Tuesday, September 18, 2012

kek marble emulco

syukur alhamdulillah ,hari ni ikhwan dah mula kembali sekolah ..
 dah seminggu lebih dia demam .. hari ni ikhwan dah betul2 sihat ..
terima kasih juga buat teman2 yg doakan kesembuhan ikhwan.. kelmarin nampak masih ada lemah2 sikit tapi tengok hari ni ceria jer .. senang hati mama ...  untuk pagi ni dan sampailah jam 3 petang nanti tinggal lah irfan dengan mama je berdua di rumah .. huhu .... irfan duk main sorang2 ...
 dengan masa yg ada sikit terluang ni ,mama nak buat kek untuk ikhwan dan irfan ..
sebab ikhwan ada cakap dengan mamanya kelmarin,
 katanya..... "mama uwat kek mama....!!" abang nak kek..... jadi dah kerana janji mesti kena tunai kan .... ehee....
bukannya pandai pum aku buat kek2 ni .. malas pun ada .... sebab kalo buat kek lambat sikit ... tapi dah lama tak buat .... nama kek pun main letak jer .. kek marble emulco ... kek biasa2 jer .... oleh kerana ada satu botol emulco coffee yg aku beli 3 bulan lepas ... tak guna2 lagi .... tak tau nk buat apa .. target nk beli coklat emulco, tapi di pasaraya tu dah habis yg coklat .. tinggal coffee .. aku kurang suka dengan baunya ...
 jadi hari aku try lah tambah2 kat atas kek tu ... coret2 kan.... jadi sikit2 ala marble .... ikhwan memang suka kek ...
jadi tak kesah lah kek apa pum , apa yang penting (ala2 lagu wonderpets ni..) huhu.....  kek tu cantik di mata anak2 ...
dan seperti biasa lah .....  resepi tetap ku serta kan untuk tatapan dan rujukan ..
yup ..





kek ni dalam terbalik kebawah ...


ini yg asal wajah atas .. coffee emulco ....



Bahan:-
     
  • 250 gm tepung gandum        } Ayakkan
  • 3 sudu kecil baking powder  }
  • 200 gm gula
  • 6 biji telur
  • 1 camca besar ovallete
  • 2 camca besar susu pekat
  • 1/2 cawan air
  • 175 gm butter {cairkan}
  • coklat / coffee emulco
 
 
Cara2:-
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang .. kemudian masukkan ovallete, tepung gandum, baking powder, susu pekat dan air .... pukul hingga semuanya betul2 sebati ... kemudian masukkan butter yg telah dicairkan ..kacau.
  2. Asingkan 3 senduk besaradunan tadi kemudian campurkan 3 senduk adunan tu dengan emuolco ..
  3. tuang adunan yg selebihnya tadi dalam loyang.. kemudian tuangkan adunan emulco tadi diatas adunan tersebut sedikit2 dan ratakan ....kemudian lorek2 kan sedikit di atas emulco tu ....
  4. bakar pada suhu 160 darjah selama 60 minit ....
 


6 comments:

Riena Haiqal said...

wah sedapnya...

fiza said...

Tu...pandai buat kek >_<. Saya lagi lah, langsung tak pernah buat kek, tau print resipi jer...hehehe...

Salam kenal. Thanks sudi follow blog saya. Dah follow kamu juga.

yan's cottage said...

salam saly.....
maaf lama tak menjengah sini....
nampak cantik......tq kongsi resepi....

mama_saly said...

tak sesedap kek coklat..hehehee...TQ riena

mama_saly said...

hehe...sama lah..salin resepi pastu simpan.kalu nk buat terkial2 cari..
fiza,TQ ye sudi singgah n follow saly..^__^

mama_saly said...

wsalam..
tak apa2 yan..kt tetap kwn kan..
sama2..^__^