Monday, March 26, 2012

Masakan Ibu .....



Ramai orang cakap masakan ibu sendiri adalah yang paling sedap . pendek kata memang tak boleh lawan la dengan ibu orang lain ,sedangkan mungkin bagi orang lain masakan itu biasa -biasa sahaja ...D

Tapi tahu tak kenapa anda sentiasa rasa masakan ibu anda yang paling sedap? ....sebab ... apabila seorang wanita itu memasak , dia memasak dengan sepenuh hati .... umpama kasih sayangnya di adun bersama rempah masakan tersebut ....

"kenapa sedap sangat ni mak masak.? ...sebab ada kasih sayang seorang ibu dalam masakan tersebut ..... orang lain rasa tak sedap , sebab mereka tak dapat rasa kasih sayang tu .......




Hebat kan seorang ibu & wanita .....!












Saturday, March 24, 2012

Kek c0klat c0ffee ...

wahhh ..kek lagi .. kek lagi ...
hari ni aku buat kek coklat tapi di campur dengan serbuk kopi ....pelik skit ..cuba2 ...hurmmm ...merojakkan kek coklat ...atoi ....
kek ni pula bukan di kukus macam sebelum ni tapi di bakar dengan oven plak ...rasanya menjadi jugak lah tapi rupanya tak secantik dan sesedap rasa ...dan .. bila di rasa kek ni rasa macam capuccino pun ade ..kopi dan coklat pun ada ...nyummy... best lah juga dapat merojakkan kek ..hehee ..ada sesape nak tengok resepi ada di bawah .....Jom intai2 ......yup




kek coklat coffee



bahan2:-
  • 3 biji telur
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 cawan minyak masak
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk kopi ( di ayak )
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan milo
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila


cara2:
  1. pukul telur dengan gula hingga kembang
  2. masukkan minyak masak dan pukul lagi hingga sebati dan kembang
  3. masukkan pula tepung gandum ,soda bikarbonat ,baking powder dan esen vanila..kacau hingga semuanya sebati...
  4. masukkan pula serbuk kopi ,koko dan milo ..kacau lagi biar rata.
  5. sapukan minyak pada loyang yg sesuai ataupun lapik kan kertas minyak ... tuang adunan tadi ..
  6. kemudian bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit atau hingga masak .
  7. selamat mencuba ...













Thursday, March 8, 2012

Happy birthday t0 me dan ...selamat hari wanita ...

Happy besday to me ..untuk aku sendiri...
8 march ... dan yang istimewanya juga 8 march di umum kan sebagai hari wanita sedunia .. s0 .. selamat hari wanita buat semua- semua wanita ....
dan yg pastinya dua -dua amat bermakna bagiku ..  hurmmm... apa2 saja lah ko ni kan ,umur dah meningkat pun masih jer nak sambut besday .... aikk...ingat kan budak2 jer yg nak sambut ...tentu lah aku mengingati dan sambut pun ala kadar jer ..dan...
 alhamdulillah bersyukur pada Allah kerana masih lagi di panjangkan umur dan bernafas hingga kesaat ini ...

Aku tidak mengharapkan apa2 cuma cukuplah sekadar ingatan atau ucapan dari insan2 tersayang yg hadir dalam hidup ku .... terima kasih semua ... terutama suami ..anak2 ..dan juga kawan facebook yg wish besday ku .... semoga apa yg kalian doakan buat ku ,semoga Allah juga memberi yg terbaik buat anda semua ..amin


...........................................................................................................

Alkisah lain pulak ......

.
.
.
"Sayang ... selamat hari lahir sayang ..abang doakan semoga sayang di panjangkan umur.. mmm .. di murahi rezeki, di berikan kesihatan yg berpanjangan ..untuk abang dan anak-anak kita ...dan..kalau ada rezeki akan datang semoga Allah kurniakan kita rezeki untuk memiliki anak2 perempuan ..hurmm... manalah tahu kan....dan abang sentiasa cinta sayang selamanya .. itu doa2 abang buat sayang ...."





