Saturday, December 15, 2012

kek karamel sweet

kek karamel sweet


mmm... aku nak tayang sket kek karamel yg baru aku cuba siang  td.... fusss...!
pertama kali try tau..
kiranya tk ler perfect sgt menjadi tu ... kurang menjadi..
tp boleh lah ... sweet gitew ...
percubaan pertama kek yg unik ni, mencabar skit bg aku... mula2 buat tu macam tk yakin sangat,  resepi yg dh lama dalam simpanan aku ni memang teragak2 nk buat .. sebab tk paham bila puding karamel di bawah dan kek pulak di ats ,gimana tuh .. tak ke tengelam kan..
oleh kerana hari ni ada masa terluang sementara hero2 tu duk main2,
apa lagi aku cuba godek2 ini punya kek lahh..
wallahhh...
terjadi jugak... sedap ....!
masa buat tu, yg puding karamel di bawah.. terus tuang pulak adunan  kek atas tu..
tp yg uniknya kek atas tidak tenggelam ..
molek jew .. puding bawah.. kek pulak atas ..
ahakss..!!
 
 
 tahu tak ...? kek ni aku lupa nak letak baking powder ..
huhuu ... jadi kek nya tak berapa naik ..
mendap  skit .. yup takpe... next time pasti ku cuba lagi ..
biar lah orang laen dah lama cuba dh puas dah ..
biar aku yg merangkak-rangkak pulak ...
maklumlah 'ibu' baru belajar!
>_<

rupanya sikit buruk

 
irfan ~ duk menikmati kek
 
 
sini aku nak selitkan resepi...
sebagai rujukan aje..
 
 

Bahan:
 
karamel
  • 2 sudu besar gula
  •  * tabur gula dalam tengah2 loyang, 1 sudu air suam ..masak atas api sederhana.. biar gula hancur dan warna bertukar keperangan.. tutup api,biarkan ia sejuk..ketepikan.

 
 
 bahan puding
  • 4 biji telur
  • 500 ml susu segar @ cair
  • 70 gm gula
  • 1 sudu teh esen vanila
 
kek span (lapisan bawah kek)
 
  • 140 gm tepung gandum
  • 120 gm gula halus
  • 4 biji telur
  • 40 gm mentega (cairkan)
  • pewarna (kalau nak buat yg kaler2 gitu)
  • 1 sudu teh baking powder
 
 
 
Cara:-
  1. * karamel * - masukkan gula dalam loyang di tengah2 ,masak dengan api yg perlahan sehingga gula hancur dan agak perang ..kemudian tutup api, ketepikan ...
  2. Sediakan puding.. masukkan telur dan esen dalam satu mangkuk, pukul sedikit.. dalam bekas lain pula kacau susu dan gula hingga gula hancur.  kemudian tuangkan susu ke dalam telur tadi... kacau sebati dan tuangkan kedalam loyang gula karamel tadi.. ketepikan ..
  3. * kek * - asingkan putih telur & kuning.. pukul putih telur dengan separuh gula dan krim of tartar hingga kembang dan kental gituw (merigue) .. kemudian pukul kuning telur pula dengan separuh gula lagi hingga kembang dan jadi bentuk krim.. akhir, campurkan kedua-dua adunan telur tadi, pukul hingga sebati. kemudian masukkan tepung gandum sikit demi sikit.. masukkan pula baking powder, kacau hingga adunan sebati dan masukkan marjerin yg telah di cairkan. kacau lagi..
  4. Bahagi adunan kepada 3 bahagian, warnakan tiap satu .. kemudian tuangkan selang seling bahagian warna tersebut ke atas loyang puding tadi hingga habis..
  5. panaskan oven pada suhu 170 darjah ..masukkan air suam kedalam dulang oven ( cara water bath) letakkan loyang puding tadi ke dalam loyang air suam tu ..
  6. bakar selama 1 jam @ hingga masak.

ada faham tak resepi atas tu..
>_<


 
 
 
 

14 comments:

♥ أينوم said...

sedapnya! tengokpun tahu! boleh bukak kedai ni!

Eina Shah said...

waaa sedapnya......TQ atas perkongsian resepi kek ni..insyaAllah akan try buat..^__^ nice blog singgah sebentar yee...
http://shaheina.blogspot.com/

Nor Salmi said...

Terima kasih atas perkongsian resipi.
Nampak sedapnya.. kena cuba ni..

mizz miaizzati said...

besnya akak dah buat..sy dok skodeng tapi niat tu belum ada lagi hehe..

cheqna said...

kena try ni.....=)

adyna said...

Seronok kan kalu buat menjadi, sy nye puding karamel tak buat2 lagi hehehehe beli yg instant

uNa said...

dap nye..mcm nk try je..

secret of us said...

wahh sedapnya...warna pun menarik,leh try nie..thanks berkongsi resepi..^^

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii nampak sedappppnya kek ni

Wardah Alisya said...

salam.. wah first time tengok yg ada kek lapis bawah puding karamel. kreatif2..nampak pun sedap.. hehe

N i e Z a said...

wah..sdap nye..dlu penah try wat kek ni..tp karamel dia tak jadi..lembik..terus tak buat dah..hehehhehehe

fairus mohamad noor said...

salam..hari tu da try wat puding karamel..jd jgk la..tp hubby x bape suka..dia kata rasa telur kuat sgt,maybe pasni kalo nak buat kne kurangkan telur la kot..he3..

mama_saly said...

trm kasih sbb fairus sudi cuba..hehe
bau hanyir telur tu boleh di kurang kan jika sebelum buat tu dengan mbuang tali pusat telur tu.. kurang skit bau dia..dan letak esen vanila lebih skit... >,<

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

sedapnye saly, eija tgk cantik je rupa dia,
tq kongsi resepi, nnti eija nak try buat jgk la ye..