Tuesday, December 18, 2012

santai petang dengan kek durian

bab durian.... tak abis2 pasal durian kan.. minggu lepas memang minggu durian kot..
kakak ipar ada bagi durian, memang banyak juga la.. dari kebun keluarganya sendiri...
hehe.. aku makan durian bagai nak rak.. huhu..sampai kepanasan terasa tubuh..tapi hakikatnya aku tk panas pun.. muahahaa.. 
kalau sejuk dan dingin tu adalah, hujan turun mencurah-curah ... dah musim hujan pantai timur ni.!
nak buat crepe, terasa malas nak beli bahan2 .. nak kuar tu malas je ke supermarket tau.. tp hati melonjak2 nak buat crepe kali kedua . belum puas rasanya...
dah penyakit malas tu datang. tak boleh buat ape2 lah..
kes durian pulak, dah puas ratah gitu...... lepas tu dibuat santan pulut durian lak..
memang  fav aku dan en.abang ..
yg lebihan buah durian ada lagi 6 ulas aku simpan dalam bekas peti sejuk..
pastu bukak pagi tadi dah tak teringin nak makan..
nak buang terasa sayang pulak... maklumlah isinya yg tebal dan kuning... manis pulak tu..
akhirnya last cerita durian ni bakinya yg 6 biji aku buat kek...
duk godek2 resepi dalam tenet akhirnya terjumpa juga kek durian yg simple miple nih..
 






 
inilah rupa kek durian ku...haha
sangat hodoh  kan....? hehehee..
tapi rasanya sedap juga lah.... ada rasa2 durian gitu.. aku suka..
hero2 aku lagi suka ... dah tinggal sikit lg.. mereka memang suka sangat2 kek  ..tak kira apa jenis kek yg mama nya ni buat,mereka  tetap suka .... dah air tangan mama dia.. semestinya semua best bagi mereka.... !
 
 
 
sekarang ni hero2 mama dah pun tido...
kekenyangan gitu.... hik
 
 
 
ini resepi kek durian aku yg simple ni..
resepi asal lain skit sebab guna tepung naik sendiri... aku tak punya tepung tu, malas nak gi beli...
godek2 berhasil juga!
zassss......
 
 
bahan2:
  • 185 gm mentega / butter
  • 150 gm gula halus (asal gula aising)
  • 4 biji telor gred A (asing kuning dan putihnya)
  • 185 gm tepung gandum (ayak)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 125 gm isi durian (aku tk timbang,guna 6 biji terus)
  • secubit cream of tartar
 
Cara:
  1. Pukul mentega dengan gula hinga memutih ..
  2. kemudian masukkan kuning telur... mixer lagi hingga kembang dan gebu.
  3. masukkan tepung gandum,baking dan soda berselang seli dengan isi durian hingga habis.. gaulkan hingga sebati.
  4. dalam bekas lain, pukul putih telur bersama secubit cream of tartar hingga kembang dan kental.. kemudian masukkan kedalam adunan kek tadi, kaub balikkan adunan tadi hingga sebati dan rata.
  5. tuang adunan kek dalam loyang yg digris kan dengan marjerin .bakar dalam oven pada suhu 175 darjah selama 50 minit atau hingga masak... bergantung pada oven masing2 ya..
  6. uji kek dengan cara mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek.. jika lidi tu keluar licin, bermakna kek tersebut sudah masak..!
 
 
 
 
nota kaki : buat kek ni bukan tujuan aku nak menunjuk -nunjuk tau... tak baik salah sangka.. hakikatnya aku hanyalah surirumah yg sentiasa ingin belajar bab dapur2 ni.... baru merangkak-rangkak ... jadi apalah salahnya buat santapan kenangan di blog sendiri.... psstttt.... saje2 nak ngomel.takde kena mengena dengan sesape tau... peace.... aku seorang yg positif  >_< 
 
     
     

21 comments:

Ratu Hatiku said...

Salam kenal...tq follow blog saya...
Saya suka durian tp yang xd masak :D... Bestnya tgk dia tdo....

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Tak pernah makan lagi kek durian.

shamila ahmad said...

Rajin betoi... dah musim durian..asyik durian je.

CikZaniff said...

sedap tengok kek tu..:)

nurbijen said...

kek dari air tangan mama mmg sedap :)

ieda said...

aduhh sedap nie
geram aje tgk , sbb akak nie x rajin bab2 buat kek nie
tapi tgk macam terliur aje huhu

Ena's Palace said...

mmm...mcm sedap la...
tak pernah plak rasa kek durian sblm ni...
tapi lagi sedap kalu buat sendri kan saly...

rohayu osman said...

tak pernah dengo cake durian.... tq share resepi.. ade mase leh try kan..

adyna said...

tak pernah makan kek durian lagi :)

aTieYusof Family said...

Pandai sally buat kek durian..
atie pernah beli kt Secret Recepi je...huhu..
suka tgk... budak2 tu pun mesti suka kan.. Mama nya pandai masak.. tak macam sy sally.. sy ni failed btl bab masak memasak.. kesian Pa'e...hihi

Wan Afzan said...

rasa macam mana kek durian ni? macam butter cake rasa durian ke?

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

menarik jgk kek durian ni, x pernah lg merasa kek durian,

sokong sgt dgn saly bila kita memasak sesuatu tu bknlah tujuan nak menunjuk2 kan, sama la eija pun masih lagi proses belajar, nasib baik le skrg ni nak belajar masak memasak ni boleh goggle je mudah nak try n error kan..eija pun selalunya akan simpan di blog sendiri untuk tujuan rujukan kita sendiri jgk nnti :)

N i e Z a said...

rajinnye wat kek..x penah lg rasa kek durian..nti leh la try...nmpak sedap tu..

norhidana miswan said...

msti bau dia semerbak harum kan... ohhh bestnyer..
maklum lah peminat durian msti bestje

mummycda said...

Assalamualaikum saly..walaupun ida tak update blog tapi ida selalu singgah kat sini tau...makaaseh saly sbb selalu singgah kat blog ida walaupun tak berupdate...ida pun suka letak resepi dalam blog takpe nanti2 bole rujuk balik atau ada kawan2 yg nak mencuba kan....:)hhmm nampak sedap kek tu...tak penah lagi mkn kek doyan...

miss kecoh said...

wahh..mcm sedap. kena cubaa ni!

hananhadila said...

sedapnyee ! hanan nak sikit ??

myfreeminded said...

Emm, saya seorang yg x gemarkan durian (ramai yg kata saya rugi salah satu nikmat hidup). Hehe. Tapi kali ni, pregnant anak ke 5, ada terbit rasa nk test cm mn rasa hebatnye durian tu. :)

MaMa Rey said...

sedang tahan liur keluar..hehehe..
mama saly pandai buat kek..mau cuba lepas ni

Makcik Mun Rabab said...

Sedapnya kek durian... Terliur dah ni

NoEn said...

sy mkn durian je
durian yang diolah jd makanan lain sy xmakan...huhu