Amin .. dan terharu deh rasa di hati ..akan ku simpan kata2 abang dalam hati ..dan pemberian bunga dari cik abang ku ini ku simpan dan ku 'frame ' kan di ingatan .... terima kasih yer abang ...

Sweet mem0ry ... uwaahhh...

Terima kaseh pada kawan2 facebook yang wish birthday ku .semoga anda semua juga dapat keberkatan dari-Nya ...
Dan juga terima kaseh buat anak2 mama.. ikhwan dan irfan ..yg sudi menemani makan malam bersama .. irfan demam ..kesian plak ..


----> Dinner Birthday ku ........
Simple jew ..sebab sebelum keluar dah makan nasi kat rumah ..sebab ...aku buat nasi ayam ..mmm...
s0 ... oleh kerana dah lama ku idam kan nak makan chicken chop .... abang aku ajak lah makan di sebuah kedai ...(yg tak glamor mane pun ...heheeee) kedai paling terdekat ... dah 5 tahun aku tak merasa ..yg di waktu tika dulu2 aku suka sangat (hari minggu jer mesti pekena chicken chop..)..huhukk ...




ini yang ku pesan ....

Aiskrim ikhwan .....




mee kueh teow .....



Ais sirap bandung .....

























Dan ...terima kasih yer my hubby ... ucapan ..makan2 ...bunga rose .....









Saturday, March 3, 2012

Hati..kenapa bisa begini ...!


Dari Abu Hurairah r.a,bahwasanya Rasulullah s.a.w bersabda:
 "Barangsiapa yang ingin doanya terkabul pada saat sedih dan susah,maka hendaklah memperbanyak berdoa pada saat lapang."
salam sejahtera.....

Lama tak update blog,tapi bukan lama sangat..s0 baru seminggu..ermm.Entah kenapa,hati ku rasa tak tenteram..sedih...diri tak sihat...segala2nya hati..
kenapa erk..?Dalam kegembiraan menguruskan kehidupan suami dan anak2 hati bisa jugak jadi camtu..
ahhhh..mungkin saja2  k0 jer kan wahai hati.....aku nim memang berjiwa sentimental sikit,kadang2 teringat kenangan dulu2,kadang teringat keluarga,sikit2 nak nangis,sikit sedih.....dan ada jugak ketawa sendirian bila ingat apa yg melucukan..banyak lagi lah...kalau nak di ceritakan tentang kehidupan memang banyak..yang pasti tiap dari kita mempunyai kenangan tersendiri..Aku juga begitu,teringat zaman kehidupan kanak2,membesar tanpa ayah,suka duka dengan family,zaman sek0lah,remaja,bercinta,kahwin,saat2 bahagia,dapat anak...arghhhhh..segala-galanya dalam ingatan..sampai saat ini kenangan tetap tercipta,kini bahagia dengan dunia se0rang isteri dan ibu..bahagia dan bersyukur,Allah memberi aku merasakan nikmat berkeluarga dan menjadi seorang ibu yang melahirkan anak2..
ketawa dan airmata banyak diperlakonkan bagaikan tiada perpisahan buat kita..segalanya hanyalah pinjaman yang bukan abadi..
Bila aku sedih..mahupun dalam gembira..selalu aku ingat kata2 ini:



"Allah menguji kita dengan sesuatu yang kita sayang,
kita diberi cubaan dengan kehilangan,
Allah menguji kita dengan sebuah impian yang amat kita harapkan,
Kita terduduk berlinang airmata saat impian kecundang,
Sesungguh DIA lah pemberi segala, kerana segalanya kepunyaan-NYA
Saat ditariknya nikmat yang ada,
 DIA sedang mengaturkan untuk kita sesuatu yang lebih berharga ....
jangan bersedih, Allah s.w.t telah mengaturkan sesuatu untuk kita jika kita
sentiasa redha,bersabar dan berdoa pada-Nya ...dan berbuat baik selalu..."









Wassalam.",