Saturday, November 3, 2012

Cream Puff ~ inti kastard

yeyyy.....
suka tau.... sebab berjaya buat cream puff......
resepi cream puff ni dah lama ada dalam simpanan... entah aku lupa godek dari blog mana.. memang terlupa.. tapi apa2 pun harap tuan resepi halalkan ya.... dapat pahala... kita sama2 kongsi resepi...  resepi semuanya sama kannn..... jom memeriahkan dunia wanita kita.....dunia memasak....!!!
pagi jumaat ... seperti biasa memang bangun awal2... kemas2 .... basuh baju ... dan lepas tu dah duk pikir nak buat kuih apa... masak apa..... begitu lah rutin harian ...
dan terjadi lah cream puff ku ini....   ekekee...
selalu juga en.abang beli kuih ni di kedai2 pagi.... biasanya harga 30 sen satu biji.. dan orang2 kedai situ panggil telor buaya.... huhuu..... mungkin besar juga agaknya.. tp yg ku buat kecil2 skit....
tengok....!!
 
 
sorry yer.... pic tak bermutu.. kurang jelas....
 
 
cream puff ni,aku intikan ditengahnya dengan kastard.. so, hasilnya memang sepadan dan sedap... kuih ni juga antara kuih kegemaran anak2.. sebab kalu abahnya beli kuih2 pagi ,yg dua orang ni berebut-rebut adalah kuih yg satu ni... kuih yg lain taruk tepi dulu atau mama yg punya....!! kihkihh
 
 
oke
 
 yup....
dari aku duk citer yg apa2 entah lebih baik kita sama2 tengok resepi...
resepi ni untuk simpanan rujukan dan kenangan...
andai ada teman2 yg mahu mencuba apa salahnya ....
 
 
Cream Puff


Bahan:
  • 100 ml air
  • 45 gm butter
  • 60 gm tepung gandum(ayak)
  • 2 biji telur
 
 
Caranya:
  1. Masukkan air dan butter dalam periuk.. masak dengan api yang sederhana.. kemudian kuatkan sehingga mendidih. Tutup api.
  2. kemudian masuk kan tepung gandum dan kacau cepat-cepat. Panaskan semula dengan api yang sederhana. kemudian padamkan api.
  3. masukkan pula telur dan kacau cepat-cepat lagi... kacau hingga semuanya betul-betul sebati.
  4. kemudian, masukkan adunan dalam piping bag, paip kan adunan atas loyang yg sesuai dalam anggaran 5 cm. renjiskan permukaan cream dengan air
  5. bakar dalam oven dengan suhu 200 darjah celcius selama 15 minit.. kemudian selepas 15 minit turunkan suhu pada 180 darjah selama 25 minit @hingga masak.
  6. sajikan cream puff, belah di tengan sikit dan letakkan inti cream kastard...
 




Bahan untuk inti cream kastard:-
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 4 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar/cair
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar mentega
---> satukan kesemua bahan atas.. kemudian masak atas api yang sederhana.... kacau selalu agar tidak berketul.... masak hingga likat dan berkilat.... tutup api dan bolehlah di letakkan di tengah-tengah cream puff tadi....
 



wassalam




9 comments:

Nora Karim said...

ish... nampak sedap pula!!

nur said...

kuih fav saya juga... ada masa boleh try ni :)

adyna said...

tak pandai lagi buat :) mcm best pulak..leh try nanti

rohayu osman said...

nampak sedap je... terliur tengok pagi-pagi nie.. lapo...

aTieYusof Family said...

Nampak sedap lah Sally :)
ada masa boleh cuba...

ieja amieja said...

hurmm..sedap tuh!!nmpk mcm mudah jgk kan nak buat...

emma said...

Sedapnye2... cara buat pun mcm senang je...

QasehnyaRania said...

sedapnya..tp tak penah try..
saya kopi resepi yer ;D

singgah sini ada sesuatu utk kamu
http://lobaksusue.blogspot.com/2012/11/i-love-u-ols.html

Anonymous said...

bestnya,,saya nk tgk resipi yer..thank you:)