tuangkan adunan kek dalam loyang.. Bakar kek selama 1 jam , dengan cara waterbath dengan suhu 160 darjah.
 
 
 
 
Blueberrry topping:-
  • 1 tsp gelatin @ serbuk agar-agar
  • 30 ml air
  • 150 g blueberry pie filling
Cara:
  • Campurkan gelatin@ serbuk agar-agar dengan air. Panaskan sebentar dan campurkan blueberry. sapukan atas kek yang sejuk...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thursday, October 18, 2012

wahai ibubapa..... jangan putus asa

Tugas mendisiplinkan anak-anak kecil merupakan sesuatu yang sangat mencabar bagi ibu bapa terutamanya apabila anak-anak membuat karenah yang pada anggapan ibu bapa tidak munasabah..
 

 
Bayangkan betapa kelam kabutnya kita apabila tiba-tiba anak mengamuk berguling- guling di lantai di tengah- tengah orang ramai apabila kita menolak untuk membelikannya permainan yang kita rasa tidak perlu .. puas di pujuk ,tantrumnya tidak reda malah menjadi-jadi ..orang ramai yang lalu lalang,memerhati.. perasaan kita bercampur baur antara malu, stress, marah dan kecewa..
Aduhai ibu bapa, jangan berputus asa....
 sesungguhnya karenah yang mencabar itu adalah normal pada anak-anak yang berusia antara 2-6 tahun dan kita sebagai ibu bapa sebenarnya berkemampuan untuk membantu anak-anak supaya mereka boleh kontrol diri mereka sendiri.Gunakan karenah yang mencabar itu sebagai peluang untuk kita mendidik mereka.

(di petik dari info facebook.)
 
 
 
 
p/s: pernahkan kalian alami situasi atas tu.....?
mendisiplinkan anak-anak memang betul2 mencabar...
 |
|
|
 
 
kualiti masa
bukanlah seperti hari biasa yang kita lalui....
renungkan...
apabila seorang ibu bapa meluangkan MASA kepada anak-anak mereka sementara mereka kecil....
nescaya kelak,
anak-anak tersebut akan meluangkan MASA mereka kepada ibu/bapanya ketika waktu tua kita nanti....
 
 
 
 

Tuesday, October 16, 2012

Petua : Kerang senang di buka


hehe.. apasal ar tetiba entry pasal kerang.....
takde ehh.. sesaje je tau.. satu lagi, saya ni memang suka kerang ... kalo boleh dalam seminggu sekali tetap nak merasa si kerang ni.. tambah-tambah lagi kalu di cicah dengan sos thai atau lain2 pencicah lagi best .... sambil duk makan dengan en.abang dan anak2...tup2.. abis..... kalo ikhwan memang suka.... sampai berebut-rebut dengan abahnya.... suka lah kalo ingat saat2 makan kerang ni .... muahahaa....
 


ini petua mudah tau.... nak bagi kulit kerang senang nak buka.... sebab kalu susah, nak makan pun jadi lambat dan terbantut.. huhu....
 
-----> campurkan sesudu minyak masak di dalam air rebusan kerang yang di rebus, sekejap saja kerang itu akan terbuka sedikit dengan sendirinya....
 
mudah kan .....
 
tapi, kalo en.abang sy ni kalo masak kerang dia tak suka lama2 sampai terbuka kulitnya katanya hilang rasa manis kerang.... tapi bila dah anak2 suka, mesti  kena masak betul2... senang anak2 nak makan ....
 
^__^
 
 
 
 
 

 

Monday, October 15, 2012

peperiksaan akhir tahun PASTI

ikhwan pulang dari sekolah pasti tengahari tadi, terus jew dia bagitahu......

"mama...... ada surat..cikgu beri..!" huhh.... ayat pertama yg keluar....  beg dan baju tak buka lagi....hehe..
"mana surat...sayang...  dalam beg ke....".... ikhwan cuma angguk...  terus laju tangan mama nya ni capai beg dan tengok memang ada satu surat.. dah biasa kalau di pasti ,ada surat memang di letak dalam beg... budak2.. 4 tahun lagi mana pandai, nanti bagi di tangan entah hilang kemana.....
terus buka surat, sekeping jer tau ... nah... tengok isi suratnya
,
,
 

jadual peperiksaan akhir tahun...
hihihi.... bukan apa tau... lucu.... lucu bila tengok ikhwan..
dah nak periksa ikhwan ni..
 
 
ingatkan 4 tahun biasa2 je.... tapi periksa akhir tahun ada jugak tau..
buat elok2 ye sayang.....
esok dah....!
 
