Thursday, November 22, 2012

dah pandai ...! ~ irfan


MAMA ....ABAH.......  ayat pertama yang si irfan dah pandai sebut.. 
Irfan dah setahun 9 bulan dan seminggu ni baru je pandai sebut dan panggil2 mama... huhu..
kiranya kalau dah hampir dua tahun tu dah di kira lama sangat baru nak pandai.. budak2 lain yang sebaya dengannya pun dah lama pandai sebut itu ini.. jiran sebelah rumah saya yang sebaya dengan irfan cuma dia lahir 1 hari sebelum irfan, dah pandai sebut macam2 masa umurnya setahun..cepat kan...?
tapi irfan memang berat mulutnya... sebelum ni kalo nak apa2 dia cuma akan tunjuk je dengan jarinya... atau dia akan nanges kalo mama nya tak paham.. risau juga tau.. tapi bila tup....tup.... tetiba jer dah pandai sebut mama.. abah... hati mama jadi lega ...berbunga rasa... muahahaa....
 seterusnya yg selalu hari2 dia suka sebut,bila ada iklan atau cerita Boboi Boy di TV..laju je dia sebut Bobo boo.... masih pelat .. hehe.. irfan memang suka Boboi boy dari upin ipin...  !

ILHAM IRFAN



ada juga orang2 kata kalau mahu anak cepat2 dapat sebut atau bertutur, selalu ajarkan dia..... selalu cakap dengan dia.. tapi sy dah pun buat apa yg di perkatakn orang.. selalu cakap2 dan ajar2 anak tidak pernah putus asa.. tapi mungkin dari anak2 itu sendiri kan.. seperti irfan..
sampai setahun 9 bulan.. lagi 3 bulan nak masuk 2 tahun .. baru dapat sebut mama... abah ... dan apa yg ada di sekelilingnya .... huhuu... oh irfan ....
 
 

9 comments:

Kesuma Angsana said...

jadi rindu saat2 anak baru pandai cakap dulu2

Nora Karim said...

tak pe... anak2 ni lain2 tahap penerimaan... skill pun berbeza... kalau bercakap dengannya jgn guna perkataan yang pelat... sebut perkataan dengan jelas... zikir yang mudah2 pun akan percepatkan anak2 bercakap! ^_^

sweetmama@eija zaquanziqry said...

Alahai comelnya irfan..:)
betul tu jgn risau sgt sbb setiap anak tu lain2 perkembangannya, ada yg cepat ada yg lambat..yg penting dia mmbesar sgn sihat kan..

aTieYusof Family said...

Sally..
takpe lah...setiap anak perkembangan dia lain2...tp Alhamdulillah dh pandai juga panggil mama abah..lame2 nti byk lah perkataan dia tau tu..:)
Pa'e mula2 pandai sebut Babah (masa umur nak masuk setahun rasanya)..:)

Ena's Palace said...

alahai...mesti comel je tgk mulut dia bila sbut boboboooo tu ek..

NM02 said...

kiut la dia

salam kenal. singgah sini terus follow. jom, singgah teratak saya plak. kalu sudi nnt follow le sekali eh... maceh...

Mama Haraz said...

Salam,

Tak pe kalau tak petah lagi, semua effort yang mama dah buat tu will be in his brains. So nanti bile die dah ready laju je keluar. Thumbs up sebab tak give up!

http://ourwonderland.blogspot.com/

Khairul Bariah Salleh said...

saly, congrats utk irfan..terigt masa qusyairi start pandai pgl ayah & mama masa umur setahun setengah..happy sgt kn bila anak dh pandai ckp?

mummycda said...

org cakap kalau anak cepat berjalan mulutnya lambat sikit...samala si aira...mula berjln umur 11 bulan...pastu cakap pulak bole panggil abah je..mama nie tak sebut2 lagi...baru2 ni jer sebut mama....hihihi