Monday, October 22, 2012

Cotton soft japanese cheese cake







kek yang lembut macam kain cotton ker ni....?
lembut seperti kapas..??? gulrp...........
hahaha... bukan kain cotton atau kapas tau ......muahaha......
hanyalah cotton soft japanese cheese cake....
sesiapa penggemar cheese pasti suka ..
 
 
apa yang menggerakkan hati aku nak buat kek keju ni
kerana hanya untuk hari lahir suami tercinta ... 20 oktober .... bagi aku buat kek ni kena luang masa tau, sebab tu aku jarang2 sangat buat kek .. kecuali kalu si ikhwan merungut nak makan kek ... atau sempena hari lahir atau ulangtahun ... itu tetiba je jadi rajin dengan sendirinya .... mungkin kerana orang yang 'tersayang' aku jadi semangat semacam .. ekekeke..
oke.... cotton soft japanese cheese cake ni..( panjang tol nama kek nim)
 alkisahnya aku bersungguh  nak cuba buat, ketika aku duk gugerl cari resepi kek keju ....
tetiba asyik duk jejalan dari 1 resepi ke 1 resepi... hati rasa nak buat kek ni ahh ... dari blog Izah muffin love... terima kasih atas resepi yg sedap.... best .... lembut ni ....
dan seperti biasa.. saya rakam kan  di blog ini pula.. untuk rujukan dan simpanan .....
sebetulnya, kek keju ni memang lembut dan sedap sangat ... keju .. keju .. keju .. memang fav i tau ...!rasa gembira hati sebab berjaya buat kek ni untuk en.abang ...
 










 
Resepi 
 
Bahan2:
 
Bahan A:
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm butter
  • 100 ml susu segar @ susu cair 70 ml + 30 ml air
  • 6 biji telur kuning (gred A- 7)
  • 1 sudu besar jus lemon @ esen vanila
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 60 gm tepung kek @ gandum (ayak 3x)
  • 20 gm tepung jagung
 
Bahan B:
  • 140 gm gula halus
  • 6 biji putih telur (gred A-7)
  • 3/4 sudu kecil jus lemon @ cream of tartar
 
 
Cara:-
 
Cara:Step 1: Adunan bahan 'A'
  • Cairkan cream cheese, butter dan susu dengan teknik double boiler.. kacau-kacau dengan whisk sehingga sebati. bila dah cair, sejukkan adunan cream tadi... kemudian campurkan adunan cheese tadi kedalam tepung gandum & tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon.... gaul hingga betul2 sebati (guna mixer pun takpe)
 
Step II ( adunan 'B')
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih .. Lepas tu tambahkan gula dan pukul lagi sampai gebu dan bertanduk ..
 
 
Step III
 
  • Campurkan adunan A tadi kedalam adunan bahan B tadi yang dah gebu2 tu ..dan kacau sampai sebati.. kemudian sediakan tin/ bekas kek yang bulat berukuran 9 inci yg groskan bawahnya dan alskan dengan kertas minyak...tuangkan adunan kek dalam loyang.. Bakar kek selama 1 jam , dengan cara waterbath dengan suhu 160 darjah.
 
 
 
 
Blueberrry topping:-
  • 1 tsp gelatin @ serbuk agar-agar
  • 30 ml air
  • 150 g blueberry pie filling
Cara:
  • Campurkan gelatin@ serbuk agar-agar dengan air. Panaskan sebentar dan campurkan blueberry. sapukan atas kek yang sejuk...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 comment:

Dunia 0cu ^_^ said...

sedapnya.. len kali mesti buat skali lagi sebab dah janji dgn 0cu kan..kan.kan..~_^