cuti sekolah pun tak lama dah ...
gembiralah budak2 nanti.... cuti sekolah yg panjang...
^__^

Sunday, October 14, 2012

perubahan blog

tengok tajuk atas tu tentu yg dapat agak kan....
huh.... aku ni memang suka selalu sangat2 buat perubahan pada blog... terutama header ...
entah.... aku cepat bosan tau, sebab tu jadi gitu.. ehee...
lepas rupa blog header yg baru ni, agak2 nya berubah lagi tak lepas ni..?
hehee...
@___@
kalo bab header memang aku tak pandai buat..
betul.... memang tak tipu...!
yang jelas2 memang blog aku ni tak cantik tau.... dari mula2 berblog lagi ... sesimple sokmo... huhuu...
tak cantik.... tak cantik.... tak cantik ..... sob3....
tapi ... untuk perubahan terbaru ni , bagi aku ada sweet nya jugak... suka....!
walo pun pandangan mata kalian tak sweet..... sob3 ..lagi....
tengok .....


terbaru ...
hijau..hijau...



rupa blog dan header sebelum ni ......

perubahan ni bukan i yg buat tau....
masa duk jalan2 blog kawan2, terpandang satu entry dari blog si rabun
'perubahan pada blog' .. so terus laju je tangan ni duk terjah blognya..
cantik tau blog dia...
pastu .. last n3 nya dia kata.. sperti yang aku bulat hijau di bawah tu
"p/s:kepada sesiapa nak minta hamba tolong buatkan header, hamba dengan best nak buka promotion!tapi hamba reti buat sesimple jer la! bayaran? tak kena!!sebab hamba nak belajar create dulu.Terbuka kepada 10 komen terawal yang nampak post ni!) .....
bertuah jugak..
^_^
 
 
yup.. klik nak tangok jelas..!!
 
terima kasih ya ....Deqja mucux
sebab sudi buat header "semanis mama " tu..
 
 
oke.....
 
 
 
 

Friday, October 12, 2012

Bersama mengejar rumahtangga bahagia



sekadar satu perkongsian saja......
info: facebook


  • Sering melakukan kegiatan bersama- sama seperti makan bersama, keluar berjalan, beriadah dan mandi bersama.
  • Galakkan isteri tidur diatas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada dibelakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.
  • Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.
  • Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.
  • Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.
  • Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumahtangga.
  • Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbula madu.
  • Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.
  • Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk)
  • Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya ruamhtangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.
  • Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendri. (fikirkan)
  • Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan kegiatan dunia luar,seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.
  • Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.
  • Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.
  • Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.
  • Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.
  • Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.
  • Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan  seperti matahari sentiasa panas. isteri pula bulan ,cantik lembut dan indah di pandang. manakala anak- anak pula umpama bintang-bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumahtangga.
  • Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.
  • Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka!
  • Ketua rumahtangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya, samada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.
  • Keluarga islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga- merapatkan hubungan dan kemesraan.
  • Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya.



Tuesday, October 9, 2012

pizza roti







pizza roti ni terhasil bila aku ada beli keju.... parmesan dan keju cheesedale yang keping2 tu.... baru2 ni,aku ada pergi jalan2 dengan anak2 dan juga sorang adik.. pergi beli belah di Giant aje.. biasalah bila kebosanan dah tahap gabang dan lama tak jalan2 sambil beli belah, aku dan adik (0cu fatehah) akan keluar samada ke Giant atau Mydin mall atau di tempat lain ..
kalau ke Giant aku tak lepaskan peluang membeli roti Boy kegemaran aku... huhu... sedap tau .. aku tak tahu ada ke tempat lain yg jual roti tu.. yg aku tahu tempat yg terdekat sini adalah Giant.... pernah makan dan dengar tak roti boy... tentu dah pernah kan .... tengok pic roti boy di bawah





entah apa yg menariknya rotiboy ni... yg pastinya ia memang sedap.. lembut jer..

 
dah... berbalik pada citer asal pulak ... pizza roti ....
lagi2 roti kan ..... suka sangat dengan roti .... nanti gemuk kan menanges tak sudah aku .. sob3....
pizza roti ni pun sedap tau.. walo pun ia bukan pizza yg sebenar.. tapi rasanya hampir2 dengan pizza... bukannya hampir sangat pom.... en hubby dan anak2 suka... sampaikan terpaksa tambah beberapa keping lg.. huhu...
tapi memang sedap lah kalu kena gaya cara buatnya.. eheee.... iya ke.... kalo tak percaya, cubalah anda2 semua acu try buat...  yup tengok resepi yg ringkas ni....





