Tuesday, October 9, 2012

pizza roti







pizza roti ni terhasil bila aku ada beli keju.... parmesan dan keju cheesedale yang keping2 tu.... baru2 ni,aku ada pergi jalan2 dengan anak2 dan juga sorang adik.. pergi beli belah di Giant aje.. biasalah bila kebosanan dah tahap gabang dan lama tak jalan2 sambil beli belah, aku dan adik (0cu fatehah) akan keluar samada ke Giant atau Mydin mall atau di tempat lain ..
kalau ke Giant aku tak lepaskan peluang membeli roti Boy kegemaran aku... huhu... sedap tau .. aku tak tahu ada ke tempat lain yg jual roti tu.. yg aku tahu tempat yg terdekat sini adalah Giant.... pernah makan dan dengar tak roti boy... tentu dah pernah kan .... tengok pic roti boy di bawah





entah apa yg menariknya rotiboy ni... yg pastinya ia memang sedap.. lembut jer..

 
dah... berbalik pada citer asal pulak ... pizza roti ....
lagi2 roti kan ..... suka sangat dengan roti .... nanti gemuk kan menanges tak sudah aku .. sob3....
pizza roti ni pun sedap tau.. walo pun ia bukan pizza yg sebenar.. tapi rasanya hampir2 dengan pizza... bukannya hampir sangat pom.... en hubby dan anak2 suka... sampaikan terpaksa tambah beberapa keping lg.. huhu...
tapi memang sedap lah kalu kena gaya cara buatnya.. eheee.... iya ke.... kalo tak percaya, cubalah anda2 semua acu try buat...  yup tengok resepi yg ringkas ni....





Bahan2:-
  • 4 keping roti keping (gadernia @massimo @lain2 pun takpe)
  • 6 batang sosej (dipotong bulat2 kecil)
  • daging burger (dicincang) -yg ni tak letak pun takpe
  • sos cili
  • mayonis
  • Bawang (potong dadu@ bulat  kecil2)
  • keju (tak kesah keju apa pun.. keju parut..mozarella..parmesan.. @ keju cheesedale pun boleh..)
 
Cara2:-


belum di bakar


sekeping roti disapu dengan sos cili... tak payah guna sos pizza, sos cili saja pun dah meletop tau....!kemudian sapu pula mayonis..terpulang banyak mana.... lepastu tabur bawang yg telah dipotong tadi .. sosej pula ditabur, ikut suka banyak mana.... lbanyak pun sedap... kemudian yg last sekali tabur keju banyak2.... ikut suka lah nak banyak or sikit....
contoh pic atas tu yg belum di bakar.....
lepas siap semua diatas tu ,bakar dalam oven selama 15 minit.... suhu 180 darjah(bergantung pada oven masin2 ya.... jangan lah sampai hangus pula ya....oke dah siap .... 






17 comments:

nur said...

wah menarik! harus dicuba jugak resepi ni hunjung minggu ni... kat sini cheese mmg murah... lagi pun mmg banyak stok cheese dalam peti sejuk yg nak clear, tq!

Ena's Palace said...

mmm..sedapnye!!!
sy pernah buat jugak sebelum ni...tapi tak bakar dlm oven sbb takde oven...just msk dlm microwave aje...sdp jugak...tp tak la garing cam masa dlm oven nih..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

cedapnye..
x pernah try lg wat roti pizza ni, lepas ni boleh la try masak roti pizza pulak..

rostina76 said...

salam mama_saly. heheh!!bagus la idea ni, xyah susah payah menguli doh kan. kros nak buat gak le.tq

wawa syaida said...

salam...sedapnya...memang kena try ni ;) resepi ngan bahan2 pun simple je..thanks share resepi!!

Kakzakie said...

Kalau tempat kakak rotiboy tu kami panggil pappa roti.

Piza roti mudah boleh bawa bekal ke sekolah juga nie..

Norhaizan hakim said...

Resepi yg simple tapi nsmpak yummy..boleh cuba ni..

Thanks singgah blog kaka zan!

Ema Blog said...

nyum..nyum...puas hati buat sendiri

eMMe said...

wow! boleh try ni.. coz roti sebuku ade kat umah...
tapi roti gandum, boleh ke? belasah je la, hehehe...

Huda said...

Terima kasih sebab follow blog saya..resipi roti pizza tu memang menarik, pernah jugak cuba buat sebab senang untuk budak2 bawak bekal..

maya amir said...

piza simple gini kene buat byk2 sebab kejap jek abis..sedar2 dah kosong pinggan..hehehe

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

tq share mama sally..
nnti angin rajen mari mommie alya nk try wat atek..
hhehhe

psst, duk ganu ker..
sama ler kite.. =)

aTieYusof Family said...

ermm...nampak sedap jer... sy sllu beli kt kedai jer.. tak reti lg nak buat sendiri...hehe...
klu sudi follow lah blog sy ye... :)

Cik Tie@Akak said...

alamak..sedap pulak nampak

munna said...

mudah dan ringkas....hasilnya pulak sedap ... boleh cuba ni

Nora Karim said...

wah... menariknya... ala... tapi kat rumah tak de oven :(

emma said...

Terliur tengok pizza saly tu!