Bahan2:-
  • 4 keping roti keping (gadernia @massimo @lain2 pun takpe)
  • 6 batang sosej (dipotong bulat2 kecil)
  • daging burger (dicincang) -yg ni tak letak pun takpe
  • sos cili
  • mayonis
  • Bawang (potong dadu@ bulat  kecil2)
  • keju (tak kesah keju apa pun.. keju parut..mozarella..parmesan.. @ keju cheesedale pun boleh..)
 
Cara2:-


belum di bakar


sekeping roti disapu dengan sos cili... tak payah guna sos pizza, sos cili saja pun dah meletop tau....!kemudian sapu pula mayonis..terpulang banyak mana.... lepastu tabur bawang yg telah dipotong tadi .. sosej pula ditabur, ikut suka banyak mana.... lbanyak pun sedap... kemudian yg last sekali tabur keju banyak2.... ikut suka lah nak banyak or sikit....
contoh pic atas tu yg belum di bakar.....
lepas siap semua diatas tu ,bakar dalam oven selama 15 minit.... suhu 180 darjah(bergantung pada oven masin2 ya.... jangan lah sampai hangus pula ya....oke dah siap .... 






Sunday, October 7, 2012

STICKY POST - Giveaway 2 in 1 (05.10.2012 ~ 04.11.2012)

yup klik banner


saya tertarik nak sertai giveaway ni... tapi saya bukannya pandai sangat ..
sebenarnya,saya dapat tahu giveaway 2 in 1 ni bila jejalan ke blog Maya Amir ....
Maya Amir buat giveaway ni
bersempena dengan wedding anniversary Maya Amir yang ke 12
dan bersempena juga pembukaan online business yang baru je berusia sebulan  e-mayaonlineshop ....
sedang saya tengok komen pada entry saya kelmarin roti sosej roll, ada satu komen dari Maya Amir.. hehe... terima kasih ya .. saya pun jejalan di blognya, follow dan tertarik dengan satu entrynya.. apalagi Giveaway 2 in 1 lah .... suka tau tengok hadiah-hadiah yang di tawarnya ....
dan .......
Jika saya dipilih sebagai pemenang kategori pertama ,saya memilih Jus kurma plus kismis kerana buah kurma adalah yang terbaik dan begitu banyak khasiatnya dan buah kurma juga antara buah yang diangkat tinggi oleh Rasulullah SAW.memakan buah kurma menyumbangkan tenaga serta merta pada tubuh badan kita.kismis pula,seperti yang lazimnya kita tahu khasiat pertamanya adalah menguatkan ingatan.baik untuk minda.yang pastinya antara yang terbaik buat anak-anak saya.
 
menarik juga hadiah-hadianya tau.
kalau tidak percaya, jom  ke sini  @  klik jew banner di atas tu ..
 
tapi jom tengok syarat-syarat penyertaan giveaway 2 in 1 ni dulu ~
 
syarat-syarat
 

1) Terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang bermastautin di Malaysia (Semenanjung, Sabah & Sarawak).

2) Anda haruslah follower kedua-dua blog SIMPLY MOI & E-MAYAONLINESHOP [Jika belum lagi menjadi follower kedua-dua blog, anda harus berbuat demikian sekarang]


3) Anda kena letak Banner di atas dalam blog anda & linkkan banner tersebut ke blog SIMPLY MOI ini.. Ingat ye! Blog SIMPLY MOI ini bukan link ke online biz blog (e-mayaonlineshop) tu:) Dalam entry anda tersebut, anda harus mengajak readers dan followers anda untuk menyertai Giveaway ini dengan copy paste saja syarat-syarat di sini:)

4) Selepas itu, dalam entry penyertaan anda tersebut, anda kena lengkapkan penyataan ini:- JIKA SAYA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG KATEGORI PERTAMA, SAYA MEMILIH _____(Sebutkan pilihan nama produk)______ KERANA _____(Sebutkan 1 khasiat produk yang dipilih - satu sahaja ye..penat nak baca kat blog saya pasal khasiat, google jek senang..heheh)___


Sebagai contoh :-

Jika saya dipilih sebagai pemenang kategori pertama, saya memilih Jus kurma Plus Kismis kerana adunan kesemua bahan seperti kurma, kismis, badam dan madu adalah nutrisi terhebat untuk meningkatkan pengeluaran susu badan saya. Perfect for my baby:)



5) Jika anda mempunyai akaun FACEBOOK, anda perlu LIKE fanpage E-MAYAONLINESHOP (saya check ye satu persatu sapa LIKE & linkkan ke akaun blogger di sini ...heheh) sapa yang tadek akaun facebook tu, mungkin akan dipertimbangkan untuk dipilih sebagai pemenang tapi tiada jaminan, insya Allah..:)

6) Syarat terakhir : Letakkan link penyertaan anda di ruangan komen di bawah beserta dengan pengesahan Nama Profile di FB



okey .....
dah tahu syarat-syaratnya ... mudah saja kan ..
apalagi, marilah sama-sama  kita join giveaway ni ..
jangan lupa ya..
sertai ' giveaway 2 in 1'
 
 
 

Saturday, October 6, 2012

Roti sosej roll

Roti sosej roll ni memang aku suka buat .. terutamanya bila beli roti dan dah puas dah asyik makan dengan jem... sekaya ..... goreng telur .... dan ... di biarkan tak abis gitu jew... jalan terakhir buat puding .. atau seperti sosej roll ni ..... memang sedap... lagi2 tambah sekali dengan keju ..sebenarnya roti ni banyak juga kegunaannya tau ..!!

yg ni aku buat pagi tadi ....





irfan memang suka roti sosej ni .... kalau ikhwan kurang skit.. huhu



 
seperti biasa letak resepi untuk simpanan ....
 
 
Roti sosej roll
 
Bahan2:-
 
  • Roti keping putih (i use gardenia..)
  • Telur untuk salut roti
  • Oat untuk salut roti (boleh juga guna conflakes atau nestum..)
 
 
Caranya:-
 
 
 
  1. celur sebentar sosej kemudian toskan
  2. Gelek roti dengan penggelek.... kasi nipis ya ..... yg coklat de tepi tu terpulang mahu buang atau tidak..
  3. gulung sosej atas roti .. kemas-kemas ..boleh juga letak keju ... (sy letak keju)
  4. celup roti yg di gulung dengan sosej tadi ke dalam telur..
  5. kemudian, celup pula dengan oat.... biar rata ya..... seperti gambar atas tu.... 
  6. panaskan sikit minyak, kemudian goreng .. agak2 kekuningan sikit ,angkat....
  7. di potong dan di hidang..
 





Friday, October 5, 2012

Kurang Gula ..... kurang Hyper ....??






Lama tak update blog ....
hari ni terasa bosan ,anak-anak pula sedang tidur ... en.suami pula pergi tinjau 'bakal kediaman baru kami' ..... hari ini hari pertama dalam proses pembinaan ... baru jer dirikan kan tiang ..... Insyaallah, moga semuanya berjalan lancar ......
 
pastu asyik jejalan di blog seseorang rakan blogger  suhaimi says what....???.. .. tertarik dengan 1 entry nya , Anak-anak hyper .. so,bila aku baca sampai habis ,terasa sangat2, bagaikan ada 1 kesilapan dalam perihal pemakan anak-anak .... terlepas pandang dengan semua tu ..suka sangat dengan entynya itu ..... terima kasih ya....



 
setuju 100 peratus dengan pendapatnya .....
 
kata beliau ,
Aspek pemakanan dan kesannya kepada tahap keaktifan dan kelasakan anak-anak.. menjaga pemakanan bermula dari bayi lagi ... pantau pengambilan pemakanan dan gula.... gula..??? simple..... kurang gula ,kurang hyper ....hyperaktif ...dimana kanak-kanak 'kenakalan yg tidak dapat dikawal' .... anak2 saya pun memang suka sangat gula2 ni, semua budak2 memang suka yg manis-manis .... jadi sekarang baru rasa tersedar, anak-anak ada sikit 'aktif dan nakal' berbanding sebelum ni ... terutama si irfan ... yg sebelum ni seorang yg tidak lasak dan pemalu .... tapi bila umurnya dah hampir2 dua tahun ni, dan irfan pun dah mula 'curi-curi' makan gula-gula .... tapi bukan mama nya ni yg belikan ,mama langsung tidak beli gula-gula.... air di rumah pun manisnya rasa-rasa saja ... tapi rumah nenek nya adalah kedai runcit .... so,bila time pergi rumah nenek mereka tahu-tahu je lah...... merasa serba satu........ terutamanya gula-gula .... sekarang dia sikit aktif.... tapi tak lah sampai tahap hyper ..... seperti kata suhaimi, tahap keaktifan anak-anak meningkat bila tahap gula naik mendadak ... !!
 
 
Insyaallah ....
akan aku cuba perbaiki corak pemakanan anak-anak ... mungkin sedikit mencabar.. sebab anak-anak dah makin membesar .. tapi kita boleh berusaha .....
moga mampu mengubahnya...
>_<
 
 
 
 

Monday, October 1, 2012

ragam si irfan ...... smile..............!!!

!
!
!

!
!
!



mama ....... smile.....

ahahahaaaa





psssssst.....
sekadar suka2...